• No results found

SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER

I detta kapitel presenteras de slutsatser som kan dras utifrån detta examensarbete. Här presenteras också rekommendationer till företaget, dels gällande fortsatt arbete med de elektroniska produktionstavlorna och dels gällande andra områden vilka uppkommit under examensarbetet.

8.1 Slutsatser

Det problem Bombardier Transportation ville ha hjälp att lösa var att ta fram ett sätt att styra produktionen visuellt med hjälp av elektroniska produktionstavlor. Syftet med dessa skulle vara att ge samtliga involverade i produktionen en snabb överblick av det aktuella läget för att kunna uppnå de utsatta produktionsmålen.

Resultatet av examensarbetet är ett förslag till elektroniska produktionstavlor vilka löser det uppställda problemet. De elektroniska produktionstavlorna som tagits fram uppfyller också större delen av de förväntningar som uppkommit i samband med intervjuer internt på företaget.

Att förväntningar från företagets sida uppfylls anser examensarbetarna vara mycket viktigt då uppdraget är skarpt. Då resultatet av examensarbetet ska implementeras på företaget är det viktigt att lyssna på åsikter inom företaget och att verkligen ge företaget det som efterfrågas.

Slutsatsen av detta är att examensarbetarna anser att de uppfyllt företagets förväntningar samtidigt som de löst det uppställda problemet.

De projektdirektiv som sattes upp tillsammans med företaget har varit till stor hjälp under arbetets gång. Detta för att direktiven ramat in examensarbetet så att fokus legat på det företaget efterfrågat. Examensarbetarna anser att slutförslaget uppfyller samtliga projektdirektiv.

Examensarbetet är planerat och genomfört efter en variant av DMAIC-modellen. En slutsats dragen från detta är att planeringen har varit till stor hjälp då det gett en tydlig struktur till hela arbetet. Att redan från start ha planerat upp examensarbetet i olika faser med tillhörande gatemöten ha lett till att tidsplanen hållits och att fokus har legat på rätt saker. Varje fas har avslutats med ett gatemöte med styrgruppen på företaget för att verifiera att examensarbetet gått i rätt riktning. Detta engagemang från företagets sida har varit till stor hjälp genom hela arbetet.

Engagemanget kring examensarbetet har från hela företaget varit stort. Både styrgruppen, referensgruppen, montörer och provare har tagit sig tid att hjälpa till när de har blivit tillfrågade. En stor anledning till detta är troligen att examensarbetet baserats på ett skarpt uppdrag vilket företaget är angelägna om att få hjälp med. Slutsatsen från detta är att engagemanget från företagets sida har hjälpt till att höja kvalitén på examensarbetet och därmed även resultatet. Detta eftersom examensarbetarna varit angelägna att bemöta det stora engagemang företaget visat.

En viktig slutsats dragen utifrån examensarbetet är att studiebesöken som genomförts varit en större informationskälla än den teoretiska grunden för arbetet. Teorin ger en mer ensidig inblick i hur saker och ting fungerar, medan ett studiebesök kan ge en mer mångfasetterad bild av hur något fungerar i praktiken. Om möjligheten hade funnit skulle fler studiebesök ha genomförts under examensarbetet, vilket troligtvis skulle höjt arbetets kvalité ytterligare.

Den sista slutsats som kan dras utifrån detta examensarbete är att företagets förväntningar på examensarbetet uppfyllts, då styrgruppen under det sista gatemötet godkände den kravspecifikation som presenterades.

8.2 Rekommendationer

I detta delkapitel redogörs de rekommendationer som ges till företaget utifrån examensarbetet.

Syftet med rekommendationerna är att stödja implementeringen av det slutförslag examensarbetet genererat. Utöver rekommendationer gällande implementeringen av de elektroniska produktionstavlorna tas det här också upp mer generella rekommendationer som uppkommit under examensarbetet, vilka kan vara till stöd för Bombardier Transportation. Sist i detta kapitel redogörs rekommendationer för fortsatt utveckling av de elektroniska produktionstavlorna.

8.2.1 Rekommendationer till företaget

De rekommendationer som ges till företaget utifrån detta examensarbete följer nedan.

Implementering i sex steg

För att underlätta implementeringen av de elektroniska produktionstavlorna rekommenderas företaget att följa den implementeringstrappa som är uppsatt i detta examensarbete. Det är viktigt att varje steg i implementeringen är väl genomarbetat innan företaget går vidare till nästa steg. Dock måste implementeringen ses som en levande process där vissa justeringar av stegen kan göras för att passa företagets framtida behov.

Klargöra syftet med de elektroniska produktionstavlorna

För att arbetet med de elektroniska produktionstavlorna ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att företaget klargör syftet för varför dessa ska implementeras i fabriken. Syftet med produktionstavlorna är att stödja produktionen och inte att övervaka den. Detta genom att skapa en tydlig överblick av det aktuella produktionsläget.

Involvera montörer och provare i implementeringen

Montörer och provare som arbetar i och kring produktionen ska använda produktionstavlorna som ett hjälpmedel. Det är därför otroligt viktigt att alla är införstådda med hur produktionstavlorna ska användas och varför. Redan i utvecklingen av produktionstavlorna, vilken skett under detta examensarbete, har vissa montörer och provare involverats. För att skapa en känsla av att alla är involverade i arbetet, är det viktigt att vara lyhörd för eventuella åsikter och förändringar som läggs fram från de som ska arbeta med tavlorna som hjälpmedel.

Titta på andra företag

En stor informationskälla i detta examensarbete har varit att se hur andra företag arbetar.

Bestäm rutiner för vad som gäller om produktionen ligger efter

I och med att det på produktionstavlorna kommer finnas ett värde för ackumulerat läge rekommenderas företaget att utnyttja detta. Rekommendationen är att bestämma rutiner för när och hur släp ska arbetas in. Exempelvis hade Scania ett väl inarbetat system för att arbeta ikapp sitt släp. När släpet nådde ett förutbestämt antal enheter arbetades detta in genom beordrad övertid vid ett förutbestämt tillfälle. På så vis vet alla som jobbar inom produktionen vad som gäller om de ligger efter samt när de kommer arbeta ikapp släpet.

Stoppa hela produktionslinan vid problem, för att lyfta fram problemen och inte arbeta runt dem

Produktionstavlorna har en funktion där produktionsstopp kan aktiveras. Företaget rekommenderas att utnyttja denna. Detta genom att arbeta in en rutin i fabriken där produktionen stoppas vid större störningar, för att lyfta upp dessa till ytan och inte arbeta runt problemen. Om eventuella problem lyfts fram kan dessa bearbetas så att de inte upprepas igen, istället för att de arbetas runt och återkommer.

8.2.2 Fortsatt utveckling av de elektroniska produktionstavlorna

Innan det finns möjlighet rekommendera potentiella utvecklingsmöjligheter måste kravspecifikationen realiseras. Detta genom att företaget köper in elektronisk utrustning samt programmerar mjukvaran bakom de elektroniska produktionstavlorna. När detta är gjort går det att bekräfta användarvänligheten och bekräfta hur de elektroniska produktionstavlorna uppfattas i praktiken.

Den rekommendation som kan ges i dagsläget är därmed att implementera de elektroniska produktionstavlorna och utifrån detta göra en utvärdering efter varje implementeringssteg.