• No results found

Bilaga 2: Kompletterande skisser

2. Utredningen

Utgångspunkter

I den aktuella planeringen ska Aq-va-kul, från och med att det nya Hylliebadet öppnar 2015, enbart användas som föreningsbad fram till årsskiftet 2018-2019, då den planerade simarenan förväntas stå färdig på Stadionområdet. En

fördröjning av tävlingsbadet på Stadionområdet medför i första hand att simföreningarna har små möjligheter att bygga upp en bred tränings- och tävlingsverksamhet. I familjebadet på Hyllie är det möjliget att bedriva tävlingsverksamhet i begränsad form. Fram till 2018 är det planerat med tio tävlingsdagar per år, vilka får disponeras av föreningslivet.

Mellan 2015 och 2018 kommer adekvata lokaler på Aq-va-kul att vara i drift för föreningslivet; från motions- till elitnivå. Övriga, idag mer publika delar, kommer stängas.

§ På plan 0 stängs samtliga ytor; nuvarande omklädnings- och duschrum för föreningslivet, gym och förvaringsutrymmen. Förutom konferenslokalen Hajen och teknikutrymmen med bland annat vattenreningen, där kommunteknik är ansvariga.

§ På plan 1 stängs hela äventyrsdelen, omklädningsrummen i anslutning till undervisningsbassängen, restaurang samt kontorsrum för

fritidsförvaltningens personal.

§ På plan 2 stängs samtliga ytor, d.v.s. personalutrymmen, turkavdelningen samt äventyrsbadets plan 2 med relaxavdelning och övriga publika ytor.

§ Entré med tillhörande utrymmen mot Kastellgatan, idag avsedd för föreningslivet och skola.

Lokaler som fortsatt kommer att disponeras av föreningslivet är:

§ Omklädningsrum med duschrum på plan 1 som idag nyttjas av allmänheten.

§ Hoppbassäng med tillhörande torrhopp på plan 1.

§ Undervisningsbassäng på plan 1.

§ 50-metersbassäng på plan 1.

§ Konferensrum på plan 0.

§ Entré med tillhörande utrymmen mot Regementsgatan.

Bedömning av status och beskrivning av underhållsbehov Stadsfastigheter utför årligen besiktningar beträffande Aq-va-kul status. Syftet är att bedöma den tekniska statusen på hela anläggningen, samt föreslå och kostnadsbedöma adekvata åtgärder för att kunna hålla badanläggningen i drift fram till planerad avveckling 2018-2019. I följande avsnitt i kapitel två beskrivs åtgärder som är förenade med en förlängning av öppethållandet efter 2018.

6 │ Fritidsförvaltningen │ Utredning – förutsättningar för ett nyttjande av Aq-va-kul 2018 och framåt

50-metersbassäng

Det skulle krävas en renovering av 50-metersbassängen för att kunna hålla den i drift efter 2018. Bassängen behöver repareras på utsidan, d.v.s. undersidan av bassängen som man når från teknikutrymmena på i plan 0.

Även nytt tätskikt samt nya ytskikt i bassäng och golv rekommenderas vid drift fram till och med år 2022.

Ju snabbare renoveringsarbetet kan göras desto bättre för konstruktionen, då statusbesiktningarna visar att nedbrytningen av betongen accelererar i takt med åren. Renovering och underhåll måste av denna anledning genomföras senast år 2019.

Vid en drift fram till och med år 2029 krävs, förutom reparation av utsida bassäng, att nytt tätskikt samt nya ytskikt i insida av bassäng samt golv genomförs. Även i detta fall måste åtgärderna genomföras senast år 2019.

Vattenrening och ventilation är utbytt 2014. Även renoveringar av delar av stommen är utförda de senaste åren. Dess livslängd räcker t.o.m. 2029 enligt stadsfastigheters nuvarande bedömning.

Bjälklagets konstruktion runt bassänger medger inte att läktare byggs, såvida man vill utöka möjligheterna till arrangemang. Ska läktare tillföras måste denna byggas utanför befintlig byggnad söder om 50-metersbassängen, vilket kräver en större investering. En sådan eventuell kostnad är emellertid inte utredd.

