• No results found

Skillnader och likheter i olika recensioner av samma spel 50

2. Material, metod och teori 7

4.3 Skillnader och likheter i olika recensioner av samma spel 50

Här lyfter vi fram gemensamma och motstridiga resonemang mellan artiklar som recenserar samma spel. Vi hänvisar till bilagan när läsaren vill se hur varje dimension omnämns i respektive artikel. Vi har sammanlagt tre fall där två recensenter skriver om samma spel, det vill säga sex artiklar som behandlar tre spel. Varje exempel har en egen konstellation av tidningstyper och alla tre ålderskategorier av spel finns representerade.

Den innehållsliga idéanalysen kommer här väl till pass, där man lyfter ut för- och

motargument, likheter och skillnader mellan olika parter för att urskilja deras olika (eller lika?) ståndpunkter.68 Vi vill alltså åt kärnan i resonemanget kring varför spelet får det betyg det får.

68 Bergström, Göran och Boréus, Kristina (red.) (2005), Textens mening och makt – Metodbok i

Shaun White Snowboarding

Till att börja med tittar vi närmare på Shaun White Snowboarding (3+) som recenseras i speltidningen Level och kvällstidningen Expressen.

Levels recension är väldigt positivt inställd och har egentligen bara en mindre bra sak att ta upp – spelet borde ha gjorts för en tidigare känd serie inom snowboardspelsgenren och fått den seriens namn. Det skulle exempelvis kunna hetat 1080° Wii, vilket visar att det tillhör den populära serien 1080° Snowboarding och finns till konsolen Nintendo Wii. Vana spelare hade då lättare lagt märke till det och direkt insett att de har med kvalitet att göra.

Expressens artikel har en svalare inställning till Shaun White Snowboarding. Recensenten har lika många dåliga som bra saker att säga om spelet. Det är ömsom underhållande och ömsom tråkigt. Det största problemet med spelet här – och det är ett problem av större modell än vad Levels artikel presenterar – är att SWS har svårt att finna en stil/genre och stanna i den. Istället halkar det runt och vill vara flera spel i ett trots att det inte riktigt passar.

Med andra ord är alltså Shaun White Snowboarding enligt Level bra, men lite för ”hemligt” eller ”eget” för att man ska se det för vad det är. Namnet gör att det blir lite av en konstig uppstickare istället för ett roligt spel med lite avslappnad stil. Expressen å andra sidan tycker att SWS spretar för mycket åt olika håll och därmed blir svårt att förstå sig på. Det verkar som att recensenten önskar att utvecklarna hade lagt vikten på de mer realistiska momenten och multiplayerläget istället för att ”experimentera”. Stil/genre verkar klart vara dimensionen som huvudsakligen skiljer de båda tidningarnas omdömen åt.

Betyg

SWS i Level: 8/10 SWS i Expressen: 3/5

Prince of Persia

Det andra spelet vi har läst om som recenseras i två tidningar är Prince of Persia (12+), som är omskrivet av kvällstidningen Expressen och dagstidningen Svenska Dagbladet.

Expressens recension börjar med att påminna vana spelare, och berätta för de nya, hur Prince of Persia-serien har utvecklats under den tid den har funnits och hur det här nya spelet för den

uppskattade känslan och stilen vidare på ett snyggt och smidigt sätt. Gamla adelsmärken som exempelvis utmärkt kontroll blandas dock med några nya småirriterande sidor, bland annat är PoP lite för enkelt för sitt eget bästa.

Även hos Svenska Dagbladet får Prince of Persia beröm för sin fina grafik och utsökta

kontroll efter en kort påminnelse om de gamla delarna i serien. Det som grämer mest här är att spelet är för lätt, och det verkar reta den här recensenten mer än föregående. Svenska

Dagbladets recensent lägger stor vikt vid att förmedla Prince of Persias höga estetiska värde och bitvis fina berättelse, som ibland tyvärr grumlas av huvudkaraktärens dumdryga attityd.

Sammanfattningsvis kan vi säga att de båda recensenterna gläds av och stör sig på mer eller mindre samma saker. Svenska Dagbladets recensent verkar dock vilja trycka lite extra på det som är riktigt bra och det som är riktigt dåligt, medan Expressens recensent mer tycks vilja förmedla en känsla och ett helhetsintryck han fick när han spelade. Båda artiklarna jämför PoP med tidigare delar ur serien och med ett annat relativt nytt spel från samma tillverkare (Ubisoft) – Assassins Creed och båda verkar gilla PoP mer än AC. När Svenska Dagbladet avslutar sin recension läggs ”visuell kraft” och ”tilldragande matinéunderhållning” fram som behållningen, medan det som talar mot spelet är att det är ”lättviktigt” och

”förutsägbart”.69 Expressen summerar genom att kalla PoP ”tajt” och ”snyggt” samt ”minnesvärt” på den positiva sidan, men hade gärna sett att det var lite mer ”utmanande”.70 De båda tidningarnas kritik verkar vara grundade kring samma kärna – Prince of Persia är snyggt och till en början roligt med sin utsökta kontroll, men det är för lätt för att vara underhållande länge. Svenska Dagbladets recensent tycks dock tröttna lite fortare än Expressens och delar också ut ett något lägre betyg.

Betyg

PoP i Expressen: 4/5

PoP i Svenska Dagbladet: 4/6

69 Svenska Dagbladet (2008) Prince of Persia (läst 2009-04-30) http://www.svd.se/kulturnoje/spel/nyheter/artikel_2218825.svd 70 Expressen (2008) Prince of Persia (läst 2009-04-30)

Call of Duty: World at War

Den sista jämförelsen gäller Call of Duty: World at War (18+), som recenseras i speltidningen Level och dagstidningen Dagens Nyheter.

