• No results found

Schéma rozhodování při výběru právní formy podnikání

Obrázek č. 1 shrnuje kapitolu 4 graficky. Procesu výběru právní formy podnikání by měl začínající podnikatel věnovat dostatečný čas. Právní řád České republiky mu nabízí několik alternativ podnikání, které se od sebe velmi liší. Špatné rozhodnutí by mohlo neblaze ovlivnit celou podnikatelskou činnost přílišnou finanční a administrativní zatížení.

Obchodní korporace a družstvo mají za výhodu využití společného kapitálu ze zdrojů zakladatelů, kolektivní spolupráci, rozdělení funkcí. Hlavní nevýhodou je složitost definování vztahů ve společnosti, vyšší finanční nákladnost, administrativa.

(Rydvalová, 2014)

Obr. 1 – Schéma rozhodování při výběru právní formy podnikání Zdroj: Vlastní zpracování, dle Rydvalové, P. (s. 49)

34

5 Zakládání podniku

Pokud se podnikatel rozhodne založit si vlastní podnik, musí absolvovat proces založení podniku a splnit předepsané náležitosti (Rydvalová, 2014):

• Zajistit oprávnění k výkonu činnosti podniku. Na základě předmětu podnikání vydá příslušné oprávnění živnostenský úřad nebo jiný úřad, který má pravomoc vydat takové oprávnění.

• Oznámení činnosti, přihlášení se k registraci a přihlášení se jako plátce daní u příslušného finančního úřadu. Povinnost přihlášení se jako plátce DPH podle obratu je hranice 1 000 000,- Kč

• Přihlásit sebe jako zakladatele (nebo více zakladatelů), zaměstnance podniku, pokud v podniku bude nějaké zaměstnávat, u správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny. Podnik je povinen platit sociální a zdravotní pojištění v zákonné lhůtě.

• Splnění požadavků, vyhlášek, norem, předpisů v místě realizace podnikatelské činnosti (ekologie, stavební povolení, požární předpisy atd.).

• V bance obstarat založení bankovního účtu.

• Patentní ochrana, autorské právo, ochranné známky, takovými záležitostmi se podnik zabývá, pokud je k výkonu a ochraně své činnosti bude potřebovat.

• Pojištění odpovědnosti za škodu.

• Právnické řešení smluvních vztahů.

• Uzavření zákonem předepsaných smluv jako zakladatelské nebo společenské smlouvy (dle právní formy podnikání a počtu zakladatelů), smlouva o právech a povinnostech společníků a jednatelů v dané společnosti.

• Smlouvy nechat notářsky ověřit.

• Uzavření smluv v pracovně právních vztazích a zaškolení pracovníků.

• Náležitosti vedení účetnictví.

• Splňovat veškeré náležitosti pro uskutečnění zápisu do obchodního rejstříku. Včas zaplatit veškeré povinné poplatky.

35 5.1 Vznik obchodní korporace

K založení společnosti dochází na základě společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny.

Záleží na počtu zakladatelů i vybrané právní formě podnikání. Společenská smlouva, kterou se zakládají kapitálové společnosti, má formu veřejné listiny. Společenská smlouva, kterou se zakládají družstva, se uzavírá přijetím ustavující schůze. Obchodní společnost vzniká zápisem do obchodního rejstříku, pokud zakladatelé nepodají žádost o zapsání do 6 měsíců od dne založení, pak je další postup jako při odstoupení od smlouvy, tedy obchodní společnost nevznikne. Tato lhůta 6 měsíců není závazná v případě, že ve společenské smlouvě je uvedeno jinak dlouhé časové rozmezí, ale v případě jeho nedodržení se postupuje stejně. V případě družstev, pokud nepodají podnět pro zapsání do obchodního rejstříku ve výše stanovených časových rozmezích, pak se předpokládá, že ti co se ucházeli o členství, vzali svou žádost zpět. (Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích)

36

6 Varianta zakládání společností v České republice

Kapitola 6 se věnuje jedné z možností zakládání společností. Poznatky vycházejí z osobního rozhovoru s podnikatelem z praxe.

