• No results found

VÝROBA A ZKOUŠKY PŘEVODOVEK

3.1 PROBLEMATIKA VÝROBY PŘEVODOVKY V ZÁVODĚ VK

Výrobu převodek v závodě VK provázejí ve všech fázích výroby různé výrobní problémy. Ty jsou způsobeny různými faktory ovlivňující výslednou kvalitu výrobku – – hlučnost převodovky.

3.1.1 Výrobní závady

Špatně provedená operace – Jedná se o nejčastější chybu výroby. Mezi nejčastější nedostatky výrobku vyplývající ze špatně provedené operace patří: špatná geometrie, špatná drsnost, házení, zbytkový přídavek, nevyšlý materiál a další. Na špatně provedenou operaci má významný vliv nástroj, jeho geometrie a nastavení významně ovlivňuje výsledný tvar výrobku. Hlavně u operace ševingování je důležité nastavení nástroje pro správný parametr f. Díky opotřebení nástroje může také dojít ke zkrácení evolventy (nástroj nemá dostatečný rozměr, aby provedl úběr materiálu).

Dále pokud je špatně provedena operace frézování – rozměry obrobku po této operaci jsou mimo stanovenou toleranci, tak poté může dojít k selhání dokončovací operace ševingování, kde i po této operaci zůstanou na bocích zubů viditelné stopy po posuvu frézy. Všechny tyto závady mají za příčinu následnou hlučnost převodovky.

Poškození dílu manipulací – Obvykle dojde k poškození ozubení nebo funkčních ploch.

To má za příčinu nešetrná manipulace, chybná montáž nebo nedodržení technologické kázně.

Záměna dílu – Tento problém se vyskytuje nejen u procesu montáže, ale také obrábění. Na jedné operaci je např. díl „X“ bude obroben jako díl „Y“, což může mít za příčinu mj. nepřipravenost nástrojů pro daný typ na danou operaci nebo také nedodržení technologické kázně. Tento problém vzniká u dílů, které se vyrábějí v různých variantách. (Např. ozubená kola se vyrábějí v několika variantách, které se od sebe liší – průměrem, modulem, počtem zubů a dalšími specifickými parametry) Chybná montáž – chybné zapolohování součásti, špatná vůle pojistných kroužků, záměna dílu, cizí předmět v převodovce, neúplná montáž atd.

Vynechaná operace – Dochází k vynechání dokončovací operace ozubení broušení či ševingování nebo operace vyrovnání hřídelových dílů.

Dále jsou zde významně zastoupeny tyto závady: koroze dílu, mechanické poškození, vada svaru, dvakrát provedena jedna operace a dále také chyba polotovaru – nevyšlý materiál, dutina, prasklina.

3.1.2 Výrobní problematika ozubení

Dokončovací operace ozubení - ševingování je prováděna před TZ.

Tím, že obrobek projde TZ a dalšími s tím spojenými procesy, tak dochází k materiálové deformaci. Dojde k “natočení“ šroubovice ale také evolventy. Tedy dojde především ke změně parametrů fHα a fHβ a ke zvětšení průměru a Mdk – obrobek v radiálním směru „nabyde“. Tyto tepelné deformace jsou pravidelně sledovány (každých 1000 ks) a jejich velikost se liší druhem obrobku, materiálovou tavbou a také druhem kalící pece. Sledován je tak, že je provedena zkouška: tentýž obrobek (skupina obrobků) je změřen před a po TZ (od stejného zubu, který je mechanicky označen – důlčíkem) – poté se podle zjištěných odchylek nastavuje sériová výroba. Parametr sklonu šroubovice fHβ je možné změnit nastavením nástroje, ale fHα je převážně dán samotnou geometrií nástroje, podle toho jak je naostřen. Proto je nutné tyto odchylky vědět dopředu, protože po operaci ševingování se už žádná úprava ozubení neprovádí.

Parametry před TZ musí být v takovém rozmezí, aby po TZ byly ve výkresové toleranci.

Tam kde se ozubení dokončuje „za tvrda“ (po TZ) – např. broušením nebo honováním, dostává ozubení konečný tvar až po TZ. Zde je nutné toto sledovat pouze z hlediska velikosti zbytkového přídavku.

3.2 VÝROBKOVÉ ZKOUŠKY HLUČNOSTI PŘEVODOVKY

V jednotlivých fázích výroby převodovky se provádí testy na hlučnost. Ve fázi výroby ozubení je po dokončovací operaci provedena na obrobku zkouška hlučnosti odvalem. Na konci kompletace převodovky je na montážní lince opět provedena zkouška hlučnosti, tentokrát však již kompletní převodovky. Obě tato testování se provádí se stoprocentní četností. Poslední fází je montáž převodovky přímo do automobilu a tam se namátkově, popř. na vyžádání, provádějí jízdní zkoušky.

Zároveň se v rámci daných fází výroby provádí měření dle kontrolního plánu operací (KPO). Kde je přesně stanoveno jaké parametry a na jakém přístroji se mají měřit. Jako první se používají měřidla dílenská, na kterých je rozměr překontrolován přímo obsluhou stroje, poté měřidla DO3 nebo měřící stanice na KMS, kde se provádí specifičtější a přesnější měření na speciálních měřících centrech, vystavují se protokoly o měření, na jejichž základě se uvolňuje výroba.

Výrobní vady se mohou také projevit během procesu vlastní montáže při pravidelných mezioperačních kontrolách nebo také na výstupní kontrole, které zajišťuje útvar kvality (GQH). Pracovníci této oblasti zajišťují pravidelné procesní a výrobkové audity, analýzy a také jízdní zkoušky.

