• No results found

3 Uppvaktning undanbedes

Att sätta in en annons om att man inte önskar bli uppvaktad på födelse- dagen är ett aktivt val och innebär paradoxalt nog att man offentligt upp- märksammar sin födelsedag fast man egentligen inte vill göra det.

Nils-Arvid Bringéus har studerat fenomenet fest och hävdar att: ”fes- ten avslöjar, förstorar och förstärker ordinära samhällsproblem” (Bringé- us 1979:59). Han pekar på att festen kan vara traumatisk eftersom den utesluter genom att säga: ”Välkommen!” till somliga men inte till andra. Festen ställer krav på de inbjudna och särskiljer också olika sorters män- niskor med olika social status. Dessutom tvingar den festdeltagarna att bete sig på ett särskilt sätt och göra vissa saker för att de ska passa in, t.ex. att ge gåvor, klä sig fint, vara glada eller säga vackra ord om jubi- laren. Fest kan utgöra ett sanktioneringsmedel med belöningar och be- straffningar. Kort sagt är festen enligt hans mening en spegel av olika samhällstrauman (Bringéus 1979:60–70).

Om annonsörerna i mitt material har genomgått ett trauma är inte lätt att säga. En del har dock haft svårt att bestämma sig för om det ska bli fest eller ej. Ibland är det heller inte festföremålet som avgör saken. Det framgår av följande två annonser, som var införda veckorna efter varand- ra: den första av jubilarens fru och den andra av jubilaren själv.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

1 För att i viss mån skydda annonsörernas identitet men ändå låta könstillhörigheten framgå, uppges hela förnamnet men bara första bokstaven i efternamnet; resten har ersatts med tre stjärnor som i annonsen ovan.

Nu har jag bestämt oss – Lars är hemma den 10 aug! Välkomna från kl 11.30 Margareta G*** (SDS 1.8.2004)

Jodå!

Jag håller mig hemma 10.8 så välkomna efter kl 11.30! Lars G*** (SDS 8.8.2004)

Formuleringarna i annonserna ovan skiljer sig åt, men budskapet är det- samma: Välkommen på fest! Men vi förstår av hustruns formulering och delvis också av mannens, att det hade kunnat bli en undanbedesannons i stället.

Anledningarna till att inte vilja fira sin födelsedag varierar. Ibland an- ges orsaken i annonsen. Det kan exempelvis vara dålig hälsa, som i nedan- stående annons:

All uppvaktning på min högtidsdag undanbedes pga sjukdom

Arne L*** (SDS 12.9.2004)

Texten anger på ett kort och korrekt sätt att annonsören inte vill upp- vaktas på födelsedagen eftersom han är sjuk. Detta är ett tråkigt skäl till att inte kunna fira födelsedagen. Kvinnan i annonsen nedan anger sam- ma skäl, men hon har försökt att lätta upp detta genom att uttrycka sig på vers:

Då hälsan ej vill stå mig bi, jag låter dagen gå förbi, och all uppvaktning utebli

ELSA B***, Askeröd (Arb 26.1.1992)

Sannolikt har hon genom sin rimmade annons lyckats förta lite av bud- skapets allvar. I materialet finns endast en annons som uppger hög ålder, som en anledning till att inte vilja bli uppvaktad.

Med anledning av min 108-åriga födelsedag den 28.5 undanbedes vänligen all uppvaktning på grund av min höga ålder

Maria J***, Villa Vånga (SDS 23.5.1990)

Annonsören tal om hög ålder är inget koketterande utan kan i detta fall sägas vara fullt befogat.

I en del annonser framkommer en önskan om att annonsören vill fira sin födelsedag men enbart i familjekretsen. I följande text blinkar annon- sören till mottagaren:

Pingstafton den 24 maj 1980 är varken jag eller andra familje- medlemmar hemma. Glad Pingst! Sven J M*** (SDS 22.5.1980)

Annonsören ovan nämner inte att det rör sig om en födelsedag utan skriver att han och familjen inte är hemma och tillönskar slutligen de till- tänkta mottagarna en glad pingst. Följande annonsörer vill också enbart fira med familjen.

Födelsedagen är vikt åt min familj. Ni som vill göra något av dagen gå i naturen, njut och tänk på mig Tomas B***, Dalby (SDS 8.8.2004)

Texten avslutas med en ganska beskäftig uppmaning till mottagaren att gå ut i naturen och där tänka på jubilaren. Gemensamt för dessa två texter är att de utesluter vissa från att uppvakta. Det vill säga annonsör- erna vill låta sig uppvaktas men bara inom den närmaste familjekretsen. Därigenom riskerar annonsörerna att ge alla andra som hade tänkt att uppvakta en känsla av att stå utanför.

