• No results found

Trafikslagsgemensamma funktioner

In document Handen, Tyresö och Nynäshamn (Page 71-76)

4 Beskrivning och analys av generella och områdesspecifika förutsättningar

4.2 Komponenter

4.2.6 Trafikslagsgemensamma funktioner

Bussterminaler med gemensam spärrlinje kan leda till eventuell problematik med att härleda viserade inpasseringar (gäller vid VBP-ersättning) till

respektive avgång och trafikutövare. Särskilt problematiskt blir det om terminalen trafikeras av flera olika trafikutövare. Idag finns ingen sådan terminal inom E23-området. Vid ombyggnad av exv. Handen-terminalen och/eller Gullmarsplan kan detta eventuellt bli aktuellt. TF har ingen principiell inställning för hur frågan med gemensam spärrlinje ska hanteras.

Trafikförvaltningen utreder f n för- och nackdelar med principen påstigning i samtliga dörrar (PAD). För exempelvis stombusslinjerna i innerstaden, skulle ett sådant upplägg kunna effektivisera och snabba upp busstrafiken. Sannolikt blir effekterna av PAD inte lika stora i områden med den karaktär som E23 har.

Det är inte lika stora resenärsmängder och antalet hållpaltser där påstigningen tar lång tid är få. PAD kan också innebära problem med exempelvis

intäktssäkring. Stockholms stad och TF planerar gemensamt ett försök med flera framkomlighetsåtgärder, bl.a. PAD, som ska genomföras under 2014.

Utvärderingen av detta försök kommer troligtvis inte att vara klar innan E23 FFU skickas ut, och E23:s inställning i frågan är för närvarande att inte tillåta påstigning i alla dörrar. Ytterligare underlagsmaterial finns på Projektplatsen (se länk på sid. 6).

Ett försök med optiska sms-läsare pågår i tunnelbanan, men då försäljningen av sms-biljetter är mycket låg, och har sjunkit ytterligare sedan resenärerna måste registrera sitt telefonnummer i förväg, så är det inte beslutat om optiska läsare ska tas fram för alla trafikslag. För närvarande finns sådan utrustning inte i busstrafiken. Se vidare avsnitt 3.5.

Kundnära service har inte bedömts relevant att utreda under förstudiefasen.

Biljettförsäljning

TU säljer inte biljetter på bussarna varför frågan om biljettförsäljning inte har bedömts relevant att studera under förstudiefasen. Däremot är intäktssäkring och validering/visering av biljetter av betydelse. Detta beskrivs i avsnitt 3.5.

En annan fråga i sammanhanget är de kommersiella aktörernas önskan om att få tillgång till TF:s betal- och biljettsystem. Detta för att underlätta driften av kommersiella linjer. TF:s inställning i denna fråga är att de kommersiella

aktörerna inte ska få tillgång till dessa system. Diskussioner med vissa TU pågår dock för närvarande (maj 2013). Frågan måste bevakas vidare i E23G.

Trafikinformation/IT och marknadsföring (varumärke)

Mycket av trafikinformationen (realtid och störningsinformation) bygger på de gemensamma IT-systemen. Flera TU har framfört önskemål om att få ökade möjligheter och utökat ansvar att hantera exv. BussPC själva. Framförallt vill de ha möjlighet att använda egna system istället, alternativt parallellt. Under 2013 ska en förstudie gällande Buss-PC göras och slutsatsen inom E23 är därför att det är för tidigt att driva frågan om ansvarsöverflyttning till TU. Ytterligare underlagsmaterial finns på Projektplatsen (se länk på sid. 6).

Gällande lokal marknadsföring har flera leverantörer visat intresse för ökat ansvar under de SIU-möten som hållits. E23 ser ingen anledning till att inte föra denna dialog vidare för att se om det går att öka TU:s möjligheter. Det pågår också en översyn inom TF Kommunikation rörande gränsdragningar mm beträffande marknadsföring. Frågan behöver bevakas vidare under E23G.

Gällande varumärket så bör hållningen vara densamma som i E20. De texter som finns i FFU för E20 går att använda igen enligt avstämning med Carina Holm AU under idéstudiefasen.

