• No results found

Tolktjänster för handikappade

Du får använda tolktjänsten för handikappade om du bor i Finland och har

en hörselskada eller

en synskada och en hörselskada eller

en talskada

Dessutom om du på grund av din funktionsnedsättning behöver tolkning för att kunna

arbeta

studera efter grundläggande utbildning

uträtta ärenden

vara aktiv i samhället

ha en hobby eller delta i olika aktiviteter.

Du måste också kunna uttrycka dig med hjälp av tolkning och kunna använda någon fungerande kommunikationsmetod för att få använda tolktjänsten.

Centret för tolkningsservice för handikappade handlägger andsökningar om tolkningstjänst. Centret fattar också beslut om tolkningstjänst. Det kostar ingen-ting att använda tolktjänsten. Läs mer www.fpa.fi/sve-vatu.

STUDIESTÖD

När du fått en studieplats kan du hos FPA ansöka om studiestöd för dina studier i Finland eller utomlands. När en utlänning kommer till Finland för att studera kan han eller hon vanligen inte få studiestöd. Studiestöd beviljas för studier på andra stadiet i gymnasiet och yrkesläroanstalter eller för högskolestudier samt andra särskilt fastställda studier. Närmare information finns på FPA:s webbplats (www.fpa.fi).

Studiestödet inkluderar

studiepenning

bostadstillägg

statsgaranti för studielån.

På lagen om studiestöd grundar sig även följande förmåner

studielånsavdrag för högskolestuderande

måltidsstöd för högskolestuderande

räntebidrag för personer med låga inkomster.

En annan FPA-förmån för studeran

skolresestöd för studier på andra stadiet.

För studiestödet gäller olika bestämmelser som du gärna noggrant ska sätta dig in i. De inkomster du har under kalenderåret påverkar till exempel under hur många månader du kan få studiestöd. Du ska därför se till att dina inkomster håller sig inom den tillåtna årsinkomstgränsen*.

Du kan få studiestöd när

du studerar på heltid

de inkomster som du själv och i vissa fall dina föräldrar har inte utgör ett hinder för studiestöd

dina studier pågår minst 2 månader i en följd.

Vissa förmåner eller situationer utgör hinder för erhållande av studiestöd. Du kan inte få studiestöd om du får

studiestöd från en annan stat

arbetslöshetsförmåner

barnbidrag (du kan få bostadstillägg)

sjukdagpenning (se s. 25)

vuxenutbildningsstöd (du kan få statsgaranti för studielån)

alterneringsersättning

rehabiliteringspenning som beviljats för samma utbildning

ersättning för inkomstbortfall på basis av olycksfall eller

pension (familjepension utgör inte hinder för studiestöd).

Studiestöd

Du beviljas inte heller studiestöd om du deltar i arbetskraftsutbildning eller läroavtalsutbildning, fullgör civil- eller militärtjänst eller studerar i fängelset medan du avtjänar fängelsestraff.

Studiestöd kan beviljas tidigast från början av den månad då din ansökan anlänt till FPA eller läroanstalten. Stödet beviljas i allmänhet för hela stu-dietiden. Utbetalningen av studiestödet fortsätter då följande läsår utan att du ansöker om stöd på nytt. Om du vill kan du också ansöka om stöd för en kortare tid än studietiden. Ansök om studiestöd på www.fpa.fi/etjanst.

Studiestödslagen 21.1.1994/65 och studiestödsförordningen 8.4.1994/260

Studiepenning

Du kan få studiepenning från månaden efter den då du fyllt 17 år. Studiepen-ningens storlek påverkas av din ålder, din boendeform, ditt civilstånd, din lä-roanstalt och i vissa fall också av dina föräldrars inkomster (studiepenningens belopp, se bilaga). På FPA:s webbplats (www.fpa.fi) finns ett beräkningsprogram som hjälper dig att uppskatta hur stort ditt studiestöd blir.

Om du studerar i en läroanstalt på andra stadiet, är ensamstående och under 20 år kan föräldrarnas inkomster* minska din studiepenning. Föräldrarnas inkom-ster påverkar inte ditt studiestöd om de uppgår till högst 40 800 euro per år. Din studiepenning och ditt bostadstillägg minskar med 5 % för varje helt belopp om 1 010 euro som överstiger inkomstgränsen. Studiestöd utbetalas inte om föräldrarnas inkomster är minst 61 000 euro.

Du behöver inte meddela dina inkomster i ansökan. Om dina föräldrars inkom-ster har minskat med minst 20 procent i jämförelse med beskattningsuppgifterna kan FPA bevilja stöd utifrån de nuvarande inkomsterna. Du kan då meddela de förändrade inkomsterna samt orsaken till förändringen i din ansökan och bifoga intyg över båda föräldrarnas nuvarande inkomster. Du måste inte meddela om inkomsterna förändras.

