• No results found

Třetí workshop (zavedení uspořádání a úklidu)

3.6 Zavedení 5S na pracovišti

3.6.3 Třetí workshop (zavedení uspořádání a úklidu)

3.6.3 Třetí workshop (zavedení uspořádání a úklidu) Datum: 11.5 2011

Cílem třetího workshopu bylo zavedení druhého a třetího S, tedy uspořádání a úklidu. Pracovníci byli seznámeni s volbou nového layoutu, který vznikl na základě volby dle spagetti diagramu, který jiţ byl popsán v bakalářské práci dříve a odstraněním jednoho stolu na základě vyhodnocení ţluté kartičky.

Zavedení uspořádání spočívalo vhodnou volbou umístění hlavních komponentů v regálu A (obr. 3.15). Pomocí ţlutých samolepících pásek byly vytyčeny cesty pro pohyb pracovníků mezi jednotlivými pracovišti. Tmavě modrými páskami byly vyznačeny prostory pro odpad a pro expediční zónu, kde budou umístěny boxy se zkompletovanými elektroskříněmi.

Obr. 3.15: Uspořádání regálu A

Uspořádání regálu A:

Pozice:

1. Kříţové šrouby. A, B, C - Zátky roztříděné podle druhu.

2. Torxové šrouby. D - REP-vypínače.

3. Zemnící lišty. E - Tlačítka REP-vypínače.

4. Kabelové lišty.

5. Oka ke kabelové liště.

6. Vodiče.

7. Plastové sloupky.

8. Plastové kabelové příchytky.

9. Typové štítky.

Na modře označené pozice budou umístěny vzorky elektroskříní. Zbývající pozice budou doplněny dalšími komponenty ostatních druhů elektroskříní, které si zvolí pracovníci podle vlastního vědomí s ohledem na četnost pouţívání.

Do zeleně vyznačeného prostoru budou umístěny papírové krabice celých balení komponentů umístěných v tomto regálu.

Obr. 3.16: foto pracoviště před a po zavedení setřídění a uspořádání

Dalším bodem workshopu bylo zavedení třetího S, tedy úklidu. Byl sestaven plán úklidu a kontroly, ve kterém je definováno: co se bude uklízet, čím se bude uklízet, co a jak často se bude kontrovat a kdo za to zodpovídá.

Na základě tohoto plánu byl vytvořen referenční stav, který bylo třeba schválit, coţ bylo součástí dalšího workshopu.

3.6.4 Čtvrtý workshop (zavedení standardizace) Datum: 18.5 2011

Cílem čtvrtého workshopu bylo zavedení standardizace To bylo provedeno na základě vytvořeného referenčního stavu (viz. příloha č. 5), který byl odsouhlasen řešitelským týmem a vyvěšen na pracovišti.

Dále byl proveden druhý audit (viz. příloha č. 6). Na základě kterého proběhlo vyhodnocení výsledků zavádění 5S formou grafů č. 4,5. Z grafu č. 5 je jasně viděl zlepšení jednotlivých kroků zavedení 5S, ovšem při pohledu na graf č. 4 je zřejmé, ţe je před pracovníky ještě mnoho práce neţ dojde k dosaţení stanovených cílů.

Tab. 9: Porovnání provedených auditů se stanovenými cíly

Setřiďování Uspořádání Úklid Standardizace Sebedisciplína

1. Audit 60% 43% 62% 63% 0%

2. Audit 70% 52% 62% 65% 22%

Cíle 90% 80% 90% 80% 70%

Graf č. 4:Porovnání cílů 5S s 1. auditem a aktuálním stavem

0

Porovnání stanovených cílů s 1. auditem a aktuálním stavem

Cíl

Aktuální stav

1.audit

Graf č. 5: Zobrazení vývoje 5S mezi prvním a druhým auditem

Poslední krok, sebedisciplína, je zavedena prováděním auditů v určitých časových intervalech a vyhodnocování výsledků mezi jednotlivými audity. Tyto výsledky budou průběţně vyvěšovány na nástěnce (obr. 3.17) v prostoru pracoviště pro přehled o současném stavu zavedení 5S.

