• No results found

Sjukdomsmått karies, Folktandvården

In document Planeringsunderlag för tandvården (Page 43-55)

4.2.Tandhälsa vuxna

Utveckling av medelvärde för DFT i Folktandvården Gävleborg 2008-2013, åldersfördelat. Källa: Folktandvården Gävleborg och Samhällsmedicin.

Utveckling av medelvärde för DFS-a i Folktandvården Gävleborg 2008-2013, åldersfördelat. Källa: Folktandvården Gävleborg och Samhällsmedicin.

42

Parodontit är sjukdom i vävnaderna kring tänderna som leder till förlust av tändernas fäste: stödjevävnaderna

I Gävleborgs län har andelen av befolkningen med Parodontit varit relativt stabilt, omkring 12-13 procent, sedan 2009 efter en relativt kraftig ökning om nära sex procent mellan 2008 och 2009. Över perioden har inga stora könsskillnader noterats i länet.

I riket har andelen befolkningen med Parodontit haft en försiktig ökning över perioden, från fem procent 2008 till elva procent 2013. Ökningen var som störst mellan 2008 och 2009. Över perioden finns i riket knappt några könsskillnader i andel med parodontit.

Andel med parodontit

4.2.Tandhälsa vuxna

Andel av befolkningen i Gävleborg med parodontit, 2008-2013, könsfördelat.

Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av rikets befolkningen med parodontit, 2008-2013, könsfördelat . Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

I både länet och riket är könsskillnaderna små i alla ålderskategorier. Det är endast för rikssnittet för personer 80 år eller äldre som könsskillnaderna är större än tre procent.

Förekomsten av parodontit ökar med stigande ålder, för såväl kvinnor som män och såväl i länet som i riket.

Figurerna nedan visar andel av befolkningen, i respektive 10-årskategori, med parodontit för länet respektive riket.

Förekomsten av parodontit är som högst i 60-79 års ålder. I dessa ålderskategorier är nivåerna något högre i Gävleborgs län (omkring 24 %), jämfört med riket (21-23 %).

Andel med parodontit

4.2. Tandhälsa vuxna

Andel av Gävleborgs läns befolkning med parodontit år 2013, köns- och åldersfördelat. Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av rikets befolkning med parodontit år 2013, köns- och åldersfördelat.

Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av befolkningen med parodontit varierar över länet. För de flesta kommuner ligger nivån av parodontit omkring 13-14 procent för både kvinnor och män. Andelen kvinnor med parodontit är lägst i Hofors kommun (10 %) och högst i Ovanåkers kommun (18 %). På motsvarande vis varierar andel män med parodontit från drygt nio procent i Hofors kommun till drygt 17 procent i Ovanåkers kommun.

Andel av befolkningen med parodontit varierar också över landet (se figurer nästa sida). I Västerbottens län är det drygt nio procent av kvinnorna som har parodontit. I Västerbotten och Gävleborg är motsvarande andelar drygt 13 procent.

Riksgenomsnittet för kvinnor är drygt elva procent.

Andel män med parodontit varierar från drygt nio procent i Norrbotten till drygt 14 procent i Södermanland.

Riksgenomssnittet för män är drygt elva procent. Gävleborg tillhör de län med högst andel parodontit i befolkningen, både för män och för kvinnor.

Andel med parodontit

4.2. Tandhälsa vuxna

Andel av den kvinnliga befolkningen i Gävleborgs län med parodontit, år 2013, fördelat per kommun. Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av den manliga befolkningen i Gävleborgs län med parodontit, år 2013, fördelat per kommun. Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Figurerna nedan visar andel av befolkningen med parodontit 2013, fördelat per län. Se beskrivning av figurerna på den föregående sidan.

Andel med parodontit

4.2. Tandhälsa vuxna

Andel av den kvinnliga befolkningen med parodontit, år 2013, fördelat per län.

Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av den manliga befolkningen med parodontit, år 2013, fördelat per län.

Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Nivåerna av periimplantit i riket har varit stabilt över tidsperioden, omkring 0,9 procent. Små ökningar (0,2-0,3 %) ägde rum under åren 2008-2009 samt 2012-2013. Totalt har andelen av rikets befolkning med periimplantit stigit med omkring 0,5 procent under hela tidsperioden 2008-2013.

För riket finns knappt några könsskillnader mellan kvinnor och män avseende andel med periimplantit. Den största skillnaden för perioden registrerades 2013 då skillnaden mellan könen var 0,1 procent.

2009-2010 var andel av befolkningen med periimplantit cirka 0,6 procent högre i Gävleborgs län jämfört med riket. Under de senaste åren är nivåerna lägre i länet, och skillnaderna är små.

Periimplantit är en bakteriellt orsakad inflammation i vävnaden runt ett tandimplantat. Inflammationen orsakar förlust av fästet kring implantatet, så kallat benstöd.

