• No results found

5. Avslutning

5.2 Slutdiskussion

Intervjurespondenterna har med sina utförliga och förklarande svar bidragit till en större förståelse för oss i vårt arbete. Detta har gjort att vi har kunnat utveckla, analysera och reflektera kring vårt empiriska material. I studien har vi fått fram vilket syfte de utvalda kommunerna har samt hur deras aktivitet på Facebook ser ut. Fenomenet Facebook och de begrepp som cirkulerar kring detta, som exem-pelvis gilla-markeringar, följare och kommentarsfunktioner har också berörts. I sfären av studier inom samma område, kommer vår studie att bidra på så sätt att vi genom att kombinera intervjuer med netnografiska observationer, har funnit nya infallsvinklar på ämnet och därmed kunnat besvara studiens två huvudfrå-gor. Den avslutande diskussionen nedan är uppdelad efter studiens tre genomgående teman.

Syfte

En del av studiens första forskningsfråga handlade om att undersöka varför kommunerna själva valde att finnas på Facebook och därigenom också ta reda på hur syftet kopplas till kommunernas Facebooksidor. Genom att i intervjuerna fråga om deras syfte med Facebookanvändandet för kommunen kunde vi bland svaren se en röd tråd i användandets syfte. De tre ledorden vi kan urskilja ur re-sultatet och analysen är: informera, interagera och engagera. Dessa tre orden lig-ger till grund i kommunernas arbete och på så sätt kopplas deras syfte till arbetet

32

på Facebook. Både Luleå, Karlstad och Kristianstad är noga med att understryka att huvudsyftet är att sprida information. Det kan gälla både nöjesinformation, praktisk information men även kriskommunikation. Att använda Facebook som en källa för kriskommunikation är ett bra sätt då många idag söker information via internet. Här urskiljs enkelheten med Facebook då det går snabbt och samti-digt kan nå ut till många.

Men för att detta ska vara både kostnads- och tidseffektivt så gäller det att invånarna följer Facebooksidan. Här fanns det delade meningar bland kommu-nerna om huruvida viktigt detta är för dem. Det som förvånade oss något är hur lite engagemang det läggs på att få fler följare. Kanske är det så att Facebook för kommuner över lag inte riktigt når ända fram i arbetet med att integrera den som en bred informationskanal. Möjligtvis kan kommunikatörerna komma att tro att Facebook aldrig kommer nå ut till lika många som deras andra kanaler gör men vi anser dock att målgruppen på Facebook är bredare än på någon annan kanal så detta borde ses som en av de viktigaste kanalerna. Då de trots allt utfärdat seriösa policys för hur man bör agera på sociala medier och Facebook känns det lite som om man gjort arbetet i onödan om man inte arbetar aktivt för att få fler följare.

Riktlinjer

Intresset fanns också för hur kommunerna förhåller sig till en eventuell policy eller riktlinjer som är utfärdad gällande kommunikationen. Det kan ses som en grundpelare att ha en policy att luta sig mot i arbetet med kommunernas Facebooksidor. Intervjusvaren visade på att de alla följer sin policy, vilket inte är så konstigt då dessa inte är särskilt komplicerade. Vår tanke är att man i policyn skulle kunna utöka med ett avsnitt som handlar om hur man kan arbeta aktivt för att få fler följare till Facebooksidan. Svaren på om de hade följt sin policy hade kunnat bli annorlunda om de var mer utvecklade på det planet. Det ses antagligen som en tidsfråga att bli mer engagerad på Facebook men vår slutsats är att om man får tillräckligt många att följa Facebooksidan så gör det att inte lika mycket tid behöver läggas på andra informationskanaler såsom hemsidan, svara i telefon och på e-post samt lokaltidningen.

