• No results found

Schweiz representation i Indien

Den offentliga schweiziska närvaron i Indien utgörs av ambassaden i New Delhi, general-konsulaten i Mumbai och Bengaluru, Swiss Business Hub i Mumbai, Swissnex Indien, det schweiziska konstrådet Pro Helvetia i New Delhi, Switzerland Tourism, den Schweiz-indiska handelskammaren och honorärkonsulat i Kolkata och Chennai.

6.2.1 Swiss Business Hub

S-GE representeras lokalt i Indien av Swiss Business Hub (SBH) som etablerades 2001 vid det schweiziska generalkonsulatet i Mumbai, med medarbetare även placerade vid ambas-saden och generalkonsulatet i Bengaluru. SBH har till uppgift att tillhandahålla informa-tion om lokala förhållanden, bidra till Schweiz internainforma-tionella handelsmål, tillhandahålla nätverk för schweiziska företag och främja Schweiz som en attraktiv plats att bedriva affärsverksamhet. SBH:s serviceutbud liknar det som andra länders motsvarande organisationer erbjuder och deras service till schweiziska företag är i allmänhet avgifts-belagd.46 SBH erbjuder också indiska aktörer information om investering och etablering i Schweiz eller att bli distributör eller representant för schweiziska företag.47

41 Department of Science and Technology (DST) är en avdelning under Ministry of Science and Technology

42 http://indo-swiss.epfl.ch/

43 Swiss Agency for Development & Cooperation

44 Indo-Swiss Collaboration in Biotechnology (http://iscb.epfl.ch/iscb/home), Indian Himalayas Climate Adaptation Programme (http://www.ihcap.in/), Promoting Low Carbon Cement Production

(http://actu.epfl.ch/news/a-new-greener-cement-to-meet-future-demand-2/).

45 http://www.focusindia.ch/

46 http://www.s-ge.com/switzerland/export/en/services/portfolio

47 http://www.s-ge.com/global/invest/en

6.2.2 Swissnex

Swissnex Indien startades 2010 vid Schweiz generalkonsulat i Bengaluru.48 Den schwei-ziske generalkonsuln i Bengaluru tjänstgör också som vd för Swissnex Indien. Totalt arbetar 15–20 personer för Swissnex Indien.49 Schweiz motsvarighet till vetenskapsråd/-teknisk attaché, Senior Thematic Advisor for Education, Research and Innovation är avlönad av Swissnex, men placerad vid ambassaden i New Delhi. Den personen utför klassiska arbetsuppgifter för vetenskapsråd samt stöder Swissnex Indiens aktiviteter i norra Indien.

Uppdrag

Organisationens ansvarsområde sträcker sig över akademiska relationer, vetenskap och konst samt entreprenörskap och innovation. De underlättar forskningssamarbeten och hjälper till med studentrekrytering/studentutbyte. Swissnex stöder det bilaterala forsknings-samarbetet Indo Swiss Joint Research Program (ISJRP), arrangerar föreläsningar och konferenser samt stöder de schweiziska universiteten i urvalsprocessen av indiska studen-ter. Vidare stöder de även det schweiziska alumninätverket i Indien genom att arrangera evenemang i olika indiska städer.

För schweiziska innovatörer, entreprenörer och små- och medelstora företag (SMF) erbjuder Swissnex tre tjänster:

On-boarding and initial handholding. Tillgång till Swissnex infrastruktur i Indien (kontorsarbetsplatser, mötesrum, lokaler för event), information om marknaden, logistik, assistans för enklare marknadsundersökningar, hjälp med kontor/bostad, och rekrytering.

Start-up Advisory. Hjälp att förstå marknaden ur startup-perspektiv och hjälp att utveckla affärsmodellen och företagspresentationen för att passa in bättre och att utveckla ett skarpare kommunikationsbudskap gentemot exempelvis investerare.

Access to information and network. För att hjälpa entreprenörerna att etablera användbart kontaktnätverk inklusive affärspartners, mentorer och acceleratorer.

Alla Swissnex tjänster är i princip kostnadsfria, men för de företag som kommit in i en kommersiell etableringsprocess hänvisas vidare till SBH, där tjänsterna är avgiftsbelagda.

Avgränsningen mellan Swissnex och SBH fungerar bra och underlättas av att båda orga-nisationerna ligger under samma ministerium. De små och medelstora företag som stöds av Swissnex ska i princip vara CTI-märkta, även om undantag görs.

Ett intressant projekt som Swissnex just nu genomför kallas Academia Industry Training Camp. Projektet går ut på att etablera kontakt mellan schweiziska och indiska nörer (dessa måste vara CTI-märkta). I den första fasen har en grupp schweiziska entrepre-nörer under en veckas tid besökt Indien där de fått lära känna en motsvarande grupp indiska entreprenörer och genomfört industribesök. I den andra fasen av projektet gör den indiska gruppen ett återbesök i Schweiz för att fortsätta kontakten med den schweiziska gruppen, samt lära sig om det schweiziska perspektivet på plats.

Det är intressant att notera att många av entreprenörerna som söker stöd hos Swissnex redan har en koppling till Indien; de kan vara indier som studerat/doktorerat eller arbetat en tid i Schweiz eller så har de en indisk partner/finansiär. För de som inte redan har någon

48 När Schweiz ville etablera Swissnex i Bengaluru föreslog de indiska myndigheterna att de först skulle etablera ett generalkonsulat och därefter bedriva Swissnex verksamhet inom generalkonsulatet.

