• No results found

VIKTIGA REDOVISNINGSPRINCIPER OCH OSÄKERHETS- OSÄKERHETS-FAKTORER VID UPPSKATTADE VÄRDEN

Användning av uppskattade värden

Vid upprättandet av föreliggande finansiella rapporter enligt god redo-visningssed har ledningen använt uppskattningar och antaganden i redovisningen av tillgångar och skulder, liksom i upplysningar avseen-de eventualtillgångar och eventualförpliktelser. Verkligt utfall kan avvika från dessa uppskattningar.

Uppgifter om och analys av företagets resultat och finansiella ställ-ning baseras på räkenskaper enligt ”Combined”, som är upprättade i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) såda-na de antagits av EU. Vid upprättandet av redovisningen ska vissa redovisningsmetoder och redovisningsprinciper användas, vilkas tillämpning kan vara baserad på svåra, komplexa och subjektiva bedömningar från företagsledningens sida, eller på tidigare erfarenhe-ter och antaganden som med hänsyn till omständigheerfarenhe-terna bedöms som rimliga och realistiska. Användningen av sådana uppskattningar och antaganden påverkar redovisade belopp för tillgångar och skulder, liksom upplysningar avseende eventualtillgångar och eventualförpliktel-ser per balansdagen och redovisad nettoomsättning och kostnader under perioden. Verkligt utfall kan med andra antaganden och under andra omständigheter avvika från dessa uppskattningar. Nedan sam-manfattas de redovisningsprinciper som vid sin tillämpning kräver mer omfattande subjektiva bedömningar från företagsledningens sida vad gäller uppskattningar och antaganden i frågor som till sin natur är svår-bedömbara.

Nedskrivning av tillgångar

Alla tillgångar med lång nyttjandeperiod, inklusive goodwill, prövas varje år med avseende på behovet av eventuell nedskrivning, eller när händelser och förändringar inträffar som tyder på att det redovisade värdet av en tillgång inte kan återvinnas. En tillgång som minskat i värde skrivs ned till marknadsvärdet baserat på bästa tillgängliga infor-mation. Olika bedömningsgrunder har använts beroende på tillgången till information. Om ett marknadsvärde kan fastställas har detta använts och nedskrivningsbeloppet redovisats när indikation finns att det redovisade värdet på en tillgång inte kan återvinnas. I de flesta fall har marknadsvärdet dock inte kunnat fastställas och en uppskattning av verkligt värde har gjorts med tillämpning av nuvärdesberäkning av kassaflöden baserat på förväntat framtida utfall. Skillnader i uppskatt-ningen av förväntat framtida utfall och de diskonteringsräntor som använts kan resultera i avvikelser vid värderingen av tillgångarna.

Tillgångar med lång nyttjandeperiod, exklusive goodwill, avskrivs lin-järt över beräknad livslängd. Livslängden för materiella tillgångar beräk-nas för byggnader till mellan 10 och 40 år, för maskiner och tekniska installationer till 3–15 år och för övrig utrustning till 3–10 år. Bokfört nettovärde för Husqvarnas materiella tillgångar uppgick 2005 till 3 846 Mkr. Bokfört nettovärde för goodwill uppgick per bokslutsdagen till 1 728 Mkr. Företagsledningen gör regelbundet en omvärdering av livslängden för alla tillgångar av väsentlig betydelse. Det är företagsled-ningens uppfattning att rimliga förändringar i de faktorer som utgör grunden för uppskattningen av tillgångarnas återvinningsvärde inte medför att det redovisade värdet överstiger återvinningsvärdet.

Uppskjutna skatter

Vid upprättandet av de finansiella rapporterna gör Husqvarna en beräkning av inkomstskatten för varje skattejurisdiktion där Husqvarna är verksamt, liksom av uppskjutna skatter hänförliga till temporära skill-nader. Uppskjutna skattefordringar som huvudsakligen är hänförliga till förlustavdrag och temporära skillnader redovisas om skattefordringar-na kan förväntas återvinskattefordringar-nas genom framtida beskattningsbara intäkter.