Några, oftast manliga, annonsörer åskådliggör i texterna en rädsla att visa upp sig på födelsedagen; man vill i stället gömma sig. Att framföra budskapet i en rimmad text kan delvis sägas ta udden av att man den dagen hellre sysselsätter sig med sina fritidsintressen än eventuella gratulanter, vilket framkommer i följande versifierade annonser:

Den 15:e jag fyller då jag rymmer Till laxvatten mina med spö och lina

Kent A***, Harlösa (SDS 31.7.2005)

Min födelsedag kan ni helt glömma, för då ska jag mej vid Världens ände gömma Det räcker om ni på mej tänker för detta mej stor glädje skänker, när jag fiskar vithaj i Sydatlanten och jagar vilt och kanske den stora elefanten

Sven-Åke E***, Skanör (SDS 17.8.1997) Ett vanligt förekommande skäl som anges är att jubilaren är bortrest. Frågan är om man främst reser bort för att man inte vill uppvaktas eller

för att man fyller år. Kanske är det en kombination av bådadera. En åter- kommande rimmad vers med variation på detta tema är:

Släkt och vänner gör som jag fira ej min högtidsdag.

Ingenting före och ingenting efter. i stället åker jag på semester. Åke A***, Flyinge (SDS 22.3.1992)

Det är påfallande många av annonserna som är rimmade. Skribenterna använder slutrim som ger versen en trivial anstrykning, något som vi känner igen från julklappsrim, s.k. grötrim (jfr Cassirer 2003:56).

Ännu en dekad har gått o fler grå strå jag fått Fira detta känns inte rätt så använd slanten på bättre sätt. Bortrest

Ulla-Britt G*** (SDS 3.7.2005)

Rimmen i verserna vill sig många gånger inte riktigt. Som i följande två annonser.

När jag fyller 65 inom kort reser jag med min man bort

Gunvor N***, Lomma (SDS 17.7.2005)

När det är dags för fest, Har vi redan rest

Vi får ta det en annan gång Nu väntar oss moselvin, utflykt och sång

William O***, Sjöbo (SDS 24.7.2005) Det finns också texter som är befriande annorlunda än alla klichéartade versifierade annonser; följande text är ett exempel på detta.

Himma bra borta bäst inte inne utan ute Hej då! Jonny N***, Malmö (SDS 7.4.1992)

En hel del annonser antyder vad jubilarerna ska göra när de är bortresta. Ofta rör det sig om en utlandsresa, och utlandsvistelsen framställs ofta som njutningsfull och avundsvärd.

När jag nu ska bli en 75:a tänker jag inte vara hemma Vi far till Ponta Delgada för att njuta, sola och bada Ulla J***, Kävlinge (SDS 24.7.2005)

I följande text gör annonsörerna, man och hustru, två saker samtidigt. De berättar att de ska fara utomlands och skickar en hälsningar i förväg, så de inte behöver skicka vykort när de väl befinner sig där:

Leif 50 år den 5 mars

Istället för vykort till Er vi känner släkt och alla våra vänner

en hälsning från Australien Ni får där vi firar mina 50 år

Leif och Lena W*** (SDS 23.2.1992)

Givetvis förekommer också enkla och orimmade annonser som i texterna nedan. De två första annonsörerna är förhållandevis ospecificerade och nämner inte när födelsedagen är eller var de tänker fira den.

Bortrest till slutet av juli Åke A*** (SDS 11.7.2002) Jag firar min födelsedag på annan ort

Marianne S*** (SDS 3.7.2005)

Min födelsedag

firar jag med nära och kära på hemlig ort.

ANN-CHRISTINE W***, (Smp 7.8.2004)

Att informationen förmodligen ändå går fram i dessa texter bygger på att mottagarna vet vem annonsörerna är. Men det finns också annonser som är mer formella och exakta.

Jag önskar ingen uppvaktning på min dag den 14 september. Bortrest

Ingrid J***

Tack (SDS 12.9.2004)

Hos några annonsörer, mest kvinnliga, finns ett engagerat och förtroen- deskapande tonläge som kvinnor är kända för att ha (jfr Einarsson 2004:174–178). Följande annons framtonar som ett brev med vänskapligt tilltal av mottagaren:

I år firar jag min födelsedag i Grekland med familjen Nästa år är ni välkomna att fira med mig igen

Kram Helén E*** (SDS 11.8.2002)

I texten tar annonsören udden av att hon inte är hemma på högtidsdagen genom att säga att nästa år blir det kalas som vanligt.

Andra, mest kvinnliga, annonsörer framför att även om de inte vill uppvaktas, så vill de inte bli bortglömda. Budskapet i annonsen är: Kom inte hit, men tänk på mig ändå på min födelsedag!

Kära släkt och vänner! All uppvaktning undanbedes på min 60-årsdag!

Maken o jag åker på kryssning till en solig strand,

men tänk gärna på mig lite grand Ingrid J***, Svedala (SDS 15.8.2002)

Skänk mig en tanke eller gärna ett kort min 70-årsdag firar Per och jag på annan ort

Ev uppvaktning undanbedes såväl före som efter

Vänligen Ulla-Britt K*** (SDS 17.7.2005)

I vissa fall vill annonsören skjuta upp firandet av en anledning som fram- kommer i texten.

