• No results found

Travel Manager – Företag E

Reseleverantör Resebyrå

4.4 Kundperspektiv – företaget

4.4.2 Intervjuer – SJ:s företagskunder 1 Travel Manager – Företag A

4.4.2.5 Travel Manager – Företag E

Följande data erhölls genom en telefonintervju med Företag E:s Travel Manager. Intervjun hölls den 6 april 2017.

Företag E är ett av Skandinaviens största arkitektkontor, med en särskilt stark kompetens inom miljö. Företaget har 900 medarbetare och huvudkontor i Sverige. Enligt SJ har Företag E en hög andel tågresande.

Travel Managern på Företag E är Project Manager på företagets forskningsenhet, och rapporterar till företagets hållbarhetschef och till företagets VD. När hen år

2005 började på Företag E fanns ingen resepolicy och de anställda flög väldigt mycket, ofta till möten över dagen. Detta beteende kändes enligt hen väldigt omotiverat, i synnerhet då Företag E har ett tydligt miljöarbete i alla sina projekt. Man påbörjade då en omställning av affärsresandet på företaget tillsammans med sin dåvarande Key Account Manager på SJ. Tillsammans tittade man på tågtidtabeller och restider på olika tågsträckor, och försökte anpassa sin verksamhet efter detta. Exempelvis gjorde man en förändring så att alla interna möten skulle börja klockan tio istället för klockan nio, så att de anställda på så sätt alltid skulle hinna ta sig till mötet med tåg. Företag E ställde sig helt enkelt frågan “hur ska vi anpassa vår verksamhet så att så många som möjligt kan åka tåg?”. Det bestämdes att alla anställda ska få åka 1 klass så att de tillåts arbeta mer effektivt under tågresan samt komma fram utvilade och förberedda till möten. Vidare bestämde man också att de anställda ska få använda de bonuspoäng de tjänar på affärsresor för privat bruk. Företag E ser bonuspoäng som en morot för den anställde, och tycker att lojalitetsprogram är en personlig överenskommelse mellan resenären och reseleverantören. Sedan denna omställning genomfördes har tågåkandet på Företag E ökat markant, med cirka tio procent per år sedan år 2005. I dagsläget har de nästan inget flygresande alls på sträckan Stockholm-Göteborg. Företagets Travel Manager säger att SJ:s KAM var värdefull i detta förändringsarbete.

Idag är Företag E:s resepolicy väldigt konkret och fastslår att “på Företag E reser vi i förstahand med tåg”. Flyget är endast ett alternativ i de fall då det verkligen inte går att ta tåget. Då företag E även har kontor och projekt i norra Sverige är tåget inte alltid ett tidsmässigt försvarbart alternativ. Resepolicyn innehåller inget förbud mot flyg, men styr hårt mot tåg. Medarbetarna på företaget är väldigt positivt inställd till att åka tåg, och det finns inget motstånd till att sätta sig på tåget. Enligt Travel Managern råder det exempelvis på Stockholmskontoret en väldigt stark lobbyism för att åka tåg, och även vid längre resor väljer många av de anställda ändå att ta tåget. I vissa fall tar anställda tåget dagen innan mötet eller ett nattåg för att komma i tid till mötet. Travel Managern menar att “alla har ögonen på sig, speciellt VD:n”.

Företag E använder sig utav en affärsresebyrå och en gruppresebyrå, där affärsresebyrån främst tar hand om hotellbokningar. På företaget finns så kallade resebokare ute på varje kontor som får information från Travel Managern om nya avtal. Hur de anställda väljer att boka sina resor skiljer från kontor till kontor, vissa tycker det är smidigare att boka själva medan andra är mer konservativa och låter sin assistent eller sekreterare boka deras resor. Även åldern påverkar hur de anställda bokar sina resor, där de yngre i större utsträckning bokar sina resor själva. Travel Managern ser också en övergripande trend att fler och fler av de anställda

bokar sina resor själva. På Företag E får resor bokas både genom reseleverantörerna, 95 procent av företagets tågresor bokas via SJ:s egna säljkanaler, samt via det av resebyrån tillhandahållna onlinebokningsverktyget. Företag E har styrt så att vid en sökning i bokningsverktyget presenteras alltid tågalternativet först, även om man söker en lång resa som exempelvis Göteborg- Umeå. I verktyget visas även beräknat koldioxidutsläpp per resa. Detta då Företag E vill att allt ska vara väldigt transparent så att den som bokar resan kan motiveras till att göra ett aktivt val. Företag E klimatkompenserar för alla resor som görs med andra färdmedel än tåg.

Företag E har även företagsavtal med andra reseleverantörer, såsom BRA och SAS, vilka är kopplade till bokningsverktyget. När det gäller SJ Biz har man avtalat om rabatter på olika sträckor, samt samarbetat kring kampanjer på vissa sträckor för att få igång resandet där, exempelvis sträckan Stockholm-Malmö. Då resmönstret på Företag E ändras mycket från år till år, beroende på var deras projekt är placerade, går de igenom sitt resmönster inför det kommande året och förhandlar om nya rabatter på de sträckor som kommer att vara mest frekventa.

Förutom miljöaspekten, som företagets Travel Manager framhäver som SJ:s “Unique Selling Point” och vilket är det huvudsakliga skälet till varför Företag E väljer att styra sina resenärer mot att åka tåg, menar Travel Managern att andra incitament för att åka tåg är att det är lugnt, skönt och bekvämt, samt att man med tåg ankommer till stadskärnan och därmed slipper ta taxi in till centrum. Då de anställda på Företag E är konsulter är även tiden en ytterst viktig aspekt, och tiden de investerar i resande ska de kunna använda för att arbeta. Travel Managern poängterar att det inte räcker med att jämföra pris eller restid, utan även hur tidseffektiv själva restiden är. Det negativa med att åka tåg, och med SJ i synnerhet, menar Travel Managern är att de anställda ej kan lita på att det kommer komma fram i tid. Hen menar att “SJ är sin egen värsta fiende”.  

4.4.2.6 Sammanställning av intervjuer med SJ:s företagskunder