• No results found

Styrelsen för Mq holding ab, organisationsnummer 556697-2211, får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 1 september 2011–

VERkSaMhE tEN

Mq-koncernen bedriver detaljhandel inom dam- och herr-konfektion på den svenska och norska marknaden. Sorti-mentet, med inriktning mot modeintresserade konsumenter, består av en mix av egna och externa varumärken.

MODERbOl aGE t

Moderbolagets nettoomsättning uppgick för tolvmånaders-perioden till 12 MSEk (14) och rörelseresultatet uppgick till -4 MSEk (-6). Moderbolaget har inte gjort några investeringar under perioden.

Moderbolagets verksamhet

Moderbolagets verksamhet består i att sälja management-tjänster till övriga koncernbolag samt att hantera koncer-nens långfristiga upplåning.

butIkSNätE t

butikerna är belägna från ystad i söder till luleå i norr. Mq lanserades i Norge i september 2010 och har idag fem butiker belägna i Oslo, Drammen, Skien och kristiansand.

Samtliga butiker säljer både dam- och herrsortiment. I slutet av perioden uppgick det totala antalet butiker till 116.

VäSENtlIGa häNDElSER uNDER ÅRE t Mats Gärdsell tillträdde som VD och peter karlsson som chef för logistik & Sourcing den 3 oktober. logistik &

Sourcing chef ingår i ledningsgruppen. under kvartal ett öppnade två nya butiker, en i Erikslund, Västerås och en på bogstadveien, Oslo.

två nya styrelseledamöter utsågs i samband med års-stämman i januari, bengt jaller och christina Ståhl.

under det tredje kvartalet öppnades en ny butik i kristi-ansand, Norge. En ny hemsida för Mq Shop Online baserad på den nya e-handelsplattformen som också möjliggör internationalisering lanserades.

under fjärde kvartalet uppgraderades 18 befintliga buti-ker samt att en ny kommunikationsidentitet introducerades.

MaRkNaD

konfektionshandeln i Sverige har haft en längre period med svag försäljningsutveckling. både under fjärde kvartalet (juni 2012-aug 2012) och tolvmånadersperioden (sep 2011 - aug 2012) var försäljningsutvecklingen negativ med en minskning motsvarande 3,2 procent respektive 4,1 procent (huI).

totalt för året har Mqs försäljning i jämförbara enheter varit oförändrad i jämförelse mot föregående års nivå.

VäSENtlIGa häNDElSER EF tER VERkSaM-hE tSÅRE tS utGÅNG

Mq öppnade tre nya butiker; karlskoga, jessheim (Norge) samt Emporia i Malmö.

Resultatutvecklingen efter räkenskapsårets utgång är för det första kvartalet svagare än förväntat vilket beror på en svagare försäljning i kombination med ökad investering i media. Den svagare försäljningen förklaras av att sortimen-tet i den första höstleveransen inte var tillräckligt attraktivt.

NE t tOOMSät tNING Och RESultat

koncernens nettoomsättning uppgick till 1 534 MSEk (1 487), en ökning med 3,2 procent. Dam ökade sin försäljning med 2,9 procent till 726 MSEk (705) och herr ökade med 3,4 procent till 808 MSEk (782).

bruttovinsten uppgick till 853 MSEk (851), vilket motsva-rar en bruttomarginal på 55,6 procent (57,3). Den negativa marginalutvecklingen hänförs främst till en svag marknad samt ett för klädhandeln ogynnsamt väder med en varm höst och vinter samt en sen och kall vår.

Rörelseresultatet uppgick till 98 MSEk (121) vilket mot-svarar en rörelsemarginal om 6,4 procent (8,1). planenliga avskrivningar uppgick till 42 MSEk (50). Finansnettot var -14 MSEk (-14) för tolvmånadersperioden. Resultat efter finan-siella poster uppgick till 84 MSEk (107). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 1,75 SEk (2,19)

FINaNSIEll StällNING Och lIk VIDItE t koncernens balansomslutning uppgick till 1 669 MSEk jämfört med 1 642 MSEk vid utgången av föregående räken-skapsår. Vid periodens slut uppgick det egna kapitalet till 834 MSEk (827), vilket ger en soliditet om 50 procent (50).

