• No results found

Ett inslag i denna försvenskningsprocess är att den inhemska forskningen har kunnat beskrivas som en internationell föregångare. I den första boken om läs- och skrivsvårigheter framhöll Bertil Kågen i sitt förord: ”Vårt land har, kan man säga, varit lyckligt lot- tat genom att det tidigt haft förespråkare för dessa problem, tidigare kanske än de flesta länder” (Ta m m m fl 1943: 3). Denna stolthet över den svenska forsk- ningen kom senare även att gälla matematiksvårighe- t e r.

Kanske är det osäkert om vi egentligen vet så mycket om matematiksvårigheternas pedagogik. Forskningen på området är alltjämt underutveck- lad. Detta gäller kanske i ännu högre grad de internationella insatserna än de svenska. Med en viss berättigad stolthet tror jag, att vi idag kan säga, att det inom svensk pedagogisk forskning presenterats så många arbeten under 1950- och 1960-talen att vi nu åtminstone kan diskutera for- merna för undervisning av elever med matema- tiksvårigheter (Magne 1973:5).

Samtidigt som den pedagogiska diskussionen för- svenskades, blev själva pedagogiken desto mer interna- tionell. Kring mitten av 1960-talet utgavs två texter som markerade en mer internationell orientering: Stoff

till studium av utomeuropeiska kulturkretsar och interna- tionellt samarbete enligt läroplanen för åk 8 och 9

( Haellquist, Hultqvist & So n d é n - Haellquist 1964) samt Undervisning – eller undergång? Unesco, u-länder

och undervisning om internationellt samarbete och utom- europeiska kulturer (Haellquist 1967). Sammantaget

kan processen över tid beskrivas som att internationa- liseringen ”byter plats” i den meningen att det är svenska skribenter som för pennan, samtidigt som denna i högre utsträckning kommer att handla om en undervisning som är internationellt präglad.

Läroplanen

Under nästan hela skriftseriens tid var en pedagogisk auktoritet, intressant nog, frånvarande: läroplanen.

Bok efter bok gavs ut utan att läroplanen aktualisera- des som en utgångspunkt. Denna tystnad är inte obe- griplig. För det första var ju väldigt många av skriftse- riens tidiga verk orienterade mot utlandet eller skrivna i utlandet. För det andra gick det relativt många år mel- lan de olika läroplanerna (för folkskolans del 1900, 1919, 1955, 1962), vilket torde ha underlättat pedago- giska diskussioner som inte var kopplade till läropla- nen.

I skriftserien förändrades detta på ett påtagligt sätt i samband med grundskolans införande. Nu utkom fyra skrifter med ett tydligt avstamp i just läroplanen. Trenden inleddes med en bok som nämnde läroplanen redan i boktiteln Stoff till studium av utomeuropeiska

kulturkretsar och internationellt samarbete enligt läropla- nen för åk 8 och 9 (Haellquist, Hultqvist & Sondén-

Haellquist 1964). Det första kapitlet i Birgit Wenn- grens Rytm och rörelse (1974) fick heta ”Utgångs- punkten – läroplanen.” Kapitlet inleddes med ett långt läroplanscitat som slog fast vad undervisningen ”skall” åstadkomma. Det är en inledning som påminner om en äldre tradition av pedagogiska texter där undervis- ningens mål inledningsvis slogs fast. Det som är skill- naden är att målet nu var formulerat av läroplanen. Gott om läroplanscitat präglade även böckerna Vägar

till individualisering (Hörberg & Knutsson 1970) och Tryckta läromedel (Lövgren 1971). De båda sistnämnda

nämnde dessutom Lgr 69 redan på baksidestexten, vil- Bild 12. En ny textgenre ser dagens ljus. När läroplanen träder fram som en central pedagogisk auktoritet blir läro- planscitatet ett sätt att kommunicera idéer om god under- visning. Ur Hörberg & Knutsson (1970:119) Vägar till indi- vidualisering.

ket signalerar läroplanens nyvunna auktoritet i peda- gogiska sammanhang.

Diskussion

Hur går det att förklara läroplanens stärkta ställning mot slutet av perioden? En förutsättning går sannolikt att finna i det jag kallat pedagogikens försvenskning. I takt med att de pedagogiska texterna förlorar sina uni- versella, globala anspråk, ökar sannolikheten att ett svenskt styrdokument ska ges en central plats.

En annan förklaring kan sökas i vetenskapens för- ändrade position. När skriftserien började ges ut var det obligatoriska skolväsendet relativt nyetablerat. Än mer färsk var den vetenskap som kunde göra anspråk på att lägga en grund för lärarens praxis. Trots, eller tack vare, det kunde vetenskapen uppfattas som oer- hört löftesrik. Det syns i Tröttheten och skolarbetet där folkskollärare Gustav Hilén (1918) målade upp en bild av en vetenskap med framtiden för sig. Medan äldre pedagoger som Rousseau och Pestalozzi byggt sina pedagogiska idéer på fantasi och subjektiva iakttagel- ser hade den moderna pedagogiken, utan att förringa de klassiska pedagogerna, arbetat med experiment.

Denna nya riktning inom pedagogiken är blott några få årtionden gammal. Som vetenskap hör den alltså till de allra yngsta. Betänka vi dels detta och dels dess ytterst svåra forskningsområde, så förstå vi, att den ännu ej kunnat hinna utveckla sig i sin fulla kraft. Men börjar man studera dess skrifter, måste man förvånas över den mängd intressanta problem, som de redan dragit in under sitt forskningsområde (Hilén 1918:5). Vetenskapen var således ung, men den var samtidigt brådmogen, och att den skulle åldras med värdighet tycks ha varit en självklarhet. Emellertid har denna till- tro till vetenskap, som många påpekat, försvagats under 1900-talets lopp (Lyotard 1984). Mängden forsk- ning har visserligen ökat, men den har också blivit mer oöverskådlig och specialiserad. Det har blivit svårare att göra anspråk på att sitta inne med sanningen om

barnet, skolan eller undervisningen. Det är nog delvis i ljuset av en sådan situation, där vetenskapen inte längre utställer några löften om att väsentligt bättre kunna guida den pedagogiska verksamheten, som vi kan se läroplanens stärkta position. I nästa kapitel kommer konsekvenser av denna ökade läroplansstyr- ning att diskuteras.

SEDAN LÄNGE HAR det funnits uppfattningar om att lärare behöver mer kunskaper och att skolan behöver förändras. Som vi har sett har uppfattningarna om vil- ken typ av kunskaper och vilken typ av förändring som behövs sett olika ut i olika tider. Genom historien är det givetvis en rad olika aktörer som har bidragit till att ge innehåll åt dessa ambitioner. Pedagogiska skrifter kan ses som en av många röster i ett större samtal kring vilka kunskaper lärare behöver och hur skolan bör för- ändras. I detta kapitel diskuteras vilken syn på bild- ning och modernisering som kom till uttryck i skrift- serien.

Related documents