• No results found

Finspång kommenterar att man ser mycket positivt på att nycirkus tas upp som ett övergripande utvecklingsområde eftersom flera olika aktiviteter inom området planeras och man ser fram mot att spela en aktiv roll i det regionala utvecklingsarbetet.

Söderköping: Scenkonstinstitutionernas utbud har stor betydelse för arbetet med barn och unga och även för gruppen äldre. Att öka samverkan mellan scenkonstinstitutionerna och fria aktörer ser vi som en positiv faktor. Att ge barn och unga ökad möjlighet att besöka teater, konserter mm på plats, men också att institutionerna i större omfattning planerar besök i kommunerna stimulerare kulturintresset.

Mjölby påpekar att institutionernas tillgänglighet måste bli bättre (framförallt Östgötateatern och SON för de mindre kommunerna.) Man skriver att det för kostsamt ta del av föreställningarna i städerna eller köpa till hemmaplan. Ej heller anpassade föreställningar för de lokala scenerna.

Östgötamusiken ses som mer flexibla.

Finspång:…menar att det för Östgötateatern och SON är en viktig och bra prioritering att finna nya former och möjligheter att spela på olika platser i Östergötland. …ser också förväntansfullt fram emot utvecklingsarbetet med att utveckla konstformerna i samverkan med andra aktörer och konstområden.

Vi saknar dock en prioritering av Östgötateaterns närvaro i de mindre kommunerna, något vi anser otroligt viktigt för den kulturella utvecklingen utanför de större städerna.

KD + M: att de extra resurser som Region Östergötland tillför scenkonsten, bör användas för tydliga utvecklingsprojekt, t.ex. samverkan mellan institutioner, samverkan med det fria kulturlivet,

beställningar av nyskriven musik och dramatik och internationell samverkan med andra kulturinstitutioner.

Norrköpings Teaterkompani påtalar att problemet med den ojämlika självfinansieringsgraden mellan teaterproducenter (aktörer). De institutionaliserade producenterna har en mycket låg

självfinansiering (ca 10 %) medan andra producenter har en mycket hög självfinansiering (ca 90 %).

Snedvridningen åstadkoms genom verksamhetsstöd utan ekonomiska villkor. Det skapar en skyddad men monopolliknande situation gentemot andra producenter, förutom på förskole-publikområdet.

Orsaken till ojämlikheten är bland annat att offentligt stöd inte alls är kopplat till betalande publik.

Sett från konstnärshåll är detta ett jätteproblem och sett från medborgarhåll innebär den nuvarande situationen en brist på mångfald, vitalitet genom konkurrens och därmed brist på konstnärlig utveckling. De önskar att ni tillsätter en ordentlig utredning med utgångspunkt från detta problem.

Sven Nilsson rapport var en början.

Regionens kommentar:

Inför 2016 skrivs nya uppdrag fram till Östergötlands alla regionala uppdragstagare. I uppdragen betonar vi bland annat vikten av att agera i hela Östergötland. Frågan om

självfinansieringsgraden mellan olika teaterproducenter kommer att beröras om en fördjupad

23

studie kring fria teatergruppers villkor genomförs. Både teatercentrum och Norrköpings Teaterkompani efterfrågar utredningar, vilket vi ställer oss bakom men detta måste i så fall diskuteras mer och beslutas av politiken.

Dans

Riksteatern Östergötland ställer sig bakom samarbete mellan Dans i Öst men vill peka på att det är det ekonomiska faktorerna som styr till stor del. Arrangörer av dans måste ges bättre möjligheter att lära känna dansformen. Kan detta göras i samarbete mellan region, kommun och riksteaterföreningar med en gemensam marknadsföring av dansföreställningar så kan det vara lyckosamt och skapa en publikökning. De vill också se ett helhetsgrepp om möjliga lokaler i regionen för att visa dans med anledning av att de ställer sig positiva till en regional satsning på dans efter projektet Dans i Öst.

Lunnevads folkhögskola är positiv till satsningen på dans och Dans i Öst. "…vi önskar att

ambitionsnivån även i fortsättningen kommer att vara lika hög." De erbjuder också ett ökat samarbete samt att använda folkhögskolan som en fast residensscen för bland annat dans.

Valdemarsvik - ser att Dans i Öst permanentas och ingår som en del i det regionala uppdraget – har lyft dansen som kulturellt uttryck, kartlagt och tillgängliggjort dansen.

Linköpings kommun- Lyfter fram vikten av en permanent regional dansplattform för att kunna skapa den struktur och det utvecklingsnav som dansen behöver regionalt. För att kunna arbeta med och stödja både bredd och elit på regional samt kommunal nivå behöver fortsatta satsningar ske på dansen.