V dnešní době existují firmy nebo přímo právníci, kteří se zabývají zakládáním podniků.

Začínající podnikatel, který se rozhodl začít podnikat a nechce absolvovat několika týdenní vyřizování náležitostí na úřadech nebo ani nedisponuje povinným základním kapitálem, si koupí už založenou společnost od prostředníka. Stačí si vybrat právní formu podnikání a název firmy. Přičemž základní kapitál je ze zakladatelského účtu odčerpán po zapsání nové společnosti do obchodního rejstříku. Během převodu na osobu nového majitele, za společnost zodpovídá nový majitel. U převodu se nestává, aby byl zamítnut ze strany úřadů.

Jak je tento postup možný? Osoba specializující se na zakládání podniku dokáže s jedním kapitálem založit několik společností. Ukázkovým příkladem je akciová společnost, která má zákonem předepsanou výši základního kapitálu na 2 000 000,- Kč Prostředník si zažádá v bance o otevření zakladatelského účtu, na který složí povinný základní kapitál v plné výši. Banka posléze účet zablokuje a vydá prostředníkovi potvrzení, že vložil zákonnou výši základního kapitálu na zakladatelský účet. Prostředník předloží potvrzení z banky při registraci na obchodním rejstříku, protože prostředník splňuje veškeré náležitosti a na zakladatelském účtu je zákonný základní kapitál, úřad mu vydá povolení a vzniká nová právnická osoba (akciová společnost). Protože se prostředník stal právnickou osobou, banka mu odblokuje jeho zakladatelský účet. Prostředník následně odčerpá své peníze ze zakladatelského účtu, provede výběr do pokladny. Zůstatek v pokladně nepodléhá žádným kontrolám. Následně peníze vyvede z pokladny několika způsoby např. platbou za služby nebo výdajovým dokladem za zboží. Výsledkem je vždy ta situace, že zakladatelský účet je prázdný. V obchodním rejstříku je stále zapsaná výše základního kapitálu 2 000 000 Kč, kterým akciová společnost ručí za své závazky.

Založení nové společnost trvá několik týdnů a úřad má právo žádost zamítnout, pokud nejsou splněny veškeré náležitosti. Zamítnutí prodlužuje založení podniku o dalších několik týdnů. Převedení společnosti od prostředníka trvá kratší dobu a už v době převodu

37

je nový podnikatel majitelem a zodpovídá za závazky společnosti. Navíc převod nebývá zamítnut. Koupě založené společnosti samozřejmě není zadarmo, stojí zhruba od 25 (s.r.o.) do 100 tisíc Kč (a.s.). Částka sice převyšuje náklady spojené se založením společnosti, ale rozdíl není nijak zásadní a podnikatelé služeb takových prostředníků často využívají.

Pokud by si chtěl podnikatel založit společnost osobně, musel by zaplatit za notářské ověření smluv (ceník notářů je tabulkově jednotný) a poplatky při zapsání do obchodního rejstříku. Toto cestou by ho založení společnosti vyšlo na částku okolo 20 tisíc Kč.

Nákup založené společnosti má pro podnikatele mnoho výhod. Proces získání společnosti je mnohem kratší, podnikatel nemusí disponovat základním kapitálem (u akciové společnosti je základní kapitál 2 000 000 Kč). Jedná se pouze administrativně a časově méně náročný odkup společnosti.

Snížení základního kapitálu u společnosti s ručením omezeným z 200 000 Kč na 1 Kč podle ZOK, mělo za následek nárůst počtu s.r.o. (viz kapitola 7). Zvýšení počtu nově založených s.r.o., ale zůstal za očekáváním. Důvodem je, že zakladatel sice už nemusí disponovat základním kapitálem v takové výši, ale administrativní poplatky na založení společnosti jsou fixní. Koupě už vzniklé společnosti sice přináší větší finanční výdaje, ale rozdíl není nijak velký. Navíc podnikatel ušetří mnoho času, jeho žádost nebude zamítnuta a prakticky okamžitě se může stát majitelem např. akciové společnosti. Pokud má společnost základní kapitál 2 mil Kč, snadněji se dostane k cizímu kapitálu a u věřitelů vzbuzuje větší důvěru. Podnikatel se může stát majitelem společnosti s velkým základním kapitálem a přitom takovou částkou nikdy nedisponovat.

