• No results found

4.2 Identifikation

4.3.1 Tid som pojkarna lägger på datorspel nu

Calle och David anser att de lägger många timmar på att spela datorspel och David menar att han spelar för mycket, men de poängterar båda två att de inte börjar spela förrän sysslorna i hemmet är gjorda. Calle säger att han inte börjar spela datorspel förrän han har: ”kollat om det är något som behöver hjälpas till med i huset, till exempel tömma diskmaskinen eller något liknande”. Han uppskattar att han spelar datorspel ungefär fem timmar på vardagar och åtta timmar på helger. Adams spelande blir mindre ju äldre han har blivit. Nu spelar han som mest en gång i veckan:

Max en gång i veckan men jag har spelat mer. Om jag har läxor så gör jag ju dem, men har jag ingenting att göra brukar jag umgås med vänner så mycket jag kan på fritiden så jag inte sitter inne framför datorn och sådär (Adam).

När Adam umgås med sina kompisar spelar de ofta fotbollsspel tillsammans. Björn spelar datorspel efter han har tränat vilket blir någon gång i veckan är hans svar till en början. Senare under intervjun medger han att han spelar datorspel nästan varje dag. Till skillnad från Adam så säger David att han lägger mer tid nu på att spela datorspel än vad han gjorde när han var liten. På frågan hur mycket tid han lägger på att spela datorspel svarar han: ”För många timmar, kanske två-tre timmar på vardagar och på helgen blir det ju längre, kanske fyra-fem timmar” (David). När han var yngre var han ofta utomhus och lekte men numera är han oftare inomhus och spelar datorspel. Numera spelar han datorspel:” oftast när jag kommer hem om jag inte ska hjälpa till med maten eller om jag själv ska laga mat. Om jag inte har någonting att göra” (David).

Tre av fyra pojkar säger att de ägnar mycket tid åt att spela datorspel och alla påtalar att det kan finnas en risk med att spela datorspel då kan kan ”fastna i det” och då kan det gå ut över till exempel skolan. Anledningen till att Adam har minskat sitt spelande var därför att han upplevde att datorspelandet tog över hans liv: ”Det är sjukt beroendeframkallande om man säger så”. Han kunde sitta uppe hela nätter och spela datorspel tillsammans med andra människor och detta beteende gick ut över hans

skolarbete:

Man blir väldigt fast i spelet och det kan även sabotera om man säger att man har ett prov om en vecka så spelar man spelet och då vill man inte slita sig från det och då går plugget åt skogen (Adam).

Adam kontrasterar datorspelandet med att umgås med vänner och menar att han umgås mer med vänner nu än vad han gjorde då han spelade datorspel: ”om man tänker på hur mycket man är ute och umgås med vänner nu, innan när man var fast vid det här spelet var det LAN varenda helg” (Adam). LAN är då flera spelare sitter uppkopplade på ett lokalt nätverk med varsin dator och spelar samma datorspel. Det är vanligt att de spelar hela nätter De andra pojkarna hävdar också att de kände människor som hade försummat skolan på grund av sitt datorspelande och även att de själva ibland försummar skolarbetet till förmån för datorspelandet. Björn har samma uppfattning: ”Det är många som fastnar i det och kommer inte ut och det är väldigt tidskrävande” (Björn). David säger att datorspelandet ibland går ut över studierna: ”Ibland gör det det. Jag borde lära mig att fokusera mer. Jag ska försöka sträva efter att prioritera” (David).

Att det anses kunna vara skadligt att spela datorspel och att datorspelandet ofta står i kontrast till att ”vara ute och röra sig” är inget nytt. Pojkarna i denna undersökning må vara seriösa då de menar att det kan finnas en risk med att spela datorspel som gör att det hindrar spelaren från att ta del av andra sociala aktiviteter eller skolarbetet. Men det förefaller mig som att de reproducerar en redan etablerad fördom om datorspel. Detta kan mycket väl ha att göra med att de talar med mig. Jag kanske ses som en representant för vuxenvärlden – och dessutom en representant för skolan då de vet om att jag snart är färdig lärare. Alla utom en anser att de lägger för mycket tid på datorspel. Inställningen till datorspel som något farligt och polariserade gentemot skolans texter anser jag, vittnar om det som Drotner (1992) kallar för mediepanik, det vill säga den panik som uppstår i ett samhälle vid uppkomsten av nya medier. Mediepaniker är samma typ av mekanismer som återuppstår varje gång ett nytt massmedium uppkommer och de är förutsebara. En mediepanik kännetecknas av en stark gräns mellan vad som anses vara högt respektive låg kultur där det nya mediet anses tillhöra det låga (Drotner 1995:43). Pojkarna är väl medvetna om datorspelens låga ställning i samhället och det är även därför som de är noga med att poängtera att de är medvetna om att de spelar för mycket och att för mycket spelande inte är bra. Trots att pojkarna tidigare har beskrivit flera

fördelar med att spela datorspel, är de alla överens om att det även finns mycket negativt med datorspelande.

5 Slutsats och diskussion

Här presenterar jag en sammanfattning av de resultat som framkommit i min analys av intervjusvaren samt en avslutande diskussion där jag bland annat tar upp vikten av elevnära texter.

Related documents