Finspång ser det som viktigt att den regionala dansplattformen prioriteras. Dans är ett

underutvecklat område och de ser möjligheter och vill gärna samverka för att utveckla området både på lokal och regional nivå genom offentliga föreställningar och dans i skolan. De ser det också som positivt att Riksteatern vill prioritera arbetet med att öka antal dansföreställningar arrangerade av teaterföreningar.

KLYS är positiva till att dansen skjuts fram som ett område för satsningar, men påtalar att de vill att det i kulturplanen framgår Region Östergötland önskar att grupper som erhåller regionalt bidrag har kollektivavtal.

Regionens kommentar:

Positivt att flera kommuner och kulturaktörer ställer sig bakom en satsning på dans. Angående Lunnevads förslag om att bli en tydligare regional resurs för dansen ser vi över

formuleringarna i planen som rör samarbeten.

Kulturarvet

Länsstyrelsen ställer sig bakom de skrivningar som finns i planen gällande insatserna kring en övergripande samverkan för området mellan regionen, kommunerna, länsstyrelsen och andra aktörer.

Länsstyrelsen har också gett ett förslag på en mer allmän, översiktig beskrivning av Östergötland Kulturmiljöer, istället för att peka ut vissa geografiska områden. De lämnar också förslag på nya skrivningar.

24

Östergötlands museum påpekar att dokumentet är ett för omfattande dokument. De föreslår förbättrad layout och disposition och har lämnat en bilaga med dispositionsförslag som ett förtydligande. De ser det som positivt att kulturarvet lyfts fram och väljer att tolka det som

museiprioriteringar. De menar att det är otydligt vem som ska ta ansvar för att genomföra, och om och hur resurser kommer att finnas för detta. De anser även att begreppet ”kulturarv” är ett för stort begrepp för kapitlet av flera skäl.

Linköpings kommun vill att avsnittet om kulturmiljövård kompletteras med en beskrivning av kommunernas ansvar vad gäller detaljplanläggning och bygglovgivning.

Regionens kommentar:

Redan idag finns påbörjad process mellan samtliga av kulturarvets aktörer (civilsamhälle, myndigheter, flera av regionens kulturinstitutioner samt Region Östergötland) för en gemensam strategi för regional samverkan för kulturarv.

Vi ser över de redaktionella synpunkterna kring text som rör kulturmiljöer och de textförslag som Länsstyrelsen lämnat. Vidare ser vi också över de begreppsförtydliganden,

dokumentsdisposition och textkompletteringar som Östergötlands museum lämnat.

Bild och form

Norrköpings kommun påpekar att Norrköpings konstmuseum bör vara en större regional angelägenhet - det är en attraktion långt utanför kommunen.

KifiN (Konstnäreras intresseförening i Norrköping) konstaterar i sitt yttrande att vare sig

konstmuseet eller Östergötlands museum generar arbets- och utställningsmöjligheter för de regionala konstskaparna. De har också en tydlig åsikt om varför FM Centrum inte ingår i den kulturpolitiska planeringen eller i kultursamverkansmodellen. Konstnärerna stödjer helhjärtat de utvecklingsinsatser som regionen planerar.

Linköpings kommun anser att tillämpning av 1%-regeln bör ske i regionens samtliga kommuner, samt att en grundläggande utbildning för projektledare av offentliga gestaltningsuppdrag initieras.

Finspångs kommun ser positivt på implementeringen av den regionala konststrategin och ett utvecklat nätverksarbete med kommunerna som ger möjlighet till dialog om tillämpning av 1 % regel och MU-avtal.

Regionens kommentar:

Vi håller med Norrköpings kommun om att Norrköpings konstmuseum har en stor lyskraft utanför den egna kommunen. Deras verksamhet bidrar till att beskriva regionens roll i den samtida konstens utveckling och har en funktion som aktör och presentatör av densamma.

Konstmuseet behöver dock förstärka relationen till det lokala och regionala konstlivet. Museets självbild och fokus har varit riktad mot den nationella konstscenen och att spela en roll som viktigt nav för samtida uttryck. Den lokala och regionala rollen som kommunalt museum, har blivit mindre prioriterad och relationen till det regionala konstlivet outvecklad. När det gäller FM Centrums koppling till kultursamverkansmodellen är interna arbetsprocesser påbörjade.

Arbetet fortsätter parallellt med konststrategin.

25

Vi välkomnar att Linköpings kommun stärker Regionens förslag rörande enprocentsregeln och utbildning.