Popsané zakládání podniku je podle legislativy legální. Zda je takový postup i morální, je na samotných podnikatelích, kteří takové varianty zakládání společností využívají.

38

7 Vývoj počtu vybraných společností v Česku (s.r.o. a a.s.)

Během roku 2014 vzniklo v Česku 24 870 nových firem s právní formou podnikání s.r.o. a a.s. Jedná se o nejvyšší počet nových firem od předkrizového roku 2007. Takový nárůst velkých měst. V Praze byla zaregistrována téměř polovina z nově vzniklých společností za rok 2014, jejich počet byl 11 246 (45,22 %). (Bisnode, 2015)

Tab. 4 – Vývoj počtu s.r.o. a a.s. v ČR od roku 2007 do roku 2014

Zdroj: Vlastní zpracování, dle Bisnode

Vývoj počtu nově založených s.r.o. a a.s. ukazuje tabulka 6. Z tabulky vyplývá, že se snižuje podíl nově založených akciových společností na podnikatelské základně. Hlavní příčinou je zákaz anonymních akcií.

39

Takovou výši základního kapitálu umožnil nový zákon o obchodních korporacích, který se stal platným 1. ledna 2014. Plných 69 % společností s ručením omezeným, které vznikly v loňském roce, má základní kapitál nižší než 200 000 Kč (minimální hranice základního kapitálu podle staré legislativy). Pouhých 3,5 % nově vzniklých společností s ručením omezeným má základní kapitál vyšší než 200 000,- Kč (Bisnode, 2015)

Poradenská společnost Bisnode provedla výzkum, ve kterém zjistila, že z tuzemských podnikatelů se stávají individualisté. Nejvyužívanější obchodní korporací v Česku je už delší dobu společnost s ručením omezeným. Fyzické osoby vlastní téměř 85 % s.r.o., z tohoto počtu vlastní společnost s ručením omezeným jedna fyzická osoba ze 46,15 %. A více fyzických osob ovládá s.r.o. z 38,60 %. Právnické osoby vlastní téměř 9 % s.r.o.

Z dlouhodobých statistik Bisnode vyplývá, že roste počet individuálních vlastníků s.r.o.

Tvrzení dokládá tabulka 7. Podnikatelé v Česku dávají přednost podnikání bez společníků, vyhýbají se tím konfliktům v řízení společnosti. Dalším důvodem, proč roste počet individuálních vlastníků s.r.o. je, že živnostníci a fyzické osoby přehodnotili své podnikání a po vstoupení v platnosti zákona o obchodních korporacích si založili vlastní společnost s ručením omezeným. Hlavním důvodem je omezení rizik, omezené ručení a zvýšení prestiže. Administrativní náročnost při založení s.r.o. oproti živnosti už nemá takový význam. (Bisnode, 2014)

40 Tab. 6 – Vlastnická struktura s.r.o.

Počet/ v loňském roce bylo v Česku zaregistrováno nejméně nových individuálních podnikatelů od roku 2005. V roce 2014 se zaregistrovalo pouhých 62 000 nových podnikatelů, tj. o 10 % méně než v roce 2013 a nejméně od roku 2005. Klesl hlavně zájem o obchod, naopak zájem o poskytování služeb zprostředkovatelům oproti minulým letům vzrostl. Celkový počet osob, které vlastní živnostenský list je v Česku necelých 2,1 milionů osob.

(Bisnode, 2015)

41

V posledních letech ubývá celkový počet aktivních OSVČ2, jak vyplývá z tabulky 8. Za celkový pokles může hlavně ubývání OSVČ, které mají hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Naopak stálý nárůst zaznamenává OSVČ s vedlejší samostatnou činností. Za tuto skutečnost může nestabilita pravidelných příjmů z podnikání. Proto jsou OSVČ nuceny si ke své hlavní činnosti najít další výdělečnou činnost. Podnikání pro ně není jediným zdrojem příjmů. Zároveň zaměstnanci, kteří jsou nespokojeni se svou mzdou, jsou nuceni si najít další zdroj příjmů. Řešením je pro některé právě podnikání ve vedlejší činnosti.

