• No results found

Kapitel 4. Empirisk metod

4.5 Operationalisering

4.5.2 Variabler

Här nedan följer en redogörelse över våra variabler och hur de har mätts.

4.5.2.1 Beroende variabel

En beroende variabel definieras som en variabel som påverkas kausalt av en annan (oberoende) variabel (Bryman och Bell, 2005). I studien var våra påståenden som mätte kunskaperna och förväntningsgapet tillsammans den beroende variabeln. Vår beroende variabel är en kvot-/intervallvariabel, vilket betyder att den rymmer data från fler än två grupper och att skalstegen mellan grupperna är lika stora (Bryman och Bell, 2005), vilket vår beroende variabel gör genom att vara kodad 1 – 7.

4.5.2.2 Oberoende variabler

En oberoende variabel antas påverka den beroende variabeln (Bryman och Bell, 2005), men de oberoende variablerna har också en förmåga att påverka andra oberoende variabler, vilket kallas multikollinearitet (Djurfeldt och Barmark, 2009). Därför ville vi använda de oberoende variablerna, d.v.s. student eller assistent, vilken årskurs studenterna studerar, om de har en nära anhörig som arbetar med redovisning eller revision, om studenterna har någon tidigare praktisk erfarenhet, vilken skola de studerar vid, hur många år av praktisk erfarenhet som revisorsassistenterna har, vilken revisionsbyrå de arbetar för, ålder, om studenterna har tankar på att arbeta med revision och om revisorsassistenterna har tankar på att bli auktoriserade revisorer.

Student eller assistent

Studenter och revisorsassistenter befinner sig på olika nivåer i Dreyfus och Dreyfus (1980) utvecklingsstadier och vi tror därför att deras kunskaper och förväntningar skiljer sig åt. Denna variabel togs med för att kunna jämföra studenternas och assistenternas kunskaper och förväntningar och därmed erhålla information om vilka som hade det lägsta förväntningsgapet.

Student- och assistentvariabeln är en dikotom variabel, d.v.s. en variabel som endast har två kategorier. Kodning: Student = 0, Revisorsassistent = 1

Årskurs

hjälper till att öka kunskaperna och minska förväntningsgapet. Vi ville alltså ha möjligheten jämföra förväntningsgapet mellan årskurserna för att se utvecklingen av studenternas förväntningar och vad som påverkade dessa under deras studietid, från första året på universitetet/högskolan till det sista.

Variabeln årskurs är en kvot-/intervallvariabel. Kodning: 1 = 1, 2 = 2, 3 = 3, och 4+ = 4.

Nära anhörig som arbetar med revisions eller redovisning

Vi gjorde ett antagande om att studenter med en nära anhörig som arbetar inom redovisnings- eller revisionsbranschen har ett mindre förväntningsgap än övriga studenter på samma nivå. Detta eftersom studenterna genom sina anhöriga har kommit i kontakt med redovisning och revision och på det sättet skapat sig bättre kunskaper och förväntningar om yrket. För att kunna mäta detta valde vi att undersöka förväntningsgapet för studenter som har en nära anhörig som arbetar inom redovisning eller revision mot de studenter som inte har någon anhörig som arbetar inom dessa branscher.

Eftersom denna oberoende variabel enbart består av två kategorier är det en dikotom variabel. Kodning: Har inte en nära anhörig som arbetar med redovisning eller revision = 0, har en nära anhörig som arbetar med redovisning eller revision = 1.

Tidigare praktisk erfarenhet

Vi ville i vår studie undersöka om de med praktisk erfarenhet har ett mindre förväntningsgap än de utan erfarenhet och om praktik därmed kan vara en metod för att minska förväntningsgapet. Mätningen av praktisk erfarenhet gjordes genom att undersöka om de studenter som har praktisk erfarenhet hade bättre kunskaper och besvarade enkäten bättre än de studenter som inte hade praktisk erfarenhet.

Praktisk erfarenhet är en dikotom variabel som innehåller två kategorier: ingen tidigare praktisk erfarenhet = 0 och tidigare praktisk erfarenhet = 1.

Universitet/högskola

Valen av Linnéuniversitetet och Högskolan Kristianstad gjordes eftersom de använder sig av olika utbildningsstrategier, en med WIL och en med endast teoretiska kurser. Genom att undersöka förväntningsgapet för studenter som studerar på Linnéuniversitetet och på Högskolan Kristianstad erhöll studien därför ett resultat på vilken av dessa utbildningsmetoder som erbjuder störst kunskap och bäst förutsättningar för studenter att möta revisionsyrket och rollen som revisor.

