• No results found

Slutdiskussion efter godkänt körprov

In document Körprov för förarexamen (Page 7-0)

Om körprovet godkänns innehåller slutdiskussionen följande:

− förarprövarens beslut och motiveringen till det

− sökandens starka och svaga sidor som förare; själv- och helhetsbedömningen samt överensstämmelsen i bedömningarna utnyttjas

− sökandens möjligheter att utvecklas som förare i fortsättningen i form av utvecklings-objekt

− körrätt med intyg över avlagd förarexamen

− överlämnande av körkortet samt giltighetstiden

− övningsdel och fördjupningsdel (endast kategori B) 7.2 Slutdiskussion efter underkänt körprov

Om körprovet underkänns innehåller slutdiskussionen följande:

− förarprövarens beslut och motiveringen till det

− sökandens starka och svaga sidor som förare; själv- och helhetsbedömningen samt överensstämmelsen i bedömningarna utnyttjas

− omfattningen av kompletterande undervisning (1–5 timmar). Det är också möjligt att låta bli att föreskriva kompletterande undervisning

− möjligheten till begäran om omprövning och ändringssökande i beslut om begäran om omprövning

7.3 Beslut om manöverprov

Slutdiskussionen efter manöverprovet innehåller:

− förarprövarens beslut och motiveringen till det

− sökandens starka och svaga sidor gällande dennes förmåga att manövrera fordonet

8 ANTECKNINGAR

Alla anteckningar om körprovet ska göras på blankett E100 och E101 eller E102, beroende på vilken kategori körprovet gäller. Anteckningar som gäller bedömningen av körprovet i katego-rierna AM/120, AM/121, A1, A2, A och B ska göras på blankett E101. Blankett E102 ska an-vändas för anteckningar gällande bedömningen i kategorierna T, LT, B/96, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE. Under körning i trafik görs inga anteckningar i kategorierna AM/121, B, B/96 och BE.

8.1 Förberedelse och teknisk kontroll av fordonet

Om sökanden inte behärskar saker som ingår i förberedelse och teknisk kontroll av fordonet ska en anteckning om detta göras på blankett E101 eller E102, beroende på körprovskategori.

8.2 Manöverprov eller manöveruppgift

Om sökanden inte behärskar saker som ingår i manöverprovet eller manöveruppgiften ska en anteckning om detta göras på blankett E101 eller E102, beroende på körprovskategori.

8.3 Helhetsbedömning

Förarprövaren ska i alla körprovskategorier fylla i sin del av tabellen för helhetsbedömning på blankett E101 eller E102. I kategorierna AM/120, T och LT fylls tabellen för helhetsbedömning inte i. Helhetsbedömningen utgör grund för responsen. En svag helhetsbedömning (1) leder till att körprovet underkänns.

8.3.1 Bedömningsskala

5 Berömlig; föredömligt agerande inom det bedömda delområdet

4 God; agerandet bättre än genomsnittet inom det bedömda delområdet 3 Nöjaktig; medelmåttigt agerande inom det bedömda delområdet

2 Försvarlig; agerandet något under genomsnittet inom det bedömda delområdet 1 Svag; klart bristfälligt agerande inom det bedömda delområdet

8.3.2 Hantering av fordonet

Sökandens hantering av fordonet; han eller hon har tillägnat sig en god förmåga att använda manöverorganen, fordonets rörelse är smidig och ekonomisk, och sökanden har hela tiden kontroll över fordonets rörelseriktning och hastighet.

− Utför förberedelse och teknisk kontroll av fordonet på ett ändamålsenligt sätt

− Använder ljusen på ett ändamålsenligt sätt

− Använder växlarna på ett ändamålsenligt sätt

− Beaktar passagerarnas säkerhet

− Beaktar andras behov av utrymme i trafiken

− Behärskar den aktuella körhastigheten

− Undviker onödigt inbromsande och stannande

− Använder manöverorganen utan att det väsentligen stör uppmärksamheten på trafiken

− Har kontroll över det egna fordonets riktning och behov av utrymme

8.3.3 Hänsyn till gång- och cykeltrafik

Sökanden följer trafikregleringen och visar uppmärksamhet och hänsyn mot gång- och cykel-trafiken. Sökanden behärskar interaktionen med fotgängare och cyklister.