Förändringar i antagandena om prognostiserade framtida

beskatt-väsentliga avvikelser från värderingen. Vid årets slut uppgick kundford-ringarna netto, efter reserveringar för osäkra fordringar, till 3 325 Mkr.

Reserveringar för osäkra fordringar uppgick vid årets slut till 89 Mkr.

Pensioner och övriga ersättningar efter avslutad anställning Husqvarna har förmånsbestämda pensionsplaner för en del av sina anställda i vissa länder. Beräkningen av pensionskostnaden grundas på antaganden om förväntad avkastning på förvaltningstillgångar, dis-konteringsränta och framtida löneökningar. Ändrade antaganden har direkt inverkan på kostnader för tjänstgöring under innevarande period, räntekostnader och förväntad avkastning på förvaltningstill-gångar. Vinst eller förlust, som uppstår när verklig avkastning på för-valtningstillgångar avviker från den förväntade och när aktuariellt beräknade förpliktelser justeras på grund av att antagandena erfaren-hetsmässigt ändras, periodiseras över de anställdas förväntade genomsnittliga återstående arbetsliv enligt den så kallade korridor-metoden.

Garantier

Som brukligt i den bransch där Husqvarna är verksamt omfattas många produkter av en garanti som ingår i priset och som gäller under en i förväg fastställd period. Avsättningar för garantier beräknas på grundval av historiska uppgifter om omfattningen av åtgärder, repara-tionskostnader m m. Därutöver görs avsättningar för garantier av goodwillkaraktär och utökade garantier. Även om förändringar i anta-gandena kan resultera i andra värderingar är det osannolikt att detta väsentligt skulle påverka Husqvarnas resultat eller ekonomiska ställ-ning. Husqvarnas avsättning för garantiåtaganden uppgick per den 31 december 2005 till 152 Mkr.

Not 2 Finansiell riskhantering

Den finansiella riskhanteringen för Husqvarnas enheter har utförts i enlighet med Electrolux-koncernens finanspolicy. De finansiella riskhan-teringsprinciper som gäller för Husqvarna beskrivs nedan.

Finansiell riskhantering

Husqvarna är utsatt för riskexponeringar relaterade till finansiella instru-ment såsom likvida medel, kundfordringar, leverantörsskulder, lån och derivatinstrument. Risker relaterade till dessa instrument är främst

• Ränterisker avseende likvida medel och upplåning

• Finansieringsrisker avseende Husqvarnas kapitalbehov

• Valutarisker avseende resultat

• Råvaruprisrisker som påverkar kostnaden för råvaror och insats-komponenter i tillverkade produkter

• Kreditrisker hänförliga till finansiella och kommersiella aktiviteter Styrelsen i Electrolux har antagit en finanspolicy samt en kreditpolicy för Electrolux-koncernen, vilka reglerar hur dessa risker ska hanteras och kontrolleras. Varje affärssektor har särskilda finansiella riktlinjer som antagits av respektive sektorstyrelse (samtliga riktlinjer benämns i fortsättningen finanspolicy). Riskhanteringen utförs bl a med hjälp av derivatinstrument i enlighet med fastställda limiter i finanspolicyn. Av finanspolicyn framgår även hur riskhanteringen av pensionsstiftelsernas tillgångar ska ske. Husqvarna följer denna finanspolicy.

Den finansiella riskhanteringen har i huvudsak centraliserats till Group Treasury inom Electrolux. Finansiella aktiviteter på nationell nivå hanteras av fyra regionala finansenheter i Europa, Nordamerika, Asien/Stillahavsområdet och Latinamerika. En särskild

riskkontrollfunk-Likvida medel

Likvida medel består av kassa och bank, upplupna ränteintäkter och förutbetalda räntekostnader och övriga kortfristiga placeringar.

