• No results found

Viktigast att ta hänsyn till i en utbildning

Vad anser du är viktigast att ta hänsyn till vid utformandet av en nationell grundläggande utbildning i PBL?

På kommun

Svar

Att bygga utbildningen på praktiska situationer, fallstudier och rättstillämpning

Att den följer utvecklingen utifrån de krav länsstyreslen ställer för att inte överpröva en detljplan. Att den innebär att kommunerna jobbar på samma sätt, inklusive länsstyrelsen

Att den är lättillgänglig och begriplig. Att den är webb-baserad

Att det är mycket erfarna, och pedagogiska lärare. Väl förberedda och bra kursmaterial. Att utbildningar/konferenser kan hållas mer lokalt, inte koncentreras enbart till storstadsregionerna. Att få kunskap och förståelse för hela kedjan: öp, Dp, genomförande, BLOV, tillsyn

Att ge de nya en grundlig bild av syftet med lagen och hur myndighetsrollen bör hanteras i mötet med de sökande och andra inblandade i byggandet. Många har inte helt lätt att hantera

myndighetsrollen då de har kommit från privat företagsamhet byggare/konsult osv. Processen efter givet lov, själva byggandet och de krav som ställs på myndighten i sin roll i arbetet med samråd och tillsyn.

Att handläggarna befinner sig på olika nivåer beroende på utbildning. Planarkitekterna från Karlskrona har en grundläggande nivå men här börjar det komma många med kandidatutbildning som jag uppfattar inte alls har den kompetens som krävs vad gäller lagstiftning.

Att lägga den på rätt nivå och att göra den så intressant att de som den riktar sig till verkligen tar del av utbildningen. Det får inte bli en utbildning för de redan frälsta. Kul och snabbt tror jag behövs för att de nya ska komma in i arbetet. Glöm inte heller bort att det hela tiden kommer nya rookiesar, så att utbildningen blir rullande och återkommande. Gör den i avsnitt så man kan hoppa på vid olika tillfällen och så den fortsätter sen. Repetition och nyheter även för dem som jobbat länge behövs också.

Att skapa förståelse för helheten - hur PBL samspelar med annan lagstiftning för att nå ett långsiktigt hållbart samhälle, och att god planering är att ha mycket stor medvetenhet om genomförandefrågorna.

Att sätta lagtexten i relation till verkligheten. Att kunna bevilja avsteg från vissa saker för att uppnå en bättre helhet och ett bättre slutresultat. Unga medarbetare har en tendens att lagra lagtexter på varandra utan att se helheten.

Att tydligt kommunicera tydligt var gränsen går mellan lagens krav och lokala ambitioner. Det jag menar är, hur höga krav kan jag, enligt lagstiftningen, ställa på t.ex. arkitektonisk utformning och när övergår detta från att vara enligt pbl:s mening (prejudikat) till att handla om arkitektonisk rådgivning alt. lokalt högre ambitioner på kvalitét. Det är viktigt att tjänstemännen uttrycker sig tydliigt och pedagogiskt mot sökanden om vad som är lagens krav och när vi kan vägra bygglov och vad som tips och råd och önskemål. Min erfarenhet är att detta är en svår balans där det ofta väger över till att sökanden alltid uppfattar det som krav.

Att utbilda mot en mjukare rådgivande roll mot ett bra byggande o utv

Att utbildningarna sprids över landet för att minimera resor samt skapa ett regionalt nätverk. Att utbildningen har goda referenser till vardagen som handläggare. Tex många exempel på situationer man kan hamna i.

Att utbildningen är tillgänglig dvs spridd över landet och inte bara koncentrerad till storstäderna. ATT ÄRENDEN HANTERAS LIKA OAVSETT KOMMUN/STAD, PLANFÖRFARANDET TILLÄGG - ENKELT- NORMALT O NÄR MAN KAN ANVÄNDA DEM

Att även hitta former för utbildning av politiker på lokal nivå!!

Behovet av likställd och likformig hantering av regelverket i riket. Klagomål respektive utnyttjande av systemet kommuner och länsstyrelser från större byggherrar och husförsäljare hänger oftast samman med olikheterna mellan kommuner och länsstyrelser, för att inte nämna domstolar och centrala verk (ex. bullerfrågorna).

Betona gärna tillyn enligt PBL och framtagandet av råd och riktlinjer för området. Bra kursmaterial.

Det bör vara en kombination av distansutbildning och klassrumsutbildning. Det är värdefullt att stråla samman inte minst för framtida kontaktnät, men därimellan ska undervisning och fördjupning kunna bedrivas via videokonferensanläggningar. Småkommuner har ytterligt begränsade resurser och det är sannolikt också dessa som har det största behovet att ge sina nyanställda utbildning. Ofta ska handläggarna behärska både översiktsplanering och detaljplanering och inte sällan är de både nyanställda och helt ensamma. Det är ett stort ansvar som läggs på ofta helt oerfarna medarbetare.