− Beaktar och observerar noggrant fotgängares och cyklisters avsikter vid övergångsstäl-len och korsningar, också när sökanden ska svänga vid ett övergångsställe eller en cy-kelbanas fortsättning som han eller hon korsar

− Ger tillräckligt utrymme för gång- och cykeltrafik vid möten och omkörningar

− Visar att han eller hon ämnar väja för gång- och cykeltrafik genom att anpassa hastig-heten och vid behov stanna samt i lämpliga situationer med tecken som ges med han-den

− Är medveten om och kontrollerar skymda synfält 8.3.4 Hänsyn till övrig trafik

Sökanden behärskar interaktionen med övrig fordonstrafik; han eller hon följer trafikreglering-en och håller tillräckliga avstånd samt agerar flexibelt och hänsynsfullt gtrafikreglering-entemot övrig for-donstrafik.

− Ger akt på övrig fordonstrafik: är medveten om vad som sker framför, bredvid och bakom fordonet. Visar hänsyn och flexibilitet i olika trafiksituationer

− Följer väjningsreglerna

− Tolkar signaleringen från den övriga trafiken rätt, och den egna signaleringen är ända-målsenlig

− Kan beakta särdragen i den övriga trafiken

− Kan beakta trafikanter bakom fordonet när han eller hon sänker hastigheten

− Kan hålla ett tryggt avstånd till andra fordon i alla situationer

− Kan signalera och agera på ett ändamålsenligt sätt vid omkörnings- och mötessituat-ioner

− Kan använda ljusen på ett ändamålsenligt sätt i alla situationer 8.3.5 Förutseende

Sökanden varseblir trafikhändelser och identifierar uppkomsten av farliga situationer samt reagerar på situationer i tid så att överraskningar och behovet av förhastade åtgärder inte uppstår, vare sig för sökanden själv eller för andra. Körningen känns trygg och konsekvent.

− Riktar blicken på trafikhändelserna så långt sikten tillåter

− Anpassar hastigheten på ett ändamålsenligt sätt

− Förbereder sig för att utan dröjsmål köra i väg medan han eller hon väntar på sin tur vid anslutningar eller trafikljus

− Använder körriktningsvisare och grupperar på ett ändamålsenligt sätt

− Förbereder sig för överraskningar genom att sänka hastigheten i situationer med be-gränsad sikt

− Körsättet är ekonomiskt och beaktar miljön 8.3.6 Hantering av det egna läget

Sökanden koncentrerar sig förutseende, självständigt, lugnt och beslutsamt på köruppgiften även i de mest krävande trafiksituationerna och köruppgifterna.

− Förmår agera lugnt och uppvisar samtidigt beslutsamhet i alla åtgärder

− Förmår agera omsorgsfullt och systematiskt i olika trafiksituationer

− Förmår koncentrera sig på körprestationen och hanteringen av trafiksituationer

− Förmår förhålla sig förstående till andra trafikanter utan att bli nervös

− Agerar på ett självständigt och ansvarsfullt sätt i trafiken

− Förhåller sig ansvarsfullt till de egna färdigheterna som förare

− Förmår förhålla sig sakligt till interaktionen i trafiken och till olika signaler från trafiken

8.4 Föremålen för bedömning samt grundläggande körkunskaper

Goda prestationer och observerade fel under körprovet ska antecknas på blankett E101 eller E102. Anteckningar om grundläggande körkunskaper ska i kategorierna AM/121, A1, A2, A och B göras enligt bilaga 7. I kategorierna B/96, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE ska an-teckningar om grundläggande körkunskaper göras enligt bilaga 8. Följande anan-teckningar kan göras om de grundläggande kunskaperna:

God prestation (”G”)

En god prestation kan antecknas om sökanden presterar bättre än genomsnittet i en praktisk situation. Anteckningarna om goda prestationer påverkar inte körprovets resultat, men är viktig respons för sökanden.

Utförandet ökar risken för fara ("F")

En trafikförseelse eller ett handlingsfel som kan bedömas öka risken för olyckor hos sökanden eller övriga trafikanter. Det innebär inte att det behöver uppstå farliga situationer. Fel i kör-provet leder inte nödvändigtvis till att körkör-provet underkänns. Om det i föremålet för bedöm-ning förekommer ett eller flera fel som ökar risken för fara, antecknas ett "F" för motsvarande grundläggande körkunskap.