Tabell 1: Två alternativa scenarier avseende 50-metersbassängen

Scenario Bedömd kostnad Riskanalys: tid för renovering 1.Reparation av bassängens

utsida.

10 Mkr Stängt för verksamhet under 4 månader 2.Reparation av bassängens

utsida samt nytt tätskikt och nya ytskikt i bassäng

15 Mkr Stängt för verksamhet under 6 månader

Om beslut tas att anläggningen inte ska vara i drift efter år 2022 räcker det med att reparera 50-metersbassängens utsida; scenario 1 infaller. Vill man ha en fortsatt möjlighet att hålla bassängen i drift efter år 2022 måste scenario 2 väljas redan initialt, och påbörjas så snart som möjligt.

Undervisningsbassäng

Undervisningsbassängen är den äldsta i badanläggningen, byggd år 1956 då hela badet invigdes. Dess tekniska livslängd är förbrukad.

Undervisningsbassängen har inte kunnat besiktigas avseende betongkonstruktionen då aktuella byggnadsdelar inte är åtkomliga.

Besiktningen kräver förstörande undersökningar, vilket inte varit möjligt p.g.a.

pågående simskoleverksamhet. Besiktning kommer att utföras under hösten 2015 då utrymmet stängs för allmänheten.

7 │ Fritidsförvaltningen │ Utredning – förutsättningar för ett nyttjande av Aq-va-kul 2018 och framåt

Det skulle emellertid med stor sannolikhet krävas åtgärder för att kunna hålla bassängen i drift till och med år 2022, eller till och med år 2029. Befintlig vattenrening är undermålig och begränsar antalet badande till 20 badande per timme, vilket fritidsförvaltningen är informerad om. Simskoleverksamheten är därför anpassad efter dessa begränsande villkor.

De förstörande proverna som genomförs under hösten 2015 kan resultera i fyra följande scenarier:

Tabell 2: Alternativa scenarier avseende av undervisningsbassängens livslängd

Scenario Underhålls/investeringsbehov Kostnad Konsekvens för verksamheten

1. Inga åtgärder krävs. - -

2. Renovering krävs av nuvarande bassäng.

15 Mkr Stängt för under 4 månader 3. Befintlig bassäng behöver

ersättas med ny bassäng, vilket görs i befintligt läge inom nuvarande byggnad.

20 Mkr Stängt under 10 månader (projektering 6 månader + byggtid 10 månader) 4. Befintlig bassäng ersätts med en

ny bassäng med annat läge.

25 Mkr Stängt under 1 år

(projektering 1 år + byggtid 1 år)

Sannolikheten att scenario 1 skulle inträffa är ej rimlig.

Ska undervisningsbassängen vara i drift efter år 2018 är risken stor att

bassängens betongkonstruktion måste renoveras tämligen omgående, d.v.s. att scenario 2 infaller. Vid beslut om drift fram till och med år 2029 bör man redan initialt välja scenario 3 eller 4, då vattenreningen är begränsad och dess standard och kapacitet inte håller under nämnd livslängd.

Alternativ 4 skulle ske genom att ett nytt bassängrum för undervisning, med höj- och sänkbar bassängbotten, placeras i anslutning till 50-metersbassängen.

Detta förutsätter rivning av den del av byggnad som idag är restaurang samt viss ombyggnad för att lösa logistiken från omklädningsrummen. En ny

placering av undervisningsbassängen skulle möjliggöra att stora delar av dagens Aq-va-kul kan rivas och att delen av fastigheten som vetter mot söder kan användas för andra ändamål.

Hoppbassäng

Hoppbassäng med tillhörande torrhopp byggdes år 2009, då ett helt nytt bassängrum skapades. Då det vid detta tillfälle planerades för att anläggningen skulle rivas inom en snar framtid, uppfördes en byggnad och bassäng med en standard som bedömdes vara ekonomiskt försvarbar med tanke på den korta livslängden. Hoppbassäng och torrhopp bedöms dock kunna vara i drift fram till och med 2029 utan att några större åtgärder utöver sedvanligt underhåll behöver genomföras.