Frågan om kommersiella aktörers tillgång till SL:s reseplanerare pågår under maj 2013 och måste vidare bakvakas under E23G.

Samlokalisering av flera trafikledningsfunktioner

En utredning gällande samlokalisering av flera trafikledningsfunktioner (bl. a.

Trafik Stockholm, Trafikverket samt räddningstjänst) till en gemensam byggnad placerad i Hornsberg pågår för närvarande. Inga beslut är fattade. E23 har valt att hantera frågan på samma sätt som i E22, dvs. att inte omöjliggöra krav på TU att delta i den nya TLC om det blir aktuellt. För närvarande överväger TF att placera tunnelbanans trafikledningar, DLC samt Trygg-C i de nya lokalerna.

Ytterligare underlagsmaterial finns på Projektplatsen (se länk på sid. 6).

Säkerhet och trygghet

Villkor i dagens trafikavtal ska tillämpas även i E23. Bevakas under E23G.

Tillgänglighet och socialt ansvar

De krav och förutsättningar som i dagsläget är kända gällande tillgänglighet och socialt ansvar redovisas i två separata PM. Underlagsmaterial (PM) finns på Projektplatsen (se länk på sid. 6).

Mål för tillgänglighet finns beskrivna i TFP. Kraven för tillgänglighet i de senaste trafikupphandlingarna svarar i stort sett upp mot TFP:s mål och utgångspunkten i E23 är att göra på samma sätt som i E20/E22. I

underlagsmaterialet finns föreslagna avtalstexter. Inga separata målnivåer för åren 2015-2020 behöver sättas upp, utan nivån för målen 2020 i TFP bör gälla redan från avtalsstart. Gällande kraven om 100 % låggolvsbussar från

avtalsstart så är det redan uppfyllt (eventuellt med undantag av någon bussindivid) och kommer inte att leda till några ökade kostnader för TF.

Även gällande socialt ansvar finns ett antal krav som ställts i de senaste

trafikupphandlingarna. E23:s utgångspunkt är att följa samma principer, vilka listas i underlagsmaterialet. Då socialt ansvar är ett område som är under utveckling inom TF vill sektion Hållbar utveckling få möjlighet att komplettera underlaget under E23G.

Miljö och energieffektivisering

De förutsättningar som i dagsläget är kända gällande miljökrav ställda i förhållande till depåer och bränslen, energieffektivisering samt skallkrav inom miljö redovisas i tre separata PM. Alla återfinns i det underlagsmaterial som finns på Projektplatsen (se länk på sid. 6). Depåer och bränslen kommenteras även i avsnitt i 4.2.3.

Gällande energieffektivisering togs en skrivning fram i E22. Utgångspunkten är att använda samma skrivning/modell i E23. Beskrivning av modellen samt nivåerna för energibesparing finns beskrivna i underlagsmaterial på

Projektplatsen (se länk på sid. 6). Energibesparingen mäts i form av mängden förbrukat bränsle, uttryckt i kWh, per personkilometer.

Miljökrav i övrigt beskrivs i även det i underlagsdokument på Projektplatsen (se länk sid. 6) och berör krav gällande bränslen, emissioner till luft samt buller.

Underlagsdokumentet beskriver också reglerna för bussar i miljözonen inom Stockholm Stad samt för- och nackdelar med RME (inklusive de nya

skattereglerna). För att TF ska kunna leva upp till landstingets mål om att 75 % av fordonsflottan ska drivas på förnyelsebara bränslen år 2016 (”Miljöutmaning 2016”) måste kravet i trafikavtalet vara att andelen fordon som drivs på

förnybar energi ska vara 100 % i E23 senast vid utgången av 2016. Ambitionen är att TU själva får välja vilket förnybart bränsle de vill använda sig av.

TF har i tidigare upphandlingar inte satt några specifika mål och nivåer för emissioner till luft, utan detta har skett som en konsekvens av andra mål gällande bränslen och bussars medel- och maxålder. Det är möjligt att TF inom E23 kommer att sätta specifika emissionsmål. Bevakas under E23G tillsammans med sektion Hållbar utveckling.

