• No results found

Sammanställning av intervjuer Bilaga 2 De intervjuade lärarna har fått benämning 1 till 6, utan någon inbördes rangordning.

Vad anser du att begreppet lust att lära innebär?

Lärare 1: Lust och lustfyllt är för mig olika saker. Det finns lust kontra trist och det finns

lustfyllt kontra motivation. Lust att lära är i relation till motivation. Lust att lära är tolkningsbart. Min tolkning av begreppet är att lust att lära är lustfyllt men inte jippo, trygghet och eleverna måste medverka själv för att skapa detta. Eleverna ska vara trygga i sig själv, att de känner att de blir hörda och sedda. Det ska vara ordning och reda och eleverna ska få förtroende från läraren. Det ska finnas en ömsesidig respekt.

Lärare 2: Att få lust att lära innebär för mig att barnen verkligen kastar sig över det område

vi ska arbeta med. Det har ett intresse att ta sig an arbetet. Då känner jag att jag lyckats skapa lust att lära, genom att få barnen att bli positiva till det som ska göras, oavsett när det är.

Lärare 3: Begreppet lust att lära utgör en grund. Som lärare ska du inte vara för snäll eller för

sträng. Eleverna skall lita på dig och uppleva att det skall vara roligt att gå i skolan och din undervisning skall vara lustbetonad. Det innebär inte att allting skall vara roligt. Som lärare måste du hitta vågspelet att inte vara kompis, men vara deras vän. Om du når dit är du en skicklig lärare. Undervisningen skall vara lust betonad.

Lärare 4: Begreppet lusten att lära innebär allt och det är någonting vi föds. Hur vi blir bemötta på vägen påverkar det vi har med oss. Lust att lära är inte bara något som påverkas av det sociala utan även något som jag som pedagog påverkar, så att något händer. Lust att lära

är något att ta vara på hela vägen . Bemötandet är oerhört viktigt för lusten att lära. Att ge eleverna utmaningar och upplevelser och hur jag bemöter dem i vårt arbete är viktigt. Många barn gör ingenting utan att få en belöning. För mig är det inte lust att lära, då det behövs en belöning för att prestera något.

Lärare 5: Lust att lära är väl att eleverna känner att det är roligt att lära. Det är så jag tolkar det. Sen lever vi i en annan verklighet där allt ska in. Det är upp till läraren att veta vad

eleverna behöver för att lära sig. Många lektioner är det i stort sett jag som styr. Än så länge

har jag inte stött på något motstånd. De litar fullt på mig. Sen är det vissa tillfällen då jag skriver upp olika ämnen på tavlan som eleverna själv får välja mellan och då är det klart mer lustfyllt. Även om jag styr ämnena så kan de välja ganska fritt. Lusten att lära är att få lära

sig någonting och att känna glädjen att lära sig.

Lärare 6: Lust att lära är en nyfikenhet för det man inte kan eller förstår och som man vill utforska.

Vad är ett lustfyllt lärande?

Lärare 1: Ett lustfyllt lärande skapas tillsammans med eleverna. Eleverna är med och

bestämmer vad de ska göra. Vissa ämnen fungerar dock bättre än andra att låta eleverna vara med och bestämma. När vi bestämmer gemensamt skapar jag en motivation tillsammans med eleverna. En lärare ska inte vara clown, utan ett lustfyllt lärande är att göra eleverna

motiverade. Att kunna ge och ta och tillsammans se vad vi ska lära oss. För att skapa ett lustfyllt lärande måste pedagogen lyssna på eleverna. Pedagogen kan ställa krav på vad som ska vara med men eleverna kan också få vara med att bestämma innehåll och tillvägagångssätt. Får de vad de vill, får jag vad jag vill. Läraren har ett stort ansvar. Inledningen av ett arbete är oerhört viktigt för att skapa ett lustfyllt lärande. Samspel mellan lärare och elever skapar motivation och lust. Genom en lust lär sig elever, erfar elever sin kunskap.

