• No results found

Visningarna för provklasserna

In document Levande läromedel (Page 137-141)

Totalt genomfördes sju visningar: tre för åk 2-3, två st för åk 6, tre för vuxengrupper. Klasslärarna hade själva valt att delta i visning- arna med inriktning på genus. Observatör var med vid fem visningar. De visningar där observatör saknades har museipedagogen som vi- sade utställningen sammanfattat muntligt. Vuxengrupperna deltar i ett alfabetiseringsprojekt kallat Alfa på Kom Vux i Landskrona, där eleverna lär sig läsa och skriva dels på sitt modersmål, dels på svens- ka. En gång per vecka kommer de till museet för olika typer av ska- pande arbete, där lektionerna utgår från museets utställningar. Även i dessa grupper arbetade vi med tankekartor, men inte med serieteck- ning. Visningarna inföll under Ramadan och de fl esta elever fastade, vilket gjorde att vi fi ck korta arbetspassen för dessa grupper.

Observationerna

Vi redovisar här en observation i sin helhet:

”Närvarande under visningen var Birgitta Liljequist, museipedagog, elva fl ickor och tio pojkar i ålder 8-9 år, samt tre lärare (kvinnor) och Lena Sundgren-Brorsson (LSB) som observatör.

Utställningen benämns i olika visningsbilder. En visningsbild kan vara ett rum i utställningen likväl som ett fotografi eller något föremål. Visningsbild 1

Fotografi er.

Museipedagogen berättar om fotografi erna, ett kollage av bilder från 1860-talet. Det fi nns bl.a. ett fotografi av ett spädbarn som av- lidit. Detta foto röner mest uppmärksamhet, dels för att museipeda- gogen berättar om vilka ceremonier man hade när ett barn dog och dels för att temat döden intresserar barngruppen. Flickor och pojkar är lika aktiva med att fråga och att ge svar.

Museipedagogen låter de olika barnen svara genom att peka på dem.

Flickorna får besvara frågor som berör familjen och kläderna, medan pojkarna får besvara frågor om de olika föremålen på fotografi et. Visningsbild 2

Monter med dopscen. Dockor som föreställer Nils familj, pigorna och drängarna på gården i Råga Hörstad där Nils växte upp. Museipedagogen berättar om dopet och om familjenamnens kon- struktion. Flickor och pojkar visar lika stor uppmärksamhet på be- rättelserna om dopet och om kniven, nålen och saxen som lades under barnets madrass. Barnen får i uppgift att göra tankekartor över vad som berättats för dem. Flickor och pojkar deltar lika ak- tivt.

De enskilda berättelserna om familjenamnens konstruktion väcker störst uppmärksamhet hos fl ickorna. Flickorna börjar laborera med sina egna namn; Vad skulle de heta i efternamn om de levde på 1800- talet? Museipedagogen bemöter fl ickornas resonemang och diskute- rar vidare utifrån fl ickornas egna tankegångar.

När frågor till barnen ställs i anknytning till denna visningsbild är det jämnt bland de fl ick- och pojkhänder som far i luften. Dock er- bjuds pojkarna fl er tillfällen att svara på de frågor som museipeda- gogen ställer.

Pojkarna står för mer stimuli i själva aktionen. Flickorna räcker tyst upp handen och väntar på att bli tilltalade, medan pojkarna ropar ”Jag vet”! och är mer fysiskt aktiva, t.ex. skuttar upp och ner i sam- ma ögonblick som de räcker upp handen.

Under denna visningsbild förskjuts uppmärksamheten bland barnen till den så kallade Raketen. Raketen är fylld med föremål som skild- rar barns liv idag genom deras olika leksaker. Raketen innehåller bland annat en Barbiedocka som en av fl ickorna kommenterar. Mu-

seipedagogen frågar barnen om de vet varför ett museum samlar på leksaker? Som svar börjar barnen spontant berätta om vilka leksa- ker de har hemma. Pojkarna berättar om bilar och gosedjur och fl ickorna berättar om dockor och gosedjur. Museipedagogen frågar hur många av barnen som har en Barbiedocka hemma, alla fl ickorna utom en räcker upp händerna. Denna fl icka berättar att hon har bi- lar. En av skollärarna kommenterar detta med att säga att fl ickan kanske har någon annan slags docka än Barbie hemma. Flickan ska- kar på huvudet. Museipedagogen berättar om att Alfa Romeos nya bilmodell vänder sig till kvinnor. En av pojkarna reagerar genom att säga: ”En sådan sportbil kan väl killar också köpa.”

Visningsbild 3 Brunnen.

Museipedagogen berättar om arbetssysslorna på gården, visar brunn- nen, hinkarna och oket. Oket får barnen pröva att bära. De mer stillsamma barnen vill inte prova oket. Vissa pojkar och fl ickor strö- var själva omkring i rummet och betraktar andra föremål. En upp- stoppad gås väcker stor uppmärksamhet hos en grupp pojkar. De fascineras över att gåsen är riktig men ”förstelnad”. Likaså blir de fascinerade av den uppstoppade katten. I en monter fi nns en bröd- skiva med grisfett på. Barnen frågar museipedagogen vad det är och när de får svaret grisfett, äcklas både pojkarna och fl ickorna. Flick- orna ägnar längre tid åt sina tankekartor under den här visningsbil- den än vad pojkarna gör.

Visningsbild 4 Stugan.

Museipedagogen berättar om bristen på ljus, om var personerna sov och vilka inomhussysslor män och kvinnor hade. Museipedagogen visar också vardagsföremålen som spinnrocken, tallrikarna och ske- darna.

Flickorna visar betydligt större uppmärksamhet än pojkarna vid de olika föremålen i stugan. Pojkarna är ganska lågmälda under den här visningsbilden. Flickorna vill dröja sig kvar längre tid i stugan än pojkarna.

Visningsbild 5

Borgarhemmet. I barnkammaren.

Museipedagogen visar och presenterar leksakerna i barnkammaren som pojk- och fl ickleksaker. Hon berättar om att fl ickorna sydde och broderade fi na (museipedagogens eget ordval) saker som strum- por, dockkläder, dukar m.m.

Berättelsen går vidare om pojkarnas sysslor som att snida och snick- ra. Resultatet av snickeriet och snideriet nämns inte. En fl icka kom- menterar högt att det är tråkigt att behöva sy hela tiden och att trä- slöjd är mycket roligare (ej samma fl icka som var utan dockor). Visningsbild 6

Skolsalen

Det visas ingen stor aktivitet hos barngruppen inne i skolsalen, men den fördelar sig lika mellan pojkar och fl ickor. Barnen tittar mest självständigt i de gamla skolskåpen och provsitter skolbänkarna.

In document Levande läromedel (Page 137-141)