Utförandet bedöms som konflikt ("K")

Kännetecknen för konflikt uppfylls när sökanden orsakar en situation där han eller hon själv, en annan trafikant eller förarprövaren hindrar en olycka eller en farlig situation från att uppstå genom att bromsa, väja eller accelerera. Likaså är det fråga om en konflikt om förarprövaren på annat sätt är tvungen att ingripa i sökandens utförande för att undvika fara, eller om det sker en kollision. Ytterligare antecknas alltid som konflikt de situationer som gäller grundläg-gande kunskaper och som särskilt nämnts i denna föreskrift. En konflikt leder alltid till att körprovet underkänns. Om det förekommer en eller flera konflikter i föremålet för bedömning, antecknas ett "K" för motsvarande grundläggande körkunskap.

9 BEDÖMNING AV PROV GÄLLANDE KÖRSKICKLIGHET OCH KÖRSÄTT

I bedömningen ska iakttas Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/126/EG om körkort som ändrats genom kommissionens direktiv 2012/36/EG (bilaga II, del B, punkt 9).

9.1 Godkänt körprov

I ett godkänt körprov känner sig förarprövaren trygg under hela körprovet. Förarprövaren ska ägna särskild uppmärksamhet åt sökandens förmåga till förutseende och socialt trafikbete-ende. Detta bör märkas i körstilen och förarprövaren ska ta hänsyn till detta i helhetsbedöm-ningen. Ett sådant ansvarsfullt trafikbeteende är smidig och målmedveten (säker) körning, hänsyn till väg- och väderförhållanden, övrig trafik och andra trafikanter (särskilt de som är mest utsatta för fara), förutseende samt ett energisnålt körsätt.

9.2 Underkännande av körprov

Provet ska underkännas om sökandens körfel eller körsätt omedelbart riskerar säkerheten för provfordonets passagerare eller andra trafikanter. Provet ska underkännas oberoende av om förarprövaren måste ingripa i körningen eller inte.

Överdirektör Tuomas Routa

Specialsakkunnig Sampsa Lindberg

Bilaga 1 Minimitid

I körprovet ska de i tabellen angivna minimitiderna för de olika kategorierna följas.

I kategorierna AM/120, T och LT uppgår den inledande diskussionen och slutdiskussionen till sammanlagt 5 minuter. I kategorierna A1, A2 och A uppgår den inledande diskussionen och slutdiskussionen till sammanlagt 10 minuter.

I kategori AM/120 ingår förberedelse och teknisk kontroll av fordonet i manöverprovet.

Tiden för körning i trafik får inte underskridas.

Körprovskategori Inledande

diskussion Manöverprov Körning i

trafik Slutdiskussion Tid totalt

AM/120 * 10 min - * 15 min

A1, A2 och A ** 15 min 25 min ** 50 min

AM/121 och B 5 min - 30 min 10 min 45 min

T och LT * 10 min - * 15 min

B/96 och BE 5 min 15 min 30 min 10 min 60 min

C1, C, D1 och D 5 min - 45 min 10 min 60 min

C1E, CE, D1E och DE 5 min 15 min 45 min 10 min 75 min

*) Inledande diskussion och slutdiskussion sammanlagt 5 min.

**) Inledande diskussion och slutdiskussion sammanlagt 10 min.

Bilaga 2 Förberedelse och teknisk kontroll av fordonet i kategorierna AM/120, AM/121, A1, A2, A och B

Innan sökandena ger sig ut trafiken ska de visa att de kan förbereda sig för säker körning genom att uppfylla följande krav:

Kategori AM/120. Tvåhjulig moped

− Fästa skyddshjälmen

− Justera backspeglarna

− Ljusens funktion

Dessutom kontrolleras alltid ett av följande med stickprov:

− Funktionen och användningen av manöverorgan

− Reflektorernas funktion

− Däckens skick

− Kedjornas skick

Kategori AM/120. Trehjulig moped

− Fästa skyddshjälmen

− Justera backspeglarna

− Ljusens funktion

Dessutom kontrolleras alltid ett av följande med stickprov:

− Funktionen och användningen av manöverorgan

− Reflektorernas funktion

− Däckens skick

− Kedjornas skick

Kategori AM/121. Lätt fyrhjuling med sitsarna placerade efter varandra

− Fästa skyddshjälmen

− Justera backspeglarna

− Ljusens funktion

Dessutom kontrolleras alltid ett av följande med stickprov:

− Funktionen och användningen av manöverorgan

− Reflektorernas funktion

− Däckens skick

− Kedjornas skick

Kategori AM/121. Lätt fyrhjuling med sitsarna bredvid varandra

− Vid behov justera sitsen för rätt sittställning

− Justera backspeglarna

− Ljusens funktion

− Justera eventuella säkerhetsbälten

− Justera eventuella nackstöd

Dessutom kontrolleras alltid ett av följande med stickprov:

− Funktionen och användningen av manöverorgan

− Reflektorernas funktion

− Däckens skick

Bilaga 2 fortsättning

Kategorierna A1, A2 och A

− Justera skyddsutrustning (så som skyddshandskar, skyddsskor, skyddskläder och skyddshjälm)

− Justera backspeglarna

− Funktionen och användningen av ljusen

Dessutom kontrolleras alltid ett av följande med stickprov:

− Funktionen och användningen av manöverorgan

− Reflektorernas funktion

− Funktionen och användningen av körriktningsvisare

− Funktionen och användningen av ljudsignalanordning

− Däckens skick

− Bromsarnas skick

− Kedjornas skick

− Styrningens skick

− Nödstoppets skick (vid behov)

− Kontrollera oljenivån Kategori B

− Vid behov justera sitsen för rätt sittställning

− Justera backspeglarna

− Justera säkerhetsbälten

− Justera eventuella nackstöd

− Kontrollera att alla dörrar är stängda

Dessutom kontrolleras alltid ett av följande med stickprov:

− Funktionen och användningen av manöverorgan

− Funktionen och användningen av ljusen

− Reflektorernas funktion

− Funktionen och användningen av körriktningsvisare

− Funktionen och användningen av ljudsignalanordning

− Däckens skick

− Styrningens skick

− Bromsarnas skick

− Olje- eller vätskenivåerna (t.ex. motorolja, kylarvätska, spolarvätska)

Bilaga 3 Förberedelse och teknisk kontroll av fordonet i kategorierna B/96, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE

Innan sökandena ger sig ut trafiken ska de visa att de kan förbereda sig för säker körning genom att uppfylla följande krav:

1. Förberedelse av fordonet

Sökanden visar att han eller hon kan

− justera sitsen för att få en lämplig körställning

− justera eventuellt nackstöd

− justera backspeglar och säkerhetsbältet 2. Teknisk kontroll av fordonet

2.1. Kategorierna B/96 och BE

Sökanden visar att han eller hon kan (förarprövaren väljer föremålen för kontroll genom stickprov)

− kontrollera däckens, styrningens och bromsarnas skick

− kontrollera ljusens, reflektorernas, körriktningsvisarnas och ljudsignalanordningens skick

− kontrollera oljor och vätskor

2.2. Kategorierna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE

Sökanden visar att han eller hon kan (förarprövaren väljer föremålen för kontroll genom stickprov)

− kontrollera däckens, styrningens och bromsarnas skick

− kontrollera ljusens, reflektorernas, körriktningsvisarnas och ljudsignalanordningens skick

− ange höjden på det fordon som används

− fastställa följande ur registreringsbeviset för det fordon som används:

− största tillåtna belastning

− axelmassa

− totalmassa

Bilaga 4 Manöveruppgifter

Sökandens förmåga att manövrera fordonet bedöms i körprovet genom särskilda uppgifter rörande trafiksäkerheten. Alla uppgifter utförs i trafiken, med undantag för backningsuppgiften i kategori D. När förarprövaren väljer var uppgifterna ska utföras måste han eller hon ta hän-syn till trafiksäkerheten.

1. Kategorierna AM/121 och B

Förarprövaren väljer minst två av nedandstående manöveruppgifter. Den ena av uppgifter-na ska utföras med backväxeln. Vid körprov som körs med ett fordon som inte har back-växel utförs en annan manöveruppgift i stället för backningsuppgiften.