Satsa också på att utbilda politikerna i att förstå sambanden mellan ÖP- detaljplan -bygglov. Utbilda också i rättspraxis. Vad är mindre avvikelse från detaljplan, hur långt kan man gå..etc?. Det vore inte fel med lite enhetligare rättstillämning till vägledning för både politiker och tjänstemän. Det finns också ett klart behov av möten människor emellan, som kan vara grunden till spontana nätverk. "Spontana" kontakter och nätverk bidrar till att se helheten och vidga "synfältet".

Det är viktigt att se helheten d v s allt från planläggning, bygglov och genomförandeprocessen från tekniskt samråd, startbesked t o m slutbesked.

Ett fokus på plangenomförandet. Vad får de planbestämmelser du lägger i din plan för verkan/betydelse då planen ska genomföras. Vad kan resp inte kan reglas i en detaljplan. Fokus på hur kommunerna jobbar i praktiken med processer rörande prövning av detaljplaner och bygglov och hur hållbarhet och kvalitet därigenom kan främjas/påverkas i olika led och genom olika aktörer.

Fundera över syftet. Vad lär man sig i det dagliga arbetet och vad behöver man lära sig på kurs. Själv tror jag att man på utbildningen behöver få en grundläggande förståelse för lagstiftningens uppbyggnad. Så att man förstår kopplingar och lär sig hitta.

Förankring i verkliga projekt.

Gedigen kunskap om tillämpning av gällande lagstiftningar. Att det finns en konstruktiv ambition att inte bara lära ut hur utbildaren gör på sin typ av arbetsplats och geografiska belägenhet utan att vara öppen för den verktygslåda av olika tillämpningar som PBL ger och att samtidigt vara tydlig med var gränserna går, på vilka sätt det ofta görs felaktiga tillämpningar (så man kan råda bot på några av dessa) etc.

Här skriver jag fritt: Det finns andra som arbetar med angränsande lagstiftning/arbetsuppgifter som behöver ha en förståelse för PBL, tex miljöbalkshandläggare. Här ser jag större behov för en- till tvådagarsutbildning för att skapa förståelse för varnadras verklighet. Och samma sak åt andra hållet. Kontakta Naturvårdsverket och be de utföra en miljöbalksutbildning med samma premisser för PBL-handläggare. //Timrå.

Hög grad av konkretion, baserad mycket på konkreta ärenden och rättsfall. Juridiken. Främst PBL och PBF men även anslutande författningar.

Klargöra rollen för handläggare att sköta rättssäkerheten i regleringen av byggande enligt PBL och uppdraget gentemot tredje man att skapa en god bebyggd miljö.

komma till skott snabbt innan problemen blir för stora

Kompetensutveckling och kompetensförsörjning utanför stora tätorter Kopplingen till det politiska etablissemanget.

Kopplingen till faktiskt genomförande. Inte bara i lantmäterifrågor, utan även till exploateringsavtal och ekonomiska förhandlingar m.m.

Likriktning i hur PBL tillämpas över landet

Livslångt lärande dvs att i takt med att regelverket förändras så måste även utbildningen hänga med, dels för nya personer men också (väldigt viktigt!) som uppdatering för personer som tidigare arbetat närliggande PBL.

Lokalisera utb på så sätt att många kommuner tar sig tid/kosnad att delta. Tänker då främst på norrlandskommunerna.

Många av de vi anställer är kunnigt folk från byggbranschen men med mycket lite erfarenhet av lagstiftningen. Det behövs en god grund för vad PBL och BBR betyder och de juridiska aspekterna. Vad måste vi tänka på och i vilken mån kan man göra avsteg och när kan man inte göra avsteg. Hur tolkar man detaljplaner. Viktigt att veta att det finns andra lagstiftningar som vi ska ta hänsyn till, men som ibland går stick i stäv med PBL och BBR. Tack för att ni jobbar på detta, det är av stor betydelse för oss.

nära kontakt med "verkliga fall", praktik, helhetssyn över olika aspekter av planering och byggande PBL syfte och tankarna bakom paragraferna, rättsfall och tillämpning

PBL-kunskap Bemötandefrågor

Huvudmannaskap när inte kommunen är huvudman för allmän plats. Gemensamhetsanläggning, x- områden, u-områden osv.

Byggrättens utformning: Antal våningar, byggnadshöjd, byggnadsarea, bruttoarea. Gatukostnader och gatukostnadsutredningar.

Regional samsynj

Regionalt genomförande så att resan inte blir så lång. Nationell styrning så att vi har lika regler i hela landet!

Relevanta baskunskaper och erfarenhet. Tolkning av lagstiftningen.

Samsyn och samordning av regelverket -- jmf. domstolarna utslag på liknande ärenden. Det skiljer för mycket från fall till fall idag.

se tidigare svar.

Kanske också att ha ett konkret planläggningsärende som utgångspunkt för arbetet sprida ut på fler kursorter än bara Stockholm

Ta hänsyn till att många kommuner är små och alla har inte den där ekonomiska tillväxten sker i storstadsområdena. Hur hanterar vi genomförandefrågor när ekonomin står och väger eller visar minus?