Värdet på varulagret uppgick till 254 MSEk (246). Det högre varulagret hänförs främst till nyetablerade butiker. totalt sett bedöms såväl storleken som sammansättningen av lagret vara på en tillfredsställande nivå. Mqs kassaflöde från den

löpande verksamheten uppgick under perioden till 103 MSEk (103). kassaflödet efter investeringar uppgick till 70 MSEk (59).

Den räntebärande nettoskulden uppgick per den 31 augusti 2012 till 313 MSEk jämfört med 334 MSEk samma tidpunkt föregående år. Vid periodens slut uppgick likvida medel till 38 MSEk. Räntebärande nettoskuld/EbItDa upp-gick till 2,2 vid periodens slut.

Förvaltningsber ät telse

ut VEcklING aV kONcERNENS VERkSaMhE t, RESultat Och StällNING

12 månader 2011/

2012 2010/

2011 2009/

2010 2008/

2009

Nettoomsättning (MSEk) 1 534 1 487 1 435 1 384

Rörelseresultat (MSEk) 98 121 145 101

balansomslutning (MSEk) 1 669 1 642 1 625 1 671

Soliditet (%) 50% 50% 48% 19%

31

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 1 / 2 0 1 2

INVEStERINGaR

Investeringar om 33 MSEk (44) har gjorts under tolvmå-nadersperioden och avser investeringar i såväl nya som befintliga butiker. tre butiker har öppnats under tolvmåna-dersperioden varav en i Sverige (Västerås) och två i Norge (Oslo och kristiansand). 18 av Mqs butiker uppgraderades med ett förnyat koncept under tolvmånaders-perioden, var- av en butik erhållit ökad butiksyta motsvarande 80 kvm.

INtERN kONtROll

Information om koncernens respektive moderbolagets interna kontroll finns i bolagsstyrningsrapporten på sidorna 79–80. bolagsstyrningsrapporten har upprättats som en från årsredovisningen avskild handling.

pERSONal

Medelantalet heltidsmedarbetare under året uppgick till 719 jämfört med 657 samma tidpunkt föregående år.

MIl jö Och SOcIalt aNSVaR

Mqs produktion av egna varumärken sker hos utvalda leve-rantörer i Europa och asien. För att säkerställa en effektiv och ansvarsfull produktion har Mq etablerat inköpskontor med egen personal i Shanghai och Dhaka.

Mq har infört ett Nöjd leverantör-Index (NlI) och ge-nomfört den första undersökningen under 2011. Indexet visar hur Mq agerar som köpare och samarbetspartner samt vad som kan förbättras för att stärka samarbetet och skapa ett framgångsrikt utbyte för båda parter.

I Mqs uppförandekod anges de krav och förväntningar som Mq har på sina leverantörer, såsom bland annat förbud mot barnarbete och reglering av arbetstid. under året har flera åtgärder genomförts för att optimera inköpsprocessen med syfte att spara både tid och pengar för Mq och dess leverantörer, men även för att åstadkomma resultat inom de områden som uppförandekoden täcker.

hÅllbaR a aRbE tSpl atSER

Mq kartlägger kontinuerligt arbetsmiljön på alla arbetsplat-ser inom företaget, det vill säga i butik både i Sverige och Norge, på huvudkontoret och inköpskontoren i Dhaka och Shanghai. Mq har, sedan bolaget började med kartläggning-en, visat på ständiga förbättringar inom arbetsmiljön. Den senaste mätningen genomfördes i april 2011 och resulterade i ett bättre resultat än föregående år för Mq totalt.

läs mer om hållbarhetsarbetet i Mqs hållbarhetsredo-visning på www.mq.se/info/emenu/foretagsansvar/.

INFORMatION OM RISkER Och OSäkER-hE tSFak tORER

koncernen är genom sin verksamhet utsatt för ett flertal risker vilka kan påverka koncernens resultat och ställning.

Dessa risker består dels av risker som bolaget kan hantera genom interna rutiner samt risker som i största utsträckning

Modetrender

Mq är beroende av konsumenternas preferenser gällande trender, design och kvalitet. Mq arbetar medvetet med att utveckla trendbevakning, informationssystem, prognoser, varuflödesstyrning samt korta ledtider i framtagning av varor.

De ständigt skiftande modetrenderna gör mode till en färskvara, vilket innebär att det ständigt finns risker för att hela eller delar av kollektioner inte uppskattas av kunderna.

Det är av största vikt att Mq klarar att leverera nya attraktiva produkter, i rätt tid, till rätt volym, med bra mix mellan dressat och casual samt mellan basmode och trendmode.