Feedback

Det var också av betydelse vilken roll feedback har för hur kommunikationen bedrivs. Mycket och givande feedback genererar i att man vill vara mer aktiv och ge följarna bra inlägg. Så för att återkoppla till de två tidigare teman kring syftet och policyn så antar vi att om syftet är att få fler följare och att det klart och tyd-ligt står i policyn så leder det naturtyd-ligt till mer feedback. Mer feedback leder i sin tur till att fler följer kommunen vilket resulterar i att Facebook blir en viktigare informationskanal för kommunerna. Så svaret på sista följdfrågan kring feedback borde vara ett självklart ja men kommunerna är inte riktigt där än. Blickar vi framåt några finns det möjlighet att Facebook eller liknande sociala nätverk är

33

den primära informationskanalen kommunen använder sig av för att nå ut till invånarna och då krävs det att många följer för att nå ut med informationen.

5.3 Förslag till vidare forskning

Ett förslag som vi själva hade velat genomföra om tid och resurser hade funnits är en liknande studie fast ur ett invånarperspektiv. Vilka är det som följer kommunerna på Facebook? Vilken målgrupp når kommunerna ut till via Face-book? Är informationen de tar del av användbar? Är Facebook den rätta kanalen för informationen?

Det hade därmed varit intressant att utföra intervjuer med invånare som får sva-ra på vad för information de önskar att få via Facebook, eller om de föredsva-rar att få den via något annat socialt media. I samma studie hade man kunnat intervjua kommunikatörerna för vardera kommun för att sedan jämföra deras strategi mot invånarnas svar och förväntningar. Man hade först och främst kunnat kontakta de invånare som valt att gilla eller kommentera något på kommunernas sidor för att få en grundlig förståelse i varför de vill engagera sig. Detta hade gjort att studien fick information från både sändaren och mottagaren vilket hade ökat bredden på resultatet i studien.

Man kan också gå in mer specifikt på hur kommunikatörerna förhåller sig till sina riktlinjer. Exempelvis om de svarat inom den angivna tidsramen, om de har for-mulerat svaret på frågan som de borde eller om de förmedlar exakt den informa-tion de planerat att göra. I en mer omfattande studie hade man också kunnat gå djupare in och se i detalj vad policyn innehåller och vad det innebär för kommu-nikationen ur ett större perspektiv.

34

6. Referenser

Litteratur

Alvesson, M. (2011). Intervjuer - genomförande, tolkning och reflexivitet.

Malmö: Liber

Aspers, P. (2011). Etnografiska metoder.

Malmö: Liber

Berg, M. (2011) Netnografi, I Handbok i kvalitativa metoder.

Ahrne, G. & Svensson, P. (red.) s.119-124 Malmö: Liber

Carlsson, L. (2010). Sociala medier - en lathund.

Göteborg: Kreafon

Carlsson, L. (2013). Nya tiders varumärken: varumärkesbyggande kommunikation på den sociala webben.

Göteborg: Kreafon

Falkheimer, J. & Heide, M. (2003). Reflexiv kommunikation: Nya tankar för strate-giska kommunikatörer.

Malmö: Liber AB

Gilbert, S. (2013). The story of Facebook.

London: Franklin Watts

Heide, M., Johansson, C., Simonsson, C. (2005). Kommunikation & organisation.

Malmö: Liber

Heide, M., Johanssson, C., Simonsson, C. (2012). Kommunikation i organisationer.

2 uppl. Malmö: Liber

Karlstad kommun (2013) Riktlinjer sociala medier.

Kommunledningskontoret: kommunikationsenheten

Kozinets, R. (2011). Netnografi.

Lund: Studentlitteratur

Kraft, M. & Strandberg, P. (2006). Samhällskommunikation - Ny strategi för infor-matörer i offentlig sektor.

Stockholm: Nordsteds Akademiska Förlag

35

Kristianstad kommun (2013) Rutiner för att starta, underhålla och avsluta sociala medier i Kristianstads kommun.

Kommunledningskontoret: Planering och strategi

Scott, D-M. (2013). The new rules of marketing & PR: how to use social media, online video, mobile applications, blogs, news releases, and viral marketing to reach buyers directly. Fjärde upplagan.

New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., Hoboken

Stakston, B. (2010). Politik 2.0: konsten att använda sociala medier.