Ränterisker avseende likvida medel

Electrolux Group Treasury hanterar ränterisken i dessa placeringar i enlighet med den placeringsnorm som definieras som ett endagsinne-hav. Avvikelser från denna norm är begränsade genom ett riskmandat.

Upplåning

Husqvarnas skuldhantering hanteras av Electrolux Group Treasury för att säkerställa effektivitet och riskkontroll. Lån upptas huvudsakligen på moderbolagsnivå och överförs till dotterbolag i form av interna lån eller kapitaltillskott. Kortfristig finansiering sker även lokalt i dotterbolag i länder med valutarestriktioner.

Finansieringsrisk

Med finansieringsrisk avses risken att finansieringen av Husqvarnas kapitalbehov samt refinansieringen av utestående lån försvåras eller fördyras. Genom att hålla en jämn förfalloprofil för upplåningen samt genom att undvika att den kortfristiga upplåningen överstiger tillgänglig likviditet kan finansieringsrisken minskas.

Valutarisk

Valutarisk innebär att Husqvarna är exponerat för valutarisker på grund av att ogynnsamma förändringar i valutakurser kan påverka resultatet och eget kapital negativt. I syfte att hantera dessa effekter säkrar kon-cernen valutariskerna inom ramen för finanspolicyn.

Transaktionsexponering från kommersiella flöden

Enligt finanspolicyn ska säkring av prognostiserad framtida försäljning i utländsk valuta ske med hänsyn tagen till prisbindningsperioder och konkurrenssituation. Normalt säkras 75–100 % av de fakturerade och prognostiserade flödena upp till sex månader, medan prognostiserade flöden för 6–12 månader säkras till mellan 50 och 75 %. Avvikelser förekommer, men den maximala säkringshorisonten är 18 månader.

Valutakänslighet i transaktionsexponering

Husqvarna är särskilt utsatt för fluktuationer i valutakursen mellan SEK och USD, EUR, CAD, GBP och ett antal andra valutor.

Råvaruprisrisk

Råvaruprisrisk avser risken för att kostnaderna för direkt och indirekt material stiger när underliggande råvarupriser stiger på världsmarkna-den. Husqvarna påverkas av förändringar i råvarupriser på grund av ingångna leveransavtal, där priserna är kopplade till råvarupriset på världsmarknaden. Riskexponeringen kan delas upp i direkt råvarupris-risk, som innebär full exponering, och indirekt råvaruprisråvarupris-risk, som inne-bär en exponering som avser råvaruprisrisken inbäddad i en insats-komponent. Råvaruprisrisk hanteras genom avtal med leverantörerna.

KREDITRISK

Kreditrisk i finansiell verksamhet

Kreditriskexponering uppstår vid placering av likvida medel, men även som en motpartsrisk hänförlig till handel med derivatinstrument. För att minimera exponeringen genomförs transaktionerna huvudsakligen av Electrolux.

Kreditrisk i kundfordringar

Husqvarnas försäljning sker till ett stort antal kunder, t ex större

åter-Segmenten ansvarar för förvaltningen av de operativa tillgångarna och deras resultat beräknas på denna nivå, medan Electrolux Group Treasury ansvarar för finansieringen på koncern- och landnivå. Följ-aktligen fördelas inte likvida medel, räntebärande tillgångar och skulder och eget kapital till segmenten.

Sekundära segment – Geografiska områden

Husqvarnas segment är huvudsakligen verksamma på tre geografiska områden: Europa, Nordamerika och övriga världen. Tabellen nedan visar Husqvarnas sammanslagna försäljning per geografisk marknad, oberoende av var produkterna tillverkats.

Försäljning per geografisk marknad

2005 2004

Europa 10 644 9 520

Nordamerika 16 397 16 049

Övriga världen 1 727 1 633

Totalt 28 768 27 202

Tillgångar och investeringar per geografiskt område

Tillgångar Investeringar

Not 4 Nettoomsättning och rörelseresultat

Nettoomsättningen i Sverige uppgick till 1 080 Mkr (871). Exporten från Sverige uppgick under året till 6 700 Mkr (5 704), varav 5 129 Mkr (4 493) till enheter inom Husqvarnas dotterbolag. Husqvarnas intäkter från serviceverksamhet uppgick till 11 Mkr (13).