Om dina föräldrar har låga inkomster kan du få förhöjd studiepenning om du antingen bor hos dem eller bor självständigt och är 17 år. Förhöjningen av studiepenningen minskar med 10 % för varje helt belopp om 2 070 euro som överstiger inkomstgränsen (20 700 euro). Om inkomsterna överstiger 39 000 euro beviljas ingen förhöjning. Närmare information www.fpa.fi/studiestod.

Bostadstillägg

Du kan få bostadstillägg för de månader du studerar om du bor i hyres-, bo-stadsrättsbostad. Bostadstillägg beviljas inte för ägarbostäder. Om flera stude-rande bor i samma bostad ansöker var och en om bostadstillägg i enlighet med sin egen hyresandel.

Du kan inte få bostadstillägg om du

bor hos dina föräldrar

bor i samma hushåll med ditt eget barn eller din makes* barn

bor i en bostad som du eller din make* äger

skulle ha rätt till en avgiftsfri plats i läroanstaltens elevhem och du inte har synnerligen vägande skäl för att inte kunna ta emot platsen.

Om du inte kan få studiestödets bostadstillägg kan du ansöka om allmänt bos-tadsbidrag (se s. 47). Du kan dock inte få allmänt bosbos-tadsbidrag om du har rätt till studiestödets bostadstillägg men detta inte betalas ut t.ex. under sommar-lovet.

Bostadstilläggets storlek påverkas av dina boendekostnader samt av om du bor i en bostad som ägs av dina föräldrar. I bostadstillägg kan du få 80 % av de god-tagbara boendekostnaderna (se Bilagan).

Föräldrarnas inkomster* påverkar bostadstillägget endast när det gäller stude-rande under 18 år samt ogifta och barnlösa studestude-rande.

Om du bor med din make* räknas som boendekostnader hälften av bostadens hyra eller vederlag. Om ni båda studerar ska ni var för sig ansöka om studiestö-dets bostadstillägg med en egen ansökan.

Om du bor tillsammans med ditt eget eller din makes barn kan familjen få all-mänt bostadsbidrag. Om du fått studiestödets bostadstillägg ska du säga upp bostadstillägget och ansöka om allmänt bostadsbidrag hos FPA. Du kan få bo-stadstillägg även om du bor tillsammans med ett barn om den bostad som du hyrt för studierna är belägen utomlands eller på en annan ort än familjens sta-digvarande bostad. I er stasta-digvarande bostad ska då bo andra familjemedlem-mar, och för denna kan ni få allmänt bostadsbidrag.

Om du bor i samma bostad med en eller flera personer delas boendekostnaderna jämt mellan er. Boendekostnader kan också fördelas på annat sätt. Närmare in-formation och exempel på fördelningen av boendekostnader samt anvisningar om ansökan finns på FPA:s webbplats (www.fpa.fi).

Studiestöd

Om du av din läroanstalt får en bostad i anstaltens avgiftsfria elevhem kan du inte få bostadstillägg eller allmänt bostadsbidrag från FPA. Även om du fått bostad i ett elevhem kan du bo i en hyresbostad och få bostadstillägg för denna om

du redan innan du ansökt om studieplats på studieorten har haft en bostad där du dagligen bor medan du studerar

du bor med din make* i den bostad från vilken du studerar

du inte kan bo på läroanstaltens elevhem av hälsoskäl eller andra vä-gande skäl

du inte får bo på elevhemmet under veckoslut eller lov eller boendet under dessa tider är avgiftsbelagt. (Du kan då få bostadstillägg för en hyresbostad men kan ändå bo på elevhemmet de dagar du studerar.)

Hur länge utbetalas studiestöd?

Inom gymnasiestudier beviljas studiestöd först för tre år. Du ansöka om stöd för ytterligare ett fjärde år om studierna fördröjs.

Om du studerar för en yrkesutbildning beviljas studiestödet för den tid som motsva-rar studiernas omfattning. Om dina studier fortgår kan du ansöka om studiestöd för tilläggstid. Du behöver inte ansöka om studiestöd för varje läsår utan utbetalningen fortsätter automatiskt.

Studiestöd betalas vanligen inte till gymnasieelever för sommarmånaderna. Yrkes-skolelever kan få studiestöd också för sommarmånaderna, om studierna pågår under sommaren. Du kan avlägga flera examina på andra stadiet och få studiestöd för dem.

Som högskolestuderande får du studiestöd för den målsatta tid som gäller för din examen. För studiestödet gäller en maximistödtid som beror på hur omfattande stu-dier du bedriver och när du börjat studera. Under ett läsår betalas vanligen stöd för 9 månader. Du kan dock också få stöd för flera månader om du studerar på heltid också under de övriga månaderna.