Bibliotek

Biblioteksområdet är ett viktigt utvecklingsområde speciellt för äldre pensionärer påtalar SPF-pensionärerna. Utveckling av högläsning är intressant och borde prioriteras. De påtalar också att den ökade digitaliseringen kräver att biblioteken utvecklar sitt arbete med stöd och utbildning kring den nya tekniken i synnerhet till äldre. Alla bör få kunskap i hur man använder nya digitala medier - datorer, smartphones och surfplattor. PRO efterfrågar att en samverkan med hemtjänsten etableras för distribution av böcker samt utbildning till äldre i att använda e-böcker etcetera.

Skolbibliotek

Söderköping: För att på lång sikt öka barns läskunnighet och tillgång till media ser vi etablering av bemannade och tillgängliga skolbibliotek som en viktig del i det lässtimulerande arbetet.

Regionens kommentar:

En eventuell samverkan mellan hemtjänsten och kommunbiblioteken är kommunal fråga för dessa båda aktörer. Flera remissyttranden lyfter Götabibliotekens gemensamma läsfrämjande arbete och roll för ökad digital delaktighet. Prioriteringarna för Regionbiblioteket kommer att utvecklas med stärkt skrivning om bibliotekens roll för digital delaktighet. Vi avser även att stärka skrivningen om skolbibliotek genom att lyfta fram skolbiblioteken under läsfrämjande i samverkan bland strategiska utvecklingsområden.

Litteratur

Finspång ser det som jätteviktigt att föra in litteraturen som konstform och tycker att biblioteken ska ta ett stort ansvar för detta område.

Författarförbundet och KLYS anser att området har ett ambitiöst anslag, men påpekar att visionen och innehållet inte är helt genomarbetat, att kort- och långsiktiga mål blandas och borde brytas ner i delmål. Man anser att området ska beskrivas mer likt andra områden. Beskriv på samma sätt som andra kulturområden. Man ifrågasätter att allt utvecklingsarbete ligger på biblioteken och

regionbiblioteket, vilket i sin tur innebär att fria kulturutövare knyts hårt till institutionen och förordar att det är viktigt om litteraturen ska vara ett självständigt område att detta är tydligt även i ansvars- och genomförande beskrivningen. Vidare ifrågasätts bibliotekens och regionbibliotekets möjligheter att driva ersättningsfrågor etc.

Man anser vidare att beskrivningen av olika former av litteratur är otydlig. Man anser att skrivande som konstform är i behov att lyftas särskilt, litteraturen är redan ett etablerat konstområde som bevakas av biblioteken. Istället för "litteraturens ställning" handlar det om "litterära skrivandets ställning". Författarförbundet framför att det saknas en samordnare/konsulent för litteraturområdet som övriga konstområden har och påpekar att det saknas stark infrastruktur för litteraturområdet liksom förslag som stärker förutsättningarna för författare och översättare.

26

Regionens kommenetar:

Med nödvändighet blir beskrivningarna inom olika områden inte helt jämförbara, eftersom de olika områdena ser så olika ut. Att beskriva varje aktör tar också mycket utrymme. Aktörer inom litteraturen är ganska kända, till skillnad för t. ex dansen, där fältet inte är lika känt. Flera folkhögskolor har t.ex. skrivarkurser, att beskriva det i det här dokumentet blir för omfattande.

Mycket av den beskrivningen finns i utredningen Litteraturens ställning som just genomförts.

Litteraturen är ett nytt ansvarsområde i kultursamverkansmodellen. Eftersom

regionbiblioteket har fått ansvaret är det redan nu svårt att peka ut hur och vem och när, utan det ingår i den första fasen att få till bra strategier. Författarförbundet påpekar att det är olyckligt att utvecklingsarbetet knyts till biblioteken. Allt ligger inte på biblioteken, men just i samverkansmodellen har regionbiblioteket fått uppdraget att utveckla intresset för litteratur, läsning och eget skrivande i regionen, och det ingår i uppdraget att finna former för i

samverkan med andra, t.ex. författarförbundet. När det gäller det professionellas ersättning har både författarförbundet och författarcentrum uttalat att det är väldigt tydligt att det finns brist på förståelse för detta. Vad vi kan göra är att förmedla till bibliotek och olika

samarbetspartner vikten av att författare får betalt när de framträder vid olika evenemang.

Dessutom sprids det till fler om vi har det med i kulturplanen.

Det är sant att skrivande som konstform behöver lyftas, men just i samverkansmodellen har Kulturrådet tryckt på det läsfrämjande i första hand. Men vi vill gärna stärka

skrivande/skapande/utveckling vilket vi hoppas framgår av planen. Vi vill också poängtera att det nya området i kultursamverkansmodellen Litteratur och läsfrämjande inte har fått några extra statliga resurser. Vi kommer i övrigt att se över skrivningarna när det gäller mål och insatser och göra eventuella korrigeringar.