Rörelseresultatet inkluderar kursdifferenser som netto uppgår till 67 Mkr (168). Husqvarnas svenska fabriker svarade för 64 % (60) av det totala tillverkningsvärdet. Husqvarnas kostnader för forskning och utveckling uppgick till 305 Mkr (297) och redovisas under kostnad för sålda varor.

Årets avskrivningar uppgick till 827 Mkr (718). Löner, ersättningar och sociala avgifter uppgick till 4 034 Mkr (4 041) och kostnad för pensioner samt övriga ersättningar efter avslutad anställning uppgick till 82 Mkr (95).

Not 5 Övriga rörelseintäkter

2005 2004

Vinst vid försäljning av

Materiella anläggningstillgångar 10 1

Not 3 Redovisning per segment

Segmentsrapporteringen är uppdelad i primära och sekundära seg-ment, där affärsområdena är de primära segmenten och geografiska områden de sekundära segmenten.

Primära segment – Affärsområden

Husqvarnas verksamhet består av trädgårdsprodukter för konsument-marknaden och professionella utomhusprodukter. Husqvarnas verk-samhet redovisas i två segment, Konsumentprodukter och Professio-nella produkter. Konsumentprodukter omfattar trädgårdsutrustning och lågspecificerade motorsågar. Professionella produkter omfattar hög-specificerade motorsågar, röjsågar och utrustning för skötsel av större grönområden liksom kapmaskiner, diamantverktyg och annan utrust-ning för kaputrust-ning av t ex betong och sten.

Finansiell information för de ovannämnda segmenten redovisas i nedanstående tabell.

Nettoomsättning Rörelseresultat

2005 2004 2005 2004

Konsumentprodukter 18 360 17 579 1 372 1 607 Professionella produkter 10 408 9 623 1 739 1 521

Totalt 28 768 27 202 3 111 3 128

Övrigt –213 –145

Totalt 28 768 27 202 2 898 2 983

Investeringar i

Tillgångar Skulder anläggningstillgångar Kassaflöde1)

2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004

Konsumentprodukter 9 626 7 971 3 907 3 325 777 517 980 1 315

Professionella produkter 6 642 5 739 2 016 1 834 334 393 1 560 1 656

Totalt 16 268 13 710 5 923 5 159 1 111 910 2 540 2 971

Övrigt 876 479 998 1 023 –241 –200

17 144 14 189 6 921 6 182 1 111 910 2 299 2 771

Likvida medel 371 109 – – – – – –

Räntebärande fordringar – – – – – –

Räntebärande skulder – – 8 178 3 380 – – – –

Eget kapital – – 2 416 4 736 – – – –

Finansiella poster – – – – – – –177 –105

Betald skatt – – – – – – –386 –593

Totalt 17 515 14 298 17 515 14 298 1 111 910 1 736 2 073

1) Kassaflöde från den löpande verksamheten och investeringsverksamheten.

2) Omfattar Husqvarnas andel av Electrolux koncerngemensamma poster och serviceaktiviteter.

Not 7 Leasing

Husqvarnas finansiella leasingavtal per den 31 december 2005, redo-visade som anläggningstillgångar, utgörs av:

2005 2004

Anskaffningsvärde

Byggnader 86 66

Maskiner och övriga inventarier 4 4

Utgående balans 31 dec. 90 70

Ackumulerade avskrivningar

Byggnader 2 –

Maskiner och övriga inventarier 1 1

Utgående balans 31 dec. 3 1

Värde enligt balansräkningen 31 dec. 87 69

Framtida minimileaseavgifter fördelar sig enligt följande:

Nuvärdet av framtida finan-Operationell Finansiell siella minimi-leasing leasing mileaseavgifter

2006 210 10 10

2007–2010 398 39 34

2011– 82 47 34

Totalt 690 96 78

2005 års kostnader för leasing (minimileaseavgifter) uppgick till 256 Mkr (175 Mkr år 2004).