Obr. 3.17: Ilustrační foto nástěnky na jiném pracovišti

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

16 20

Týden

Setříďování

Strukturování / Uspořádání Smetání / Úklid Standardizace

Sebedisciplína

Celkem

4 ZÁVĚR

Na začátku byla provedena analýza, zabývající se obecně celým procesem výroby elektroskříní pomocí metody VSM.

Byla vytvořena mapa hodnotového toku procesu, která ukázala veliké mezioperační zásoby ve formě plechových skříní a na dlouhý průběţný čas výroby.

Velké mezioperační zásoby byly způsobeny přesunutím pracoviště montáţe z německé firmy GEA v prosinci minulého roku. Ve firmě se vytvořilo předzásobení pro plánovanou odstávku, které se ve všech poloţkách nepodařilo dosud zpracovat.

Druhým a asi hlavním důvodem byla výroba s převahou systému tlakem a umístění pracoviště montáţe v budově č. 02 oproti výrobě plechových skříní a montáţí celých jednotek na budově č. 52. Proto bylo navrţeno přemístění pracoviště montáţe elektroskříní z budovy č. 02 do budovy č. 52 a zavedení systému tahu pomocí kanbanu. Návrh zatím není moţné realizovat z hlediska nedostatku potřebného prostoru pro přesunutí pracoviště. Firma ovšem návrh akceptovala a v budoucnu se bude snaţit potřebný prostor vytvořit a návrh realizovat.

Pro zjištění vhodnosti umístění pracoviště na dílně, byl do půdorysu vytvořen tok materiálu dílnou. Ze kterého bylo patrné, ţe tok materiálu je naprosto v pořádku a pracoviště je umístěno na vhodném místě.

Přesné zmapování pracoviště a činností pracovníka, které zde provádí, bylo provedeno pozorováním a vytvořením snímku pracovního dne.

Pomocí snímku byla vytvořena tabulka 2 pro analýzu činností pracovníka při montáţi 40 kusů elektroskříní. Na základě této tabulky vznikly grafy č. 1 a 2 pro vyhodnocení efektivity činností pracovníka na montáţi. Z grafů vyplývaly celkem uspokojivé výsledky efektivity práce. Většina plýtvání na pracovišti byla způsobena hledáním komponentů v regálu a na pracovišti. K eliminaci tohoto druhu plýtvání následně došlo zavedením metody 5S a vhodnou volbou nového návrhu layoutu pracoviště.

Dále na základě snímku pracovního dne vznikl spagetti diagram, který byl zakreslen do půdorysu pracoviště barevnými tuţkami. Cílem bylo odhalit zbytečnou chůzi pracovníka, rozebrat vzdálenosti, které nachodil a na základě toho vytvořit návrhy layoutu. Po prozkoumání spagetti diagramu byly vytvořeny 3 návrhy layoutů.

U kaţdého z nich by pracovník nachodil kratší vzdálenost, neţ v případě současného stavu. Při porovnání všech návrhů se jevil jako nejlepší návrh s nejkratší nahozenou vzdáleností, ovšem v nachozené vzdálenosti byl rozdíl pouhých 7 metrů oproti

druhému v pořadí, který byl také upřednostněn a realizován z hlediska výhody většího přísunu denního světla a menší náročnosti na přestavbu.

Při pozorování byla také zjištěna nevhodná přeprava elektronických karet a kompletních elektroskříní. U karet se jednalo o přepravu v bednách, kde se karty o sebe různě opíraly, coţ mělo za následek občasné poškození funkčnosti karet, proto bylo navrţeno a realizováno přepravování v mělkých euro přepravkách vystlaných na dně měkkým elektrostatickým materiálem. U kompletních elektroskříní byla přeprava na paletách nahrazena přepravou v plastových boxech na kolečkách, která eliminuje potřebu paletového vozíku. Při pozorování byl také zjištěn problém s nepřehledností vodičů jedné barvy, proto bylo navrţeno barevné rozlišení vodičů.

Tento návrh bude v budoucnu teprve realizován z hlediska nutnosti dohody s dodavatelem vodičů.

