• No results found

SKYDDAD NATUR I HÄRNÖSAND

In document Mitt Härnösand 2040 (Page 46-49)

friluftsområden. Härnösands kommun har för tillfället 14 stycken naturreservat, samt ett blivande, Mjällådalen som Länsstyrelsen upprättar. Läs mer om respektive naturreservat hos Länsstyrelsen Västernorrland (sök på naturreservat) eller i kommunens naturvårdsprogram.

Kommunens naturreservat kan ses i plankartorna under

”andra värden – skyddad natur”.

NATURA 2000

Natura 2000 är ett nätverk av EU:s mest skyddsvärda naturområden. Länsstyrelsen Västernorrland utför stora delar av arbetet, men viktiga aktörer är också Skogssty-relsen, Härnösands kommun, markägare och jordbrukare.

Kommunens natura 2000 områden kan ses i plankartorna under ”riksintresse-naturvård”.

DJUR- OCH VÄXTSKYDDSOMRÅDEN

Djur- och växtskyddsområde bildas med stöd av miljöbal-ken 7 kap 12 §. Samtliga i länet är fågelskyddsområden.

Kommunens djur- och växtskyddsområden kan ses i plankartorna under ”andra värden”.

BIOTOPSKYDDSOMRÅDEN

Biotopskyddsområden är mindre mark- och vattenområ-den som utgör livsmiljöer för hotade djur- och växtarter eller särskilt skyddsvärda djur- och växtarter. Inom ett biotopskyddsområde får det inte förekomma verksamhe-ter eller åtgärder som kan skada naturmiljön. I Härnö-sands kommun finns idag enbart skogliga biotopskydds-områden. Kommunens biotopskyddsområden kan ses i plankartorna under ”andra värden”.

NATURMINNEN

Naturminnen är särpräglade naturföremål som träd,

flytt-block eller liknande som är punktobjekt eller har en yta mindre än ett hektar. Kommunens naturminnen kan ses i plankartorna under ”andra värden”.

NATURVÅRDSOBJEKT

Naturvårdsobjekt är områden med kända höga naturvär-den av olika slag. De är indelade i tre värdeklasser - 1, 2, 3, där 1 innebär högsta naturvärde. Kommunens naturvårds-objekt kan ses i plankartorna under ”andra värden”.

STRANDSKYDD

Strandskyddet är ett allmänt skydd som gäller i hela landet och är därför inte presenterat i plankartorna. Det gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag, oavsett storlek.

Inom strandskyddsområde är det förbjudet att bland annat uppföra nya byggnader. Det skyddade området är i de flesta fall 100 meter från strandkanten, både in på land och ut i vattnet. Dessa områden kommer inte att redovi-sas i plankartorna i översiktsplanen. I särskilda fall går det att ansöka om dispens från strandskyddet exempelvis på grunderna att området redan är i anspråkstaget.

Länsstyrelsen kan ändra gränsen för strandskyddet, både genom att utöka eller minska det. I Härnösand är delar av Härnökusten skyddad med ett utvidgat strandskydd på 200 meter för att bevara platsernas värden. Kommunens områden för utvidgat strandskydd kan ses i plankartorna under ”andra värden.

Strandskyddsreglerna i miljöbalken ger Härnösands kom-mun möjlighet att peka ut landsbygdsutveckling i strand-nära läge (LIS-områden) för att gynna utvecklingen på landsbygden genom ännu ett skäl till strandskyddsdispens (läs mer om detta under bebyggelseutveckling).

RIKTLINJER

Härnösand ska verka för att öka andelen skyddad natur för att säkerställa den som en resurs inför framtiden.

Härnösands ska verka för att skydda värdefulla våtmarker.

Strandskyddet ska värnas på platser av värde för all-mänheten, djur och växtlivet.

En ökad biodiversitet i Härnösands naturområden ska eftersträvas.

LÄS MER

Härnösands kommuns naturvårdsprogram.

Gröninfrastrukturplan i Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland.