Tab. 7 – Vývoj počtu OSVČ v České republice

Rok OSVČ

v hlavní činnosti

OSVČ ve vedlejší činnosti

Celkem

2009 648 941 306 718 955 659

2010 640 406 336 663 977 069

2011 649 990 351 774 1 001 764

2012 627 596 366 492 994 088

2013 602 395 374 833 977 228

2014 586 112 386 244 972 356

Zdroj: Vlastní zpracování dle Podnikatel.cz

2 Za úbytek počtu OSVČ může jejich přehodnocení právní formy podnikání, kterou doposud využívali. Se změnou legislativy se jim nabízí založit si vlastní s.r.o. Dalším důvodem je jejich návrat do zaměstnaneckého poměru, kde mají větší jistotu pravidelných měsíčních příjmů. Ekonomika se vzpamatovává z finanční krize z roku 2008, zaměstnavatelé opět nabírají nové zaměstnance. OSVČ, které nastoupili do zaměstnaneckého poměru, nemuseli svá oprávnění k živnosti zrušit a ponechávají si je.

42

8 Založení fiktivního podniku

Vypracování praktické části bakalářské práce proběhlo v rámci Ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci na katedře Podnikové ekonomiky a managementu pod vedením paní doc. Ing. Petry Rydvalové, Ph. D.

V této části práce je provedena realizace podnikatelského záměru. Fiktivní podnik je založen s veškerými náležitostmi podle nového zákona o obchodních korporacích. Práce popisuje založení malé stavební firmy, která by vyplnila mezeru v odvětví stavebnictví v dnešní době, kdy stavebnictví zaznamenává pomalý růst po dlouhé době stagnace.

Zadavatelé staveb hledají co nejlevnějšího zhotovitele jejich domu, protože stavět svépomocí je časově velmi náročné při pracovním vytížení a také velmi nepohodlné. Proto i v této době, kdy se obecně stavebnictví nedaří, existuje mnoho příležitostí pro malé stavební firmy, které svými cenami, kvalitou a individuálním přístupem dokáží konkurovat stavebním gigantům, kteří jsou pro zadavatele často příliš drazí.

Předpoklad pro pokračování v provozu firmy je vytvoření alespoň nulového ekonomického zisku po prvním roce činnosti.

43 8.1 Podnikatelský plán

Každý podnikatel, než se rozhodne začít realizovat svůj podnikatelský záměr, by měl sestavit vlastní podnikatelský plán. Podnikatelský plán je rozebrán v první kapitole.

8.1.1 Název firmy

Firma by ve svém názvu měla obsahovat část jména po svém zakladateli a naznačení, že firma je schopna zajistit vše potřebné pro stavbu domu nebo rekonstrukci (od projektu až po kompletní realizaci). Dále by název měl být snadno zapamatovatelný, snadno vyslovitelný, výstižný a krátký. Zvolený název:

AL-Complet, s.r.o.

8.1.2 Logo

Logo firmy je velmi jednoduché a vyplývá z něj, že se jedná o stavební firmu. Obsahuje celý název firmy i s právní formou podnikání.

Obr. 2 – Logo AL-Complet, s.r.o.

Zdroj: Vlastní zpracování

8.1.3 Podnikatelské cíle

Hlavním cílem založení firmy je vytvoření prosperující společnosti, která bude vytvářet zisk. Ten by se s růstem firmy zvyšoval a byl používán z velké části na investice, které by zajistily neustálý pohyb firmy dopředu a náskok před konkurencí.

Dalším cílem je postupné vybudování dobrého jména firmy s vysokou prestiží. Zadavatelé by se na firmu obraceli s důvěrou a podávali by kladná doporučení svým známým nebo na internetu.

44

Firma by měla získat konkurenční výhodu, pomocí ní se stane unikátní na trhu a bude vyhledávána zákazníky. Konkurenční výhodu firma získá investicemi do svého rozvoje a inovativními postupy při realizacích zakázek.