− Backstart med eller utan parkeringsbroms

− Backning rakt bakåt

− Parkering längs körbanan, i sned eller rak vinkel mot körbanan framåt eller genom backning på jämn mark eller i en backe

− U-sväng med framväxel och/eller backväxel 2. Kategorierna C1 och C

− Backning i en kurva eller ett hörn

− Säker parkering för lastning/lossning vid en lastramp/lastbrygga eller motsvarande konstruktion (inte busshållplats). Efter detta ska sökanden visa att han eller hon kan utföra följande kontroller:

− Kontrollera oljor och vätskor

− Kontrollera säkerhetsfaktorer i anknytning till lastning:

− lastutrymme, presenningar, dörrar till lastutrymmet

− lastningsmekanism, låsning av förarhytten (vid behov)

− lastningssätt, säkring av last

− Kontrollera bromssystem och servostyrsystem, hjulmuttrar, stänkskärmar

− Kontrollera vindrutans, fönstrens och vindrutetorkarnas skick

− Kontrollera lufttryck, lufttankar och fjädring

− Kontrollera och använda instrumentpanelen och dess anordningar, inklusive sådan övervakningsanordning som definierats i förordning (EEG) nr 3821/85.

Bilaga 4 fortsättning

3. Kategorierna D1 och D

Stannande på busshållplats:

− minst 2 hållplatser i ett område med hastighetsbegränsning ≤ 60 km/h och

− minst 2 hållplatser i ett område med hastighetsbegränsning ≥70 km/h eller

− alternativt 4 hållplatser i ett område med hastighetsbegränsning ≤60 km/h

Kategori D1

− Backning i en kurva eller ett hörn.

− Sökanden ska visa att han eller hon kan utföra följande kontroller:

− Kontrollera oljor, vätskor

− Kontrollera bromssystem och servostyrsystem, hjulmuttrar,

stänkskär-− mar Kontrollera vindrutans, fönstrens och vindrutetorkarnas skick

− Kontrollera lufttryck, lufttankar och fjädring

− Kan vidta åtgärder som gäller fordonets säkerhet:

− använda karosseri, bruksdörrar och nödutgångar

− övervaka förstahjälpsutrustning, brandsläckare och annan säker-hetsutrustning

− Kontrollera och använda instrumentpanelen och dess anordningar, inklu-sive sådana övervakningsanordningar som definierats i förordning (EEG) nr 3821/85

Kategori D

− Sökanden backar fordonet runt ett hörn enligt figuren. I utgångsläget ska fordo-net befinna sig i utgångspassagen, helt och hållet utanför korsningen. I slutläget ska fordonets drivaxel ha passerat den port som avgränsningskonerna bildar.

Porten står mitt (i sidled) i målpassagen. Under utförandet får sökanden titta ut genom öppen ruta och vid behov stiga ur fordonet. Förarprövaren ska stå utan-för fordonet utan-för att bedöma denna manöveruppgift.

− Sökanden ska visa att han eller hon kan utföra följande kontroller:

− Kontrollera oljor, vätskor

− Kontrollera bromssystem och servostyrsystem, hjulmuttrar,

stänkskär-− mar Kontrollera vindrutans, fönstrens och vindrutetorkarnas skick

− Kontrollera lufttryck, lufttankar och fjädring

− Kan vidta åtgärder som gäller fordonets säkerhet:

− använda karosseri, bruksdörrar och nödutgångar

− övervaka förstahjälpsutrustning, brandsläckare och annan säker-hetsutrustning

− Kontrollera och använda instrumentpanelen och dess anordningar, inklu-sive sådana övervakningsanordningar som definierats i förordning (EEG) nr 3821/85

Bilaga 4 fortsättning

Vid backning runt hörn med fordon som är längre än 12 meter har passagen följande mått:

utgångspassagen 9 meter och målpassagen 6 meter. Så som figuren visar flyttas hörnkonen med 1 meter, om fordonets längd är 14,5 meter eller längre.

Godkänd manöveruppgift i kategori D

− Sökanden backar fordonet på ett säkert sätt till den angivna platsen inom fem minuter

− Fordonet håller sig inom de angivna gränserna

− Konerna vidrörs inte

min. 26 m 10 m

6m 3,5 m

1m

Bilaga 5 Manöverprov i kategorierna AM/120, A1, A2 och A

1. Kategori AM/120, två- eller trehjulig moped

Till följd av manöverprovets karaktär kan flera sökande delta i provet samtidigt.

1.1. Område

Manöverprovet ska i den utsträckning det är möjligt utföras på ett för ändamålet lämpligt område som är avstängt för övrig trafik. Uppgifterna utförs på hårt underlag, helst på perma-nentbeläggning. Innan sökanden utför manöverprovet ska han eller hon få göra en testkörning för att kontrollera friktionen på inbromsningsstället.