Poslední část práce se zabývala zavedením 5S na tomto pracovišti a dosáhnout tak větší přehlednosti, uspořádanosti a tím pádem i větší efektivity práce. Na začátku byl sestaven pětičlenný řešitelský tým, kterého jsem byl členem. Tým si stanovil cíle a metodou workshopů postupně zaváděl 5S na pracovišti. Workshopy vedl pan ing.

Novák na základě mých návrhů, poznámek a zpracovaných dat. Pomocí uskutečněných workshopů byl vytvořen referenční stav pracoviště, který sloţí jako standart. Při prvním a posledním workshopu byli vytvořeny audity a z jejich výsledků byl sestaven graf č. 5 pro vizualizaci dosaţených výsledků mezi prvním a posledním workshopem. Stanovených cílů ještě nebylo dosaţeno, proto bylo doporučeno audity stálé opakovat a vyhodnocovat jejich výsledky a snaţit se o postupné zlepšování. Bylo také doporučeno vytvořit nástěnku, na které budou vizualizovány aktuální dosaţené výsledky pro informování a motivování pracovníků.

Pouţitá literatura:

[1] MANLIG, František. Pracovní texty předmětu LOGISTIKA [online]. Liberec:

KVS, 2007 [cit. 2011-04-11].

[2] LEAN Company [online]. 2006 [cit. 2011-04-12]. Historie LEAN. Dostupné z WWW: <http://www.leancompany.cz/historie.html>.

[7] PDQM [online]. 2011 [cit. 2011-05-03]. DMAIC. Dostupné z WWW:

<http://www.pdqm.cz/Standards/DMAIC.html>. průmyslového inţenýrství, Liberec, 2003. 46 s. ISBN 80-902235-9-1.

[12] Vlastnicesta.cz [online]. 2006 [cit. 2011-04-17]. "5S" kvalita je pořádek.

Dostupné z WWW: <http://www.vlastnicesta.cz/akademie/kvalita-system-kvality/kvalita-system-kvality-metody/5s-kvalita-je-poradek/>.

[13] IPA Slovakia [online]. 2010 [cit. 2011-04-18]. 5S. Dostupné z WWW:

<http://www.ipaslovakia.sk/slovnik_view.aspx?id_s=105>.

[14] API [online]. 2009 [cit. 2011-04-21]. 5S. Dostupné na WWW: <http://e-api.cz/page/68391.5s/>

[15] HODICKÁ, Kateřina; ZEMAN, Jiří. 5S pro operátory. SC&C Partner, spol.

s.r.o, Brno 2009. 26s. ISBN 978-80-904099-1-0

Seznam příloh:

Příloha č. 1: Značky VSM

Příloha č. 2: Mapa hodnotového toku současného stavu Příloha č. 3: Snímek pracovního dne

Příloha č. 4: První audit Příloha č. 5: Referenční stav Příloha č. 6: Druhý audit

Příloha č. 1: Značky VSM

Základní symboly materiálového toku:

Externí objekt - většinou zákazník a dodavatel.

Proces ve výrobě.

Data o procesu.

Centrální plánování a řízení výroby.

Zásoby bývají doplněny o mnoţství.

Supermarket.

Sklad.

Doprava a způsob přepravy - často se uvádí informace o trvání přepravy.

Přeprava materiálu v podniku pomocí vysokozdviţného vozíku.

I

Příloha č. 1: Značky VSM

Přeprava materiálu v podniku pomocí paletového vozíku.

Materiálový tok probíhající ve firmě - tzv. mezi čtyřmi stěnami (pohyb tlakem).

Materiálový tok v areálu firmy a mimo fyzické hranice firmy.

Systém tahu ve výrobě.

Základní symboly informačního toku:

Elektronický informační tok dat.

Manuální informační tok dat.

Zjištěni pomocí zraku.

Typ informace.

Všeobecné symboly:

Operátor (pracovník).

Výrobní linka.

Příleţitost ke zlepšení.

Příloha č. 2: Mapa hodnotového toku současného stavu

Příloha č. 3: Snímek pracovního dne

Příloha č. 4: První audit

Auditor: Novák P., Kraus D., Šilhán Z., Jůza M., Zsilay D.

Datum: 19.4.2011

5 40% Definovat místa pro odpady

6 40%

7 80%

8 70% Neshodné výrobky ve žlutých bednách.

Není-vyznačen prostor pro ukládání.

