• No results found

Sevesoolyckor i Sverige

In document En översyn inom Sevesoområdet (Page 48-52)

2 Bakgrund

2.6 Sevesoolyckor i Sverige och internationellt

2.6.1 Sevesoolyckor i Sverige

Ett antal Sevesoolyckor har inträffat i Sverige men inga med kata-strofala följder. Enligt uppgifter från Myndigheten för samhälls-skydd och beredskap har andelen inrapporterade Sevesoolyckor ökat under senare år (se diagram 2.1). Några generella slutsatser om varför andelen inrapporterade Sevesoolyckor har ökat kan troligtvis inte göras då ökningen skulle kunna bero på att Sevesoverksam-hetsutövarna blivit bättre på att rapportera till myndigheterna efter en inträffad Sevesoolycka. Det antas dock även finnas ett mörkertal av Sevesoolyckor som inte rapporteras till myndigheterna.

9 Denna skyldighet regleras i 4 kap. 35 § förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor.

10 2 § arbetsmiljöförordningen (1977:1166).

11 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor (AFS 2005:19), 15 §.

Bakgrund SOU 2013:14

Diagram 2.1 Antal anmälda Sevesoolyckor till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap åren 2006–2011

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har i en rapport sammanställt händelser med farliga ämnen. Uppgifterna i rapporten har sin grund i verksamhetsutövares inrapporterade händelser enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explo-siva varor under åren 2006–201012. Några av dessa händelser återges nedan.

Händelser inom petroleumindustrin

Till denna kategori räknas raffinaderier och depåer för petroleum-produkter. Sammanlagt har 16 händelser rapporterats till Myndig-heten för samhällsskydd och beredskap under åren 2006–2010. Av dessa 16 var sju depåer. Depåhändelserna handlade uteslutande om läckage eller i vart fall risk för läckage. Händelser med läckage före-kom även inom raffinaderierna. Ett fall rörde läckage av vätgas på grund av ett brustet rör till en manometer som utsatts för kraftiga

12 Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps rapport Händelser med farliga ämnen 2006–2010 – En sammanställning av verksamhetsutövares inrapporterade händelser enligt LSO och LBE, publicerad i september 2012.

SOU 2013:14 Bakgrund

vibrationer. Två fall av läckage berodde på att ventiler, som borde varit stängda, hade lämnats öppna. I de två senare fallen nådde läckaget mark med miljöskador som följd. Under åren 2006–2010 rappor-terades sex fall av bränder vid raffinaderierna. Av dessa sex bränder har tre inträffat i samband med underhållsarbete eller vid igång-körning efter underhållsarbete. Brister i instruktioner, såväl interna som till entreprenörer och brister i konstruktioner har angetts som delorsaker till dessa händelser. Två andra inrapporterade händelser berörde fackelmaster. I det ena fallet hade korrosion orsakat hål i nederdelen av masten så att syre kunde komma in och orsaka själv-antändning av pyrofora avlagringar på insidan. Temperaturen steg så högt att stålet i masten mjuknade och veckades ihop så att masten började luta. I det andra fallet hade en felfungerande ventil gjort att vätska gick till facklan och förbrändes där med kraftig låga. Facklan var konstruerad för att tåla detta men risk för brandspridning inom området fanns under tiden till dess att man lyckats strypa tillflödet av olja.

Händelser inom pappersindustrin

Under perioden 2006–2010 har 12 händelser relaterade till pappers-industrin rapporterats till Myndigheten för samhällsskydd och bered-skap. Den främsta orsaken till olyckor inom pappersindustrin är läckage. En stor generell orsak till läckage har angetts vara brist-fälliga anslutningar eller ventiler. Andra olycksorsaker har varit att gällande instruktioner inte följts samt att utrustning som använts varit utsliten. Skador på människor och miljö vid denna typ av hän-delser är ovanliga. Däremot har läckor orsakat någon form av ut-släpp som haft lokal påverkan.

Händelser inom stålindustrin

Under perioden 2006–2010 har sex händelser relaterade till stål-industrin rapporterats till Myndigheten för samhällsskydd och bered-skap. Av de inrapporterade händelserna har fem involverat brand-farlig gas eller vätska. Av händelserna har fyra inträffat i samband med stopp eller start i processen alternativt vid påfyllning/satsning av bränsle/kemikalier. Händelserna har resulterat i såväl brand som explosion. I samband med brand och explosion har

antändnings-Bakgrund SOU 2013:14

källan varit svår att identifiera. Däremot har rent tekniska faktorer såsom avsaknad av eller defekt backventil vid två av händelserna varit avgörande för att en brännbar blandning av två gaser ska upp-stå. Vid en annan av händelserna ledde en bristfällig riskbedömning till att ett system feldesignats och att brand då möjliggjordes. Andra orsaker som angetts som orsaker till några av händelserna inom stålindustrin har varit bristande utbildning, okunskap och bristande rutiner. Bränderna och explosionerna har varierat i storlek. Rädd-ningstjänsten larmades vid hälften av de sex inrapporterade händel-serna. Händelserna har, i varierande omfattning, medfört person-skador i form av skär- och brännperson-skador samt stora egendomsperson-skador som medfört driftsstopp.

Händelser inom industrier med annan kemisk tillverkning Under perioden 2006–2010 har 27 händelser relaterade till industrier med annan kemisk tillverkning rapporterats till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Händelserna innefattar till överväg-ande del bränder och bränder i samband med läckage. Även explo-sioner med föregående eller efterföljande brand har rapporterats.

Flertalet av de inrapporterade händelserna har skett under normal drift medan endast ett fåtal av de rapporterade händelserna inträffat i samband med installation och underhåll. Bränderna som rappor-terats har varit av varierande storlek. Vid vissa av händelserna har brandsläckning genomförts av verksamheternas personal med hjälp av befintlig brandbekämpningsutrustning och/eller av tillkallad rädd-ningstjänst. I mer än hälften av de inrapporterade händelserna an-gavs problem med utrustning och tekniska fel som orsak eller del-orsak till händelsen. När det gäller utrustning har även slitage i kombination med bristande underhåll tagits upp som orsak till ett antal av händelserna. Organisatoriska problem, såsom exempelvis bristande instruktioner och bristande egentillsyn har angetts som orsak eller delorsak vid tio av händelserna. Endast ett fåtal av händel-serna har angetts ha personskador som en konsekvens av olyckan.

Den vanligaste konsekvensen har varit egendomsskador i huvudsak på utrustning och byggnationer.

SOU 2013:14 Bakgrund

In document En översyn inom Sevesoområdet (Page 48-52)