• No results found

1. Läroplanens allmänna del

2.5 B EDÖMNING AV STUDERANDE

2.5.8 Vitsordsskalan

Beträffande vitsordsskalan gäller vad som bestäms i läroplansgrunderna.

VITSORDSSKALA

1-3 1-5 5-10

Utmärkt 10

Berömlig 3 Berömlig 5 Berömlig 9

God 4 God 8

God 2 God 3 Nöjaktig 7

Nöjaktig 2 Försvarlig 6

Nöjaktig 1 Nöjaktig 1 Hjälplig 5

Tabell: Omvandling av vitsord. Studieprestationer som är bedömda på annan läroinstans och med avvikande vitsordsskalor skall omvandlas enligt ovanstående tabell.

1 Lag om ändring av lagen om yrkesutbildning 601/2005 och Statrådets förordning om ändring av förordningen om yrkesutbildning, 603/2005

3 Kompetenser för livslångt lärande

Kompetenser för livslångt lärande avser kompetenser som behövs för att kunna möta

framtiden och nya situationer samt för att klara sig i arbetslivets föränderliga förhållanden. De beskriver individens intellektuella spänst och förmåga att klara sig i olika situationer och ger ökad allmänbildning och medborgarfärdigheter som behövs inom alla branscher. Med hjälp av dem kan studerande följa med förändringar i samhället och arbetslivet. De har betydelse för individernas livskvalitet och personlighetsutveckling. De innefattar Europaparlamentets och rådets rekommendationer 2005/0221 (COD) om nyckelkompetenser för livslångt lärande.

Nyckelkompetenserna för livslångt lärande finns beskrivna i målen för yrkeskunnandet och i bedömningskriterierna. Nyckelkompetenser för livslångt lärande är 1) lärande och

problemlösning, 2) interaktion och samarbete, 3) yrkesetik, 4) hälsa, säkerhet och

funktionsförmåga, 5) initiativförmåga och företagsamhet, 6) hållbar utveckling, 7) estetik, 8) kommunikation och mediekunskap, 9) matematik och naturvetenskaper, 10) teknologi och informationsteknik, 11) aktivt medborgarskap och olika kulturer. De som särskilt betonas är lärande och problemlösning, interaktion och samarbete, yrkesetik och hälsa samt säkerhet och funktionsförmåga.

Lärande och samarbete

De studerande får möjlighet att planera sin verksamhet, utveckla sig själva och sitt arbete och utvärdera sitt eget kunnande. De får möjlighet att lösa problemsituationer, göra val och fatta beslut och får fungera smidigt, innovativt och på ett nyskapande sätt samt får information som de kan strukturera, bedöma och tillämpa.

Interaktion och samarbete

De studerande får fungera på ett ändamålsenligt sätt i olika interaktionssituationer, de får framföra sina synpunkter tydligt, konstruktivt och förtroendeingivande och får möjlighet att fungera samarbetsinriktat med olika människor och som medlemmar i arbetsgrupper.

Studerande får lära sig att bemöta människor jämlikt och att följa gällande etikettregler och förfaringssätt och att utnyttja den respons de får.

Yrkesetik

De studerande får fungera i enlighet med yrkets värdegrund, de får möjlighet att engagera sig i sitt arbete och fungera ansvarsfullt genom att följa ingångna avtal och etiska normer.

Hälsa, säkerhet och funktionsförmåga

De studerande förväntas fungera sunt, tryggt och ansvarsfullt under studietiden för optimal funktions- och arbetsförmåga. De får lära sig att arbeta ergonomiskt riktigt och att

tillgodogöra sig den hälsomotion som behövs inom den egna branschen samt att förebygga skador och hälsorisker som anknyter till arbetet.

Initiativförmåga och företagsamhet

De studerande får möjlighet att bidra så att målen med studierna uppnås genom att planera och fungera initiativrikt och kundcentrerat som arbetstagare eller företagare. De får lära sig att fungera ekonomiskt, självstyrt och resultatrikt genom att dimensionera sitt arbete utgående från målsättningarna.

Hållbar utveckling

De studerande får möjlighet att verka enligt hållbar utveckling, ekologiska, ekonomiska, sociala och kulturella principer. De får kännedom om centrala författningar, bestämmelser och avtal som gäller hållbar utveckling inom branschen.

Estetik

De studerande får lära sig att beakta de estetiska faktorerna inom branschen som främst innebär att gynna och upprätthålla trivseln i arbetsmiljön.

Kommunikation och mediekunskap

De studerande får kommunicera på ett situationsanpassat, mångsidigt och interaktivt sätt och utnyttja sina språkkunskaper. De får identifiera, tolka och kritiskt bedöma olika

medieprodukter och får använda och producera mediematerial och kommunikationsteknologi.

Matematik och naturvetenskaper

De studerande får använda elementära räkneoperationer för att lösa räkneuppgifter som behövs i arbetslivet och vardagen som formler, grafer, figurer och statistik. De får möjlighet att arbetssätt som bygger på lagbundenhet i fysik och kemi.

Teknologi och informationsteknik

De studerande får lära sig att på ett mångsidigt sätt använda datateknik och teknologier inom yrket och att beakta teknikens fördelar, begränsningar och risker.