2 0% Proškolit lidi s metodou 5S

3 0%

Jsou vyznačeny cesty, pracovní plochy a označeny pracoviště?

5S Audit - výroba PE

Setřiďování

Na pracovišti je pouze vybavení, které se pravidelně používá např. stroje / nástroje/

regály

Na pracovišti se nenachází žádná nepotřebná nebo neplatná dokumentace Je na pracovišti pouze potřebný materiál v množství potřebném pro aktuální výrobu?

Je materiál jednoznačně označen, případně včetně definice min a max množství?

Je dokumentace týkající se pracoviště (Referenční stav, plán údržby,návodky ....) aktuální a viditelná pracovníkem?

Jsou označeny jednotlivé stroje a pracovní prostředky?

Má vše potřebné na pracovištích definované své místo a je řádně označeno (nářadí,pomůcky, materiál, hotové výrobky …)?

Je každé místo snadno dostupné a jsou správné předměty po ruce pracovníkovi v rámci pracovního cyklu s přihlédnutím k ergonomii?

Je druh a velikost použitého nádoby na odpad správný a je označen podle typu odpadu (kovy, plasty, kartón, nebezpečné odpady, atd…)?

Jsou řádně označeny a uloženy neshodné výrobky a materiál?

Jsou čistící prostředky v dobrém stavu a na svém místě?

Jsou všechny podlahy čisté?

Jsou stroje a zařízení čisté a v pořádku?

Je materiál čistý a srovnaný? Je odpad uložen na správné místo?

Je vše na svém místě dle definice (např. dle Referenčního stavu)?

Smetání / Úklid

Standardizace

Existuje definice stavu pracoviště,kritické body pracoviště a standard způsobu úklidu na každém pracovišti( Referenční stav)? Zahrnuje rovněž bezpečnost práce?

Existuje definice autonomní údržby pro každé pracovní místo?

Jsou nutné řídící prvky strojů, přístrojů a nástrojů na každém pracovišti jasně vizuálně identifikovány a uvedeny v Referenčním stavu nebo jiné dokumentaci?

Jsou stanoveny pracovní postupy a standardy (pokud aplikovatelné)? Mají je pracovníci k dispozici?

Jsou informační tabule, referenční stavy a další dokumenty (layout, TO DO listy, zaškolovací matice,…) aktualizovány a jsou snadno přístupné?

Je pracovník proškolen z hlediska Referenčního stavu?

Sebedisciplína

Je prováděno hodnocení stavu ve srovnání s referenčním stavem?

Existují ukazatele pro sledování vývoje (zlepšení) Referenčního stavu? Jsou výsledky hodnocení vizualizovány a hodnoceny?

Jsou navrhovaná opatření ke zlepšování 5S realizovány?

Světová třída

Příloha č. 5: Referenční stav

STANDARD ČINNOST KDO MATERIÁL ČAS ČETNOST VIZUÁLNÍ

POMŮCKA Čistá podlaha ve vyznačené

oblasti Zamést v červeně označené oblasti poslední pracovník

vykonávající činnost

koště, smetáček, lopatka a

kbelík 5 min po ukončení práce

na dané směně obr.1,3 Veškeré nářadí a potřeby

uklizeny Nářadí uklidit do skříňky poslední pracovník

vykonávající činnost --- 3 min po ukončení práce

na dané směně obr.2 Pracovní stůl neobsahuje žádné

předměty a je čistý

Uklidit pracovní stůl; šrouby a nýty v boxech prac. stolu;

zbylé díly umístěny v zásobnících

poslední pracovník

vykonávající činnost smetáček a lopatka 1 min po ukončení práce na dané směně

Odpad vysypán Vysypat odpad do odpadní nádoby poslední pracovník

vykonávající činnost --- 1 min na konci směny

Materiál pouze na definovaných

místech Vozíky s materiálem na vyznačených místech poslední pracovník

vykonávající činnost --- --- po ukončení práce

na dané směně Dokumentace na svém místě Šroubováky - kontrolovat stav bytů, NEMAZAT !!! poslední pracovník

vykonávající činnost --- --- po ukončení práce

na dané směně Nářadí je v pořádku a čisté

Provést základní údržbu nářadí a očistit jej od nečistot Nýtovačky - čistit a kontrolovat kleštiny, mazat olejem Šroubováky - kontrolovat stav bitů, NEMAZAT !!

