• No results found

6.2 Sammanställning av de huvudsakliga svaren från universitets- och högskoleenkäten

6.2.3 De tekniska högskolorna

Vissa av de tekniska högskolorna framstår som mycket proaktiva vad gäller samarbeten gentemot Indien. Observera att Lunds tekniska högskola är en del av Lunds universitet och därför inte är beskriven i detta avsnitt.

Chalmers tekniska högskola

Chalmers tekniska högskola (CTH) anser att samarbete med Indien har en strategisk roll eftersom Indien är en viktig kunskapsnation, företag med verksamhet i Sverige i många fall även har verksamhet i Indien och det finns en potential/ett behov av rekrytering av studenter och forskare/lärare från Indien.

Samarbete med Indien har strategisk betydelse för att: a) medverka till att studenter har möjlighet att förvärva kunskap om Indien och indiska förhållanden, b) bidra till en stark rekrytering till program vid CTH, c) bidra till att forskningssamarbete med och rekrytering av forskare/lärare från Indien ökar och d) stärka banden till företag i Västsverige som har verksamhet i Indien.

Resurser och koordinering

CTH avsätter medel

för samarbetet men dock inte som en årlig budget. Under 2011 kommer exempelvis medel att avsättas för en delegation till Indien under vicerektors ledning samt för riktade rekryteringssatsningar från Indien.

CTH har åtskilt olika delar av samarbetet med Indien (rekryteringsfrågor, studentutbyten, forskningssamarbeten, strategiska samarbeten med företag var för sig). Samordning sker dels genom rektors kansli och dels genom strategiskt forskningsstöd, i nära samverkan.

Samarbeten gentemot Indien genom internationella projekt och/eller EU-projekt

CTH koordinerar ett EU-projekt inom FP7: POEM - Policy options to engage emerging Asian economies in a post-Kyoto regime, i vilket det finns två indiska partners:

 INSTITUTE OF ECONOMIC GROWTH, DELHI

 INDIAN INSTITUTE OF MANAGEMENT Ansvarig forskare och koordinator: Erik Ahlgren.

Länk till projektbeskrivning:

http://cordis.europa.eu/fetch?CALLER=FP7_PROJ_EN&ACTION=D&DOC=1&CAT=P ROJ&QUERY=01311f476bbe:278a:5ccee01f&RCN=92039

Samarbetsprojekt gentemot Indien genom samarbete med andra svenska eller internationella aktörer

Sådant samarbete sker i allmänhet inte. Ett visst samarbete finns dock med KTH och med några andra högskolor inom ramen för EU-finansierade projekt.

Samarbeten gentemot Indien med koppling till bistånd och/eller Sida

Enskilda projekt föreligger där samarbete med Indien sker med Sida-stöd. Dessutom finns ett nationellt initiativ som koordineras av KTH och där även Sida ingår.

Formella samarbeten med indiska aktörer inom forskning och innovation (delvis på engelska)

Indian Institute of Science (IISc), Bangalore

Sustainability Science

Biological Sciences Mathematical Sciences

Automotive and Vehicle Engineering Physics and Astronomy

IISc MoU

Faculty Exchange Student Exchange (PhD) Research Projects

Intellectual Property Rights

Indian Institute of Technology (IITD), Delhi

Engineering and Science in general (befintligt MoU)

Sustainable mobility and health (förslag till utveckling inför uppdatering av MoU) Utkast till avtal om studentutbyte och forskarsamarbete.

IITD MoU

Faculty Exchange Joint Research Projects Seminars

Academic Programmes

Samarbeten som inte är kopplade till avtal

Ett flertal samarbeten på forskar/forskarsgruppsnivå inom snart sagt hela CTHs verksamhetsområden föreligger.

Formella samarbeten inom utbildningsområdet föreligger inte.

CTHs syn på det bilaterala forskningsavtalets betydelse

Dessa avtal fungerar som dörröppnare och ger anledning till möten och delegationer där nya kontakter kan tas. På den indiska sidan finns det även särskilda medel avsatta vilket kan öka den indiska partens vilja till samarbete.

