• No results found

C.1.1 Testgrupp 1, version utan tillgänglighetsanpassningar först

C.1.1.2 Uppgift 1.2, Skapa en annons

Person 1: Tabbar runt för att hitta någonstans att börja. Hoppar över "hyr ut din bostad"i huvud- området. Går igenom i princip alla alternativ och påpekar att han brukar arbeta så. Förstår in- te skillnaden på "hyr ut din bostadöch skapa annons", misstänker att de leder till samma ställe. Noterar att i registreraformuläret kunde man fortsätta på redan skriven text i ett fält, i skapa an- nons skrivs text över. Mycket möjligt att det här beror på skillnader i testdeltagarens interaktion. Lyckas smidigt öppna popupmenyn för landskap och förstår att han kan navigera med upp/ner- piltangent i menyn. Tycker att tab också borde funka i popupmenyn vilket det inte gör. Hakar upp sig på -0% i datumfältet. Följer instruktionerna i voiceover. Verkar inte riktigt funka att använda ctrl+alt+piltangent för att ställa in året. Provar efter lång stund att använda siffertangenterna, går mycket bättre. Försöker skriva "jansom månad men det händer ingenting (fältet kan bara ta siffror). Baserar "janpå att det står redigera TEXT. Tycker att ljudet som indikerar att det inte går att klicka ditåt låter som att stegaren för datum faktiskt ändras. Noterar att man hamnar två rader upp i for- muläret när man hoppar ut från datumväljaren. Lyckas inte byta datum med kalendern, voiceovers instruktioner verkar inte stämma överens med hur det funkar i praktiken. Knappreglage för antal rum funkar inte heller med voiceovers instruktioner. Säger att det vore bättre att skriva med sif- fertangenterna men provar inte det. Lyckas tillslut styra knappreglaget med endast piltangenterna, provar att det även funkar på datumfälten. ctrl+alt+shift+nedåtpil enligt voiceovers instruktioner funkar inte i bildmodalen. När bildmodalen stängs hamnar deltagaren högst upp på vyn och be- höver tabba genom hela formuläret, tycker det är förvirrande. Tycker att det är dåligt att man inte

C.1. Data från concurrent think-aloud-tester

kan byta bilder efter att man har valt bilder. Tycker att det är förvirrande att skärmläsaren säger "chrome har nytt fönsternär modaler öppnas. Behöver påminnelse om att man kan navigera med capslock+piltangent för att nå informationen om kortnummer. Även denna testperson noterar att voiceover läser 200 istället av 2000 men lyckas få voiceover att läsa upp det som är ifyllt så detta blir inget större hinder.

Person 2: tabbar i navbaren, hittar skapa annons och jag klickar på skapa annons. tabbar mig ige- nom navbaren antar att det är adress jag ska lägga in här. hör stad, jag skriver staden Fortsätter med tab. Nu tabba den förbi allt och hamnade på footern. Skärmläsaren strular. Jag går igenom lis- tan med landskap för att hamna på östergötland. Postnummer hör jag, skriver in postnummer. Vill ändra datum till 28, går inte. Kan inte gå till det datum vill jag ha. Klicka på idag, nu bytte jag till 28. Ska gå tillbaka och se att jag valde 28 maj. Antar att jag skrev in rätt. Försöker fylla i antal rum, går inte. Nu gick det att fylla i. Fyller i 22 kvadratmeter, går ej att gå tillbaka med skärmläsaren. Kan ej skriva in. Kallhyra, markerad. vill avmarkera. Svårt att välja varmhyra, Jag fyllde inte i postnummer, fyller i det nu. Redigera annons säger skärmläsaren. Jag blev överasskad över att jag behövde betala. Varning redigera annons? vad innebär det här?