Över perioden 2008-2013 har andelen av Gävleborgs befolkning med periimplantit varit relativt stabilt, omkring en procent.

Mellan 2010 till 2011 förekom en minskning om 0,7-0,8 procent, vilket i absoluta tal motsvarar en minskning om cirka 1600 diagnoser, för att sedan mellan 2011-2013 försiktigt stiga igen.

2013 fick 973 kvinnor och 812 män i Gävleborgs län diagnosen periimplantit och andelen med periimplantit har under hela perioden varit högre bland kvinnor, än bland män.

Könsskillnaderna är dock små och har under perioden varierat mellan 0,1-0,26 procent.

Andel med periimplantit

4.2. Tandhälsa vuxna

Andel av befolkningen i Gävleborg med periimplantit, 2008-2013, könsfördelat.

Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av rikets befolkning med periimplantit, 2008-2013, könsfördelat.

Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Förekomsten av periimplantit ökar med stigande ålder. I länet är förekomsten som högst (cirka 2 %) vid 70-79 års ålder, följt av åldersgrupperna 80+ år (1,4-1,5 %) och 60-69 år (1,3-1,5 %). I riket är förekomsten av periimplantit som högst vid 70-79 års ålder, följt av åldersgrupperna 60-69 år (1,8-2 %) och 80+ år (1,6-1,8 %). Könsskillnaderna är små, mindre än 0,3 procent i länet och omkring 0,2 procent i riket.

Andel med periimplantit

4.2. Tandhälsa vuxna

Andel av Gävleborgs läns befolkning med periimplantit år 2013, köns- och åldersfördelat. Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av rikets befolkning med periimplantit år 2013, köns- och åldersfördelat. Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av befolkningen med periimplantit varierar över länet. I Nordanstig kommun är andelen knappt 0,1 procent bland kvinnorna och knappt 0,2 procent bland männen. I Sandvikens kommun är andelarna över en procent högre: 1,3 procent bland kvinnorna och 1,2 procent av männen i Sandvikens kommun har periimplantit.

De flesta av kommuner har en nivån av periimplantit omkring 0,8-1 procent bland kvinnorna och 0,6-0,8 procent bland männen. Nivån är högre bland kvinnor än bland män i de flesta av kommuner, undantaget Nordanstigs och Ovanåkers kommuner. Könsskillnaderna är dock mycket små.

Variationen av andel av befolkningen med periimplantit illustreras på nästa sida. De flesta län har en förekomst omkring en procent för både kvinnor och män. Gotland och Kalmar sticker ut med förekomst över två procent för båda könen. Även Värmland och Jämtland har relativt höga andelar (1,5-1,7 respektive 1,7-1,9 %). För kvinnor varierar andelen med periimplantit varierar från 0,5 procent i Örebro län till Kalmar läns 2,5 procent. För män än motsvarande variation 0,5 procent i Örebro och 1,7 procent i Kalmar.

Gävleborgs län tillhör de åtta län med lägst andel periimplantit bland kvinnor., och de fem län med lägst andel periimplantit bland männen.

Andel med periimplantit

4.2. Tandhälsa vuxna

Andel av den kvinnliga befolkningen i Gävleborgs län med periimplantit, år 2013, fördelat per kommun. Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av den manliga befolkningen i Gävleborgs län med periimplantit, år 2013, fördelat per kommun. Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Figurerna nedan visar andel av befolkningen med periimplantit 2013, fördelat per län. Se beskrivning av figurerna på den föregående sidan.

Andel med periimplantit

4.2. Tandhälsa vuxna

Andel av den kvinnliga befolkningen med periimplantit, år 2013, fördelat per län.

Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Andel av den manliga befolkningen med periimplantit, år 2013, fördelat per län.

Källa: Socialstyrelsen och Samhällsmedicin.

Sammanfattning

Omkring femton procent av den vuxna befolkningen i länet har avstått söka tandvård - trots behov. Denna andel är i nivå med genomsnittet för riket, och ungefär lika stor bland män som bland kvinnor.

Vissa skillnader finns mellan personer med olika lång utbildning, socioekonomisk position samt födelseland där personer med längre utbildning, mellan eller högre tjänstemannaposition och födda i Sverige eller Norden tycks avstå tandvård i mindre utsträckning. Liknande mönster ses också för andel av befolkningen som skattat sin tandhälsa som dålig. Ekonomiska skäl är den orsak till att avstå från tandvård som är mest vanligt förekommande i länet. Även här finns socioekonomiska mönster.

Avsnittet har också beskrivit kariesförekomst, i form av genomförda restaurativa åtgärder (fyllning eller krona) vid karies, samt sjukdomsmått för karies för patienter vid Folktandvården.

Vi ser att kariesförekomsten ökar med stigande ålder men att det för de flesta åldersgrupper finns en tendens till minskad kariesförekomst över perioden. Det finns inom länet viss variation av andel personer som fått restaurativa åtgärder för karies: Ovanåker och Hofors har högst andel förekomst medan Nordanstig, Sandviken, Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvalls kommuner ligger under länssnittet.