Indiska studenter vid CTH

CTH har under de senaste 4 åren haft/har ca 170 studerande i mastersprogram som tidigare studerat vid ett indiskt universitet. Av dessa 170 har ca 40 tagit examen, men många av de 170 som nämnts ovan är fortfarande aktiva studerande. Av dessa 170 har 7 påbörjat forskarutbildning. Dessa siffror ger dock ingen helhet historiskt.

Rekryteringsinsatser

Medverkan vid utbildningsmässor/studentrekryteringsmässor i ett antal städer: New Delhi, Bangalore (två gånger), Mumbai, Hyderabad, Chennai. CTH planerar att påbörja samarbete med någon eller några rekryteringsagenter. CTH arbetar för att bygga upp relationer med alumner på plats och alumner medverkade exempelvis vid utbildningsmässor i Indien hösten 2010. CTH medverkade i Sweden Education Day i Bangalore med Svenska institutet och andra svenska lärosäten. CTH arrangerar tillsammans med Svenska institutet, LTH och KTH en tävling där vinsten är 100 procentigt stipendium för mastersstudier i Sverige. Man arbetar dessutom med sociala medier mm.

Kungliga tekniska högskolan

KTH har valt att prioritera sitt utomeuropeiska samarbeta och fokusera aktiviteterna till fyra utvalda geografiska regioner varav Indien är en.

Vid val av regioner har följande faktorer varit vägledande:

Att regionen är intressant ut ett utbytesverksamhetsperspektiv,

Att det finns intresse för forskningssamarbete,

Att regionen är ”studentexporterande” d.v.s. att möjligheter finns att utveckla stipendieprogram för att rekrytera betalande studenter i regionen, eller att det finns potential att rekrytera egenbetalande studenter,

Att det finns en växande företagsmarknad.

I de regioner som valts ut är målsättningen:

Att sprida kunskap om KTH som ett ledande tekniskt universitet i Europa, med en stor population av utländska studenter/lärare/forskare,

Att sprida kunskap om att KTH har högkvalitativa utbildningar som eftersöks av kvalificerade studenter. Inom ramen för detta sprida information om mastersprogrammen som i stor omfattning har engelska som undervisningsspråk,

Erbjuder en icke-hierarkisk studiemiljö med närhet mellan lärare och studenter,

Ger forskningsnära utbildning i samarbete med näringslivet,

Ger en utbildning som leder till hög anställningsbarhet efter examen,

Att sprida kunskap om att KTH bedriver forskning i världsklass inom ett stort antal ämnesområden,

Att underhålla och utveckla samarbeten med de bästa universiteten och därmed befästa KTHs position när det gäller utbildning och forskning,

Att rekrytera masters-och PhD-studenter,

Att utveckla kontakter med näringsliv och finansiärer,

Att främja samarbete inom forskning och innovation,

Att informera om KTH, Stockholm och Sverige som en attraktiv och säker studiemiljö.

Resurser

KTH avsätter del av tjänst för en akademiker som ansvarar för aktiviteter, rekryteringsmässor/seminarier, roadshow i stora städer, delar av Indien mm. Avdelningen för internationella relationer vid KTH koordinerar samarbeten med Indien.

Samarbeten gentemot Indien genom EU-projekt eller andra internationella projekt

KTH har stipendieprogram finansierade av EU för olika sorters mobilitet.

KTH koordinerar ett Erasmus Mundus Action 2, EURINDIA med 8 st partneruniversitet från Indien och 10 partners från Europa. KTH är partner i ett liknande projekt, India4EU med samma partnerantal.

Samarbeten gentemot Indien tillsammans med andra svenska eller internationella aktörer

Samarbeten föreligger med Sida, Sveriges ambassad, IPK, VINNOVA och ibland med SI.

Samarbeten med kopplingar till bistånd och/eller Sida

KTH skickar studenter till Indien som deltar i MFS-projekt och via Linnaeus-Palme projekt skickas ett antal lärare och studenter.

Forskningssamarbeten utanför avtalen

Samarbeten föreligger via EU-finansierade projekt.

Utbytesavtal

KTH har utbytesavtal med IIT Delhi, IIT Roorkee, Anna University, Amrita University, University of Pune, National Law School of India University, Indian Institute of Science.

Inom arkitektur, bioteknologi, naturvetenskap och ingenjörsvetenskap

sker ca 10 utbyten per år. Dessa är finansierade genom KTH- och EU-finansierade projekt.

