• No results found

Utvecklandet av handledarrollen

In document Specialpedagogens handledaruppdrag (Page 39-44)

Vi ville ta reda på hur respondenterna uttryckte att de skulle kunna utveckla specialpedagogens roll som handledare. Vi ställde frågan om handledaruppdraget behöver bli tydligare och i så fall på vilket sätt och också en fråga om det finns en arbetsbeskrivning för specialpedagogen där handledning berörs.

Specialpedagogens tankar om utvecklandet av handledarrollen

De intervjuade beskriver på olika sätt hur de själva har varit med och utvecklat sin roll på olika sätt.

En del har skrivit sina egna arbetsbeskrivningar, medan andra arbetar utifrån arbetsbeskrivningar som är gemensamma för hela kommunen.

Alla har utgått ifrån examensordningen, när de arbetat fram arbetsbeskrivningar och plockat ut de delarna som passar för skolan de arbetar på.

En del beskriver att det var svårt i början att utveckla rollen, men att efterhand som de känner sig tryggare så faller rollerna ut. Någon berättar att hon fick mycket kritik och ifrågasättande om varför hon inte skulle ta hand om barnen.

Alla de intervjuade specialpedagogerna hade egen handledning kring sin yrkesroll, de flesta av psykologer, en del enskilt medan andra ingick i en grupp med specialpedagoger.

Det finns ingen skriven arbetsbeskrivning för specialpedagogerna på skolan, för att ledningen är emot det utan `uppdraget är uttalat men inte nedskrivet´(Sp A).

Jag tänkte skriva en arbetsplan själv och nu när vi pratar – inser jag att jag fått gehör och argument att skriva en arbetsplan (Sp A).

Trots motgångar de första åren, så har jag tydliggjort uppdraget… det här är mitt uppdrag och så här ser min arbetsbeskrivning ut, så här gör jag och så har jag gått hem och varit jätteledsen (skratt), men envishet vinner. Det var de tre första åren (Sp B).

Jag har skrivit min egen arbetsbeskrivning för min egen överlevnad för annars hade blivit ett vanligt speciallärarjobb (Sp B).

När man då förändrar ett arbete där det finns en tradition av speciallärare i skolan så måste man ha något att förhålla sig till för att tala om att det är så här jag ska arbeta.

Jag har aldrig haft några chefer mot mig utan det är mer traditionen och vad lärarna förväntar sig… det är viktigt att definiera vad för slags jobb vi ska göra (Sp B).

Skolledarnas tankar om utvecklandet av handledarrollen

Flera av de intervjuade har följt utvecklingen från speciallärare till specialpedagog och minns hur upprörda pedagogerna var för att specialpedagogerna till större delen av sin arbetstid skulle syssla med handledning och inte jobba med barnen.

Men så var det nog aldrig tänkt heller menar någon. En del lärare vill att specialpedagogen ska jobba mot ett eller flera barn, och på så sätt underlätta men det inte är så många kvar som önskar ha det så menar en annan skolledare, utan pedagogerna ser fördelar med ett annat arbetssätt.

Några av skolledarna svarar att de tillsammans med specialpedagogerna själva gjort arbetsbeskrivningarna för att den då blir närmare en.

Någon tror inte så mycket på arbetsbeskrivningar utan det är verksamheten som styr innehållet.

En av skolledarna säger att specialpedagogerna har högre kompetens idag, och att handledning inte var uppe till diskussion förr och hon ser mycket positivt på den utvecklingen.

Någon skolledare har skickat specialpedagogen på handledarutbildning för att som hon menar så finns det samtal som är svåra och att det handlar om att lära om sig själv, hur man reagerar i samtal och att ställa de här frågorna.

Det bör ges tid, utrymme, och att vi (ledningen) är positiva men att specialpedagogerna själva måste bygga upp ett förtroende… det vi kan tydliggöra det är att man ska ha handledning… att det ska ingå som en del, barnet enskilt och i grupp, handledning med pedagoger och så vidare (Sk A).

Det har ju varit mycket att jobba utifrån att från att ha varit speciallärare till att bli en specialpedagog och jobba utifrån det nya tänket där. Här jobbar ju specialpedagogen mot lärarna och lärarna mot eleverna utifrån åtgärdsprogrammen som de gjort tillsammans (Sk B).

Vi har jobbat väldigt hårt med att förändra den attityden hos det stora lärarkollektivet... man har själv ansvar för eleverna, men man har specialpedagogen till hjälp (Sk C).

6 Diskussion och metodanalys

Huvudsyftet med vår studie var att lyfta fram skolledarnas och specialpedagogernas uttryckta tankar kring handledning och reflekterande samtal. Vilket förde oss fram till följande frågeställningar:

• Vad lägger skolledarna/specialpedagogerna in i begreppet handledning?

• Vilka förutsättningar styr att specialpedagogen arbetar med handledning, menar

skolledarna/specialpedagogerna?

• Vilka möjligheter och hinder ser skolledarna/specialpedagogerna med handledning? • Hur tänker skolledarna/specialpedagogerna att de kan utveckla handledarrollen?

Arbetet baseras på litteraturstudier och intervjuer. Intervjuer är gjorda med fyra specialpedagoger och fyra skolledare inom grundskolan.

Vi valde att begränsa vårt arbete genom att använda begreppet handledning med betydelsen reflekterande samtal som framförallt uppkommer efter ett behov. Som tidigare framgått avser vi samtal mellan specialpedagog och kollega/kollegor angående en aktuell situation eller ett problem. Det kan både vara ett enskilt samtal eller ett samtal med hela arbetslaget tillsammans, enstaka gång eller över en viss tid. Tillsammans reflekterar de kring situationen och med hjälp av specialpedagogens syn på saken utifrån kommer de fram till en gemensam lösning.

Specialpedagoger och skolledare som vi valt ut jobbar sedan några år tillbaka inom samma verksamhet. Vid analys av resultat delades svaren in under fyra teman. Sammanfattningsvis visar resultatet i vår studie att de intervjuade specialpedagogerna har fler likheter än olikheter i sitt sätt att tänka kring handledning.

Skolledarnas tankar speglar organisationen, menar vi och specialpedagogens personlighet blir därför betydelsefull i hur handledarrollen ser ut på skolan och hur stort utrymme handledning får. Gemensamt för alla respondenter är att det finns mycket samförstånd och förståelse kring betydelsen av handledning på skolan samt att utvalda skolor kommit en bra bit på väg.

In document Specialpedagogens handledaruppdrag (Page 39-44)

Related documents