Operationell leasing

Bland Husqvarnas operationella leasingavtal förekommer inga variabla avgifter av materiellt värde. Det förekommer heller inga restriktioner i avtalen.

Finansiell leasing

Inom Husqvarna förekommer inga finansiella icke-uppsägningsbara avtal som vidareuthyrs. Vidare ingår inga variabla avgifter i periodens resultat. I avtal avseende fastigheter finns inga restriktioner. Möjlighet att förvärva leasade fastigheter vid avtalens slut förekommer. Nuvärdet av de framtida minimileaseavgifterna uppgår till 78 Mkr.

Not 8 Finansiella intäkter och kostnader

2005 2004

Finansiella intäkter

Ränteintäkter 14 7

Utdelningar 1 2

Finansiella intäkter totalt 15 9

Finansiella kostnader

Räntekostnader –192 –114

Kursdifferenser på lån och upplåning, netto 0 0

Finansiella kostnader totalt –192 –114

Not 9 Skatt

2005 2004

Aktuell skatt –391 –552

Uppskjuten skatt 46 –3

Totalt –345 –555

Husqvarnas teoretiska skattesats beräknas utifrån en viktning av Husqvarnas totala nettoomsättning per land multiplicerat med lokal bolagsskattesats. Inga väsentliga förändringar har skett i skattesatser-na under 2005.

Teoretiska och faktiska skattesatser, %

2005 2004

Teoretisk skattesats 33,0 33,0

Icke skattepliktiga överföringar till Electrolux –20,3 –13,7

Effektiv skattesats 12,7 19,3

Förlustavdrag

Husqvarna hade per den 31 december 2005 förlustavdrag och andra avdragsgilla temporära skillnader uppgående till 517 Mkr (406), som ej beaktats vid beräkning av uppskjuten skattefordran. Förlustavdragen förfaller enligt följande:

2005

2006 –

2007 1

2008 –

2009 –

2010 5

Och senare 290

Utan tidsbegränsning 221

Totalt 517

Husqvarna hade uppskjuten skatt redovisad mot eget kapital som uppgick till 362 Mkr (0) per den 31 december 2005. Uppskjuten skatt redovisad mot resultaträkningen uppgick till 46 Mkr (–3). Uppskjuten skatt på valutakursdifferenser uppgick till –35 Mkr (–16).

Uppskjutna skattefordringar och skatteskulder

Tillgångar Skulder Netto

2005 2004 2005 2004 2005 2004

Anläggningstillgångar 555 137 485 467 70 –330

Varulager 51 58 143 136 –92 –78

Fordringar 18 16 7 4 11 12

Likvida medel – – – – – –

Avsättning för pensioner och liknande förpliktelser 94 121 15 19 79 102

Övriga avsättningar 38 25 29 14 9 11

Finansiella skulder och rörelseskulder 115 110 1 2 114 108

Övrigt 51 44 – – 51 44

Skattedel av förlustavdrag 10 11 – – 10 11

Uppskjutna skattefordringar/skulder 932 522 680 642 252 –120

Kvittning av skatt –176 –175 –176 –175 – –

Uppskjutna skattefordringar/-skulder, netto 756 347 504 467 252 –120

Uppskjutna skattefordringar uppgick till 756 Mkr, varav 92 Mkr bedöms bli utnyttjade inom 12 månader. Uppskjutna skatteskulder uppgick till 504 Mkr, varav 3 Mkr bedöms bli utnyttjade inom 12 månader.

