• No results found

Sysselsättningsfrämjande åtgärder

För sysselsättningsfrämjande åtgärder utbetalas den arbetslöshetsförmån per-sonen skulle ha rätt till som arbetslös. Du kommer överens med TE-byrån om deltagande i åtgärden.

Sysselsättningsfrämjande åtgärder är

arbetskraftspolitisk vuxenutbildning

studier på eget initiativ

arbets- och utbildningsprövning

arbetspraktik

arbetslivsträning

arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte

rehabiliteringsåtgärder för invandrare.

Arbetskraftsutbildning eller studier på eget initiativ

Arbetskraftsutbildningen finansieras av arbetsförvaltningen och den är avgiftsfri för studerande. Arbetskraftsutbildningen är planerad i första hand för arbets-lösa arbetssökande och personer som fyllt 20 år och som hotas av arbetslöshet.

Som arbetslös kan du också studera på eget initiativ, exempelvis slutföra en exa-men som blivit på hälft. Du kan få arbetslöshetsskydd till frivilliga studier om

du varit arbetslös arbetssökande hos TE-byrån

du har fyllt 25 senast då studierna inleds

du har ett av TE-byrån konstaterat utbildningsbehov

du överenskommit om studierna i din sysselsättningsplan och

du studerar heltid.

På TE-byrån avgörs om studierna är sådana att de kan betraktas som arbetssö-kandens frivilliga studier. TE-byrån följer också med hur studierna framskrider.

Studierna kan stödjas i sin helhet men du kan få arbetslöshetsförmån som stöd för studierna för högst 24 månader per studiehelhet. TE-byrån följer med hur maximitiden uppnås.

Stödformer för sysselsättningsfrämjande åtgärder

För sysselsättningsfrämjande åtgärder utbetalas den arbetslöshetsförmån per-sonen skulle ha rätt till som arbetslös (arbetsmarknadsstöd, integreringsstöd, grunddagpenning och inkomstrelaterad dagpenning). Dessutom kan du få om-ställningsskyddstillägg eller förhöjningsdel samt ersättning för uppehälle.

Den inkomstrelaterade dagpenningen och grunddagpenningen, som utbetalas för tiden i sysselsättningsfrämjande åtgärd, minskar arbetslöshetsdagpenningens maximitid på 500 dagar.

Arbetslöshetsförmånen betalas under tiden för en sysselsättningsfrämjande åt-gärd, trots att den arbetssökande inte har rätt till förmånen som arbetslös, om det beror på

tid utan ersättning

skyldighet att vara i arbete

självrisktid

en begränsning i anslutning till yrkesutbildning

väntetid

behovsprövning.

Arbetslöshetsförmån betalas dock inte under tiden för arbetsverksamhet i re-habiliteringssyfte, om rätt till arbetslöshetsförmån inte föreligger av en orsak som skyldighet att vara i arbete, väntetid eller behovsprövning för ungdomar utan yrkesutbildning.

Under tiden för en sysselsättningsfrämjande åtgärd får du arbetsmarknadsstöd som betalas utan behovsprövning, dvs. makens inkomster inverkar inte på be-loppet. Inte heller föräldrarnas inkomster inverkar på beloppet under tiden för en sysselsättningsfrämjande åtgärd.

Utkomstskydd för arbetslösa

Arbetslöshetsförmån utbetalas, då övriga förutsättningar uppfylls, för alla dagar i sysselsättningfrämjande åtgärd, också för sådana dagar under ifrågavarande tidsperiod utan anordnad sysselsättning.

Under tiden för annan sysselsättningfrämjande åtgärd än arbetskraftspolitisk vuxenutbildning har en arbetssökande inte rätt till arbetslöshetsförmån för de dagar då han inte deltar om inte frånvaron beror på

arbetsoförmåga

ett under 10-årigt barns sjukdom för högst 4 arbetsdagar per gång

en anställningsintervju eller något annat jämförbart skäl som anknyter

till sysselsättning.

Ersättning för resor och uppehälle

Om du deltar i en arbetskraftsutbildning eller studerar på eget initiativ kan du söka ersättning för uppehälle och för resekostnaderna under utbildningstiden.

Ersättning för uppehälle och förhöjd ersättning för uppehälle betalas som en del av grunddagpenningen eller arbetsmarknadsstödet och betalas för högst 5 dagar per vecka. Ersättningen är skattefri.

Förhöjd ersättning för uppehälle betalas ut om du deltar i en utbildning som ligger utanför ditt pendlingsområde. Den som deltar i utbildning utanför sin hemkommun kan under vissa förutsättningar ansöka om förhöjd ersättning.

FPA kan också betala ersättning för uppehälle samt förhöjd ersättning för uppe-hälle om du deltar i utbildning, arbetslivsträning och arbetspraktik. Ersättningen för uppehälle får du endast för de dagar du deltar. Ersättning för uppehälle utbetalas för arbetspraktik endast till långtidsarbetslösa, vars rätt till arbetslös-hetsdagpenning upphört efter maximitiden på 500 dagar samt fått arbetsmark-nadsstöd minst 500 dagar.

Dessutom kan ersättning för uppehälle eller förhöjd ersättning för uppehälle utbetalas för en av arbetskraftsmyndigheten anordnad kurs i jobbsökande på 5-20 dagar.

Om du deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och får arbetsmarknads-stöd kan du få ersättning för uppehälle för de dagar du deltar i enlighet med din aktiveringsplan.

Andra stöd för arbetslösa

Resebidrag för arbetsresor

Om en arbetslös person med rätt till arbetsmarknadsstöd utanför sin pendlings-region får ett heltidsarbete som varar minst 2 månader kan han eller hon ansöka om resebidrag till samma belopp som arbetsmarknadsstödet. Det beviljas för högst 4 månader från det datum då anställningen inletts, dock högst för den tid som anställningen varar. Du ska ansöka om resebidraget från arbetskraftsbyrån, som i sin tur ger FPA ett bindande utlåtande om huruvida bidraget kan beviljas.

Resebidraget utbetalas av FPA.

Räntebidrag för studielån

Arbetslösa personer som har slutfört sina studier kan få förfallna räntor på sina studielån betalda med statsmedel. FPA betalar förfallna räntor på statsgarante-rade studielån i sin helhet utan återbetalningsskyldighet (se s. 43).

Om du söker jobb i ett annat EU- eller EES-land

Arbetsmarknadsstödet utbetalas inte under den tid som du söker jobb utanför Finland. Om du däremot får inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpen-ning kan du resa till ett EU- eller EES-land för att söka jobb i tre månader utan att du förlorar din rätt till arbetslöshetsdagpenning. Innan du reser måste du dock i fyra veckor vara registrerad som arbetslös arbetssökande vid en arbets- och näringsbyrå i Finland. Du kan utnyttja din rätt att söka jobb i ett annat EU- eller EES-land endast en gång under samma arbetslöshetsperiod. Du återfår rätten efter att du arbetat i Finland i minst fyra veckor.