• No results found

Utredningen

In document 1. Processen kring motionen (Page 2-5)

Med utgångspunkt i motionen har arbetsgruppen utrett om det finns utrymme och behov inom regionen för ett så kallat kulturpass samt, i så fall, hur det skulle vara utformat.

Arbetsgruppen har gjört en nulägesanalys som visar på att det numera finns ett antal erbjudanden inom regionen – reseerbjudanden och fri entré /rabatt till natur- och kulturinstitutioner – som gör det svårt att se nyttan med ett särskilt kulturpass. Till exempel har Västtrafik ett erbjudande vid köp av dygns- eller periodkort som innebär att en vuxen kan ta med upp till tre ungdomar under 20 år utan kostnad. Samtidigt är det fri entré på de flesta

2 RSK 272-2010

3 Priset varierar från 315 kr/ vuxen 1dag till 795 kr 7 vuxen 5 dagar. För barn varierar priset från 195 /1 dag till 535 /5 dagar

av regionens museer och på många andra museer eller institutioner är inträdesavgiften relativt begränsad.4 Däremot är medvetenheten om dessa erbjudande låg. Utredningens syfte är därför att tydliggöra de möjligheter som redan idag finns och ge besökare som använder kollektivtrafiken som transportmedel till natur- och kulturinstitutionerna extra förmåner av olika slag. Detta är också i linje med Västra Götalandsregionens ”Strategi för tillväxt och utveckling – Västra Götaland 2020” som satsar på invånarnas tillgång till kommunikation som ett sätt bidra till bättre livskvalitet.

Tre målgrupper har identifierats och olika paketerbjudanden (som skulle föreställa tänkbara former av kulturpass) utvecklats.

(1) barnfamiljer (2) unga

(3) turister/besökare.

På så sätt tas hänsyn till de målgrupper motionen refererar till: barnfamiljer, unga vuxna – utvidgat till gruppen ungdomar och nyinflyttade i regionen – utvidgat till besökare/turister.

Paketerbjudanden var tänkta som små pilotprojekt där kombinationen kollektiv resande och natur- och kultur upplevelser skulle testas. Testet genomfördes sommaren 2013 och utfallet utvärderades under hösten.

4.1 Pilotprojekten – utformning, genomförande och uppföljning/

utvärdering

Tre separata paketerbjudanden utvecklades för att testa olika typer av kulturpassformer för ovannämnda målgrupper.

Paketet ”barnfamiljer”

Erbjudandet riktade sig till 12 barnfamiljer – 7 familjer från Angered, Göteborg och 5

familjer från Kronogården i Trollhättan – vissa av dem med utländsk bakgrund. Deltagandet i pilotprojektet innebar att två vuxna och upp till sex barn under 20 år i varje familj blev erbjudna att besöka ett av följande tre resmål under sommaren: Nordens Ark, Havets Hus i Lysekil och Bohusläns museum5. Västra Götalandsregionen bekostade inträdesavgiften och resekostnaderna, i form av biljetter och två dygnskort (Regionen-runt) som gäller på

Västtrafiks alla tåg, bussar, båtar och spårvagnar. Med Regionen-runt kortet kunde varje vuxen ta tre barn under 20 år med sig på resan, utan kostnad. Barnfamiljerna ombads att fylla i ett frågeformulär och delta i ett möte för att diskutera sin upplevelse och tankar kring

erbjudandet. Varje barnfamilj fick ett kuvert med information om projektet, två Regionen-runt kort, reseinformation, ett brev som skulle visas upp vid inträde på resmålet för att kunna få gratis biljetter och 10 % rabatt i tillhörande kafé samt ett frågeformulär som skulle fyllas i och skickas till kultursekretariatet.

11 av 12 familjer genomförde resan. Av alla familjer som testade paketen har tio svarat på enkäten – alla från Trollhättan och fem familjer från Göteborg. En av Göteborgsfamiljerna kunde inte genomföra resan medan en annan inte följde instruktionerna och åkte med bil istället och ytterligare en familj använde bara ett av Regionen-runt korten dvs. bara en vuxen

4 Till exempel i Göteborg kan man köpa ett årskort för entréer till fem museer för endast 40 kronor och ungdomar under 25 år har fri entré.