Person 3: Hade velat hamna i början av formuläret när man klickade på “Skapa annons” i menyn. “Hur kommer jag från menyn till formuläret?” Tipsade om att tabba “Eftersom den först bara tab- bade vidare i menyn så tyckte jag att det var uppenbart fel, den borde meta-tabba” (dvs att man hamnar i formuläret Sidan funkar inte med autofill får den talar om att man får upp en autofillme- ny och en massa info om hur den ska funka men ändå ingen info om vilken info som ska in i olika fält Svårt att veta om man går till nästa fält eller ej när man valt nåt i autofill-menyn eftersom man inte får info om huruvida nåt skett eller vad fältet säger “Landskap, Stad” läses upp “Year tillgänglig från star” säger den i datum och sen s’äger den -3% och en massa annat konstigt “Date picker är den dummaste idén ever. Textfält är så mycket snabbare, och hade automatiskt dunkat för skärmläsa- ren” “You are currently on a button but you have no idea what it does. Press tab to go to the next item that you have no idea what it does”. Tillgänglig till läses upp, men det är svårt att skriva in datum. De säger att man är på en stepper men vet inte för vad. Försöker skriva hela datumet i ett svep och bör- jar då bråka med datumfälten, som förväntar sig att man tabbar också. Förvirrande att han skriver för fort så det avbryter läsaren och låter som att andra saker sker än det som sker, så blir det ännu svårare. Ska lägga in bilder men han vill inte göra det så han försöker att tabba vidare för att hitta en betalning och kommer då till formuläret igen och det blir himla rörigt med att fatta vad som är vad och hur man ska göra för att slippa formuläret och betala. Skärmläsarens kvinnoröst läser input och kan inte uttala engelska. “Det hade varit bra med en ‘lägg upp annons’-knapp här” Kommer sen upp igen längst uppe i chromefönstret och får tabba igenom alla öppna tabbar eftersom han hamnade för långt ner eftersom han letade efter en knapp för att betala Ser i dimman att det finns en knapp till men kan ej klicka på den, “dum design här” Går till att lägga upp bilder och lägger till en bild helt ok Kvinnorösten läser upp “Choose file” men kan inte engelska så det rättsvårt att förstå. Mansrösten kan engelska men läser bara upp instruktioner, inte sånt som vi skrivit på sidan. Efter att ha lagt till bild: missar knappen för att betala igen. Hamnar uppe och får tabba igenom alla flikar i chrome igen eftersom han råkade hamna för långt ner på sidan så han inte kom in i betalningen Hittar sen betalningen Betalar annonsen. “Påminn mig att inte bli blind”

Person 4: Går igenom navbaren och hittar skapa annons och klickar på den. Kommer nu till en sida med massa fält och börjar mata in information. Hör Adress och börjar med att skriva in det för att sedan jobba sig vidare nedåt. Lite svårt att byta landskap men lyckas till slut med hjälp av pilarna. Väljer kallhyra för det är coolare. Väldigt svårt att förstå bildgrejerna, nu ser han igenom blurret vilket hjälper. Annars väldigt svårt att välja bild.

Person 5: Vill återigen hitta någon sorts länk som låter rätt och antar då som blind att han behöver tabba vilt för att hitta detta. Hittar rätt och trycker. Vill tabba ner för att hitta ytterligare element för att kunna skapa annons. Hittar adressfältet och börjar fylla i. På landskapsfältet gissar användaren att det finns en dropdownmeny och trycker då på detta fält. Fortsätter. Har vissa problem vid fälten för rum och yta då det blir rörigt med informationen när man rör sig emellan fälten. Informerar att

C.1. Data från concurrent think-aloud-tester

man inte måste lägga till bilder så går därför vidare från den modal. Upplever sig som färdig och trycker då på sista knappen". Får information av uppläsaren att det är betalningsmeny och vill då ha mer info och vad som eftersöks. Kontrollerar namn och e-post och använder sedan 424242... Kommer till betalaknappen som säger summan (99kr) vilket låter bra och betalar då.

Related documents