• No results found

5:24421 Lokal för brandfarlig verksamhet

Med lokal för brandfarlig verksamhet avses utrymme där verksamheten är för-enad med särskild risk för uppkomst av brand.

Allmänt råd

Särskild risk för uppkomst av brand finns t.ex. i utrymmen där tillverk-ning, bearbetning och förvaring av lättantändligt material förekommer i mer än ringa omfattning, samt i utrymmen där lättantändligt damm kan anhopas. Exempel på utrymmen med förhöjd brandrisk finns i SS 436 40 00. (BFS 2005:17)

5:3 Utrymning vid brand

5:31

22

Allmänt

Byggnader skall utformas så att tillfredsställande utrymning kan ske vid brand.

Risken för att personer skadas av nedfallande byggnadsdelar eller genom fall el-ler trängsel, samt risken för att personer blir instängda i nischer elel-ler återvänds-gångar skall särskilt beaktas.

Allmänt råd

Tillfredsställande utrymning innebär antingen en fullständig utrymning av samtliga personer som befinner sig i en byggnad eller en förflyttning till en säker flyktplats inom byggnaden för de personer, som befinner sig inom den del som direkt berörs av branden. I det senare fallet måste personerna vara skyddade mot värme och toxiska gaser under ett fullständigt brand-förlopp eller under minst den tid som i ogynnsammaste fall fordras för att branden skall vara helt släckt. (BFS 2005:17)

Utrymningssäkerheten bör anpassas till den valda utrymningsstrategin, verksamheten och antalet personer i byggnaden, samt till de byggnadstek-niska och organisatoriska brandskyddsåtgärderna, t.ex. i form av utbildad personal. (BFS 2005:17)

Exempel på metoder för projektering av utrymningssäkerhet finns i Boverkets rapport Utrymningsdimensionering. (BFS 2005:17)

21 Senaste lydelse BFS 2002:19.

22 Senaste lydelse BFS 1995:17.

5:3 Utrymning vid brand Regelsamling för byggande

2006

5 Brandskydd

5:311 Tillgång till utrymningsväg

Bostäder och lokaler, utöver de som avses i avsnitt 5:313, där personer vistas mer än tillfälligt skall ha minst två av varandra oberoende utrymningsvägar. Om bostaden eller lokalen har fler än ett våningsplan, skall det finnas minst en ut-rymningsväg från varje plan.

Allmänt råd

En av utrymningsvägarna från en lokal kan utgöras av en passage till en utrymningsväg genom en annan lokal, om tillfredsställande utrymning kan säkerställas och utrymmet är tillgängligt utan nyckel eller annat redskap.

Detta gäller dock inte, om de övriga utrymningsvägarna endast utgörs av fönster eller balkong.

En korridor inom egen brandcell, en loftgång e.d. i direkt anslutning till den bostad eller lokal som den betjänar kan – utom vid samlingslokaler – utgöra en gemensam del av i övrigt skilda utrymningsvägar.

I byggnader med fler än åtta men högst sexton våningsplan skall bostäder och lokaler ha tillgång till minst ett trapphus Tr2. I byggnader med fler än sexton vå-ningsplan skall bostäder och lokaler ha tillgång till minst ett trapphus Tr1, me-dan övriga trapphus skall vara åtminstone Tr2.

5:31223 Fönster som utrymningsväg

I bostäder – dock inte i särskilda boenden för personer med vårdbehov –, kontor och därmed jämförliga utrymmen i en byggnad får en av utrymningsvägarna ut-göras av fönster under förutsättning att utrymningen kan ske på ett betryggande sätt. Vid bedömningen skall hänsyn tas till om räddningstjänstens utrustning kan användas vid utrymningen. (BFS 2005:17)

Allmänt råd

Fönster som skall användas för utrymning bör vara öppningsbart utan nyckel eller annat redskap samt ha en fri, vertikal öppning med minst 0,5 meters bredd och minst 0,6 meters höjd. Summan av bredd och höjd bör vara minst 1,5 meter. Öppningens underkant bör ligga högst 1,2 meter över golv. (BFS 2005:17)