Hemslöjd

Finspång: … positivt med produktion av mindre satellitutställningar för turnéer i Östergötland Föreningen svenska spetsar (FSS) menar att knyppling är en teknik och ett levande kulturarv som ska bevaras för framtiden. Den knypplade spetsen har stark förankring i Östergötland (Vadstena spetsar) men det finns knypplingstraditioner i andra delar av Sverige. FSS med säte i Vadstena arbetar för att tillvarata och utveckla den svenska knypplingen inom och utom landet. Föreningen bildades för att se till att knypplingen som hantverk och arvet av mönster hålls levande genom specialistkurser, kursledare, teknik- och material utveckling och mönsterkonstruktion. FSS ser vikten utav att skapa former för att stärka knypplingen som hantverk. Man vill skapa ett centrum för knyppling i Vadstena.

Vadstena kommun nämner också Föreningen Svenska Spetsar i sitt yttrande rörande att kommunen har påbörjat ett arbete för att få spetsknypplingskonsten erkänd av UNESCO som immateriellt kulturarv.

Regionens kommentar:

Dialogen mellan FSS och regionen fortsätter och pekar på ett större samförstånd för respektive roller. FSS önskar en större autonomi som ideell förening, det vill säga de kommer att arbeta vidare utan reguljära regionala bidrag för verksamheten. Regionen fortsätter att arbeta kring kulturutvecklingsfrågor på det sätt som kulturplanen beskriver. Region Östergötland stödjer

27

naturligtvis Vadstena kommuns initiativ att arbeta vidare för spetsknypplingskonstens som ett stärkt kulturarv.

Arkivverksamhet

Mjölby kommenterar att det är klokt lyfta fram faran med att enskilda arkiv lättare hamnar på

sopptippen då deras bevarande inte är reglerat och påpekar att Östergötlands Arkivförbund här har en viktig och stödjande roll. Man tycker att det är bra att sikta högt och positivt att ÖLFA avser formulera mål och riktlinjer för bevarande som sker i samråd med andra inom kulturarvsområdet så att det blir nationellt och internationellt hållbart.

Riksarkivet Landsarkivet i Vadstena saknar en övergripande nivå och det fokus på samverkan mellan olika aktörer i ex avsnittet Kulturarv i Östergötland. De anser det positivt att

arkivverksamheten i regionen får ett större utrymme och ett eget kapitel i denna plan jämfört med tidigare. Samtidigt menar man att det är viktigt att arkiven forsätter att inräknas i kulturarvet. Vidare lämnar de förslag på några textkompletteringar och textjusteringar för att bredda beskrivningen av arkivverksamhet generellt liksom beskrivningen av sig själva och betonar att de vill vara med i

arbetsprocessen framåt. När det gäller stycket om utmaningar och möjligheter ställer de sig bakom de prioriteringar som uppräknas för Östergötlands arkivförbund, men en beskrivning av nuläge och utmaningar för hela arkivområdet i Östergötland skulle vinna på vidgat perspektiv. Där föreslår de att man t ex kan ta upp utvecklingen inom den kommunala arkivverksamheten, fördjupad samverkan mellan olika aktörer och utvecklingsmöjligheter för Regionarkivet.

Linköping och Norrköpings stadsarkiv betonar också att det är bra att det tas ett övergripande regionalt grepp på arkivverksamheten men att beskrivningen är för smal om ambitionen är att planera och beskriva framåt. Obalans i redogörelsen när stads- och kommunarkiv enbart nämns. Dessa arkivs verksamhet är stor, växande och får alltmer strategisk betydelse för kommunerna. Kommunarkiven måste beskrivas som viktiga - bör de få större plats i planen. Efterfrågar beskrivningar och analys för den gemensamma arkvisektorn inte enbart för de enskilda arkiven. Bidragit med förslag till kortare text om kommunarkiven.

Regionens kommentar:

Representanter för Riksarkivet Landsarkivet i Vadstena är redan idag med i det strategiarbete som genomförs runt kulturarvet, och vi ser det som positivt att de vill fortsätta att delta i det arbetet. Både Riksarkivet landsarkivet i Vadstena och Stadsarkiven i de större städerna nämner att beskrivning i arkivavsnittet bör beröra fler aktörer och ges en fylligare beskrivning för att omfatta mer än Östergötlands

Film

KLYS önskar ett tydligare genusperspektiv på filmområdet.

Norrköping vill att filmen ges ökade resurser som svarar mot utvecklingen av filmnäringen och Norrköpings egna insatser.

Finspång anser att prioriteringen att hitta projektsamarbeten över uttrycksgränser är otroligt positiv.

28

Regionens kommentar:

Se kommentar under finansiering. Resurssättning behandlas i samband med Region

Östergötlands treårsplan och budget. Vi delar KLYS uppfattning angående genusperspektiv och ser över skrivning.

Related documents