8 │ Fritidsförvaltningen │ Utredning – förutsättningar för ett nyttjande av Aq-va-kul 2018 och framåt

Omklädnings- och duschrum

I de nuvarande omklädningsrummen för allmänheten, som från och med mitten av 2015 ska disponeras av föreningslivet, bedömer stadsfastigheter att inga åtgärder behöver göras för en drift fram till 2023. Duschrummen renoverades 2014 och skulle hålla under ett öppethållande fram till 2029.

Om fritidsförvaltningen skulle besluta att ha fortsatt öppet för allmänhetens motionssim bör renovering av ytskikt ske, samt en investering av nya omklädningsskåp beslutas. Sistnämnda kostnader är inte bedömda.

Övriga åtgärder

Utöver ovan nämnda åtgärder krävs fortlöpande underhåll av byggnaden som helhet, såsom byte av yttertak, fönster, elinstallationer och ventilationsaggregat.

Dessa kostnader benämns som oförutsedda och uppskattas till ca 10 Mkr för en drift fram till och med år 2022, alternativt 20 Mkr för drift fram till och med år 2029. Det är arbeten som utförs kontinuerligt utifrån de årliga

statusbesiktningarna.

Renoveringsarbetets art och omfattning kan inte preciseras, men det är inte uteslutande att det kommer påverka verksamheten under kortare perioder i form av partiella stängningar. Dessa kan dock planeras in i god tid för att störa verksamheten i så låg grad som möjligt.

Summering status och underhåll

Stadsfastigheter bedömer att om nämnda åtgärder utförs av de olika faciliteterna kan badanläggningen fortsätta vara i drift fram till år 2022 eller 2029, beroende på beslut rörande ekonomin. Därefter bör badet ersättas av en helt ny anläggning. Att behålla delar av byggnaden som eventuellt kan ha en längre livslängd och bygga en ny badanläggning kring dessa bedöms inte vara ekonomiskt försvarbart.

Fritidsförvaltningen delar i huvudsak serviceförvaltningens bedömningar, men anser att det även krävs ytor som friställs främst beträffande

personalutrymmen. Detta bör dock inte utgöra ett större hinder i ett eventuellt beslut om att förlänga Aq-va-kuls livslängd.

Kostnadsberäkning – sammanfattning

Stadsfastigheters kostnadsbedömningar som har angetts i avsnitten för respektive del av anläggningen är preliminära. Oavsett eventuellt beslut om renovering av Aq-va-kul ska påpekas att anläggningen är uppförd på 1950-talet och framåt, och att de renoveringsåtgärder som beskrivits endast uppfyller kravet på att bibehålla anläggningens funktion; det är inga åtgärder som förhöjer dagens standard.

I tabell 3 sammanfattas bedömda kostnader utifrån olika scenarier, där fritidsförvaltningen ser fyra möjliga alternativen. Dess verksamhetsmässiga konsekvenser beskrivs avslutningsvis i kapitel 3.

9 │ Fritidsförvaltningen │ Utredning – förutsättningar för ett nyttjande av Aq-va-kul 2018 och framåt

Tabell 3: Kostnad för en förlängning av Aq-va-kuls livslängd

Alternativ Underhåll Kostnad Kommentar

1a.

Beräkningen är prel. Ny statusbedömning görs

Beräkningen är prel. Ny statusbedömning görs

Beräkningen är prel. Ny statusbedömning görs

Beräkningen är prel. Ny statusbedömning görs 2015/2016.

Rivningskost. ingår ej.

Som framgår av tabellen är bedömningen att årshyran ej skiljer sig nämnvärt åt i de fyra alternativen. Knäckfrågan är hur man väljer att förhålla sig till

undervisningsbassäng, vilken som enskilt objekt är den med störst behov av underhåll eller investeringar.

10 │ Fritidsförvaltningen │ Utredning – förutsättningar för ett nyttjande av Aq-va-kul 2018 och framåt

Related documents