• No results found

UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

4. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

Planen mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ska innehålla en redovisning av hur åtgärderna i föregående års plan har genomförts. Har åtgärderna haft avsedd effekt utifrån de mål som sattes upp i föregående års plan? Utvärderingen ska sedan vara utgångspunkten för den nya planen.

4.1. Utvärdering av förra årets plan

Två trivselenkäter har gjorts, en på höstterminen och en på vårterminen, där vi kartlägger elevernas trivsel och trygghet. Eleverna får fylla i enkäten som vi sedan sammanställer och presenterar. På höstterminen diskuterade man svaren på enkäten på en lärarkonferens. I de klasser där vi såg en oro pratade vi speciellt med de berörda klasslärarna. All berörd personal jobbade sedan kring dessa

elever/grupper/klasser. Vårterminens enkät gjordes sent på terminen, så den har vi som underlag nu när höstterminen startar. Där framkom att några elever blir rädda när vuxna höjer rösten. Detta har tagits upp med all personal och vi kommer behöva ta reda på mer i vilka sammanhang det skett och jobba vidare med detta på olika sätt.

Under förra läsåret hade vi extra fokus på att arbeta främjande för att få bort konflikter, trakasserier och kränkningar som rör diskrimineringsgrunden religion eller annan trosuppfattning. All personal var på föreläsning med Ola Björlin, vi tog upp detta som tema på föräldracafé och i åk 5 och 6 arbetade man särskilt med detta med eleverna. Vid utvärdering 19 september 2018 skattade personalen på en 10 gradig skala att läget förbättras från steg 2 ht-17 till steg 8 ht-19.

Planen förankrades genom att klassläraren tog upp och pratade om den med eleverna.

Det som togs upp var vad en kränkande behandling innebär, samt vad man gör om man som elev upplever sig utsatt eller ser en kamrat utsättas. En checklista på vad klasslärare ska ta upp med eleverna vid terminsstart har tagits fram där detta finns med.

På föräldrarcafét gavs information om planen till alla föräldrar. Vi berättade vart man som förälder kan vända sig om man upplever att det egna barnet är utsatt och hade samtal kring vad som menas med likabehandling.

I år 4 har en pedagog från INT tillsammans med klasslärarna haft värdegrundslektioner med eleverna enligt konceptet Agera tillsammans.

   

   

4.2. Samverkan i utvärderingen av förra årets plan Elevernas delaktighet:

 Trivselenkäterna har genomförts och fungerat bra. Det som framkommit har tagits upp med personalen både i skolan och på fritids och ligger till grund för vårt fortsatta arbete.

 Eleverna har under läsåret haft 30 min/vecka schemalagt värdegrundsarbete.Där man tex sett på filmer med dilemman som sedan diskuterats. I år 4 har vi

genomfört ”Agera tillsammans” som är ett förebyggande lektionspaket (7 lektioner) med frågor och övningar.

 På klassråd och elevråd har skolans regler tagits upp och reviderats.

Vårdnadshavarnas delaktighet:

 2 föräldracaféer har genomförts. Där har vi delgett hur skolan samt

trygghetsteamet arbetat kring trivsel och trygghet. Därefter har vi i tvärgrupper haft samtal kring likabehandling. Rektor har vid dessa föräldracaféer lyft att skolan förutom kunskapsuppdraget även har ett demokratiuppdrag och visat på lagtext och styrdokument kring detta.

Personalens delaktighet:

 All personal på skolan har utvärderat planen vid terminsstart inför att denna nya plan tagits fram. Utvärderingen skedde genom att vi diskuterade vår skolas värdegrund, trivsel, skolans regler, lagar och förordningar.

 Sammanställningen av elevernas svar på trivselenkäterna har lyfts på APT med all personal både i skola och på fritids.

 All personal har fått utbildning i (Abrahams barn) religion, kultur och tradition under ht -17 och vt-18.

 All personal har genomgått en workshop för att lära sig hur vi digitalt anmäler, utreder och följer upp och dokumenterar upplevd kränkning, trakasserier eller diskriminering.

Trygghetsteamets arbete under året

 I arbetet att jobba förebyggande så analyserar och diskuterar vi kontinuerligt läget på skolan, för att förbättra elevernas trivsel och trygghet. Det har gjorts riktade insatser i vissa klasser, där behov funnits, i form av gruppsamtal och enskilda samtal.

 År 4 har genomfört ”Agera tillsammans” – som är ett våldspreventivt lektionspaket bestående av 7 lektioner.

 

 

 

 Trygghetsteamet har under lå 17/18 inte hunnit med förebyggande klassrumsbesök som planerat. Trygghetsteamet har hjälpt kollegor i

klassrummen med trivselenkäterna samt sammanställt och följt upp svaren med all personal.

4.3. Resultat av utvärderingen av förra årets plan

Trygghetsteamets arbete med att tillsammans med övrig personal utreda, åtgärda och följa upp upplevd kränkande behandling, diskriminering eller trakasserier har

fungerat på ett tillfredställande sätt, då vi nått en hög procent av uppklarade ärenden.

Snabba ingripanden och hänsyn har tagits till alla larm som inkommit.

På vt -18 så startade skolan mer organiserade rastaktiviteter, samt att vi tydligare delade upp skolgården i områden för rastvärdarna. Detta ledde till färre konflikter samt mera lek och aktivitet för eleverna.

Föräldracafeérna har varit välbesökta och varit forum för bra och givande

diskussioner och vi har fått bra respons på våra aktuella ämnen. Detta framkommer i utvärderingarna som gjorts av föräldrarna i samband med caféerna. De ämnen som vi lyft har varit utifrån öbskemål från föräldrarna själva.

4.4. Uppföljning och utvärdering av årets plan Beskriv hur årets plan ska utvärderas:

 Planen utvärderas muntligt och skriftligt i tvärgrupper av personal på skolan vid personalmöten och av elever på klassråd och elevråd.

Årets plan utvärderas senast:

 Årets plan ska utvärderas senast juni -19.

Ansvarig för att årets plan utvärderas är:

 Ansvarig för att årets plan utvärderas är rektor tillsammans med skolans trygghetsteam.

 

 

   

Related documents