Far väntar med att fira 35-årsdagen tills Mor har blivit av med magen. JOEL och PAUL, Stiby (YA 1.2.1992)

Annonsen ovan verkar föregivet vara insatt av två, kan vi föreställa oss, ganska unga söner till en far som fyller 35 och en mor som snart ska ha barn. Annonsörernas efternamn anges inte, men texten når förmodligen ändå sina avsedda mottagare, eftersom den var införd i Ystad Allehanda och vänder sig till den lilla världen, där mottagaren inte har några prob- lem att identifiera sändare trots att bara förnamnen nämns.

Även om många anger olika skäl till varför de inte vill ha uppvakt- ning är det nog ändå vanligast att inte ange något skäl alls. Sådana annonser har ofta en formell och korrekt stil, där annonsören är tydlig genom att ange att det är totalförbjudet med uppvaktning och inte bara på födelsedagen. En återkommande formulering är följande:

All ev uppvaktning på min födelsedag den 8.2 undanbedes såväl före som efter Willy N***, Malmö (SDS 26.1.1992)

I annonsen finns ett ev, dvs. eventuell uppvaktning. Detta är ett sätt att inte framstå som förmäten och utgå från att de man känner verkligen vill uppvakta på födelsedagen.

Några annonser har ett nästintill aggressivt tonläge. Det verkar som jubilaren enbart tycker att det är trams med uppvaktning på födelse- dagen, och detta föranleder annonsören att, som i nedanstående text, ta avstånd från firande genom att foga in s.k. före högtidsdag.

Absolut ingen uppvaktning på min s.k. högtidsdag. Respektera ovanstående. Ulla-Britt F***-J*** (VT 1.7.2000)

Avslutningen ”Respektera ovanstående” kan tolkas som en regelrätt förbud eller ett milt hot.

Respektera min

önskan, ingen uppvaktning i samband med min födelsedag. Inger A***, Vaggeryd (JP 18.5.2002)

Till släkt och vänner, riktar jag en önskan om att inte bli föremål för uppvaktning på min 40-årsdag Ingrid A***, Hofterup (SDS 27.5.1990) Sändarna av de ovanstående tre annonserna tar i med verbala hårdhand- skar, och det är inte otänkbart att mottagarna känt sig kränkta, eftersom det i annonsen antyds att eventuella gratulanter tränger sig på.

Andra annonser, som inte heller anger något skäl, är mer rättframma, ibland en smula komiska i sitt tonläge.

Kerstin P*** på Tranberga firar ingen födelsedag i år

(SDS 10.7.2005)

Släkt och vänner jag firar inte min 40-årsdag

Anette A***, Hörby (SDS 17.7.2005)

Vi ”hoppar” över min födelsedag helt och hållet

Birgitta W***, Malmö (SDS 29.1.1992)

Ibland förekommer det också i undanbedesannonserna att jubilaren ön- skar att personer som vill uppvakta ska skänka pengar till en fond för välgörande eller nyttiga ändamål. Det kan se ut på följande vis:

Istället för att uppvakta mig på min 50-årsdag den 11.8 ber jag ev givare att tänka på föreningen Djurens Vänner i Malmö PG 431985-1

Suzanne B***, Malmö (SDS 31.7.2005)

Hur budskapet i annonsen ska uppfattas är osäkert. Ska det inte vara någon uppvaktning alls och bara en gåva till Djurens Vänner? Eller ska det vara fest men inga presenter undantaget gåvor till Djurens Vänner?

I några annonser framkommer det att de blivande jubilarerna är osäk- ra på hur de ska fira sin dag.

Hur jag skall fira min 60-årsdag? Det vet inte jag.

Med man o barn förstås, men inte hos oss.

Ingen ev uppvaktning i hemmet. Gerd H***, Sjöbo (SDS 11.8.2002)

Nu när jag fyller jämna, låter jag impulsen bestämma. Vet ej vart det bär,

bara att jag ej hemma är. Kjell P*** (SDS 17.8.1997)

Ovanstående annonser säger egentligen enbart att jubilaren inte är hemma på sin födelsedag. Annonsören undanber sig i klartext inte upp- vaktning.

I materialet förekommer det också ett slags svårtolkade annonser, som är utformade som en inbjudan till födelsedagsfirande. Men frågan är om inbjudan i annonsen är allvarligt menad. Nedanstående texter ger exem- pel på detta.

Min 60-årsdag den 1 mars firar jag på Pacific Bayview Hotel Penang. Välkommen dit!

Nils-Erik N***, Alberta (SDS 23.2.1992) Du som tänkt fira mig

välkommen till Georgioupolis på Kreta den 31/5

Ulla S***, Habo (JP 27.5.1998)

Min 60-årsdag den 6 februari firar jag ENDAST på Madeira! Välkommen dit!

Lennart M***, Malmö (SDS 26.1.1992)

I annonserna framgår det att jubilaren ska göra en dyrbar utlandsresa och att ev. gratulanter välkomnas till resmålet. Men angivelsen av platsen där festen ska hållas är så oprecis, så detta nog främst får tolkas som att annonsören vill skylta med att födelsedagen firas i utlandet. Det man kan

fråga sig är vad som skulle hända om någon i bekantskapskretsen oan- mäld verkligen hade dykt upp på festen i utlandet.