8.1.4 Předmět podnikání

Náplní činnosti firmy je provádění staveb, jejich změn a odstraňování podle Živnostenského zákona č. 278/2008 Sb. Jedná se o živnost vázanou.

8.1.5 Podstata podnikání

Podstatou firmy je zvyšovat svou hodnotu, přinášet co největší užitek majitelům a zároveň přidávat co největší přidanou hodnotu cílovým zákazníkům.

• Vyvarovat se možným rizikům a investovat do svého vlastního rozvoje.

• Využívat místa na trhu, zacílit přesně na zákazníka a znát ho.

• Hledat inovace a spolupracovat s architekty a designéry.

• Hledat nové metody ve stavebnictví, tím snižovat náklady, ale zachovat kvalitu provedení.

• Vstřícně a objektivně řešit reklamace.

• Zajistit spolehlivé dodavatele a kvalifikované pracovníky.

• Přinášet velkou přidanou hodnotu a zajistit, aby se k firmě zákazník vracel a doporučoval ji.

• Individuální přístup k zákazníkovi je prioritní.

Těchto cílů firma dosáhne schopným managementem, pracovníky, spolehlivými dodavateli, kvalitně odvedenou prací.

45 8.2 Průzkum trhu

Průzkum trhu zjišťuje konkurenci stavební firmy. Analýza SWOT představuje silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby firmy.

8.2.1 Konkurence

Konkurence pro AL-Complet, s.r.o. budou především podobné malé stavební firmy.

O velké zakázky jako např. státní, krajské nebo od měst zatím firma nebude usilovat.

Získání takových zakázek vyžaduje velké úsilí, lobby, kontakty, doporučení.

Přímými konkurenty jsou malé stavební firmy v Libereckém kraji. Zákazníci se často setkávají s velkými problémy s takovými firmami. Některé podnikají nekale a realizaci stavby nebo rekonstrukce úmyslně prodlužují nebo naopak ji odvedou rychle, ale nekvalitně. Často se stává, že si firma nechá zaplatit zálohu na materiál, ale stavbu nedokončí. Takové chování budí nedůvěru v malé stavební firmy. S nedůvěrou od zákazníků se bude muset vypořádat i začínající firma AL-Complet, s.r.o.

Webový portál www.firmy.cz vykazuje 280 stavebních firem jenom v Liberci. Mezi vyhledanými firmami jsou i živnostníci, kteří se nechávají najímat na menší realizace.

V Liberci působí i velké firmy jako např. Syner s.r.o., Interma a.s., atd.

8.2.2 Zákazník

Zákazníkem je nejčastěji mladý manželský pár nebo rodina, která si plánuje vzít úvěr a hodlá si vystavět vlastní dům, protože už nechtějí bydlet v pronájmu. Zákazník vždy očekává kvalitní provedení své vize, za co nejméně peněz. Pro takový typ zákazníka lze realizovat i rekonstrukce, úpravy zahrad, výstavbu bazénu atd.

46 8.2.3 SWOT analýza

SWOT analýza stanovuje silné a slabé stránky začínající firmy. Dále příležitosti, které by firma měla využít a přeměnit je na své přednosti. Hrozby, kterých by se měla vyvarovat a které ji ohrožují.

Silné stránky

• Kvalitní realizace zakázek

• Osobní přístup ke klientům

• Schopný management

• Zkušení pracovníci

• Přizpůsobení se klientům, flexibilita

• Kvalitní a spolehliví dodavatelé

Firma se bude snažit o vytvoření dobrých odběratelsko-dodavatelských vztahů. V rámci nich nebude mít firma vlastní velkosklad materiálu, ale bude ho odebírat v přesném množství potřebném k realizaci zakázky.

Slabé stránky

• Malá začínající firma, bez vybudovaného jména na trhu

• Velká konkurence

• Sezónnost

• Počáteční neznalost trhu

• Dělníci

Pokud se firmě podaří zajistit stálé dělníky, je velmi těžké s nimi udržovat pracovní vztahy.