49 http://www.Swissnexindia.org/about/team/

koppling till Indien brukar Swissnex rekommendera att skaffa en stark indisk partner och hjälper dem också att hitta denne.

Swissnex har uppdraget att stödja främjandet av alla schweiziska universitet, exempelvis att hjälpa dem att hitta partneruniversitet i Indien eller att rekrytera studenter under studentmässor. Ett antal av de största schweiziska universiteten har även tecknat separata avtal med Swissnex för att få en mer individuell service – exempelvis kan Swissnex repre-sentera ett särskilt universitet på en studentmässa och vanligen görs det med hjälp av stu-denter från det specifika universitetet som gör sin praktik vid Swissnex Indien.50 Aktivite-terna inom den akademiska sektorn utgör 2/3 av kontorets aktiviteter.

Organisation och budget

Varje Swissnexkontor har årskontrakt med SBFI som baseras på en fyraårig plan. I års-kontraktet är 70 procent av aktiviteterna lika för alla Swissnexkontor, medan 30 procent av aktiviteterna är landspecifika. I fallet Indien kan de specifika aktiviteterna till exempel röra ISJRP och det specifika stipendieprogram som finns för indiska studenter. Styrningen av varje kontor är lokalt färgad och beror starkt på vd:n, som ofta en stark personlighet med erfarenhet från startup-scenen eller utbildnings-, forsknings- eller innovationsområdet. Det noggranna urvalet av vd:ar med stark förankring inom ansvarsområdet tillhör Swissnex framgångsfaktorer.

Den huvudsakliga (cirka 2/3) finansieringen för grundkostnaderna kommer från SBFI, som bland annat står för kostnaderna för vd (utsänd) och hälften av de övriga anställda (som har lokala kontrakt). SBFI bidrar också med 150 000 CHF (1,35 mnkr) för projektkostnader, men detta täcker bara 1/3 av projektkostnaderna. Övriga kostnader täcks av bidrag från stiftelser eller sponsring från företag. Totalt ligger årsbudgeten för Swissnex Indien på totalt 1 250 000 CHF (11,25 mnkr), varav 550 000 CHF (4,95 mnkr) går till löner och om-kostnader.

Swissnex gör en årlig intern uppföljning på kvantitativa och kvalitativa indikatorer, exempel på sådana är antal deltagare vid event, feedback efter aktiviteter, publicitet i media, antal avtal eller annan formalisering av universitetssamarbete och antal delega-tioner.

Swissnex har uppfattats som framgångsrikt och samtidigt som den schweiziska regeringen funderar på att expandera nätverket ytterligare – Sydafrika och Korea diskuteras exempel-vis.51 Framgången drabbar dock i viss mån Swissnex flexibilitet och ”enkelhet”, exempel-vis ifrågasätts Swissnex relativt enkla/öppna datasystem och redoexempel-visningsprogram och det kommer krav att detta ska uppdateras till säkrare, men kostsammare och mer svåradmini-strerade system, som matchar nivån inom den schweiziska utrikesförvaltningen.

Framgångsexempel

Swissnex Indiens vd tar som ett exempel på ett framgångsrikt projekt upp arbetet med University of Zürich (UZH), som de senaste åren haft målet att etablera stabila kontakter med några indiska universitet. Swissnex organiserade ett delegationsbesök för universitets-ledningen på UZH och introducerade dem till utvalda universitet i Indien. De mest intres-santa universiteten bjöds in till Schweiz för att besöka UZH. I nästa steg organiserade

50 Universiteten betalar 10 000 till 15 000 CHF (90 000–135 000 kr) per universitet/år för denna service

51 Det finns också ett förslag från en parlamentariker att fördubbla antalet kontor, men det ses inte som realistiskt av SBFI och Swissnex.

Swissnex på UZH:s uppdrag workshops och medverkade också i utformandet av samarbetsavtal mellan UZH och de indiska universitet som till slut valdes ut.

Ett annat framgångsexempel som Swissnex Indiens vd lyfter fram är arbetet med startup-företag genom olika program och besöksutbyte. Swissnex har utvecklat sina relationer med viktiga organisationer i Indien, exempelvis inkubatorer. Lite överraskande har Swissnex också förmedlat kontakter mellan schweiziska startup-bolag och etablerade schweiziska företag i Indien. En annan viktig arena där många betydelsefulla kontakter tas är de olika evenemang som Swissnex Indien anordnar.

Utmaningar

En av utmaningarna enligt Swissnex Indiens vd är att få Swissnex bättre känt i Schweiz och på det sättet attrahera fler klienter som är intresserade av internationalisering och det stöd Swissnex kan erbjuda. Men även att få uppmärksamhet från stiftelser eller storföretag som är intresserade av att delfinansiera/sponsra Swissnex. En annan utmaning är att bli mer kända över hela Indien och klara av att hantera kontakter över större delar av landet.

7 Schweiz i USA

Som i övriga USA-kapitel i denna studie förefaller Schweiz inte hantera gränslandet mellan handel och innovation särdeles sammanflätat i den mellanstatliga dialogen. Detta är inte speciellt oväntat då USA, likt alla studerade europeiska länder, kan beskrivas som en mogen ekonomi med befintliga, robusta processer för respektive politikområde. Med anledning av detta fokuseras rapporten på innovation och små och medelstora teknik/-innovationsföretag och hur länderna väljer att hantera USA främst ur detta hänseende.

Detta perspektiv är valt dels eftersom innovationsgraden/nytänkandet i detta främjande-arbete är hög samtidigt som svenska regeringen i framtagandet av exportstrategin pekat ut små och medelstora företag som en viktig grupp företag.

Related documents