Om Mq misslyckas med ovanstående kan det leda till överskott i lager, prissänkning och även skada varumärket.

För att hantera dessa risker rekryterar Mq duktiga designers och inköpare, söker producenter på kortare avstånd för att kunna reagera snabbare på trendförändringar, arbetar stän-digt med att förstå och förutse trender, upprättar inköpskon-tor i Shanghai och bangladesh (för att snabbt kunna köpa in och kontrollera färg, form och kvalitet) samt analyserar kunder och deras beteende.

Etableringsrisk

koncernens tillväxtstrategi, som i grunden bygger på expansion via ökad butiksyta i befintliga samt nya butiker, är starkt beroende av Mqs fortsatta attraktivitet som partner till centrumutvecklare och andra ägare av butiksytor. Mqs position som aktör på en alltmer konkurrensutsatt marknad påverkar dels vilka handelsplatser som Mq ges tillträde till, dels villkoren vid tecknande av hyresavtal. Genom beslu-tade åtgärder att tydliggöra Mq-konceptet och att fokusera på att skapa större och attraktivare butiker, kan Mq bli en än mer attraktiv partner och således reducera denna risk.

konjunktur

till de externa riskerna måste konjunkturutvecklingen läggas. En ökad köpkraft hos svenska konsumenter är en förutsättning för detaljhandelns tillväxt. I synnerhet har detta varit viktigt för tillväxten inom det högre prissatta sortimen-tet med hög modegrad inom fackhandel och bland varu-märkesspecialisterna. konsumtionsmönstren påverkas av en mängd allmänna faktorer utanför bolagets kontroll, bland annat räntor, valutakurser, inflations- och deflationsnivåer, aktiemarknadens utveckling, arbetslöshetsnivån, och osä-kerhet om framtida ekonomiska utsikter. En dämpning av den ekonomiska tillväxten i Sverige torde komma att få negativ inverkan på konsumenternas köpkraft och därmed tillväxten inom detaljhandeln. Då Mq är en liten spelare på en stor marknad anser man sig vara något mindre konjunkturkänslig än en stor spelare. En dämpning i ekonomin i kombination med en kraftfull etableringstillväxt, skulle kunna resultera i ökad konkurrens och prispress. under räkenskapsåret har bolagets försäljning ökat med 3,2 procent och tappat mindre än marknaden på jämförbara butiker. Omsättningsökningen är lägre än bolagets målsättning.

Förvaltningsber ät telse

och strukturella tillväxtåtgärder. Den kraftiga konkurrensen i branschen kan leda till prispress och minskande marknads-andelar. Mq arbetar med fokus på att tydliggöra sitt koncept och varumärkesposition genom en väl definierad målgrupp och ett tydligt budskap för att nå konkurrensfördelar.

Finansiella instrument och riskhantering Med finansiella risker avses fluktuationer i företagets resultat och kassaflöde till följd av förändringar i valutakur-ser, räntenivåer, likviditets- och kreditrisker. hanteringen av koncernens finansiella risker sker av koncernens finansfunk-tion, vars uppgift är att identifiera och minimera riskerna för negativ resultatpåverkan och att öka förutsägbarheten i framtida resultat.

För ytterligare information om finansiella instrument och riskhantering se not 23 och 24.

St yRElSENS aRbE tE

under verksamhetsåret september 2011 – augusti 2012 hade styrelsen totalt 8 (11) sammanträden. Styrelsen behandlade vid sina ordinarie möten de fasta punkter som förelåg vid respektive styrelsemöte rörande strategisk plan, budget, årsbokslut och delårsrapporter. Vidare behandlades frågor angående investeringar samt struktur- och organisations-frågor.

under året förändrades styrelsens sammansättning då jonas lagerstedt och christel kinning avgick och bengt jaller och christina Ståhl utsågs till styrelsemedlemmar i samband med årsstämman den 31 januari 2012. Styrelsen följer den arbetsordning som antagits och de instruktioner som utfärdats avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. Se vidare i bolagsstyrnings-rapporten på sidorna 76–78.

