• No results found

Výstroj a výzbroj na lyžařských kurzech

Výstroj a výzbroj bezprostředně ovlivňuje vlastní výkon lyžaře, kdy nelze přehlédnout, že sjezdové lyžování patří mezi sporty finančně a materiálově náročné.

K lyžařské výzbroji řadíme lyže, lyžařské boty, vázání s deskou a hole. K lyžařské výstroji řadíme oblečení, helmu, brýle, rukavice, případně další ochranné pomůcky, používané především závodními sjezdaři.

Výzbroj

Lyže. Lyže jsou nejdůležitější součástí výzbroje, jejich dělení není přesně specifikováno, ale vychází se z délky lyže, bočního vykrojení, použitím a dispozic lyžaře.

Lyže dělíme:

1. Podle způsobu jízdy: a) Závodní lyže b) Univerzální lyže c) Specifické lyže 2. Podle konstrukce: a) Sendvičové lyže

b) Krabicové lyže c) Skořepinové lyže

Závodní lyže se rozlišují na GS race, tj. lyže pro dlouhé oblouky na zledovatělých tratích ve vysoké rychlosti, SL race, tj. lyže pro krátké oblouky bez ohledu na kvalitu sněhové podložky.

Univerzální lyže (nejvhodnější pro účastníky zápočtového kurzu), se vyrábějí

v provedení sport perfomance se širokým spektrem využitelnosti, snadno ovladatelné až na hranici střední rychlosti, dále v provedení allround, vhodné pro všechny typy oblouků při nižší rychlosti, allmountain, lyže ze sportovní řady, vhodné pro sjezdovku i volný terén.

Specifické lyže se využívají jako tzv. nové tendence a směry sjezdového lyžování, patří k nim např. lyže typu freeride pro jízdu ve volném terénu a hlubokém sněhu, freestyle pro skoky, triky a jízdu ve snowparcích, big foot s délkou 70 cm,

21

zaměřené na trikové lyžování, shorties s délkou do 100 cm, jsou vhodné pro výuku carvingu.

Lyže rovněž dělíme z hlediska konstrukce na sendvičové, krabicové a skořepinové. U sendvičové konstrukce jsou nosné vrstvy uspořádány jako plátky u skluznice a horní plochy, používá se více vrstev z různých materiálů, jsou pojeny lepidlem a slisovány za vysoké teploty.

Krabicová konstrukce je založena na vnitřním jádru z lehkých materiálů, k němu jsou přilepeny nosné vrstvy, které jsou spojeny boční výztuží.

Skořepinová konstrukce je tvořena skořepinou, která tvoří současně vrchní a boční část lyže, uzavřenou ze spodní strany nosným plátkem. Vnitřní prostor tvoří jádro z lehkých materiálů.

“Pro nosné části lyží se používají sklolamináty, karbon, slitiny lehkých kovů nebo plátky dřeva o různé tvrdosti. Jádra jsou tvořena akrylátovou pěnou, polyamidovou nebo hliníkovou strukturou podobnou včelí plástvi, nebo různými druhy měkkého dřeva.” (Dygrín a kol., 2016 s. 14).

Pro začínající lyžaře jsou výhodnější lyže kratší, které jsou točivější a umožňují snadnější změnu směru. Pro výběr sjezdových lyží je nutno přihlížet zejména k:

a) vhodné délce v závislosti na hmotnosti a výšce lyžaře,

b) vhodnému typu lyže dle výkonnosti a schopnostem lyžaře a k předpokládanému budoucímu terénu využívání,

c) konstrukci lyže, tj výběr směřovat dle předpokládané dynamiky jízdy, např. dřevěné jádro je vhodnější pro dynamickou až agresivní jízdu, polyuretanové jádro je vhodnější pro točivou a pomalejší jízdu (Kutáč, 2009).

Sjezdové vázání s podložkou. Vázání upíná botu k lyži, správné upnutí zajišťuje přenos sil a řídících impulsů lyžaře na lyži. Konstrukčně již neexistují jiné typy vázání, než nášlapné patní automaty. Vázání je zařízením takřka bezúdržbovým, hlavní starostí lyžaře je správné nastavení vypínacích a přítlačných sil. Pod vázání se montuje deska, která zlepšuje funkční vlastnosti lyže v její střední části a současně zvyšuje polohu boty nad sněhem. V případě pádu musí správně

22

seřízené vázání uvolnit botu zlyže v jakémkoliv směru. Vypínací síly se nastavují dle sjednocené normy DIN a vychází z hmotnosti a výšky lyžaře, velikosti tibie a technické úrovně lyžaře. U závodních a zdatných lyžařů se vypínací síla seřizuje na vyšší stupeň, u dětí, seniorů a začátečníků se naopak snižuje. Vzhledem k tomu, že na správně seřízeném vázání je odvislá bezpečnost lyžaře, doporučuje se nechat vázání seřídit v odborném servisu.

Lyžařské boty. Lyžařská bota je tvořena dvěma částmi, skládá se z vnějšího skeletu (vyrobeného z různých druhů plastů) a vnitřní botičky (měkká část boty).

Sjezdová bota má za úkol přenášet impulsy končetin na lyže a zároveň chrání nohu před chladem a zraněním. Turistická bota se od závodní odlišuje tím, že vnitřní bota je silná a měkká, kdežto u závodní boty je vnitřní bota co nejtenčí, skelet je zúžený v oblasti nártu a kotníku a působí pocit tvrdosti. Turistickou botu nemusí lyžař úplně utahovat, naopak, závodní bota se upíná přezkami velmi silně, zejména před startem nebo tréninkovou jízdou a po dojetí se přezky povolují.