Jízdní zkouška se provádí jedenkrát denně na sériovém automobilu, který je odebrán přímo z montážní linky. Proškolený pracovník subjektivně hodnotí funkčnost pohonné jednotky. Součástí je také kontrola kompletnosti a těsnosti motoru

Zkouška odvalem se provádí se 100% četností po poslední operaci výroby ozubení.

Dvouboký odval: Princip měření spočívá v odvalování dvou ozubených kol bez boční vůle, kdy jedno z nich je hnací (kontrolní) a druhé hnané (kontrolované),

3.2.2 Zkouška hlučnosti převodovky (zabíhací stav)

Obecně detekce vibrací převodovek - umožňuje technická diagnostika pomocí tzv. vibrodiagnostiky. Tyto metody slouží jednak ke zjištění kvality výrobku nebo také pro identifikaci závady. Aby byla zjištěna škodlivost vibrací, tak pro vibrodiagnostiku je nejvhodnější měření efektivní hodnoty rychlosti, neboť tato veličina je přímým měřítkem škodlivosti vibrací z hlediska přenosu energie.

Při vibrodiagnostice je nutné rozlišovat dva různé druhy vibrací – absolutní a relativní. U absolutních vibrací je pohyb zkoumaného tělesa vztažen k Zemi neboli pevnému fixnímu bodu. Relativní vibrace jsou oproti tomu vztaženy k jinému reálnému bodu (např. jiná část stroje), tento bod může být také v pohybu. Podle tohoto kritéria také rozdělujeme senzory – absolutní a relativní.

Pro snímání vibrací se používá senzor zrychlení – akcelerometr. Tento snímač získá hodnotu zrychlení a následnou integrací vypočítá potřebnou hodnotu rychlosti vibrací. Některé akcelometry se vyrábějí s již zabudovaným integračním členem.

Existuje velké množství fyzikálních principů, pomocí kterých se realizují akcelometry.

Pro vibrodiagnostiku se nejvíce používají akcelometry piezoelektrické, piezorezistivní a kapacitní. [19]

Obecně se měření vibrací převodovky provádí na zkušebním stavu, kde je převodovka upnuta a zajištěn její pohon (zátěž). Hladina akustického tlaku v decibelech se následně vypočítává z naměřených veličin. Mezi takové metody se řadí také zkouška hlučnosti na zabíhacím stavu na konci montážní linky.

Tato metoda zkoušky se vykonává se stoprocentní četností. Provádí se po kompletaci celé převodovky včetně olejové náplně. Je zjišťována hlučnost jednotlivých převodů včetně převodu zpětného chodu pomocí řádové analýzy.

Celé zařízení je umístěno, včetně pohonu (brzdy), který obstarávají stejnosměrné elektromotory, a měřících snímačů na desce. Používá se snímač otáček na hřídelích převodovky, snímač zařazené rychlosti, snímač světla zpětného chodu a snímač zrychlení – akcelometr, který je i s dotykovým hrotem automaticky ustaven v určitém místě na skříni zkoušené převodovky. Pohony jsou na zařízení tři: pohon A je přiveden na vstupní hřídel a pohony B a C jsou z obou stran na diferenciálu. To slouží

pro oba režimy měření – režim tahu motoru a režim brzdění motorem. Pro simulování tahu motoru je poháněn pohon A, a naopak B a C jsou brzděny. Při simulaci brzdění motorem je tomu přesně naopak.

Pracovník montážní linky odebere převodovku pomocí jeřábu z pojízdné palety a upne do měřícího stavu. Poté načte kód, který je umístěn na převodovce pro načtení typu převodovky do systému. Ručně, pomocí páky, zařadí zpětný chod, kterým celý test začíná. Převodovka je poháněna a na ovládacím panelu s obrazovkou je možné vidět jednotlivé parametry a naměřená spektra, které ukazují výsledky měření hlukové analýzy. Takto jsou proměřeny všechny převody sestupně až k prvnímu v obou režimech (v tahu i při brzdění motorem) s tím, že každý z nich je zařazen ručně pracovníkem. V případě, že software vyhodnotí převodovku jako špatnou, tak je měření opakováno. Pokud ani podruhé nejsou naměřeny správné hodnoty, tak pracovník rozliší neshodný díl od dobrého a provede příslušné úkony pro jeho separaci od ostatních – označí ho štítkem pro tzv. „Pozastavený díl“, odloží na příslušnou vedlejší paletu a rozdělí dle zjištěné závady.

Takto vyřazené převodovky s konkrétním popisem problému a příčinou hlučnosti jsou následně na specializovaném pracovišti demontovány. Postižené soukolí je proměřeno na KMS pro zjištění parametrů ozubení, popř. dalších geometrických veličin pro jednoznačné určení příčiny hlučnosti. Následně z analýzy celého problému mohou být vyvozeny důsledky přímo v samotné výrobě – nápravné opatření.

Na měřící stanici v ovládacím panelu je nainstalován software, který slouží jednak pro analýzu a přepočet veličin, ale také pro archivaci naměřených hodnot.

V databázi jsou uloženy údaje o převodových poměrech a počtech zubů jednotlivých soukolí pro každý typ převodovky, díky tomu je možné určit, které složky vibrací patří buzení kterékoliv hřídele v převodovce.

Průběh testu: Nejdříve je na každém soukolí simulován tah motoru při konstantním úhlovém zrychlení z 15 na 90 km/h po dobu 7s, výstup je zatížen 40 Nm.

Brzdění motorem je simulováno z 90 na 25 km/h při stejném zatížení na straně motoru. Součástí testu je také zkouška funkčnosti synchronizace, která se provádí za nízkých otáček (do 20 min-1). Subjektivně také pracovník hodnotí velikost síly potřebnou pro zařazení dané rychlosti. [22]

4. ANALÝZA VÝROBY PŘEVODOVEK V ZÁVODĚ VK

Related documents