Ett varierat arbetssätt skapar lust och bidrar till ett lustfyllt lärande. Ett lustfyllt lärande reflekterar jag alltid över i min undervisning och vid planeringen måste jag tänka på att skapa ett lustfyllt lärande för att försöka hålla kvar motivationen så länge som möjligt. Ju längre jag kan hålla den kvar desto bättre. Något händer i klass 6 och 7. Har med åldern att göra. För att skapa lust att lära krävs ett engagemang från pedagogen. Lustfyllt lärande är något som följer med hela tiden. Det ska vara roligt att gå till skolan. Skolan ska vara lustfylld och skapa trygghet. Eleverna måste få frihet under ansvar. Lusten är något som är inneboende hos varje elev. Alla elever tycker inte att ett ämne är naturligt roligt och jag måste därför skapa lust för att eleverna ska lära sig. Om jag får eleverna intresserade skapas en lust och då kommer även lärandet. Ett lustfyllt lärande är en grund i undervisningen.

Lärare 2: Ett lustfyllt lärande är när barn själv vill försöka att hitta ytterligare information än det man själv har tänkt sig, att de har vidare begrepp. Att de vill finna fler vägar att söka information till exempel via datorn eller bibliotek. Att jag som vuxen inte sätter p, mina tankar räcker så här långt men barnens stäcker sig ofta längre. Och att de får fortsätta med tankarna även om jag inte har tänkt på det och att jag inte stoppar upp dem. Är det barn som är på rätt väg ska jag släppa loss dem och se vad det blir. Lustfyllt är att eleverna ska vara med och väldigt delaktiga. Framförallt när man börjar med ett område ska deras tankar vara med. Lustfyllt är att de kommer till mig med glatt hjärta. Att de arbetar på och om de är ärliga

Lärare 3: Det är viktigt att berätta om egna upplevelser, vad man varit med om, resor,

religioner. Närmaste yrket är skådespelaren. Man kan komma till skolan och må dåligt, men så skall man vända handen upp och ner och vara en trevlig person. Det är där jag tolkar lusten att lära, att eleverna skall känna att det är roligt.

Lärare 4: Lusten till kunskap det är det samma som lust att lära, att kunna, vetskap, lust att veta något. Jag vill också att man väldigt mycket skiljer på att det ska vara roligt och lusten

att lära. Många tror att lusten att lära då ska man ha roligt på lektionerna så man nästan skrattar. Då förlitar man sig inte på att barnen kan ha lust att lära. Det är pedagogens roll att se till att skapa lust och ge eleverna handledning. Det är viktigt att påpeka att eleverna kan och visa att de är bra och fokusera på det som går framåt. Alla barn har viljan att och

drivkraften.

Humor och att ha roligt är viktigt, men det är inte detsamma som lustfyllt lärande. Det är inget fel att ha roligt, men det gäller att fokusera på rätt saker.

Lärare 5: Mitt mål är att de ska känna glädje varje gång de kommer till skolan. De ska inte

ligga hemma och känna motvilja till den lärare eller ämne de ska möta nästa dag. Ett lustfyllt lärande handlar om motivation och att det ska vara skojigt. Att motivera barnen är det viktigaste vi kan göra. Skojigt ska det vara. De ska ju inte komma allvarliga till skolan.

Lärare 6: Ett lärande som känns meningsfullt, där eleven kan vara med och påverka är ett

lustfyllt lärande. Trygghet är ett måste och så måste man kunna fånga ögonblicken och elevernas intressen. Flexibilitet är ytterligare en viktig faktor. Måste finnas utrymme för att ta upp aktuella händelser. Tar man tag i ett ämne när eleverna vill, så har de lust att lära.

Hur påverkar det ditt dagliga arbete?