5 Brandskydd Regelsamling för byggande

2006

5:3 Utrymning vid brand

5:31324 En enda utrymningsväg

Dörr direkt till en gata eller motsvarande får vara den enda utrymningsvägen från mindre, lätt överblickbara lokaler i markplanet där ett begränsat antal per-soner förväntas vistas. (BFS 2002:19)

Allmänt råd

I utrymmen med endast en utrymningsväg bör antalet personer ej överstiga 30 st. (BFS 2002:19)

Ett trapphus Tr1 får vara enda utrymningsvägen från kontor och därmed jämför-liga utrymmen i byggnader med högst 16 våningsplan. (BFS 2005:17)

Ett trapphus Tr2 får vara den enda utrymningsvägen i kontor och därmed jäm-förliga utrymmen i byggnader med högst åtta våningsplan och från bostäder – dock inte bostäder i särskilda boenden för personer med vårdbehov – i byggna-der med högst 16 våningsplan. (BFS 2005:17)

Trapphus Tr2 som utgör enda utrymningsväg får inte stå i direkt förbindelse med källare. Avståndet till trapphuset från en uppehållsplats i bostäder eller kon-tor får inte vara längre än att våningen kan utrymmas innan den spärras om brand uppstår. (BFS 2005:17)

Allmänt råd

Avståndet inom utrymningsväg till trapphus avsett för utrymning bör inte överstiga 10 meter. (BFS 2002:19)

5:31425 Trapphus Tr1

Med trapphus Tr1 avses ett trapphus som är utformat så att det förhindrar sprid-ning av brand och brandgas till trapphuset under minst 60 minuter.

Trapphuset skall ha förbindelse med andra utrymmen genom en brandsluss som antingen är öppen mot det fria eller är försedd med anordning som förhind-rar brandgasspridning till trapphuset. Brandslussen får förses med dörförhind-rar i lägre brandteknisk klass.

24 Senaste lydelse BFS 2002:19.

25 Senaste lydelse BFS 2002:19.

5:3 Utrymning vid brand Regelsamling för byggande

2006

5 Brandskydd

Varken trapphuset eller brandslussen får stå i förbindelse med ett våningsplan som är beläget under sådant våningsplan som vid utrymning skall användas för utgång mot det fria.

Hiss eller inkastöppning till sopschakt eller motsvarande får inte vara placerad i trapphuset.

Allmänt råd

Dörrar mellan trapphuset och brandslussen kan utföras i lägst klass E 30-C. Dörrar mellan bostad eller lokal och brandslussen bör utföras i lägst klass EI2 60-C (EI 60-C). Om brandslussen gränsar till förbindelse, korridor eller liknande utrymme i egen brandcell, är EI2 30-C (EI 30-C) tillräckligt. (BFS 2005:17)

5:31526Trapphus Tr2

Med trapphus Tr2 avses ett trapphus som är utformat så att det begränsar sprid-ning av brand och brandgas till trapphuset under minst 60 minuter. Om trapphu-set betjänar en byggnad som har högst åtta våningsplan, får dörrar till trapphutrapphu-set utföras i lägre klass. Trapphuset får endast ha förbindelse med bostäder, kontor och därmed jämförliga utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt genom ett utrymme i egen brandcell. (BFS 2002:19)

Andra utrymmen än bostäder kontor och därmed jämförliga utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt, får endast stå i förbindelse med trapphuset via en brandsluss. Sådana utrymmen skall dock ha tillgång till ytterligare minst en utrymningsväg och tillträdesväg för räddningsinsats såvida detta inte är uppen-bart obehövligt. (BFS 2002:19)

Vindsutrymmen med lägenhetsföråd får stå i direkt förbindelse med trapphus Tr2 genom dörrar utförda i lägst klass EI2 60-C (EI 60-C). (BFS 2005:17)

Hiss eller inkastöppning till sopschakt eller motsvarande får inte vara placerad i trapphuset.

Allmänt råd

Dörrar till trapphus Tr2 bör utföras i lägst klass EI2 60-C (EI 60-C). Om trapphuset betjänar en byggnad med högst åtta våningsplan är

EI2 30-C (EI 30-C) tillräckligt. (BFS 2005:17)

Vindsutrymme med mindre lägenhetsförråd behöver inte förses med andra utrymnings- eller tillträdesvägar.

5 Brandskydd Regelsamling för byggande

2006

5:3 Utrymning vid brand