ValbEREDNING

Vid årsstämman 2012 beslöts att en valberedning skulle utses bland de större aktieägarna med uppgift att föreslå styrelseledamöter inför årsstämman 2013. ledamöterna i valberedningen inför årsstämman den 31 januari 2013 har ut-setts i enlighet med beslut vid årsstämman 2012 och består av styrelsens ordförande, Erik Olsson, hanna Ideström, som representant för capMan och valberedningens ordförande, henrik Strömbom, som representant för jaller klädcenter ab. Erik Olsson är oberoende i förhållande till Mqs största aktieägare. Samtliga ledamöter är oberoende i förhållande till Mq och företagsledningen. Se vidare under avsnittet bolagsstyrning sidan 76.

RIk tlINjER FöR ERSät tNING tIll VD Och lEDaNDE bEFat tNINGShaVaRE

Förslag till principerna för ersättning inklusive prestations-baserade ersättningar till VD och ledande befattningshavare bereds och föreslås av styrelsen. lönesättningen för VD och personer i koncern- och företagsledningen består av en fast del, grundlön, och en rörlig del, bonus. bonusen är beroende av uppnådda mål för företaget och för individen.

Den rörliga ersättning som utgår kontant får max uppgå till fyra månadslöner exklusive utfall av incitamentsprogram.

Se vidare bolagsstyrningsrapport på sidan 78 samt not 6.

Styrelsen föreslår till bolagsstämman att oförändrade princi-per för ersättning till VD och ledande befattningshavare ska gälla under verksamhetsåret 2012/2013.

Tidigare beslutade incitamentsprogram

Vid den extra bolagsstämman som hölls den 23 augusti 2011 i Göteborg beslutades om att införa ett långsiktigt, aktiere-laterat incitamentsprogram riktat till verkställande direktör och övriga ledande befattningshavare. Se not 6 för mer information.

äGaRFöRhÅll aNDE Och Mq -ak tIEN antalet aktieägare uppgick per den 31 augusti 2012 till 4 798, varav 4 628 är registrerade i Sverige. Det finns inte någon begränsning i Mq-aktiens överlåtbarhet. De tre största ägarna per den 31 augusti 2012 var capMan, jaller klädcen-ter ab samt öresund Investment ab.

antalet aktier i bolaget uppgick per den 31 augusti 2012 till 35 156 507 vilka samtliga är stamaktier och har lika rätt.

Se vidare under aktien på sidan 26.

utDElNING

Styrelsen avser att föreslå årsstämman en utdelning om 0,87 SEk (1,10) per aktie.

FöRVäNtNINGaR aVSEENDE DEN FR aMtIDa ut VEcklINGEN

De senaste åren har modebranschen haft en svag marknad.

konsumenterna har blivit försiktiga när media under den se-naste tiden präglats av negativa ekonomiska nyheter, vilket påverkar konsumenternas vilja att spendera. utvecklingen det närmaste året är osäker.

FöRSl aG tIll DISpOSItION bE tR äFFaNDE bOl aGE tS VINSt

Styrelsen föreslår att till förfogande stående vinstmedel disponeras enligt följande:

SEk

balanserad vinst 550 517 580

utdelning till aktieägarna med 0,87 SEk per aktie -30 586 161

balanseras i ny räkning 519 931 419

Vad beträffar företagets resultat och ställning i övrigt, hänvisas till efterföljande resultat- och balansräkningar med tillhörande bokslutskommentarer.

Förvaltningsber ät telse

33

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 1 / 2 0 1 2

TSEK Not 2011-09-01

– 2012-08-31 2010-09-01 – 2011-08-31

Nettoomsättning 2, 3 1 533 834 1 486 650

Övriga rörelseintäkter 4 4 045 4 437

Summa intäkter 1 537 879 1 491 087

Handelsvaror -680 890 -635 376

Övriga externa kostnader 7, 25 -351 480 -329 196

Personalkostnader 6 -365 893 -354 791

Avskrivningar på materiella och immateriella anläggningstillgångar 8 -41 507 -50 423

Övriga rörelsekostnader 5 -226 -298

Rörelseresultat 97 883 121 003

Finansiella intäkter 846 -1 689

Finansiella kostnader -14 998 -12 727

Finansnetto 10 -14 152 -14 416

Resultat före skatt 83 731 106 587

Skatt 11 -23 008 -29 448

Årets resultat 60 723 77 139

Övrigt totalresultat 19

Årets omräkningsdifferenser 105 -310

Kassaflödessäkringar - orealiserade värdeförändringar -8 625 -508

Skatt hänförlig till poster i övrigt totalresultat 11 2 268 133

Summa övrigt totalresultat -6 252 -685

Årets totalresultat 54 471 76 454

Årets resultat hänförligt till:

Moderbolagets aktieägare 60 723 77 139

Årets resultat 60 723 77 139

Årets totalresultat hänförligt till :

Moderbolagets aktieägare 54 471 76 454

Årets totalresultat 54 471 76 454

Resultat per aktie 12

Före utspädning (SEK) 1,76 2,19

Efter utspädning (SEK) 1,75 2,19

Genomsnittligt antal aktier före utspädning 34 631 507 35 156 507

Genomsnittligt antal aktier efter utspädning 34 719 693 35 156 507

R a p p O R t ö V E R t O ta l R E S u ltat

– k O N c E R N E N

b a l a N S R ä k N I N G

– k O N c E R N E N

TSEK Not 2012-08-31 2011-08-31

TillgåNgar

Immateriella anläggningstillgångar 13 1 204 938 1 205 311

Materiella anläggningstillgångar 14 90 190 98 009

Summa anläggningstillgångar 1 295 128 1 303 320

Varulager 15 253 836 246 181

Kundfordringar 16 846 1 713

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 17 67 704 56 629

Övriga fordringar 30 13 109 7 264

Likvida medel 18 38 474 27 381

Summa omsättningstillgångar 373 969 339 168

Summa tillgångar 1 669 097 1 642 488

EgET KapiTal 19

Aktiekapital 3 516 3 516

Övrigt tillskjutet kapital 595 475 595 475

Reserver -6 340 -88

Balanserade vinstmedel inkl årets resultat 241 517 227 823

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare 834 168 826 726

Summa eget kapital 834 168 826 726

SKuldEr

Långfristiga räntebärande skulder 20, 23, 24 290 684 320 000

Avsättning uppskjuten skatt 11 211 257 202 766

Summa långfristiga skulder 501 941 522 766

Kortfristiga räntebärande skulder 20, 24 40 000 40 029

Checkräkningskredit 21 236 1 192

Leverantörsskulder 143 814 109 031

Skatteskulder 11 1 698 8 099

Övriga skulder 30 20 815 7 982

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 22 80 581 99 672

Avsättningar 21 24 844 26 991

Summa kortfristiga skulder 332 988 292 996

Summa skulder 834 929 815 762

Summa eget kapital och skulder 1 669 097 1 642 488

Information om koncernens ställda säkerheter och eventualförpliktelser, se not 26.

35

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 1 / 2 0 1 2

R a p p O R t ö V E R

F ö R ä N D R I N G a R I E G E t k a p I ta l

– k O N c E R N E N

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare

TSEK Aktiekapital

Övrigt tillskjutet

kapital Reserver

Balanserade vinstmedel inkl. årets

resultat Totalt eget kapital 2010-09-01 – 2011-08 31

Ingående eget kapital 2010-09-01 3 516 595 475 597 186 544 786 132

Årets totalresultat

Årets resultat 77 139 77 139

Årets omräkningsdifferenser -310 -310

Kassaflödessäkringsreserv - orealiserade värdeförändringar -508 -508

Skatteeffekt kassaflödessäkringar 133 133

Summa övrigt totalresultat -685 -685

Summa årets totalresultat -685 77 139 76 454

Tillskott från och värdeförändringar till ägare

Utdelning -35 860 -35 860

Summa tillskott från och värdeöverföringar till ägare -35 860 -35 860

Utgående eget kapital 2011-08-31 3 516 595 475 -88 227 823 826 726

2011-09-01 – 2012-08 31

Ingående eget kapital 2011-09-01 3 516 595 475 -88 227 823 826 726

Årets totalresultat

Årets resultat 60 723 60 723

Årets omräkningsdifferenser 105 105

Kassaflödessäkringsreserv - orealiserade värdeförändringar -8 625 -8 625

Skatteeffekt kassaflödessäkringar 2 268 2 268

Summa övrigt totalresultat -6 252 -6 252

Summa årets totalresultat -6 252 60 723 54 471

Tillskott från och värdeförändringar till ägare

Utdelning -38 672 -38 672

Avtal om framtida leverans av aktier -10 684 -10 684

Incitamentsprogram 2 327 2 327

Summa tillskott från och värdeöverföringar till ägare -47 029 -47 029

Utgående eget kapital 2012-08-31 3 516 595 475 -6 340 241 517 834 168

k a S S a F l ö D E S a N a ly S

– k O N c E R N E N

TSEK Not 29 2011-09-01

– 2012-08-31 2010-09-01 – 2011-08-31 Den löpande verksamheten

Resultat före skatt 83 731 106 587

Justering för poster som inte ingår i kassaflödet 42 105 51 186

Betald inkomstskatt -18 651 -22 988

Kassaflöde från den löpande verksamheten

före förändringar av rörelsekapital 107 185 134 785

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Ökning (-)/Minskning (+) av varulager -7 655 -41 265