Gällande buller är ambitionen att förbättra kravställningen i E23 jämfört med E22. Diskussion pågår om det är möjligt att ställa funktionskrav så att TU ska uppnå riktvärden för buller i/vid bostad. Riktlinjer för buller (RiBuller) som TF ska förhålla sig till är under framtagande, och förväntas vara klara till årsskiftet 2013/2014. I de tre områdena som E23 omfattar förekommer i dagsläget enbart enstaka klagomål på buller.

Utgångspunkten för E23 är sammantaget att följa samma principer som kraven formulerade i senaste trafikupphandlingen E22. De områden som identifierats av Sektion Hållbar Utveckling (HU) där förändrade krav kan bli aktuella är bränslen, emissioner till luft, buller och energieffektiviseringar. Dessa områden är under utveckling inom TF och kan komma att kompletteras av HU under E23G.

Personal

Förutsättningarna avseende personal följer aktuella principer i befintliga trafikavtal, inklusive övergång av personal vid byte av TU. Dessa principer förutsätts följas även i E23.

Ersättningsmodell och ekonomisk reglering

Ersättningsmodell och ekonomisk reglering har arbetats fram under förstudiefasen och redovisas i affärsinriktningen, avsnitt 5 i rapporten.

Rapportering och uppföljning

Det är viktigt att affärsinriktning och den senare mer detaljerade affärsmodellen och tillgängliga (och tillförlitliga) uppföljningssystem anpassas efter varandra.

VBP-avtal kräver god tillförlitlighet av framförallt SL Access-systemet, Buss-PC och ATR (som komplement till övriga system).

Under de senaste upphandlingarna har rapporteringsmodellerna och uppföljningen anpassats till de nya affärsmodellerna. Några principiella förändringar av detta föreslås inte avseende E23-avtal utifrån föreslagen affärsinriktning.

Det pågår ett sk rapporteringsprojekt inom TF (avd. VE). Innehållet i det är dock inget som påverkar respektive upphandling/trafikavtal utan projektet syftar till att få en samlad bild över den uppföljning som görs inom TF redan idag samt att hitta ett strukturerat och enhetligt sätt att sammanställa den uppföljning som görs för att på ett tydligare sätt förmedla resultaten inom TF.

Reklam och väderskydd

Det är oklart hur avtal för drift och underhåll av väderskydd kommer att utformas framöver. Dagens reklambussväderskyddsavtal gäller fram till 2015-12-31 (med möjlighet till förlängning i två år).

I reklamväderskydden har TU idag ansvar för allt underhåll förutom städning av insidan av reklamvitrinen. Beroende på hur drift- och underhållsavtalen

utformas framöver kan det hända att det är reklamentreprenören som ska ta över allt ansvar för drift och underhåll fortsättningsvis. Det kan också bli ytterligare en annan driftentreprenör. Frågan behöver bevakas och utredas vidare (hur ser ansvarsfördelningen ut i detalj inom E23 samt hur ser kostnadsbilden ut för väderskydd med och utan reklam) i E23G.

Tiden för ikraftträdandet av E23-avtalet och ett nytt reklamväderskyddsavtal i någon form kommer sannolikt att ligga nära varandra i tiden och det bör gå att få till en fungerande lösning.

E23 bör bevaka att trafikavtalet inte innehåller krav på TU som sedan plockas bort/bryts ut under avtalstiden, och där TF bli skyldiga att kompensera TU ekonomiskt. Avtalsvillkor för detta måste säkerställas i FFU. Utgångspunkten är att samma principer som i E22 ska tillämpas gällande skötsel- och underhåll av väderskydd. (se Bilaga 6C i E22 FFU). Frågan om hållplatsskötsel måste även samordnas med UH2014. Bevakas vidare i E23G.

Enligt beslut i TN under hösten 2012 ska ca 1000 nya väderskydd sättas upp på hållplatser runt om i länet under 2014. Hur områdena i E23 påverkas av detta måste bevakas under E23G.

4.3 Långsiktiga investerings- och bebyggelseplaner

In document Handen, Tyresö och Nynäshamn (Page 71-76)

Related documents