Vid vilket universitet/högskola som studenterna studerar vid är en dikotom variabel. Högskolan Kristianstad = 0, Linnéuniversitetet = 1

Revisionsbyrå

Variabeln revisionsbyrå används som en del i att undersöka socialiseringens påverkan på individerna i organisationen. Genom att jämföra de olika revisionsbyråerna inom Big 4 både med varandra och andra byråer kunde studien erhålla ett resultat på om de påverkar sina anställdas kunskaper och förväntningsgap.

Variabeln revisionsbyrå är en nominal variabel som innebär att kategorierna inte kan rangordnas och att avstånden i mellan dessa inte heller är desamma (Bryman och Bell, 2005). Kodning revisionsbyrå: EY = 1, PwC = 2, KPMG = 3, Deloitte = 4 och annan = 5

År av praktisk erfarenhet

För att kunna mäta socialiseringens påverkan på förväntningsgapet används antal år av praktisk erfarenhet för att jämföra förväntningsgapet mellan revisorsassistenter som arbetat olika länge inom branschen. På detta sätt kan vi se om revisorsassistenterna har förvärvat kunskaper, färdigheter och anlag och om deras värderingar och kunskaper ändrats under åren inom branschen

Variabeln år av praktisk erfarenhet och år inom byrån är en kvot-/intervallvariabel. Antal år, tex 5 år = 5.

Ålder

Vi trodde att äldre personer med mer livserfarenhet och en högre nivå av kritiskt tänkande skulle ha ett mindre förväntningsgap än de med mindre livserfarenhet och en lägre nivå av kritiskt tänkande. Genom att använda denna variabel till att jämföra förväntningsgapet mellan yngre studenter och revisorsassistenter med äldre gavs möjligheten att avgöra huruvida livserfarenhet och kritiskt tänkande är faktorer som minskar förväntningsgapet eller inte.

Ålder är en typisk kvot-/intervallvariabel, t.ex. 25 – 26 – 27.

Tankar om att bli arbeta med revision/att bli auktoriserad revisor

Genom att undersöka förväntningsgapet för de studenter som har tankar på att arbeta med revision eller redovisning med de som inte har några tankar på detta, eller inte vet om de vill arbeta inom revisionsbranschen, kunde vi erhålla svar på om studenter med målsättningen att bli auktoriserad revisor har ett mindre förväntningsgap än de som inte har det. Samma sak gäller för frågan för revisorsassistenterna, huruvida de revisorsassistenter som har tankar på att bli auktoriserade revisorer har ett mindre förväntningsgap än övriga eller inte.

Variablerna tankar om att arbeta med revision/redovisning samt tankar om att bli auktoriserad revisor är nominala variabler och omfattar kategorierna: Ja = 1, Nej = 2 och Vet inte = 3.

4.5.2.3 Kontrollvariabler

I studien användes följande kontrollvariabler: kön, inriktning och titel inom yrket.

Kön

I studien ville vi undersöka om det fanns en skillnad i kunskaper och förväntningar mellan manliga och kvinnliga studenter och revisorsassistenter. Mätningen av denna variabel gjordes således genom att jämföra de manliga och kvinnliga förväntningsgapen från samtliga respondenter.

Inriktning och utbildningsprogram

För att kunna kontrollera att vårt urval blev korrekt använde vi oss av inriktning och utbildningsprogram som kontrollvariabler. Genom att respondenterna fick svara på vilken inriktning och vilken typ av utbildningsprogram de studerade kunde vi eliminera de respondenter som inte uppfyllde våra krav för att ingå i undersökningen, nämligen att de skulle studera på ekonom- eller civilekonomprogrammet och om de hade valt inriktning läsa på redovisningsinriktningen. I undersökningen eliminerade vi 4 stycken som läste någon annan inriktning och 8 stycken som varken studerade ekonom- eller civilekonomprogrammet. Kodning inriktning: annan inriktning = 0, redovisning = 1.

Titel inom yrket

Denna variabel fanns med för att kontrollera respondenternas nuvarande arbetstitel. Eftersom vi endast ville genomföra studien på revisorsassistenter användes denna fråga för att säkerställa att de verkligen arbetade som revisorsassistenter på revisionsbyrån och att de inte hade en annan titel. De som inte arbetade som revisorsassistent bortsågs i denna studie, vilket var tre stycken.

In document Förväntningsgap och socialisering (Page 79-83)