Ökning (-)/Minskning (+) av rörelsefordringar -17 042 -3 254

Ökning (+)/Minskning (-) av rörelseskulder 20 762 13 233

Kassaflöde från den löpande verksamheten 103 250 103 499

Investeringsverksamheten

Förvärv av materiella anläggningstillgångar -31 950 -42 444

Förvärv av immateriella anläggningstillgångar -1 654 -1 181

Kassaflöde från investeringsverksamheten -33 604 -43 625

Finansieringsverksamheten

Amortering av skuld -40 000 -40 000

Utbetald utdelning -38 095 -35 860

Utnyttjande av checkräkningskredit 20 044 1 192

Kassaflöde från finansieringsverksamheten -58 051 -74 668

Årets kassaflöde 11 595 -14 794

Likvida medel vid årets början 27 381 42 422

Kursdifferens i likvida medel -502 -247

Likvida medel vid årets slut 38 474 27 381

37

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 1 / 2 0 1 2

R E S u ltat R ä k N I N G

– M O D E R b O l a G E t

TSEK Not 2011-09-01

– 2012-08-31 2010-09-01 – 2011-08-31

Nettoomsättning 2, 3 11 724 13 503

Summa intäkter 11 724 13 503

Övriga externa kostnader 7 -4 044 -5 572

Personalkostnader 6 -11 556 -13 675

Rörelseresultat -3 876 -5 744

Resultat från andelar i koncernföretag 9 38 672

-Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter 10 13 775 12 180

Räntekostnader och liknande resultatposter 10 -13 757 -12 199

Resultat efter finansiella poster 34 814 -5 763

Erhållna koncernbidrag 3 118 5 205

Resultat före skatt 37 932 -558

Skatt 11 490

-Årets resultat 1) 38 422 -558

1) Årets totalresultat motsvarar Årets resultat.

b a l a N S R ä k N I N G

– M O D E R b O l a G E t

TSEK Not 2012-08-31 2011-08-31

TillgåNgar anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar

Uppskjuten skattefordran 47

-Andelar i koncernföretag 28 1 110 832 1 110 092

Summa finansiella anläggningstillgångar 1 110 879 1 110 092

Summa anläggningstillgångar 1 110 879 1 110 092

Omsättningstillgångar

Skattefordringar 937 494

Övriga fordringar 7 475 4 397

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 17 312 303

Summa kortfristiga fordringar 8 724 5 194

Kassa och bank 634 949

Summa omsättningstillgångar 9 358 6 143

Summa tillgångar 1 120 237 1 116 235

EgET KapiTal Och SKuldEr

Eget kapital 19

Bundet eget kapital

Aktiekapital (35 156 507 aktier) 3 516 3 516

Fritt eget kapital

Överkursfond 595 475 595 475

Balanserat resultat -83 380 -35 793

Årets resultat 38 422 -558

Summa eget kapital 554 033 562 640

långfristiga skulder

Långfristiga räntebärande skulder 20, 23, 24 290 684 320 000

Summa långfristiga skulder 290 684 320 000

Kortfristiga skulder

Leverantörsskulder 197 843

Kort del av skuld till kreditinstitut 20 40 000 40 000

Övriga skulder 1 192 410

Skuld till koncernföretag 27 227 228 181 732

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 22 6 903 10 610

Summa kortfristiga skulder 275 520 233 595

Summa skulder 566 204 553 595

Summa eget kapital och skulder 1 120 237 1 116 235

Information om moderbolagets ställda säkerheter och eventualförpliktelser, se not 26.

