• No results found

Slussenområdet i Stockholm står inför den största omvandlingen sedan 1930-talet. Ombyggnationen av platsen föregås av ett flertal arkeologiska undersökningar i form av schaktövervakningar som kommer att pågå mellan 2016 och 2023 (Länsstyrelsen Stockholms län Dnr: 4311-22393-2013).

Området förväntades beröra stadslager och lämningar med stor tidsvariation från medeltid och framåt med skiftande bevarandegrad. Länsstyrelsen i Stockholm gick ut med ett förfrågningsunderlag som omfattade samtliga undersökningar.

Länsstyrelsens förfrågningsunderlag

I förfrågningsunderlagets syftesformulering framgår att undersökningen har goda förutsättningar att kunna komplettera bilden av och ge ny kunskap om 1200–1700-talens Stockholm. Syftet när det gäller schaktövervakning skall i huvudsak vara att på ett vetenskapligt sätt dokumentera fornlämningen. Under rubriken ”Rapportering” specificeras olika typer av rapportering riktade till specifika målgrupper. I väntan på ett eventuellt fördjupningsarbete efterfrågas populärvetenskapliga sammanfattningar för allmänheten så att arkeologiskt material snabbt skall kunna komma allmänheten till godo. För den populärvetenskapliga sammanfattningen anges som målgrupp den ”intresserade allmänheten m.fl.”. Under rubriken ”Förmedling” efterfrågas en förmedlingsplan som redovisar identifierade intressenter/målgrupper och vilka aktiviteter som planeras gentemot de olika målgrupperna samt vilka budskap man vill förmedla. Förmedlingsplanen skall vara grundad i de nationella kulturmiljömålen. Förmedlingsplanen måste även förhålla sig till en överenskommelse (Stockholms stad 2015) som redan finns om att Stockholms

stadsmuseum skall ansvara för vissa delar av förmedlingen. Överenskommelsen innebär att Stadsmuseet tillsammans med Medeltidsmuseet skall bedriva en aktiv skolverksamhet samt kontinuerligt ha utställningsansvar för de arkeologiska resultaten på Medeltidsmuseets utställning ”Slussen under ytan”.

Resultaten är också tänkta att presenteras genom seminarieverksamhet och guidningar.

På ett tidigt stadium i upphandlingsförfarandet visade Stockholms stad en önskan om att Stockholms stadsmuseum och Medeltidsmuseet med sin breda kunskapsuppbyggnad kring området skulle stå för kontinuiteten och kvaliteten i förmedlingen av arkeologin. Bakgrunden var att det inom ramen för Slussenprojektet några år tidigare hade genomförts arkeologiska undersökningar av Södermalmstorg (mellan åren 2013–2015). Undersökningar genomfördes av Arkeologikonsult AB i samarbete med Stockholms stadsmuseum. Stockholms stadsmuseum ansvarade tillsammans med Medeltidsmuseet för förmedlingen och det var en kontinuitet av detta som Stockholms stad åsyftade. Därför tecknade Stockholms stad inför upphandlingen av de arkeologiska undersökningarna ett nytt avtal med Stadsmuseet och Medeltidsmuseet om fortsatt ansvar för förmedlingen.

Undersökningsplan

Den arkeologiska undersökningen tilldelades Arkeologikonsult AB. I sin undersökningsplan presenterade Arkeologikonsult AB en utförlig förmedlingsplan. Här redogjordes för ambitionen att nå ut med resultaten till allmänheten så fort som möjligt. Man ämnade bygga upp en webbaserad förmedlingsplattform, ”Slussenportalen”, med avsikt att publicera artiklar kontinuerligt i bloggformat, men även som en plattform för filmer i form av korta reportage, 3D-modeller av större lämningar samt GIS-, kart- och annat bildmaterial. Det är även tänkt att projektets publikationer i form av rapporter skall kunna laddas ned från hemsidan. Målgruppen är främst den intresserade allmänheten som definieras som Stockholms invånare oavsett bakgrund, där en stor del skolungdomar ingår samt inhemska och utländska turister, men även historiker och arkeologer. En särskild målgrupp som Arkeologikonsult AB har valt att rikta in sig på är de anställda inom Slussenprojektet, det vill säga planerare, byggarbetare, med flera, för att öka förståelsen för de kulturhistoriska lämningarnas värde och kulturmiljölagens tillämpning.