Levels recensent är förhållandevis nöjd med CoD: WaW. Det traskar visserligen på i seriens gamla spår, men det är ändå det snyggaste andra världskrigetspel han har sett. Både i början och i slutet av artikeln jämförs spelet med det näst senaste i serien, Call of Duty: Modern Warfare. Det som stör är fiendernas dåliga AI och känslan av upprepning från tidigare delar. Det bästa är den gedigna berättarstilen och den välgjorda, snygga grafiken.

Recensionen av Call of Duty: World at War i Dagens Nyheter är något mer återhållsam. Spelet är snyggt men även här klagar man på likheten med tidigare delar. Recensenten är inte lika förtjust i CoD-seriens sätt att berätta två historier (en amerikansk och en rysk soldats) genom att växla mellan karaktärer och krigsskådeplatser, då det förstör kontinuiteten, men gillar ändå känslan som berättandet och framställandet ger. Buggar i singleplayerläget är också ett aber.

De båda recensenterna är således överens om att Cod: WaW är grafiskt stiligt och

välregisserat så till den grad att en stark känsla och stämning infinner sig. Båda menar också att CoD-serien måste förnya sitt berättarsätt men Dagens Nyheters recensent verkar vara något mer angelägen om detta, vilket förmodligen motiverar det, bara något, lägre betyget.

Betyg

CoD: WaW i Level: 7/10

CoD: WaW i Dagens Nyheter: 3/5

Sammanfattning

När vi nu har ställt en speltidning och en kvällstidning, en kvällstidning och en dagstidning samt en dagstidning och en speltidning mot varandra, där varje par recenserar samma spel fick vi fram följande resultat.

Den största skillnaden mellan två recensioner av samma spel hittade vi hos Level och Expressen, när de skrev om Shaun White Snowboarding. När man ställer de båda artiklarna mot varandra verkade speltidningen Level närmast gardera sig när de gav spelet ett högt

betyg. Level skrev i princip rakt ut att alla inte kommer förstå sig på SWS, eftersom de har andra snowboardspel i tankarna och får en förutfattad mening vilket leder till att de närmar sig spelet med ett felaktigt angreppssätt. Kvällstidningen Expressen som mycket riktigt delade ut ett lägre betyg (dock fortfarande över 50 %) bekräftade därigenom mer eller mindre Levels tes och klagade på att spelet inte höll sig inom en bestämd genre och blev svårgripbart.

De andra två exemplen utmärkte sig snarare genom att likna varandra. Man gav positiv och negativ kritik för i princip samma saker. Betygen landade också närmare varandra än i exemplet med Shaun White Snowboarding.

Sett till de här tre exemplen gav speltidningen högst betyg i båda fallen den medverkade och dagstidningarna lägst betyg i båda fallen. Kvällstidningen gav lägst i ett fall, och högst i ett annat. För att verkligen kunna säkerställa ett pålitligt reslutat hade man dock behövt göra den här typen av undersökning med fler fall och inkluderat alla tidningarna (nu utelämnades Aftonbladet och Super Play).

Om vi ska försöka oss på en gissning till varför det vi kom fram till här ser ut som det gör är det möjligt att resultatet beror på dagstidningarnas, eller morgontidningarnas, tradition av att vara granskande, ställa höga krav på kvalitet och utforma sina artiklar på ett sakligt samt objektivt sätt. En kritisk recension behöver dock inte innebära att ett spel helt förkastas, utan läsaren ska göras vaksam och tänka efter innan han eller hon själv provar spelet för att sedan bilda sig en egen uppfattning. Kvällstidningar, eller tabloid- eller boulevardpress som de ursprungligen kallas, har ett koncept som är uppbyggd på ett annat sätt. Lättlästhet prioriteras högt och artiklarna byggs ofta runt bilder. På senare tid har kvällstidningarna mer och mer förknippats med sensationsjournalistik och ytterligheter, bra eller dåliga spel, ska göra att tidningen ökar läsarantalet.71

Hur speltidningarnas uppfattas i allmänhet har vi inte funnit någon undersökning på, men vi kan fortfarande spekulera i saken. Vi anser det troligt att speltidningarnas recensenter är (eller vill framstå som?) vana och luttrade ”gamers” som ser det intressanta i varje spel. När man har dator- och TV-spel som ett stort intresse, och dessutom får chansen att jobba med sitt intresse, infinner sig säkerligen en slags stolthet och en känsla av att vara kunnig inom sitt

71 Hadenius, Weibull och Wadbring (2008), Massmedier – Press, radio och tv i den digitala tidsåldern. Stockholm: Ekerlid. Sid 57 ff.

område. Man blir erkänd av andra som också är spelintresserade, vilket troligtvis en hög grad av de anställda på en speltidningsredaktion är, och godkänd av dessa att förmedla nyheter och föra fram sina åsikter kring ämnet. Det går också ganska bra ihop med vår bild av Bourdieus teori där individens kulturella kapital avgör rangen inom ett fält där just kultur är viktigt.72 Om en speltidningsrecensent anser att ett spel är bra kan det bero på att han eller hon ser något hos spelet som andra kanske inte ser. Det är just på grund av det brinnande intresset och stora kunskapen han eller hon jobbar på just en speltidning och rör sig bland andra

likasinnade.

Related documents