Lärare 1: Pedagogens roll är stommen för att skapa ett lustfyllt lärande. Jag som pedagog

påverkar mina elever med min inställning, om jag är motiverad eller inte. Mina elever är vana vid att jag är motiverad och engagerad och jag märker på mina elever då jag har en dålig dag att deras motivation sjunker. Ansvaret jag lägger på mig själv är stort och även mitt engagemang. En pedagog ska gå in med öppna ögon när den möter nya elever och inte höra vad andra tycker. Måste skapa något positivt från början. Jag märker på eleverna om jag skapat ett lustfyllt lärande. Det blir en helhet i arbetet och det märks på deras sätt att vara, arbeta, att inte tappa motivationen direkt.

Lärare 2: Jag tänker alltid på det att skapa lust i arbetet. Jag börjar med någon händelse,

fångar eleverna för att så småningom bana väg mot det som eleverna ska göra. I mitt eget arbete är det en prioritering att motivera eleverna och även att barnen är delaktiga i vad man gör och är lyhörd för deras förslag. Jag vet vad jag vill ha men måste få eleverna att säga det. Även om jag har tänkt ut vad vi ska göra, måste de vara med att få fram det. Ett lustfyllt lärande ska alltid finnas i åtanke i det dagliga arbetet.

Lärare 3: Jag har varit lärare i snart 30 år, så det blir inte så mycket planerande nu längre.

Man tittar, vad var det nu jag skulle ta idag, javisst ja det var det. Jag har en röd tråd, en linje som jag följer. Jag märker vad eleverna behöver och ibland går vi ut och gör något roligt som någon lek eller så. Fördelen att vara klasslärare med alla lektioner, då blir man flexibel. Då känner eleverna trygghet och de känner att det kan vara roligt att gå till skolan. Skall man ha en massa lärare så blir det automatiskt att det inte blir tryggt längre.

Lärare 4: Ett lustfyllt lärande påverkar det dagliga arbetet. Det påverkar hur jag är som person, inte bara som pedagog, att jag tycker att det är viktigt och lustfyllt och att jag är med i processen. Lyhördhet är oerhört viktigt. Att du är lyhörd för vad elevernas kunskap är och vad de tycker är lustfyllt och bemöta eleverna där de befinner sig. I sitt planerande även planerar in att det kanske inte blir så som planeringen är tänkt. Lusten att lära kommer när de vill, genom spontaniteten. Pedagogens roll är att vara lyhörd när lusten kommer och ta vara på den.

Nyfikenheten och lusten går parallellt och målen påverkar den dagliga undervisningen och något som jag väger in i min planering. Metoder och vägar ska ligga på rätt nivå för att inte

döda lusten. Jag ska vara konkret i undervisningen. Arbetssättet tror jag är mycket påverkande för lust att lära. Eleverna måste förstå att det är användbart det de lär sig att de har nytta och glädje av kunskapen. Användbarheten av det jag lär mig. Inte för att läraren ska bli nöjd. Eleverna ska vara medvetna om varför de behöver göra det vi gör och var de ska nå.

Lärare 5: Jag tänker inte på att vi ska ha tjo och tjim när jag lägger upp mina lektioner. Jag

gör som jag alltid har gjort. Jag bjuder på mig själv men är ändå rätt sträng. Eleverna vet vad jag tycker och vad jag kräver redan från början.

Lärare 6: Lust att lära påverkar alltid det dagliga arbetet. Jag måste alltid vara lyhörd för hur

eleverna mår just den dagen, vad som fångar deras intresse, och vad de tänker på. Varje morgon måste jag se dem. Det handlar om ömsesidig respekt. Den sociala biten har också en stor inverkan. Det jag investerar i dem blir det vi kallar förtroendekapital. Det tar ett år att bygga upp ett kapital.

Hur skapar du lust att lära i ditt klassrum?

Lärare 1: Klassrumsmiljön är viktig, eleverna behöver en trevlig arbetsmiljö vilket du måste

skapa i ditt klassrum. Det måste kännas i väggarna. Elevernas arbete måste visas och diskuteras, allas arbeten ska upp. Elevernas arbeten måste bli betydelsefulla. Mysig miljö skapar också lust och det blir lustfyllt. Relationen mellan människor och den fysiska miljön är viktig i klassrummet för att skapa lust att lära. För att lära måste eleverna ha en trygg och bra miljö, tycka det är bra och tryggt att gå till skolan. Eleverna måste känna sig viktiga. Trygghet i den miljö du befinner dig i tror jag skapar lust att lära. Det är jag som pedagog som skapar detta i klassrummet. Klassrumsklimatet påverkar elevernas lust att lära. Oroliga elever har svårt att koncentrera sig och därmed lära sig.

