• No results found

V ALIDITET , RELIABILITET OCH GENERALISERBARHET

In document NO, ett ämne som lätt tappas bort (Page 27-30)

Kommande kapitel beskriver hur tillförlitligt och trovärdigt det aktuella resul-tatet kan antas vara utifrån vald metod. Resultat och metod diskuteras nedan utifrån begreppen validitet, reliabilitet och generaliserbarhet.

21

3.5.1 Validitet

Validiteten, det vill säga hur väl studien lyckas undersöka det som avsågs, be-ror på hur väl resultaten är bundet till studiens valda syfte och frågeställning (Karlsson, 2007). Då studiens syfte är att lyfta fram lärares och rektorers syn på ett fenomen, bygger föreliggande undersökning på kvalitativa intervjuer med lärare och rektorer. Dimenäs et al. (2007) påpekar den kvalitativa inter-vjuns fördelar och beskriver metodvalet som en möjlighet att ge större och mer personlig förståelse för lärarnas egna upplevelser och tankar. Vidare kan valet av semistrukturerade intervjuer öka resultatets validitet genom att metoden möjliggör följdfrågor riktade mot studiens syfte. Följdfrågorna ökar samtidigt chansen att erhålla djupare svar. En viktig del för att säkerställa validitet i en studie som bygger på intervju är emellertid att forskaren är öppen för respon-dentens alla tankar och inte påverkar resultatet genom ledande frågor (Dimenäs et al., 2007; Malmqvist, 2007). Resultatet beror även i stor utsträckning på hur intervjufrågorna är utformade i förhållande till studiens syfte samt hur de ställs av den person som intervjuar (Dimenäs & Kihlström, 2007a). Föregående har beaktats under utformningen av aktuella intervjufrågor samt under intervjuför-farandet. Intervjufrågor har även granskats av en handledare på universitetet innan intervjuerna då Dimenäs & Kihlström (2007b) menar att validiteten i en undersökning generellt ökar om undersökningsinstrumenten granskas och för-bättras av en vetenskapligt skolad person. Möjligen hade validiteten kunnat öka ytterligare om frågorna prövats i förväg, vilket inte gjordes i aktuell studie.

En möjlig påverkan på resultatets validitet är intervjukontexten då en obekväm respondent riskerar att ge en mindre valid intervju. I aktuell studie har lärarin-tervjuerna utförts i grupp, vilket kan utgöra en fördel om de medverkande upp-lever en större trygghet tillsammans med sina kollegor. Emellertid finns även risken att respondenterna inte känner sig bekväma med att dela alla sina åsikter när kollegor medverkar, något som tagits i beaktande i analysen.

För att öka resultatets validitet ytterligare har undersökningsresultatet bearbe-tats strukturerat och systematiskt samt kontinuerligt kontrollerats i förhållande till studiens syfte och forskningsfrågor (Karlsson, 2007).

3.5.2 Reliabilitet

Resultatets reliabilitet, eller tillförlitlighet, bedöms bland annat genom att fast-ställa hur lik resultatet skulle bli om en annan person utförde samma undersök-ning (Dimenäs & Kihlström, 2007a). För att öka reliabiliteten i aktuell studie har insamlingsmetod, urval samt analysmetod noggrant beskrivits. Vidare ut-går undersökningen från ett strukturerat arbetssätt med en tydlig koppling till studiens syfte och de formulerade forskningsfrågorna för att öka möjligheten

22

för en läsare att förstå undersökningen samt vid behov återupprepa utförandet (Karlsson, 2007).

Insamlade data bygger på semistrukturerade intervjuer, ett val som kan påverka resultatets reliabilitet negativt då följdfrågor sannolikt får olika karaktär bero-ende på respondenten och dess svar. Vidare ställer rimligen olika intervjuare olika typer av följdfrågor eller presenterar intervjufrågorna på ett olikartat sätt vilket försvårar möjligheten till att få ett reliabelt resultat vid en upprepad undersökning (Dimenäs & Kihlström, 2007b). Då resultatet av intervjuer även är beroende av deltagande personer riskerar reliabiliteten i en mindre kvalitativ studie likt denna att bli relativt låg. Resultatet är också beroende av de tolk-ningar som görs av forskaren vilket kan variera betydligt beroende på vem som utför dem (Dimenäs & Kihlström, 2007b).

Några av intervjuerna hölls via Teams medan andra hölls på skolorna. Att re-spondenterna fick olika förutsättningar vid intervjutillfället kan ha bidragit till en sänkning av resultatets reliabilitet. Exempelvis kan en respondent vara mindre bekväm med något förfaringssätt, tekniska störmoment kan påverka intervjuerna när de förs över Teams eller diskussioner kan bli svårare digitalt.

Samma person har utfört samtliga intervjuer i studien för att ge samma förut-sättningar till samtliga respondenter. Den andra författaren har samtidigt varit observatör för att kunna upptäcka och flika in vid eventuella oklarheter. För att öka reliabiliteten ytterligare i aktuell studie har samtliga intervjuer spelats in.

Vidare har två personer analyserat resultatet, vilket även det stärker reliabilite-ten i aktuell studie (Dimenäs & Kihlström, 2007b).

3.5.3 Generaliserbarhet

Kvalitativ forskning är inriktad på att belysa specifika situationer i specifika kontexter och med specifika människor i fokus. Sådan forskning är därmed svår att generalisera till andra sammanhang än de i studien. Vidare är de tolk-ningar som görs av resultaten i sin tur beroende av den eller de personer som utför dem, i detta fall arbetets författare. Aktuell undersökning är därtill relativt liten och generaliserbarheten i resultatet minskar därmed ytterligare (Yin, 2011). Valet av tre olika typer av skolor när det kommer till storlek, elevsam-mansättning och geografiskt läge ökar dock generaliserbarheten något.

23

4 RESULTAT

I följande kapitel presenteras en analys av undersökningens resultat avseende lärares och rektorers syn på deras förutsättningar att bedriva en kvalitativ NO-undervisning samt om kollegiala samarbeten och det systematiska kvalitetsar-betet kan ses som ett stöd i arkvalitetsar-betet. Resultatet följer de teman som framkom i den tematiska analysen av det empiriska materialet. Inledningsvis redogörs kort för respondenternas syn på NO-ämnet samt hur en kvalitativ NO-under-visning bör bedrivas. Därefter presenteras en analys över påverkningsbara för-utsättningar som lärarna anser sig ha i kontext till NO-undervisning. Vidare analyseras lärarnas syn på hur skolans systematiska kvalitetsarbete respektive kollegiala samarbeten kan vara ett stöd i utvecklingen av den naturvetenskap-liga undervisningen. Slutligen presenteras rektorernas syn på ovanstående pa-rametrar samt en analys om samverkan mellan lärare och rektorer.

In document NO, ett ämne som lätt tappas bort (Page 27-30)

Related documents