Positiva erfarenheter av studentutbyten: Indiska studenter med hög akademisk kompetens, utbyte av kunskap och erfarenheter, kulturell kompetensutveckling.

Utmaningar: Boendet, levnadskostnader och svårt att skicka studenter till Indien.

Indiska studenter vid KTH

Ca 110 (2010) respektive ca 100 (2009) studenter i utbyten. Ca 10 freemovers per år.

Studenter finns på alla studienivåer.

Rekryteringsinsatser

KTH har sedan flera år tillbaka ett antal avtal som rör student/lärarutbyte med de stora lärosätena i Indien. KTH har i egen regi anordnat studentmässor och seminarier i de stora städerna i Indien inklusive Bangalore, Chennai, Delhi, Mumbai, Pune. KTH har arbetat med agent under ett år. KTH kommer att delta i QS studentmässor i Indien i december 2011 i syfte att rekrytera studenter från Indien.

KTHs syn på betydelsen av det bilaterala forskningsavtalet

Det nationella forskningsavtalet mellan Sverige och Indien underlättar samarbeten genom gemensamma forskningsansökningar till olika finansiärer i båda länderna. Detta förenklar för forskare vid KTH att finna samarbeten med sina motsvarigheter i Indien och ansöka om gemensamma forskningsprogram. Exempelvis under år 2010 fick KTH tilldelat 3 gemensamma forskningsprogram i samarbete med indiska universitet via en utlysning genom VINNOVA – DST programmet för forskning inom ”Embedded Systems”.

Luleå tekniska universitet

LTU har inte tagit aktiv ställning till samarbete till Indien och har ingen strategi på området.

Formella samarbeten inom forskning/innovation

Ett forskningssamarbete om att utveckla en hybrid auto-rickshaw föreligger (För mer information se

http://www.ltu.se/ltu/media/news/Studenter-gor-hybrid-auto-rickshaw-for-Indien-1.79236). I samarbetet finns den indiska fordonstillverkaren TVS Motor och några andra indiska organisationer för fordonsindustrin med.

LTU använder ca 200tkr av forskningsmedel för projektet. Projektet har betraktats som ett miljö/biståndsprojekt tills vidare.

Inga avtal om utbildningssamarbete föreligger. Enligt uppgift föreligger inga forskningssamarbeten utanför avtalen.

Indiska studenter vid LTH

Inga utbytesstudenter från Indien föreligger. I övrigt okänt.

Ett antal forskarstuderande från Indien.

Inga rekryteringsinsatser riktade mot Indien utförs.

Blekinge tekniska högskola

Blekinge tekniska högskola (BTH) har tagit ställning till samarbete med Indien och en strategi föreligger.

BTH anser att högskolans profilområden: IT+innovation+hållbarhet är efterfrågade i Asien inklusive Indien. På kort sikt ser man studentrekrytering som ett viktigt område och på längre sikt även forsknings- och innovationssamarbeten.

Avsatta resurser

En helårsperson arbetar på Indienmarknaden.

Relevant kansli

Tidigare Internationella avdelningen, numera Marknadsavdelningen

Samarbetsprojekt för att utveckla kontakter med Indien

BTH driver tillsammans med regionala partners (bl.a. kommuner) The India Project för att utveckla kontakter mellan Blekinge och högt intressanta områden i sydöstra Indien. För mer information se: http://www.bth.se/exr/aup.nsf/sidor/the-india-project.

Formella samarbeten i utbildning

Studentutbyten inklusive betalande studenter föreligger.

Ämnesområden: Elektroteknik, datavetenskap, programvaruteknik; maskinteknik.

Positiva erfarenheter: BTHs undervisningsformer uppskattas (mindre stordrift än i Indien).

Talangfulla studenter från Indien.

Utmaningar: Svårt att få reciprocitet i utbyten, höga studieavgifter och få stipendier.

Indiska studenter vid BTH

I utbytesprogram: Ca 200 Freemovers: Ca 100

Studenterna återfinns framför allt på avancerad nivå.

Under de senaste 3 åren har maximalt 10 studenter fortsatt på forskarutbildningsnivå.

Related documents