5 Trollhättan familjerna hade bara Nordens Ark och Havets Hus som resmål.

földje med på resan. Totalt var det 19 vuxna och minst 29 barn som besökte resmålen6 eller, om man räknar familjen som inte har svarat på enkäten, minst 50 personer.

Enkäten visar på att det fanns lite kunskap om kollektivtrafikens förmåner och att det är viktig med förslag på resmål. Drygt hälften av familjerna angav att de skulle göra om utflykten om de själva skulle stå för kostnaden medan bara en enda familj avstå. Testgruppen har också uttryckt att paketet kan förbättras:

 bättre markandsföring av resmålen

 bättre information om bussarna och fler/tätare bussar

 möjligheten att kunna resa två vuxna på ett Regionen-runt kort (istället för en).

En relevant aspekt som kom fram i enkäten är att de som upplevde inträdesavgiften som hög och som eventuellt hinder för liknande egenfinansierade resor, uppskattade den som hög i förhållande till deras familjebudget men inte till den verksamhet som bedrivs. Generellt visar enkätresultaten på en något större uppskattning av paketet av familjerna från Trollhättan än Göteborgsfamiljerna.

Tanken var att resorna skulle följas upp och underlag för fördjupad diskussion med familjerna i Göteborg och Trollhättan förberedes. Det visade sig dock svårt att samla familjerna vid en viss tidpunkt och plats trots flera försök.

Paketet ”unga”

Erbjudandet riktade sig till personer som var intresserade av att besöka Kosterhavets nationalpark. Deltagarna valdes ut genom att de själva anmälde intresse för att genomföra resan. Regionen-runt biljetter erbjöds kostnadsfritt de som var intresserade i utbyte mot att en enkät fylldes i som beskrev reseupplevelsen. I enkäten ingick en fråga om de kunde tänka sig att genomföra en liknande resa även om de själva fick stå för biljettkostnaden.

Ett tiotal personer, i åldrarna 20-35, provade på att ta tåget eller bussen till Strömstad och sedan vidare till Kosteröarna med båt. Resan kunde genomföras valfri tid och vara en, två eller tre dagar. Eventuella logikostnader fick deltagarna själva stå för.

Tanken med erbjudandet var att informera om möjligheterna att åka kollektivt en relativt lång sträcka och undersöka intresset för detta. Resultatet visade att de flesta deltagarna inte kände till att det fanns en Regionen-runt-biljett som möjliggjorde hela resan. Vidare kände man inte heller till att det fanns kollektiva förbindelser hela vägen från exempelvis Göteborg till

Kosteröarna. Flera av deltagarna skulle kunna tänka sig att använda kollektivtrafiken till olika besöksmål med kultur/naturtema om de bara visste att det var möjligt att resa kollektivt.

Paketet ”turister/besökare”

Inom detta paket söktes 6 par som ville testa att åka kollektivt i kombination med vandring mellan Uddevalla och Ljungskile. I paketet ingick att åka tåg eller buss till Uddevalla, besöka Bohusläns museum, vandra med övernattning på Åh Stiftsgård och fortsätta vandringen dag två till Ljungskile. Västra Götalandsregionen stod för biljettkostnaden och Åh Stiftgård gav ett specialpris för övernattningen (200 kronor per person istället för 400 kronor). Testperioden var juli-september 2013.

6 Inte alla angav i enkäten hur många barn följde med på resan (när det var mer än tre barn).

Trots att det var många som hörde av sig och visade intresse, var det få som testade paketet och bara ett ifyllt formulär skickades tillbacka. Detta gör att det inte går att dra några slutsatser från vandringspaketet.

5. Resonemang kring målgrupperna, befintliga erbjudande

In document 1. Processen kring motionen (Page 2-5)

Related documents