V tomto oboru se často vyskytuje nespolehlivost ze stran dělníků. Je nutné zajistit stavební dozor (stavbyvedoucí), který bude dohlížet na dělníky, aby vykonávali práce, které jsou naplánovány. Dozor bude dohlížet na vybavení a materiál, aby nedocházelo ke krádežím a prodlevám v plnění plánu stavby.

47 Příležitosti

• Spolupráce s designéry a architekty

• Investice do firmy a zajištění jejího rozvoje

• Vybudování dobrého jména firmy

• Získání nových kontaktů

• Používání inovativních technologií

• Ekologické postupy a ochrana životního prostředí

Hrozby

• Příchod nové konkurence

• Adaptabilita a reakce konkurence

• Recese ve stavebnictví – politická a ekonomická situace

• Nespolehliví dělníci

Malou stavební firmu čeká při jejím vstupu na trh velmi mnoho těžkých překážek. I přes tyto počáteční potíže, dokáže zákazníkům nabídnout kvalitní služby s vysokou přidanou hodnotou, a tím si najde své zákazníky. Její nejsilnější stránkou je schopný management, který dokáže plnit všechny náležitosti při stavbách a zajištění zakázek. Velkou hrozbou, kterou firma nemůže ovlivnit, je příchod dalšího nepříznivého vývoje ve stavebnictví v České republice popř. v libereckém regionu. Silná konkurence by malou firmu mohla velmi silně poškodit, stavební firma by měla využít mezer na trhu a hledat své zákazníky.

Firma disponuje několika výhodami na trhu, kterými by měla zaujmout nové zákazníky a nastartovat tak svůj růst.

48 8.2.4 Marketingový mix

Marketingový mix obsahuje tzv. 4P3. Jedná se o nástroje marketingu, kterými dosahuje firma svých marketingových cílů.

Výrobek

Konečným produktem je služba jako např. dokončená stavba, rekonstrukce, úpravy zahrad, zateplení domů a bytů. Firma se bude co nejvíce přizpůsobovat přáním zákazníka, nabízet mu varianty realizace. Velmi důležitá je komunikace při vytváření projektu a při jeho předem stanovené procento ze zisku za dokončený projekt. S přibývajícím počtem zakázek by se zvyšovalo i využití služeb architekta.

Realizace projektu by zahrnovala kompletní zhotovení. Od základů až po vybavení.

Nabídka úkonů je široká. Firma dokáže zrealizovat zateplení domů, rekonstrukce kuchyní, koupelen nebo celých domů. Schopní manažeři, kteří se v odvětví pohybují už dlouhou dobu, dokáží zajistit potřebný materiál, koordinaci prací a komunikaci se zákazníkem.

Samozřejmostí je ručení za kvalitu zárukou.

Cena vypočtena a navrhnuta zákazníkovi, ten jí buď schválí, nebo dojde k dalším jednáním.

3 Jedná se o 4 základní marketingové nástroje: výrobek (product), cenu (price), propagaci (promotion) a distribuci (placement). Pomocí těchto nástrojů se firma snaží dostáhnout svých vytyčených cílů.

49 Propagace

Komunikace se zákazníky bude probíhat na regionální úrovni. Plakáty, letáky, reklamy v rádiích a novinách po Libereckém kraji. Zacílení bude na širší skupinu. Snaha oslovit co nejvíce potenciálních zákazníků. Samozřejmostí jsou kvalitní internetové stránky, které budou pravidelně aktualizovány. Aby firmu zákazník na internetu vyhledal, zaregistruje se firma na webovém portálu www.firmy.cz. Cílem komunikace je dostat se do povědomí lidí a vybudovat si dobré jméno, ke kterému se budou zákazníci vracet a doporučovat. Dalším cílem komunikace je vyzdvihnout přednosti firmy před konkurencí.

Distribuce

Firma by měla v co možná nejkratším časovém horizontu zřídit kancelář pro manažery, kteří tím získají nejen prostory ke své práci, ale i reprezentativní místnost pro zákazníky,

Firma by měla v co možná nejkratším časovém horizontu zřídit kancelář pro manažery, kteří tím získají nejen prostory ke své práci, ale i reprezentativní místnost pro zákazníky,