Teori med koppling till juridiken. Praktikfall

Utgå från hur behovet ser ut. Våga bredda utbildningen så att den tränger djupare än PBL:s paragrafer. Det handlar om bemötandefrågor, kunskap kring det politiska spelet m.m. Lycka till! Webbutbildningar är absolut bäst.

Verkligheten, fördelningen allmänt-enskilt

Vid jämförelse med den förra vid nya PBL så måste den vara mer genomarbetad och fokuserad på reella problem.

Öka förståelse för de olika rollerna, tjänsteman / politiker. Samt öka förståelsen för myndighetsperspektivet.

På länsstyrelse

Svar

Anpassning till olika personers uppdrag / roll. Den görs tillgänglig på deltagarens villkor ( på nätet) i kombination med fysiska möte. Dokumentation som man kan återkomma till. Stöd till att skapa nätverk mellan deltagarna.

Att det, utöver faktaförmedling, finns utrymme för diskussioner kring bedömningsfrågor. Att förstå såväl möjligheter som begränsningar vid tillämpning av PBL.

Att involvera Länsstyrelsen tidigt så att vi som arbetar med PBL och kan hjälpa till att vara ex lärare får möjlighet att planera in det i vår verksamhetsplanering.

Att på ett pedagogiskt sätt beskriva systemet och dess olika processer och hur det är tänkt att fungera samt konsekvenserna av detta för olika aktörer i sammanhanget. En tydlig överblick helt enkelt innan man går in i detaljerna.

länsstyrelsen, Lantmäteriet och kanske någon annan central myndighet vara med i refernsgrupp i framtagandet av materialet. De paket och material som tas fram måste vara utformade på så vis att de olika aktörerna skall kunna anvaända materialet ganska fritt på de arenor, digitala såväl som fysiska som finns och de som kan skapas. En möjlighet är att vächa PBL-direktwebben till liv för att ta hand om det nätverksbyggande och kontinuietsskapande åtgärder som behövs för att satsningen hålls levande och fungerar över tid.

blanda kommuner o länsstyrelser. konsulters utbildning? regionala utbildningar positivt. för en till tre län?

Det behövs ett utbildningsmaterial och föreläsningar på nätet typ TED eller som andra universitet har. Därefter kan kommunen, länsstyrelsen, ensam eller tillsammans med andra ordna . Inga utbildningslag eller fysiska utbildningar. Bra att ha utbildningar i det sammanhang man arbetar i. På den egna arbetsplatsen tillsammans med kollegor eller med kollegor från andra myndigheter regionalt.

Det är svårt att säga något generellt om förkunskaper eller hur mycket tid som behöva för utbildning, eftersom det beror på vad personen har för bakgrund. Fysiska planerare kan mer än kulturgeografer eller husarkitekter. Men det är viktigt att utbildningen tar upp sådant som man inte självklart lär sig i det dagliga arbetet. Det som är lätt att läsa sig till i lagen (t ex vart ärenden ska skickas under olika skeden i en process) eller i Kunskapsbanken (vad som ingår i olika

planbestämmelser) är det inte lika stort behov att gå på kurs om, som mer subtila insikter, som man kanske måste kombinera flera olika lagparagrafer för att begripa.

Gedigen kunskapsöverföring om syftet med PBL, arbetsmetodik samt problematisering av sambanden med annan lagstiftning

Noggrann kontroll av deltagarnas förkunskaper så att utbildningen blir relevant för varje deltagare. Olika utbildningstillfällen kan gärna vara kopplade till varandra såtillvida att i kurserna ingår någon slags hemuppgifter.

Kan i o s f exkludera andra som bara vill gå vid ett tillfälle, men det kanske går att kombinera. Se till att det är användbart även för dem som varit med ett litet tag, helt nya är inte så måmga/ofta.

utbildningens tillgänglighet geografiskt och över tid, helst via webb

Vilken stol resp handläggare sitter på, rollerna i planprocessen. vad som kan och får regleras och vad som regleras lämpligast på annat sätt. Grundstenarna i planlagstiftningen och

hushållningsbestämmelserna, hur funkar t ex riksintressen ?

Som byggherre/konsult

Svar

Ansvar och befogenheter i processen samt att jobba i "samarbete" med övriga aktörer för att gemensamt uppnå målet med PBL.

Att behandlingen och handlägningen blir på likartat sätt i alla kommuner

Att utbildningen genomförs av personer med erfarenhet från både offentlig sektor och det privata näringslivet.

-hur planbestämmelser ska utformas dvs. vad får bestämmas i detaljplaner och vad innebär de bestämmelser som satts i detaljplanen vid lovgivning

-Processer (DP, ÖP, FÖp, program)

Lovprocessen och kommunikationen kring denna. Olika kursnivåer (grundläggande, djupare, fördjupande)

Stor fråga, men jag tycker att viktningen mellan olika mål och intressen är en viktig del att diskutera.

Att välja rätt målgrupp och kompetenta föreläsare. Planarbete, strandskydd,bygglov, sanktioner, Gis Praktisk tilllämpning

Önskvärt vore att förändra lagstiftningen så att svensk bygg o bygglovsprocess kunde ske smidigare med färre instanser men ändå kunna säkra kvaliten från alla aktörer.

Related documents