1.2. Markering

Längden och bredden på de banor som används vid uppgifterna ska mätas mellan mittpunkten på de koner som banorna markeras med. I svåra förhållanden kan förarprövaren enligt pröv-ning ändra måtten för uppgifterna.

Uppgifterna ska märkas ut med runda markeringar (t.ex. koner), högst 60 mm höga och högst 200 mm i diameter. Märkningen ska göras på det sätt som visas i figurerna, och annan märk-ningsutrustning får inte användas.

1.3. Uppgifterna och deras utförande

Manöverprovet för en tvåhjulig moped består av tre uppgifter och ledning av mopeden:

− Långsam körning

− Portar

− Nödbromsning

En av uppgifterna ska inledas så att mopeden i utgångsläget vilar mot sitt stöd med avslagen motor. Sökanden tar mopeden från stödet och leder den i en U-sväng.

Med en tvåhjulig moped ska sökanden utföra alla uppgifter sittande, med fötterna på fotstöden eller på de platser som är avsedda för fötterna. Sökanden ska kunna ställa den tvåhjuliga mopeden på och från stödet samt leda den.

Manöverprovet för en trehjulig moped består av tre uppgifter:

− Inbromsning

− Slalomkörning

Backning

Bilaga 5 fortsättning

1.4. Bedömning av uppgifterna och beslut

Om förarprövaren bedömer att sökanden under utförandet utgör en fara för sig själv eller andra ska provet omedelbart avbrytas. Avbrytandet leder alltid till att provet underkänns.

Sökanden får göra två försök per uppgift. Om båda försöken misslyckas ska manöverprovet underkännas. Undantagsvis tillåts ett tredje försök, om det enda problemet är att sökanden inte hittar lämplig hastighet för att utföra uppgiften (gäller inte långsam körning).

Utöver för felen ovan underkänns manöverprovet om

− fordonet eller föraren vidrör banmarkeringarna eller överskrider området för uppgiften

− föraren rör i marken med foten under utförandet av andra uppgifter än inbromsnings-uppgiften. Detta gäller inte avstigning från trehjulig moped under en uppgift

− de uppgiftsspecifika grunderna för underkännande uppfylls

Beslutet om manöverprovet jämte motiveringen meddelas sökanden muntligen, och den skrift-liga responsen ges på blankett E101.

Bilaga 5 fortsättning

1.5. Uppgifterna i manöverprovet för tvåhjulig moped (AM/120) 1.5.1. Långsam körning

Uppgiften mäter sökandens förmåga att behärska fordonet vid låg hastighet.

Under uppgiften ska sökanden köra i lägsta växeln och använda behövliga manöverorgan.

Hastigheten ska vara så låg att föraren måste "söka" efter balans med hjälp av styrningen.

Under uppgiften ska mottagaren iaktta användningen av manöverorganen för körningen i allmänhet, balans, blickens riktning, fordonets ställning och fötternas ställning på fotstöden.

Prestationen godkänns inte om fordonet rusar fram okontrollerat.

1.5.2. Portar

Uppgiften mäter sökandens förmåga att behärska fordonet vid körning i kurvor.

Sträckan som reserveras för ändamålet ska vara så lång att sökanden tryggt kan utföra upp-giften. Om friktionen är låg bör hastigheten för utförandet av uppgiften sänkas.

Uppgiften utförs med en jämn hastighet om 30 km/h fram till den sista porten.

Under uppgiften ska förarprövaren särskilt iaktta fordonets ställning, blickens riktning samt balans och styrteknik.

Prestationen godkänns inte om hastigheten är under 30 km/h eller om den varierar mycket.

20m 1m

17m 17m

5m

6,5m

5m 1,5m

1,5m

Bilaga 5 fortsättning

1.5.3. Nödbromsning

Uppgiften mäter sökandens förmåga att stanna fordonet effektivt och kontrollerat.

Sträckan som reserveras för ändamålet ska vara så lång att sökanden tryggt kan utföra upp-giften. Om friktionen är låg bör hastigheten för utförandet av uppgiften sänkas.

Sträckan som reserveras för ändamålet ska vara så lång att sökanden tryggt kan utföra upp-giften. Om friktionen är låg bör hastigheten för utförandet av uppgiften sänkas.

In document Körprov för förarexamen (Page 7-0)

Related documents