• No results found

Svar på medborgarförslag om öppnande av barnomsorg på obekväm arbetstid i Lindsdal

Dnr UN 2020/0931 Handlingar - Medborgarförslag.

- Förvaltningskontorets skrivelse 2021-01-05.

Bakgrund

Utbildningsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgarförslag med förslag om öppnande av barnomsorg på obekväm arbetstid i Lindsdal.

Förvaltningskontoret har genomfört en utredning som bland annat redogör för OB-omsorgsverksamheten i Kalmar jämfört med Kristianstad, Karlskrona, Växjö och Halmstad (jämförelsekommunerna), samt beskriver konsekvenser som bör tas i beaktande vid öppnande av ännu en OB-omsorg i Kalmar.

Med hänvisning till genomförd utredning föreslår förvaltningskontoret utbildningsnämnden besluta att avslå medborgarförslaget om öppnande av barnomsorg på obekväm arbetstid i Lindsdal.

Beslut

Utbildningsnämnden beslutar, med hänvisning till genomförd utredning, att avslå medborgarförslaget om öppnande av barnomsorg på obekväm arbetstid i Lindsdal.

Protokollsanteckningar

Lotta Wahlmino (L) lämnar följande protokollsanteckning:

”Liberalerna i Kalmar tycker att svaret är alldeles för tunt och missar frågeställarens intention. Visserligen räknas det upp flera olika faktorer som skulle påverkas negativt om man skulle erbjuda en ny OB-omsorg i Lindsdal.

Något vi har förståelse för, det är viktigt att vi har ett gott underlag av behovsbilden innan vi kan öka antalet platser i kommunen. Men problemet med svaret är att det inte finns intresse för att utreda detta. Utan man säger nej med en liten passus om att man ska bevaka befolkningsutvecklingen i norra Kalmar. Detta är inte tillräckligt.

När det gäller den andra frågan, och även den ganska relevant, kring logistiken när man behöver två olika förskolor för sin Barnomsorg. En på dagtid och en

2 (3)

Utbildningsnämnden

UTDRAG

Sammanträdesdatum 2021-01-27

på OB-tid, där den senare öppnar kl. 17. Vad gör den förälder som börjar sitt kvällspass kl. 14? Denna fråga berör man ej i svaret och borde vara något som förvaltningen tittar vidare på. Finns det fler familjer i kommunen som hittar andra lösningar för att få ihop sitt livspussel? Det är också förvaltningens ambition att barn och elever ska ha sin omsorg och skolgång i sitt

upptagningsområde. Men för föräldrar i Lindsdal och norra kommundelen är detta inte möjligt, det tycker vi att det borde vara!

Kommunerna är inte skyldiga att erbjuda omsorg på obekväm tid, men, Skol-lagen anger att kommunerna ska “sträva” efter att erbjuda detta. Kalmar kommun erbjuder idag OB-omsorg på fyra förskolor och i svaret är ekonomin den viktigaste faktorn för att inte starta en till. Kalmar växer i invånarantal och just den norra delen kommer på sikt få ca. 10 000 nya invånare. Då borde det följa en plan på hur man kan lösa OB-omsorgen för norra Kalmar inom en rimlig tidsperiod.”

Fredrik Sjömar (KD) lämnar följande protokollsanteckning:

”I dagsläget finns inte ett tillräckligt underlag för en OB-verksamhet i Lindsdal, vilket gör att jag ställer mig bakom nämndens beslut. Norra kommundelen är dock ett växande område så det är viktigt att frågan fortsatt följs. I

medborgarförslaget lyfts dock ett annat problem upp, som inte kommenteras i svaret. Hur gör man när man skulle behöva lämna sitt barn till

OB-verksamheten innan 17.00? Jag tror att vi skulle behöva titta närmare på den problemformuleringen för att se vad man eventuellt skulle kunna göra.”

Lillemor Marcus Jonsson (SD) lämnar följande protokollsanteckning:

”Det är med nöjsamhet jag ser att tillägg gjorts i svaret till medborgarförslag angående ”Öppnande av barnomsorg på obekväm arbetstid i Lindsdal”, efter att Utbildningsnämnden uppmärksammats på att Norra delen av Kalmar expanderar kraftigt och framgent beräknade boende är ca 10 000 invånare.