Lärare 2: Ett klassrum ska vara ordentligt och inte vara rörigt. Man måste se till att det är

snyggt. Barnens bilder ska sättas upp snyggt. Många barn har svårt att koncentrera sig när det är rörigt och det ställer till bekymmer för dessa elever. Ett klassrum ska vara rofyllt. Det är viktigt med klasskamrater som är hyggliga, som inte pratar och förstör. Barn som är nedvärderande påverkar lusten att lära hos andra. Blyga barn får det svårt att känna sig trygga. Man måste jobba med var och en. Mitt arbete är att sporra eleverna och rikta mig till varje

Lärare 3: Metodiklärare pratade om att ha blommor, affischer, teckningar i klassrummet.

Sådant ska cirkulera lite och får inte sitta uppe för länge. Att smycka klassrummet är viktigt som att sätta upp tidningar om aktuella händelser, eller pop och rockaffischer. Miljön betyder mycket. Det ska vara hemtrevligt.

Klassrumsklimatet är jätteviktigt. Man måste vara uppmärksam på mobbning. Elever är mycket medvetna om vad det här med mobbning är. De vet vem det gäller eller vem som har tendenser till det. Det gäller att få klasskamraterna att känna att de är kompisar med varandra. Flickorna kan vara jobbiga i den här åldern när de ska ha en bästis och ingen annan får komma i närheten av dem. Det blir jobbigt för gruppen. Killarna är mer en grupp och de bryr sig inte. De är mer löst sammansatta. Genom att observera detta kan jag försöka förstå klimatet. Att komma upp i puberteten är en stor omvälvning i en människas liv. Man måste ha en förståelse för eleverna. Prata öppenhjärtigt med dem, göra klart för dem att de kan tala med mig inför klassen om de har frågor. De får tala med mig enskilt också.

Lärare 4: I klassrummet skapar jag lust att lära genom att eleverna har tillgång till material

och att pedagogen finns där som största resurs. Ett bra klimat i klassrummet är då det är tillåtet att göra misstag, att det finns olika sätt inte bara ett rätt, att tydligt visa vem som är ledare i klassrummet, även om eleverna ska ha mycket att säga till om själv. Arbetsro, alltså

de här kringreglerna måste sitta där för att man ska tycka det är kul att lära sig. Stoj och stim betyder inte att det är kul. Man måste hitta olika metoder som stimulerar och skapar lustfyllda lärandesituationer. Pedagogen skapar lustfyllda metoder. Ett aktivt deltagande är viktigt. Som pedagog är det viktigt att utvecklas tillsammans med kollegor, genom diskussioner om lustfyllda lärandesituationer.

Lärare 5: På lektionstid så bjuder jag väl inte på speciellt mycket. De får jobba. Men sen vet de också att det kommer en tidpunkt då jag bjuder på mig själv. Som när vi har musiktävling, nu här innan lovet en hel dag, som man skippar helt och hållet skolan. Det kommer sådana här dagar som jag lägger in. Sådär nu har ni jobbat stenhårt nu ska vi ha roligt, alltså roligare, en dag när de få r göra olika saker. Man får känna av klassen. Om exempelvis ljudnivån blir för hög, då jobbar de inte. Då får man hitta på något annat, kanske gå ut och gå med dem, spela schack eller annat för att få tillbaka dem. Man måste kunna ändra i schemat och vara flexibel. Det skapar motivation. Viktigt att ha tänkt igenom vad vi ska göra under lektionen.