Not 10 Immateriella anläggningstillgångar

Produkt-Goodwill utveckling Programvaror Övrigt Totalt

Anskaffningskostnader

Ingående balans 2004-01-01 1 550 149 4 251 1 954

Årets anskaffningar – – – – –

Utveckling – 120 – 10 130

Fullt avskrivna – – – –1 –1

Kursdifferenser –107 –6 – –3 –116

Utgående balans 2004-12-31 1 443 263 4 257 1 967

Årets anskaffningar – – – 5 5

Utveckling – 143 5 – 148

Fullt avskrivna – –5 – – –5

Kursdifferenser 285 –11 0 11 285

Utgående balans 2005-12-31 1 728 390 9 273 2 400

Ackumulerade avskrivningar enligt plan

Ingående balans 2004-01-01 10 0 42 52

Årets avskrivningar – 29 2 28 59

Fullt avskrivna – – – –1 –1

Nedskrivningar – – – – –

Kursdifferenser – – – –1 –1

Utgående balans 2004-12-31 39 2 68 109

Årets avskrivningar – 65 5 29 99

Fullt avskrivna – –5 – – –5

Nedskrivningar – 8 – – 8

Kursdifferenser – 4 – 3 7

Utgående balans 2005-12-31 111 7 100 218

Värde enligt balansräkningen 2004-12-31 1 443 224 2 189 1 858

Värde enligt balansräkningen 2005-12-31 1 728 279 2 173 2 182

Immateriella tillgångar med obestämd livslängd

Not 11 Materiella anläggningstillgångar

Maskiner och Pågående

Mark och andra tekniska nyanläggningar

markanläggningar Byggnader anläggningar Inventarier och förskott Totalt Anskaffningskostnader

Ingående balans 2004-01-01 107 1 423 5 309 293 208 7 340

Årets anskaffningar 9 29 166 24 682 910

Överföring av pågående arbeten och förskott 0 –16 452 7 –443 –

Försäljningar, utrangeringar m m 0 –10 –325 10 –15 –340

Kursdifferenser –3 –75 –303 –8 –68 –457

Utgående balans 2004-12-31 113 1 351 5 299 326 364 7 453

Årets anskaffningar 0 112 270 21 708 1 111

Överföring av pågående arbeten och förskott 20 232 414 –29 –637 –

Försäljningar, utrangeringar m m 11 –53 –201 –26 54 –215

Kursdifferenser 11 168 745 32 94 1 050

Utgående balans 2005-12-31 155 1 810 6 527 324 583 9 399

Ackumulerade avskrivningar enligt plan

Ingående balans 2004-01-01 9 643 3 558 228 4 438

Årets avskrivningar 1 59 575 24 – 659

Försäljningar, utrangeringar m m – –78 –257 6 – –329

Nedskrivningar – – – – – –

Kursdifferenser – –37 –226 –7 – –270

Utgående balans 2004-12-31 10 587 3 650 251 4 498

Årets avskrivningar 1 79 647 1 – 728

Försäljningar, utrangeringar m m 11 –87 –210 –28 – –314

Nedskrivningar – – – – – –

Kursdifferenser 1 75 542 23 – 641

Utgående balans 2005-12-31 23 654 4 629 247 5 553

Värde enligt balansräkningen 2004-12-31 103 764 1 649 75 364 2 955

Värde enligt balansräkningen 2005-12-31 132 1 156 1 898 77 583 3 846

Bokfört värde för mark uppgick till 101 Mkr (95).

Taxeringsvärde för Husqvarnas svenska verksamhet uppgick till 206 Mkr (205) för byggnader och till 44 Mkr (44) för mark. Motsvarande bokförda värden uppgick till 142 Mkr (143) för byggnader och till 13 Mkr (14) för mark.

Ackumulerade nedskrivningar för byggnader och mark uppgick vid årets slut till 8 Mkr (8) samt för maskiner och övriga inventarier till 0 Mkr (0).

Not 12 Finansiella anläggningstillgångar

2005 2004

Långfristiga värdepappersinnehav1) 12 20

Övriga långfristiga fordringar 10 9

Pensionstillgångar2) 144 107

Totalt 166 136

1) Finansiella tillgångar tillgängliga för försäljning är inkluderade till ett värde av 8 Mkr.