I enlighet med de nationella kulturmiljömålen avser Arkeologikonsult AB att belysa den mångfald av kulturmiljöer som speglat och speglar Stockholm och det övriga samhället. Arkeologikonsult AB avser även att lyfta fram och betona den historiska utvecklingens komplexitet. Målsättningen är att förmedlingen skall bidra till att kulturmiljön kring Slussen blir tillgänglig och möjlig att tolka för så många som möjligt oavsett bakgrund och kunskapsmässiga förutsättningar. För att belysa den historiska komplexiteten har man valt att utgå från två teman: ”Stockholm som mötesplats” och

”Södermalm som social scen”. En väsentlig del av Arkeologikonsult AB:s

förmedlingsarbete går ut på att kommunicera undersökningsresultaten till Medeltidsmuseets pedagoger som ansvarar för det publika arbetet med allmänna visningar och visningar för skolan. Arkeologikonsult AB skall bland annat förse Medeltidsmuseet med fynd för ”hands on” -upplevelser i samband med visningar med material till den pågående utställningen på Medeltidsmuseet. Slussenprojektet har även en informationslokal för stadens invånare där de arkeologiska undersökningarna presenteras i bland annat en monter som också Arkeologikonsult AB är med och kontinuerligt uppdaterar.

Därutöver kommer man att använda sig av såväl sociala medier som massmedia för att sprida resultaten.

Utförande

I skrivandet stund pågår de arkeologiska undersökningarna för fullt och än finns inga sammanställningar kring förmedlingsarbetet. I intervjuer med projektledare vid Arkeologikonsult AB (Arkeolog 7) och den ansvariga pedagogen vid Medeltidsmuseet (Pedagog 5) framgår att förmedlingsarbetet i mångt och mycket fortgår enligt planerna. Precis som med undersökningarna av Nya Lödöse pågår de arkeologiska undersökningarna inom ett inhägnat byggarbetsplatsområde. På grund av säkerhetsskäl är områdena avspärrade med höga plank. På vissa ställen finns titthål i planket så att förbipasserande kan kika ned på de arkeologiska undersökningarna samt ha möjlighet att följa byggprocessen, men säkerhetstänket är omfattande och inga obehöriga har tillträde till området. Det är knappt att den ansvariga pedagogen från Medeltidsmuseet har tillträde till området för att ta sig en närmare titt på arkeologin. Av den anledningen är samarbetet och kommunikationen mellan Arkeologikonsult AB och Medeltidsmuseet oerhört viktig. Den strikta säkerheten och svårigheten för besök på området gör att den webbaserade

”Slussenportalen” (Arkeologikonsult AB 2018) och utställningen vid Medeltidsmuseet båda är viktiga forum för tillgängliggörandet av arkeologin liksom Stadsmuseets visningar i form av stadsvandringar.

Stadsvandringarna inleds på uppsamlingsplatsen vid Slussenprojektets informationslokal. Lokalen har en utställning med information i bild och text om Slussens historia, omvandlingsprojektet och perspektiv på hållbar utveckling ur ett samhällsplaneringsperspektiv. Även arkeologin finns representerarad i en monter med framförallt keramikskärvor. Pedagogen inleder med att berätta om projektet men ger även en introduktion till platsens kulturhistoria. Till sin hjälp har pedagogen laminerade bilder och ibland används fyndmaterial. Sedan går man en mindre stadsvandring kring Slussenområdet där man kan tittat ned på arkeologer i arbete. Avståndet till arkeologerna är ganska stort och det är svårt att få en känsla av närhet till den arkeologiska undersökningen och de arkeologiska lämningarna.

Stadsmuseet och Medeltidsmuseet erbjuder också vandringar för bokade skolklasser. Uppläggen påminner om varandra men anpassas till gruppens sammansättning. Det är främst mellanstadieklasser som kommer på

vandringarna men det händer även att gruppboende för personer med funktionsnedsättningar bokar in sig och erbjuds liknande upplägg som skolklasser. Det kan vara olika vilka ingångar de olika pedagogerna väljer att ha men ett visst fokus har lagts med utgångspunkt i omvandlingen och förändringen av platsen.

Det som är fantastiskt är att det blir en hel ny stadsdel kan man säga som alla ska umgås i och mötas i. Mötesplats Slussen. Gör det så demokratiskt som möjligt att få veta mera om historien, så att alla känner sig knutna. Alla gör ju det, rent transportmässigt och säkert också genom händelser som sker. Alla tror jag har en känsla för platsen. Men att man också förmedlar att historien är allas. (Pedagog 5).

Utmärkande för skolprogrammen inom projektet Slussen är att man förutom att man arbetar taktilt med fynd och utifrån platsanknytning även aktivt valt att arbeta med historiebruk, genus och källkritik:

[...] Så vi jobbar jättemycket med historiebruk men vi tänker genus också. Så vi försöker tänka så, vi har inte så mycket skrift, vi tänker källkritik, hur är det här området beskrivet egentligen. Stämmer det vi hittar och lite så. (Pedagog 5).

Som ytterligare en insats i arbetet kring historiebruk bjuder Medeltidsmuseet in lärare till lärarkvällar med fokus på diskussioner kring just historiebruk.