Min klass kommer från två olika skolor. Det är viktigt att skapa nya kontakter och nya förutsättningar för att skapa ett lustfyllt lärande och att få ihop gruppen. De sitter en och en i rader i mitt klassrum för att de inte ska prata för mycket. Samtidigt flyttar jag runt dem och de får nya platser och får nya kompisar och andra att jobba med. De får jobba och träffa med flera olika kamrater. Rent socialt lär de sig att jobba med olika. Man ska kunna jobba med vem som helst. I skolan ska man kunna samarbeta med olika, kunna snacka med olika. De lär sig efterhand.

Lärare 6: Jag har en jättestor roll, men det tror nog inte eleverna. Min roll är att inte ha någon roll egentligen. Klassrummet är inte min arena utan elevernas arena. Det förekommer mycket sällan att jag undervisar på tavlan om inte eleverna vill det. Jag har ett helt målinriktat lärande. Jag ger dem mål börjar lära dem verktyg för hur man kan lära. Vi pratar om vad vi skall ha kunskapen till.

Jag och eleverna möblerar om jättemycket, det skall vara ett levande rum. Det är oerhört viktigt, men där är vi lärare mycket olika. Jag fick ett eget rum för alla var så trötta på mig att jag möblerade om.

Det som är bra med målinriktat lärande är att de kan aldrig klaga. Arbetssätt, deadlines, redovisningar, omfång, allt bestämmer eleverna. Jag kan säga om det är orealistiskt eller om det är dålig tid för redovisningen. Jag kan ha traditionell undervisning om de vill ha det, grupp om det vill och pjäs om de vill, det går. Jag har mycket sällan prov. Jag gjorde en test hur mycket kunskap det var kvar efter fjorton dagar hos dem som hade traditionell undervisning och de som inte hade det och de som inte hade det kunde mer kvar, en djupare kunskap. Är läraren osäker behöver han prov för att sätta betyg.

Hur kan man individanpassa ett lustfyllt lärande?

Lärare 1: Individanpassat lärandet med ett lustfullt lärande. Alla är olika individer. Det gäller

att hitta lustfyllda uppgifter till varje elev för att motivera eleverna efter deras förmåga. Riktad undervisning ska också vara lustfylld.

Lärare 2: Eleverna ska ha alternativ att välja mellan. De ska inte tvunget göra det som

Lärare 3: Jag ser ganska snabbt vilka som är duktiga elever. Ofta är det en handfull flickor

som skall vara bäst i klassen, dem kan man plocka ut och så kan man prata med dem enskilt och be dem att vara ens hjälplärare. Man tar dem och enskilt och ber dem att sätta sig vid en svagare elev och hjälpa den eleven. Då lyfter man två elever på en gång. Dels den duktige som känner att han/hon är värd jättemycket. Dels den som får extra hjälp. Det kan vara ett sätt, som ofta är ett bra sätt.

Lärare 4: Ett lustfyllt lärande kan absolut individanpassas men alla har ju olika drivkraft och behöver olika vägar för att få lust att lära. En stor utmaning att möta de elever som inte kommer med en naturlig lust. Alla ska nå samma mål och alla kommer till skolan med olika drivkraft. Alla har inte samma lust kring allting.

Lärare 5: Dels kan man titta på den lektionen dom kan jobba valfritt där jag skriver upp ämnen och vad de ska göra men att de sen väljer själv, det är ju individanpassat. Tyvärr fungerar inte lokalerna för att se till alla elevers olika behov av en bra lärandemiljö. Ex lyssna på musik, belysning, placering i klassrummen. Finns tyvärr ingen möjlighet att möta detta. Om eleverna mår bra av ex sänkt belysning så får de göra det hemma tycker jag. Skulle man haft möjlighet här skulle vi klart kunna göra det. Det finns begränsningar.

Lärare 6: Det gäller att vara flexibel och inte ha för mycket planerat. Med få elever som vi,

14 st, har man en klar fördel. Man har tid. Det kan förekomma fem olika arbetssätt i samma ämne på en gång. Det går när man har 14 men inte när man har trettio, då kan man inte

Related documents