För folksjukdomarna parodontit och periimplantit ses en relativt stabila nivåer under de senaste tre åren. Nivåerna ligger något högre än (parodontit) eller i nivå med (periimplantit) riket.

Jämfört med övriga län i riket ligger Gävleborgs län bland de med högst andel parodontit, och bland de med lägre andel periimplantit. Det finns tydliga åldersmönster för parodontit och periimplantit: förekomsten är högst bland personer 60 år och över. Det finns också viss variation över länet där Ovanåkers kommun sticker ut avseende parodontit och Sandviken avseende periimplantit.

En typ av tand- och munhälsoproblem som inte har inkluderats i detta planeringsunderlag är tand- och bettpositionsavvikelse. I länet liksom i riket är andel av befolkningen med tand- och bettpositionsavvikelse mycket liten. I länet har fem personer noterats för detta tillstånd under 2013. Året innan fanns 18 fall i länet. I riket var nivån knappt 300 personer 2013 och drygt 350 personer året dessförinnan. En viss övervikt av antal fall finns hos kvinnor jämfört med män: cirka 60 procent av fallen är kvinnor.

4.2. Tandhälsa vuxna

4.3. Tandvårdsbesök och tandhälsa,

unga vuxna

Avsnittsinledning

4.3. Tandvårdsbesök och tandhälsa unga vuxna

Under 2014 pågick i Gävleborgs län ett försök om fri tandvård till länets 20-åringar. Under 2015 kommer denna satsning på unga vuxna att förlängas och alla unga vuxna till och med 21 års ålder kommer att erbjudas avgiftsfri tandvård. Detta avsnitt beskriver, med bakgrund mot detta, tandhälsan hos 20- och 21-åringar.

Avsnittet visar att 21-åringarna i större utsträckning än 19- och 20-åringar avstår från att söka tandvård trots behov. De 21-åriga männen anger framför allt ekonomiska skäl till detta. Avsnittet visar också att de unga männen i större utsträckning skattar sin tandhälsa som dålig – medan väldigt få av de unga kvinnorna gör det samma. Det ska noteras att svarsfrekvensen för åldersgruppen är relativt låg och att några definitiva slutsatser därför är svåra att dra.

Liksom för de vuxna har andelen unga vuxna som erbjuds sjukdomsförebyggande åtgärd under det senaste året minskat till nivåer lägre än genomsnittet, efter att under flera år legat på nivåer högre än rikets genomsnitt. Andelen av patienterna 20-21 år som mött hälsofrämjande arbete genom kombinationer av insatser (har både behandlats restaurativt på grund av karies och fått sjukdomsbehandling och/eller sjukdomsförebyggande åtgärd) ligger dock i nivå med riket och variationen mellan majoriteten av länen är relativt liten.

Avslutningsvis visar avsnittet att länets 20 och 21 åringar till har lägre förekomst av parodontit jämfört med rikets genomsnitt.

21-åriga män anger ekonomiska skäl som anledning till att avstå tandvård trots behov.

Under 2015 erbjuds alla unga vuxna till och med 21 års ålder avgiftsfri tandvård.

Besöksstatistik för 20 och 21-åringar i Folktandvården Gävleborg 2008-2013, fördelat på summa för totalt antal besök; antal unika individer; antal besök per person och år; samt andel av befolkningen 20-21 år som besökt Folktandvården . Källa: Folktandvården och Samhällsmedicin.

Denna sida beskriver besök i Folktandvården Gävleborg under perioden 2008-2013. 20-21-åringar gör i genomsnitt omkring 2 tandvårdsbesök per år, en nivå som varit stabil under hela perioden. Summan av totalt antal besök har för 21-åringar ökat något de sista åren, särskilt 2012 men har annars legat relativt stabilt. Denna ökning kan förklaras av en samtidig ökning av antal 21-åringar, likväl som andel av alla länets 21-åringar, som besökte Folktandvården 2012. Andelen har över perioden varit omkring 50-60 procent.

Andelen är något lägre bland 20-åringarna: omkring 40-50 procent. Om de 60-40 procent av de unga vuxna som inte besökt Folktandvården heller inte besökt tandvård i privat regi går inte att säga från dessa siffror. Däremot vet vi från nationella folkhälsoenkäten att 10-30 procent av 20-21-åringarna uppgett att de trots behov har avstått från tandvård (se näskommande sida).

Från och med 2015 ges unga vuxna upp till 21 år (födda 1994) avgiftsfri tandvård. Åldersgränsen för denna subvention höjdes på prov under 2014 och inkluderade då alla länets 20-åringar. Informationen här kan användas som baslinjemätning för denna satsning.

In document Planeringsunderlag för tandvården (Page 43-55)

Related documents