Göteborg: Beijbom Books

Stakston, B. (2011). Gilla! Dela engagemang, passion och idéer via sociala medier.

Stockholm: Idealistas Förlag

Ström, P. (2010). Sociala medier.

Malmö: Liber

Trost, J. (2012). Enkätboken.

Lund: Studentlitteratur

Respondenter:

Intervjufrågor skickade via e-post den 6 november 2014.

Andreas Johansson Kommunikatör/Webbstrateg, Luleå kommun.

Emma Kraft Kommunikatör, Karlstad kommun.

Malin Bergkvist Kommunikationsstrateg, Kristianstad kommun.

Elektroniska källor

Denti, L., Barbopoulos, I., Nilsson, I., Holmberg, L., Thulin, M., Wendeblad, M., An-dén, L. & Davidsson, E. (2012). Sweden´s largest Facebook study. (GRI-rapport, 2012:03). Göteborg: Handelshögskolans institut för tvärvetenskaplig forskning, Göteborgs universitet.

http://www.gri.gu.se/english/latest-news/news/d//sweden-s-largest-facebook-study--a-survey-of-1000-swedish-facebook-users.cid1073014. Hämtad: 2014-11-11

Facebook: Följ.

https://www.facebook.com/help/382751108453953/. Hämtad: 2014-11-24

36 Facebook: Karlstad kommun.

https://www.facebook.com/karlstadskommun?fref=ts. Hämtad: 2014-11-10

Facebook: Kristianstad kommun.

https://www.facebook.com/kristianstadskommun?fref=ts. Hämtad: 2014-11-10

Facebook: Luleå kommun.

https://www.facebook.com/Luleakommun?fref=ts. Hämtad: 2014-11-10

Klang, M & Nolin, J. (2011). Disciplining social media: An analysis of social media policies in 26 Swedish municipalities. First Monday, Volym 16, Nummer 8-1.

Augusti 2011.

http://journals.uic.edu/ojs/index.php/fm/article/view/3490/3027. Hämtad:

2014-09-24

Kreafon (2014). Kommunen på Facebook 2014.

http://www.kreafon.se/rapporter/kommunen_pa_facebook2014.pdf. Hämtad:

2014-11-10

Nationalencyklopedin: Facebook.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/facebook. Hämtad: 2014-11-13

Nationalencyklopedin: Sociala medier.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/sociala-medier. Hämtad:

2014-11-12

Ramsaran-Fowdar, R. & S. Fowdar (2013). The Implications of Facebook Market-ing for Organizations. Contemporary Management Research 9.1 Mar 2013

http://search.proquest.com.ezproxy.bib.hh.se/docview/1438729497?pq-origsite=summon. Hämtad: 2014-09-11

Statistiska Centralbyrån; Helårsstatistik. http://www.scb.se/sv_/Hitta-

statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens- sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/Helarsstatistik---Kommun-lan-och-riket/159277/. Hämtad: 2014-10-21

Sveriges Kommuner och Landsting; Facebook populäraste sociala mediet för kommunerna.

http://www.skl.se/tjanster/press/socialamedier/kommunerochlandstingisocial amedier/facebookpopularastesocialamedietforkommunerna.2767.html. Hämtad:

2014-10-21

37

Sveriges kommuner och Landsting: Riktlinjer för närvaro i sociala medier

http://skl.se/tjanster/press/socialamedier/riktlinjerfornarvaroisocialamedier.2 416.html. Hämtad: 2014-11-21

Sveriges kommuner och Landsting: Information om SKL http://skl.se/tjanster/omskl.409.html. Hämtad: 2014-11-21

Vetenskapsrådet: Forskningsetiska principer - inom

humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf. Häm-tad: 2014-11-13

Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Postadress: Box 823, 301 18 Halmstad Telefon: 035-16 71 00

E-mail: registrator@hh.se www.hh.se

Författare:

Olivia Carlsson Lisa Vesterberg Till minne av Lena Ewertsson

Related documents