Därmed kommer Utbildningsnämnden, enligt tillägg, bevaka efterfrågan av OB-verksamhet och ta detta i beaktande innan beslut om omsorg på obekväm arbetstid i Lindsdal, vara eller icke vara. Även Rockneby och Lindsdals

planerade befolkningsökning genom nybyggnation, kan ge ytterligare underlag för en sådan verksamhet. Risken för att dagens barnunderlag ska bestå och därmed undergräva nuvarande verksamheter genom eventuella förflyttningar mellan nuvarande verksamheter och till ny verksamhet i Lindsdal ser jag som, låg, hänvisat till ovan samt nedan argument. Boende i Norra Kalmar kommer att ha minst lika nära till Lindsdal som ex verksamheten i Norrliden, och det även tidsmässigt, då det ex är smidigare att ta E22 till arbete inne i Kalmar.

Även pågående nybyggnation av centrum, malmen och södra staden, kan ge ytterligare underlag för nuvarande verksamheter.

I argumentet av potentiella risker för OB-omsorgen i Smedby och/eller i Norrliden där i argumentationen görs en uppdelning av ensamstående och personer med utländsk bakgrund, ställer jag mig frågande till denna uppdelning?

Är det inte övervägande ensamstående som behöver hjälp på obekväm

3 (3)

Utbildningsnämnden

UTDRAG

Sammanträdesdatum 2021-01-27

arbetstid? Enbart för att man har ett annat ursprung, är man inte likställd

”ensamstående”.? Vad talar för att man inte har en make/maka som kan ta hand om barnet/

barnen istället för OB-omsorg? Är en ensamstående boende i Lindsdal ekonomiskt starkare än en ensamstående boende i Norrliden/Smedby?

Argumentet om förlorade positiva effekter som OB-verksamheten antas ha på områden vad gäller jämställdhet och integration skulle riskeras gå förlorade vid öppnande av ob-omsorg i ett s k starkare socioekonomiskt område, faller då chansen att behövande av ob-omsorg från Norra Staden kanske just väljer Lindsdal som ett närmare alternativ än Norrliden och som utvecklingen i ffa Snurrom ser ut idag kommer just ovan nämnda, av Utbildningsnämndens argument, att falla.”

Susanne Eliasson (M) och Olle Olson (M) lämnar följande protokollsanteckning:

”Vi tycker att utbildningsförvaltningen i Kalmar gjort en noggrann och genomtänkt ekonomisk utredning om en ev. OB- förskola i Lindsdal.

Det vi vänder oss mot är att förarbetet innan man satte spaden i marken och byggde om förskolan i Lindsdal, inte var ordentligt genomarbetat. Vi vet alla att området: Lindsdal, Läckeby, Rockneby, Drag och Revsudden är områden i expansion. Fler föräldrar jobbar oregelbundet och därför behövs

förskoleverksamhet på andra tider än de en förskola vanligtvis håller öppet.

Därför borde man gjort mer undersökningar i planeringsstadiet.

Exempelvis skickat ut en enkät till föräldrar till barn som redan har

förskoleplats och även till nyblivna föräldrar, om de kommer att ha behov av OB- plats, till sina barn.

Alla vet att kostnaden att bygga lite större eller att bygga annorlunda, inte alls är lika stor som om man måste bygga nytt eller bygga om, på en befintlig byggnad.

Det vi önskar är att man vid nästa planering av ny förskola, inkluderar detta i planeringen från början och att man håller dörren fortsatt öppen för en OB- förskola i Lindsdal, om tillräckligt många föräldrar önskar detta!”

Sekreterare Iréne Jonsson

Justeras

Lasse Johansson David Richardson

Ordförande

Samhällsbyggnadskontoret Adress , │ Besök Tel 0480-45 00 00 vx │ Fax │

TJÄNSTESKRIVELSE

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Björn Strimfors 2020-12-07 SBN 2020/0695

Samhällsbyggnadsnämnden

Svar på medborgarförslag om belysning vid

Related documents