Program för bevarande av odlingslandskapets natur- och kulturmiljövärden, Länsstyrelsen Västernorrland 1993.

Naturvårdsverkets skrifter om multifunktionella våt-marker.

Landskapskonventionen.

Artskyddsförordningen.

48

Vatten

Vattenlandskapet är en viktig del av Härnösands naturmiljöer och innefattar havsområdet, men även sjöar och vattendrag. Vattenmiljöerna är viktiga ur flera perspektiv. De har ett kulturhistoriskt värde, viktiga för dricksvattenförsörjningen, som livsmiljöer för växter och djur, för friluftslivet och ger mervärden för boendemiljöer.

Det är av största vikt att värna om vattenmiljöerna och inkludera dem i alla delar av samhällsplaneringen. Detta innefattar exempelvis att inte överexploatera våra vatte-nområden, utan styra utvecklingen till delar av området kring en vattenmiljö. Att skydda särskilt känsliga vikar eller grunda vågskyddade mjukbottnar. Men även att ta hänsyn till det som ett förändrat klimat kan innebära, exempelvis översvämningar och torka. Men även låta vattendragen bli fria vandringsvägar för fisk, samt att låta växter och bottenfauna få sprida sig naturligt efter vattendragen.

Vattenmiljöer har haft en stor betydelse för människor under alla tider och vattnet har nyttjats på många olika sätt. Resultatet av detta är en koncentration av lämningar och kulturmiljöer vid och under vatten, som exempelvis broar, kvarnmiljöer, såglämningar och tvättstugor. Områ-den där dessa lämningar kan finnas ska värnas och lyftas fram som en del av utvecklingen. Kulturmiljöer under vattenytan är i första hand lämningar och vrak från fartyg som berättar om Härnösands historia som sjöfartsstad.

Härnösands kust är tolv mil lång och här ska många intressen samspela, särskilt i mötet mellan land och vatten. Sjöfarten och båtlivet är en del av kommunens identitet och en viktig utvecklingsfråga. Allt mer trafik i vårt kustband inverkar på natur- och kulturmiljöer. Det är därför av vikt att styra utvecklingen till specifika platser i kustbandet för att minimera belastningen och lämna vissa delar orörda.

Kusten och havet i Härnösand har båda höga natur- och kulturvärden som bör uppmärksammas, detta är bland annat lämningar och fyndplatser på havsbotten från skepp. Men även de höga naturvärden som utpekas vid Vänta Litets Grund som även är ett natura 2000-område och Helcom MPA-område, vilket innebär att Sverige har ett internationellt ansvar att trygga de marina värdena i området. Värdena ska beaktas och kunna samspela med andra intressen som finns i havsmiljön, exempelvis för-svarsmaktens övningsområde. Något som redovisas i den nationella havsplanen.

Det finns en stor vilja att bo i närheten av vatten, havet är särskilt attraktiv som boendemiljö i Härnösand och är påtagligt mer exploaterad än vattendrag och sjöar i inlandet. Utvecklingen av nya boendemiljöer i närheten av kusten bör hänvisas till prioriterade utvecklingsstråk och i anslutning till redan bebyggda områden. Vid utveckling av dessa platser ska ytor lämnas närmast vattnet samt i korridorer för att säkra tillgången för allmänheten, djur- och växtliv till vattenområdet. Det ska även uppmärk-sammas att antalet bryggor kan antas öka i kustbandet vid bebyggelseutveckling som i sin tur kan störa djur- och växtliv i vattenmiljön.

Vid utveckling för fritidsbåtstrafiken är det av vikt att fortsatt skapa bra servicepunkter, för tankning, ilägg-ning och avfalls- och latrinhantering. Men även att styra trafiken bort från känsliga vikar och till specifika platser i kustbandet för att minimera belastningen på vattenmil-jön. Föroreningar som finns i havsmiljön ska uppmärk-sammas och hanteras vid utveckling för att minimera att dessa sprids.

In document Mitt Härnösand 2040 (Page 46-49)