Lyžařské hole. Vyrábějí se z tenkostěnných tubusů ze slitiny lehkých kovů, jejich délka se měří uchopením obrácené hole (rukojetí dolů) pod kroužkem, úhel v lokti by měl mít 90 stupňů. Pro závody se používají hole s chrániči kloubů (slalom) nebo aerodynamicky vytvarované k obepnutí kolem těla (obří slalom, SG a sjezd).

Výstroj

Oblečení. Sjezdové lyžování je fyzicky náročné, proto i při nízkých venkovních teplotách organismus reaguje na fyzickou námahu zvýšeným pocením, proto je nutno volit vhodné oblečení, pro něž se používá princip tzv.”cibulových slupek”. Každá vrstva (slupka) plní svoji specifickou funkci a lze je upravovat v závislosti na měnících se venkovních klimatických podmínkách. Základní

“cibulové” vrstvy by měly vypadat následovně:

1. vrstva -základní spodní vrstva sportovního prádla by měla přiléhat přímo na tělo. Vyrábí se z materiálů, které nepřijímají pot a vlhko, ale převádějí ho dál do dalších vrstev, jako první toto prádlo nové generace vyrobily norské firmy LIFA a ODLO.

2. vrstva - další hřejivé materiály pro dané klimatické podmínky (Mikrofleece).

23

3. vrstva - další vrstva se stará o tepelnou izolaci (Polarfleece, Polartec), hřeje a odvádí vlhkost z první vrstvy.

4. vrstva – „poslední vrstvu tvoří kalhoty a bunda z nepromokavého materiálu s částečnou paropropustností vodních par (Gore-tex Activent)“ (Dygrín a kol., 2016, s.22). Svrchní vrstva chrání lyžaře před nepříznivým vlivem okolního prostředí, odvádí vlhkost, která vzniká při energeticky náročném pohybu a pochopitelně má i funkci módní. Svrchní vrstva musí zabezpečovat volný pohyb lyžaře.

Závodní lyžaři používají speciálně šité závodní kombinézy, které jsou velmi elastické, přiléhají těsně na tělo, snižují odpor vzduchu a umožňují maximální rozsah končetin. Závodní kombinézy podléhají předpisům FIS.

V neposlední řadě je nezbytnou součástí výstroje kvalitní čepice, chránící hlavu

a uši před chladem, neboť je prokázáno, že až 70% tepla uniká z těla pokožkou hlavy. Při používání helmy nahrazuje kvalitní vnitřní polstrování helmy čepici, případně jsou na trhu speciální slabé čepičky do helmy. Velmi důležitou součástí výstroje jsou rukavice, chránící ruce před mrazem, případně i před úrazem při pádu.

Přes ruce uniká až 15 % tělesného tepla, doporučují se prodloužené rukavice, chránící i celé zápěstí.

Bezpečnostní vybavení

Helma. Helma je významný bezpečnostní prvek, na trhu je široký výběr pohodlných a bezpečných helem pro všechny kategorie lyžařů, některé země jako Rakousko nebo Itálie zavedly povinné používání helem pro děti do 15 let, používání helmy se i v Čechách stalo součástí výzbroje a používá ji více než 80 % lyžařů. Pro účely závodního lyžování musí být helma certifikována zkušebnou, certifikát je vylepen na helmě od výrobce, bez tohoto certifikátu nesmí být závodník připuštěn na start.

Lyžařské brýle. Většina výrobců brýlí dodává na trh brýle do jím vyrobené helmy, brýle se staly součástí helmy, chrání oči před povětrnostními vlivy, pro

24

různé nadmořské výšky se používají různá skla (např. na ledovci s UV filtrem proti slunečnímu záření, do mlhy nebo do sněžení se užívají skla žlutá nebo oranžová).

Chrániče. Lyžaři stále více používají chránič páteře, závodní sjezdaři používají chrániče úst, kloubů, holení a ramen, vše k ochraně závodníka na těch částech těla, která při jízdě přicházejí do kontaktu s bránami.

25 a snowboardistů na sjezdových tratích, který je označován jako tzv. “Bílý kodex FIS”.

Jedná se o tato pravidla:

1. „Ohled na jiné. Každý by se měl chovat takovým způsobem a používat takovou výzbroj, aby neohrožoval jiné osoby a nezpůsobil jim škodu. Pro všechny lyžaře platí povinnost používat vázání s bezpečnostní brzdou, pro lyžaře na supershorties a snowboardisty bezpečnostní řemínky.

2. Zvládnutí rychlosti a techniky jízdy. Rychlost a technika jízdy lyžaře musí být taková, aby bylo možné v případě potřeby vždy bezpečně zastavit. Jízda by měla být přizpůsobena našim schopnostem a lyžařským dovednostem, počtu lyžařů na sjezdovce a terénním a povětrnostním podmínkám. Pokud se při zavřenějších obloucích setkáme s lyžařem, jedoucím stejným způsobem proti nám, snažíme se vždy vyhnout vpravo.

3. Volba stopy. Na sjezdovce platí při jízdě základní pravidlo - lyžař jedoucí výše je zodpovědný za nehody se všemi lyžaři, jedoucími pod ním. Proto musí volit vždy takovou stopu a vzdálenost od ostatních lyžařů, aby v žádném případě nikoho neohrozil.

4. Předjíždění. Lyžař může předjíždět po obou stranách (zleva i zprava), ale vždy s takovým bezpečným odstupem, který poskytuje jemu i předjížděnému lyžaři dostatečný prostor pro jízdu. Rychlejší lyžař musí velmi dobře předvídat chování ostatních a počítat s neočekávanými reakcemi lyžařů, jedoucích pod ním. Za předjíždění zodpovídá předjíždějící (lyžař jedoucí shora).

Related documents