2) Pensionstillgångar är hänförliga till USA, Sverige och Schweiz.

Not 14 Övriga tillgångar

2005 2004

Övriga kortfristiga fordringar 469 418

Avsättning för osäkra fordringar –18 –16

Förutbetalda kostnader och

upplupna intäkter 113 111

Totalt 564 513

Under övriga kortfristiga fordringar ingår mervärdesskatt samt övrigt.

Not 16 Finansiella instrument

Husqvarnas verksamhet har till stor del finansierats genom Electrolux cash pool och interna lån.

Likvida medel består av kassa och bank, upplupna ränteintäkter och förbetalda räntekostnader och övriga kortfristiga placeringar.

Valutakänsligheten i transaktionsexponering har hanterats i enlighet med finanspolicyn (se Not 2). Försäljning och/eller köp av valutatermi-ner har gjorts av Electrolux Group Treasury som genomför dessa externa transaktioner. Vid årets slut uppgick marknadsvärdet på dessa terminskontrakt till 104 Mkr på tillgångssidan och 146 Mkr på skuld-sidan. Merparten av kontrakten har kortare förfallotid än 12 månader.

Inga terminskontrakt har längre förfallotid än 18 månader.

Kommersiella flöden

Tabellen nedan visar prognosticerat transaktionsflöde (import och export) på helårsbasis för 2006 liksom ingångna säkringar vid bokslu-tet 2005.

Säkrade belopp under 2006 styrs av säkringspolicyn för varje enskilt flöde med beaktande av riskexponeringen. Nettosäkring av flöden över 12 månader och upp till 18 månader, som inte framgår av tabellen, uppgår till 363 Mkr och har huvudsakligen gjorts i USD/SEK och EUR/SEK.

EUR CAD USD AUD DKK PLN GBP Övriga Totalt

Transaktions-flöde,

brutto 3 002 1 065 –417 265 261 240 214 879 5 509 Säkring –2 409 –647 249 –145 –181 –135 –108 –529 –3 905

Transaktions-flöde, netto 593 418 –168 120 80 105 106 350 1 604

Not 17 Ställda säkerheter för skulder till kreditinstitut

2005 2004

Fastighetsinteckningar 45 39

Totalt 45 39

Not 18 Aktiekapital och antal aktier

Aktiekapital, Mkr 2005-12-31 bestod aktiekapitalet av

4 950 000 aktier à nominellt 100 kr 495

Totalt 495

Aktiekapitalet avser Husqvarna AB som är ett helägt dotterbolag till Electrolux.

Not 19 Anställda och ersättningar

Genomsnittligt antal anställda under 2005 var 11 681 (11 657). Av dessa var 7 593 (7 577) män och 4 088 (4 080) kvinnor.

Genomsnittligt antal anställda per geografiskt område

2005 2004

Geografiskt område

Europa 4 963 5 228

Nordamerika 6 068 5 853

Övriga världen 650 576

Totalt 11 681 11 657

Löner, andra ersättningar och sociala kostnader

2005 2004

Löner och Sociala Löner och Sociala Mkr ersättningar kostnader ersättningar kostnader

Totalt 3 047 987 3 053 988

(varav pensionskostnader) (82) (95)

Pensioner och övriga ersättningar efter avslutad anställning Husqvarna finansierar pensionsplaner i många av de länder där det finns verksamheter av betydelse. Pensionsplanerna kan vara avgiftsbe-stämda eller förmånsbeavgiftsbe-stämda eller en kombination av båda. För-månsbestämda planer innebär att bolaget har en pensionsförpliktelse som grundar sig på slutlig eller genomsnittlig lön under anställningsti-den, anställningstid och andra faktorer som inte är kända förrän vid uppnådd pensionsålder. Avgiftsbestämda pensionsplaner innebär att bolaget gör periodiska inbetalningar till oberoende myndigheter eller fonder och ersättningsnivån är beroende av den uppnådda avkast-ningen på dessa investeringar.