všichni Olej 10 min

poslední pátek v měsíci na konci poslední směny Stav pracoviště po ukončení

práce dle obr.2 Zhasnuté osvětlení; vozíky na materiál a úklidové prostředky na definovaných místech

poslední pracovník

vykonávající činnost --- --- na konci směny obr.1,2,3,4

Obrázek č.2

Obrázek č.1

Obrázek č.3 Obrázek č.4

BEZPEČNOST

Používejte předepsanou pracovní obuv a oděv v antistatickém provedení Při manipulaci s plechovými díly používejte ochranné rukavice

KLÍČOVÉ BODY

Na pracovišti nezůstane žádný nepotřebný materiál, materiál je srován a bez nečistot

Referenční stav pracoviště

Výroba PE - montáž elektroskříní

VIZUÁLNÍ POMŮCKA

Příloha č. 6: Druhý audit

Auditor: Novák P., Kraus D., Šilhán Z., Jůza M., Zsilay D.

Datum: 18.5.2011

2 45% Doplnit označení na bedýnkách

3 80%

4 48%

5 40%

6 30%

7 50%

8 90% Neshodné výrobky ve žlutých bednách.

Není-vyznačen prostor pro ukládání.

2 40% Proškolit lidi s metodou 5S

3 0%

Je prováděno hodnocení stavu ve srovnání s referenčním stavem?

Existují ukazatele pro sledování vývoje (zlepšení) Referenčního stavu? Jsou výsledky hodnocení vizualizovány a hodnoceny?

Jsou navrhovaná opatření ke zlepšování 5S realizovány?

Světová třída

Existuje definice autonomní údržby pro každé pracovní místo?

Jsou nutné řídící prvky strojů, přístrojů a nástrojů na každém pracovišti jasně vizuálně identifikovány a uvedeny v Referenčním stavu nebo jiné dokumentaci?

Jsou stanoveny pracovní postupy a standardy (pokud aplikovatelné)? Mají je pracovníci k dispozici?

Jsou informační tabule, referenční stavy a další dokumenty (layout, TO DO listy, zaškolovací matice,…) aktualizovány a jsou snadno přístupné?

Je pracovník proškolen z hlediska Referenčního stavu?

Sebedisciplína

Je materiál čistý a srovnaný? Je odpad uložen na správné místo?

Je vše na svém místě dle definice (např. dle Referenčního stavu)?

Smetání / Úklid

Standardizace

Existuje definice stavu pracoviště,kritické body pracoviště a standard způsobu úklidu na každém pracovišti( Referenční stav)? Zahrnuje rovněž bezpečnost práce?

Je druh a velikost použitého nádoby na odpad správný a je označen podle typu odpadu (kovy, plasty, kartón, nebezpečné odpady, atd…)?

Jsou řádně označeny a uloženy neshodné výrobky a materiál?

Jsou čistící prostředky v dobrém stavu a na svém místě?

Jsou všechny podlahy čisté?

Jsou stroje a zařízení čisté a v pořádku?

Je materiál jednoznačně označen, případně včetně definice min a max množství?

Je dokumentace týkající se pracoviště (Referenční stav, plán údržby,návodky ....) aktuální a viditelná pracovníkem?

Jsou označeny jednotlivé stroje a pracovní prostředky?

Má vše potřebné na pracovištích definované své místo a je řádně označeno (nářadí,pomůcky, materiál, hotové výrobky …)?

Je každé místo snadno dostupné a jsou správné předměty po ruce pracovníkovi v rámci pracovního cyklu s přihlédnutím k ergonomii?

Strukturování / Uspořádání

Jsou vyznačeny cesty, pracovní plochy a označeny pracoviště?

5S Audit - výroba PE

Setřiďování

Na pracovišti je pouze vybavení, které se pravidelně používá např. stroje / nástroje/

regály

Na pracovišti se nenachází žádná nepotřebná nebo neplatná dokumentace Je na pracovišti pouze potřebný materiál v množství potřebném pro aktuální výrobu?

Related documents