39

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 1 / 2 0 1 2

R a p p O R t ö V E R

F ö R ä N D R I N G a R I E G E t k a p I ta l

– M O D E R b O l a G E t

Bundet

eget kapital Fritt eget kapital

TSEK Aktiekapital Över kurs-

fond Balanserat

resultat Årets

resultat Totalt eget kapital 2010-09-01–2011-08-31

Ingående eget kapital 2010-09-01 3 516 595 475 10 021 -9 954 599 058

Vinstdisposition -9 954 9 954

Årets resultat 1) -558 -558

Tillskott från och värdeförändringar till ägare

Utdelning -35 860 -35 860

Summa tillskott från och värdeöverföringar till

ägare -35 860 -35 860

Utgående eget kapital 2011-08-31 3 516 595 475 -35 793 -558 562 640

2011-09-01–2012-08-31

Ingående eget kapital 2011-09-01 3 516 595 475 -35 793 -558 562 640

Vinstdisposition -558 558

Årets resultat 1) 38 422 38 422

Tillskott från och värdeförändringar till ägare

Utdelning -38 672 -38 672

Avtal om framtida leverans av aktier -10 684 -10 684

Incitamentsprogram 2 327 2 327

Summa tillskott från och värdeöverföringar till

ägare -47 029 -47 029

Utgående eget kapital 2012-08-31 3 516 595 475 -83 380 38 422 554 033

1) Årets totalresultat motsvarar Årets resultat

k a S S a F l ö D E S a N a ly S

– M O D E R b O l a G E t

TSEK Not 29 2011-09-01

– 2012-08-31 2010-09-01 – 2011-08-31 Den löpande verksamheten

Resultat efter finansiella poster 34 814 -5 763

Justering för poster som inte ingår i kassaflödet 1 043 687

Betald inkomstskatt - -167

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av

rörelsekapital 35 857 -5 243

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Ökning (-)/Minskning (+) av rörelsefordringar -3 087 -4 144

Ökning (+)/Minskning (-) av rörelseskulder 45 008 85 497

Kassaflöde från den löpande verksamheten 77 778 76 110

Investeringsverksamheten -

-Kassaflöde från investeringsverksamheten -

-Finansieringsverksamheten

Amortering av skuld -40 000 -40 000

Utbetald utdelning -38 094 -35 860

Kassaflöde från finansieringsverksamheten -78 094 -75 860

Årets kassaflöde -316 250

Likvida medel vid årets början 949 699

Likvida medel vid årets slut 634 949

41

M Q å r s r e d o v i s n i n g 2 0 1 1 / 2 0 1 2

N O t E R

– t I l l D E F I N a N S I E l l a R a p p O R t E R N a

1

Väsentliga redoVisningsprinciper

not

(a) ÖVerensstäMMelse Med norMgiVning ocH l ag Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med internatio-nal Financial reporting standards (iFrs) utgivna av internatiointernatio-nal accounting standards Board (iasB) samt tolkningsuttalanden från international Financial reporting interpretations committee (iFric) sådana de antagits av eU. Vidare har rådet för finansiell rapporterings rekommendation rFr 1 Kompletterande redovis-ningsregler för koncerner tillämpats. Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen utom i de fall som anges nedan under avsnittet ”Moderbolagets redovisnings-principer”. Årsredovisningen och koncernredovisningen har godkänts för utfärdande av styrelsen den 18 december 2012.

Koncernens rapport över totalresultatet och balansräkning samt moderbolagets resultat- och balansräkning blir föremål för fastställelse på årsstämman den 31 januari 2013.

(B) Vär d er in gsg rUnd er till äM pad e Vid Uppr ät-tand e t aV M o d er Bo l ag e ts o c H Ko n c er nens Finansiell a r appo rter

tillgångar och skulder är redovisade till historiska anskaffnings-värden, förutom vissa finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde. Finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde består av derivatinstrument.

(c) FUnK tionell ValUta ocH r apporteringsValUta Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och för koncer-nen. det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor. samtliga belopp är, om inte annat anges, avrundade till närmaste tusental.

(d) B ed Ö Mnin gar o c H UppsK at tnin gar i d e Finan -siell a r appo rter na

att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med iFrs kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovis-ningsprinciperna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader. Verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar. Uppskattningarna och antagandena ses över regelbundet. ändringar av uppskattning-ar redovisas i den period ändringen görs om ändringen endast påverkat denna period, eller i den period ändringen görs och

att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med iFrs kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovis-ningsprinciperna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader. Verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar. Uppskattningarna och antagandena ses över regelbundet. ändringar av uppskattning-ar redovisas i den period ändringen görs om ändringen endast påverkat denna period, eller i den period ändringen görs och

Related documents