I vissa länder gör bolagen avsättningar för obligatoriska ersättningar efter avslutad anställning. Dessa avsättningar täcker Husqvarnas för-pliktelse att betala avgångsvederlag till sina anställda när de slutar sin anställning på grund av uppnådd pensionsålder, avskedande eller egen uppsägning. Dessa planer är specificerade nedan som Övriga ersättningar efter avslutad anställning.

Utöver pensionsförmåner täcker Husqvarna andra ersättningar efter avslutad anställning, främst sjukvård, för en del av sina anställda i vissa länder (USA). Dessa planer är specificerade nedan som Övriga ersätt-ningar efter avslutad anställning.

Husqvarnas väsentligaste förmånsbestämda pensionsplaner avser anställda i USA, Storbritannien, Norge och Sverige. Alla planer är fon-derade.

Ett fåtal av Husqvarnas anställda i Sverige omfattas av en förmåns-bestämd plan som omfattar flera arbetsgivare och förvaltas av Alecta.

Det har inte varit möjligt att få den information som krävs för att redovi-sa denna som en förmånsbestämd plan och redovisningen har därför skett som för en avgiftsbestämd plan.

Av tabellerna nedan framgår förpliktelserna i Husqvarnas planer, de antaganden som ligger till grund för beräkningarna av dessa förpliktel-ser, förvaltningstillgångar relaterade till de förmånsbestämda planerna samt de belopp som redovisats i resultaträkningen och balansräkning-en. Tabellerna inkluderar även en avstämning av nettoavsättningarnas förändringar under året. Enligt Husqvarnas riktlinjer för redovisning av aktuariella vinster och förluster redovisas i resultatet den del av de ackumulerade oredovisade vinster eller förluster i respektive plan som överstiger 10 % av det högsta av förpliktelser eller förvaltningstillgång-ar. Denna del av vinster eller förluster som uppstår i respektive plan redovisas över den förväntade genomsnittliga kvarvarande

anställ-Specifikation av nettoavsättningar avseende pensioner och övriga ersättningar efter avslutad anställning

2005 2004

Pensioner, Övriga ersätt- Pensioner, Övriga

ersätt-förmånsbe- ningar efter av- förmånsbe- ningar efter

av-stämda planer slutad anställn. Totalt stämda planer slutad anställn. Totalt

Nuvärdet av ofonderade förpliktelser 135 65 200 112 58 170

Nuvärdet av fonderade förpliktelser 1 664 – 1 664 1 243 – 1 243

Förvaltningstillgångarnas verkliga värde –1 296 – –1 296 –915 – –915

Oredovisade aktuariella vinster och förluster –320 –13 –333 –128 –4 –132

Oredovisade kostnader avseende tjänstgöring

under tidigare år –6 – –6 –7 – –7

Nettoavsättningar avseende pensioner och övriga

ersättningar efter avslutad anställning 177 52 229 305 54 359

Varav redovisade som förutbetalda pensionskostnader 144 144 106 106

avsättningar för pensioner och övriga ersättningar

efter avslutad anställning 321 52 373 411 54 465

Nuvärdet av förpliktelsen för ofonderade planer avseende övriga ersättningar efter avslutad anställning uppgick till 65 Mkr (58), varav sjukvårdsförmå-ner uppgick till 30 Mkr (24). Nettoavsättningarna för övriga ersättningar efter avslutad anställning uppgick till 52 Mkr (54), varav sjukvårdsförmåsjukvårdsförmå-ner uppgick till 25 Mkr (30).

Förvaltningstillgångarna innehåller aktier utgivna av AB Electrolux till ett verkligt värde av 11 Mkr (8).

Kostnader för pensioner och övriga ersättningar efter avslutad

Kostnader för pensioner och övriga ersättningar efter avslutad

Related documents