Aktivt medborgarskap och olika kulturer

De studerande får konstruktivt delta i organisationens verksamhet och beslutsfattande och får handla enligt sina rättigheter och skyldigheter. De får kännedom om lagarna om jämställdhet och likabehandling och får lära sig att agera sakligt enligt arbetslivets krav när de möter människor med annan kulturell bakgrund.

4 Åtgärder som stöder studier

Den studerande handleds i studier och i att ha kontroll över sitt eget liv. Handledningen ökar den studerandes ansvarskänsla och planmässighet både i studierna och i arbetslivet efter utbildningen.

4.1 Studiehandledning

Syftet med studiehandledningen är att den studerande kan fungera i skolans gemenskap och kan planera och engagera sig i sina studier, dvs. känna till studierna och valfriheten i examen.

Målsättningen för studiehandledningen är att den studerande:

- är motiverad att studera och kan planera sina studier

- utvecklar sina studie- och interaktionsfärdigheter och sin självkännedom - kan använda de studerandevårdstjänster som erbjuds

- får tillräcklig information om utbildningen i förväg och medan den pågår - får kunskap och erfarenhet av arbetslivet, företagsamhet och yrkena

- får vetskap om och möjlighet till internationella kontakter, studier och arbete - får hjälp med särskilda problem i sina studier och i sitt liv

- informeras om olika utbildningar för vidare studier

Resurserna för studiehandledning är minst 0,5 studievecka per läsår och studerande. Varje studerande har rätt att få tillräcklig handledning både personligen och i grupp, varför mängden studiehandledning vid behov kan öka.

Studiehandledningen är en uppgift som angår hela skolan. Huvudansvaret för studiehandledningen ligger på studiehandledaren, som fungerar som kontaktperson både inom skolan, till andra skolor, arbetskraftsförvaltningen samt till övriga samarbetsparter. Det är också studiehandledaren som bär helhetsansvaret för hur handledningen ordnas, planeras och genomförs. I handledningsverksamheten deltar däremot alla lärare och även andra personer som har handledningsansvar. Lärarens uppgift är att handleda och motivera de studerande till att planera och förverkliga sina studier. Läraren ska också hjälpa studerande att hitta sina starka sidor och att utveckla sina inlärningsfärdigheter.

4.2 Studerandevård

Syftet med studerandevården är att skapa en trygg och sund studerandemiljö och främja samhörighetskänslan, välbefinnandet och trivseln i skolan. Studerandevården skall tidigt upptäcka och avhjälpa inlärningssvårigheter och andra problem. Då det gäller minderåriga studerande skall ett samarbete med vårdnadshavare ske.

Vid Ålands yrkesgymnasium finns elevvårdgrupper vid de fyra utbildningsprofilerna vars syfte är att stödja den enskilda studeranden. Elevvårdsgrupperna skall informera om möjliga stödåtgärder samt hänvisa till vidare rådgivning. Elevvårdsgruppen består av rektor, studiehandledare, skolhälsovårdare, lärare och kurator.

Planer som berör studerandevården:

- SANT-plan: förebyggande arbete för att motverka sniffning, alkohol, narkotika och tobak. Ansvarig för informationen är elevvårdsgruppen.

- Krisplan: instruktioner för hur man handlar i fall av våld, olyckor och vid dödsfall.

- Ordningsregler: information om de regler och anvisningar som är gällande vid skolan.

Studerandes eget ansvar att följa reglerna bör betonas.

- Dyslexiplan: handlingsplan för studerande med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.

- Plan för undervisning av invandrare och personer från olika språk- och kulturgrupper.

Samarbete mellan hem och skola

Till Ålands yrkesgymnasiums uppgifter och skyldigheter hör att informera minderåriga studerandes vårdnadshavare om yrkesutbildningen och om hur studierna framskrider. Detta sker huvudsakligen genom föräldramöten, genom personliga kontakter mellan lärare och vårdnadshavare samt via skolans webbaserade skoladministrativa program. Genom programmet kan vårdnadshavare följa med studerandes schema, frånvaro samt studieprestationer.

4.3 Personlig studieplan

För varje studerande upprättas en personlig studieplan som revideras vid behov. Studieplanen innehåller uppgifter om den studerandes studiegång och om val av kurser och examensdelar som studerande gjort.

Den personliga studieplanen upprättas med den studerande i syfte att stödja att personliga val av studieväg harmonierar med målen för studierna. I planen framgår delmål och kursval med angivande av undervisning som ges av andra huvudmän för utbildning samt den studerandes övergripande yrkesmål och tidsplan för fullgörande av utbildningen.

I den personliga studieplanen bestäms de studerandes möjlighet till individuella studieval, information om studierna, studiehandledning och erkännande av kunnande. För att de

studerandes individuella valfrihet ska förverkligas, uppgörs en personlig studieplan utgående från individuella utgångspunkter som kontinuerligt uppdateras under utbildningens gång.

Den personliga studieplanen stöder de studerandes karriärplanering och utvecklar deras färdigheter i självvärdering. Planen utgår från de studerandes studieplanering, individuella val, framskridande i studierna och bedömning av inlärningen. Studieplanen är en plan som den studerande förbinder sig till och motiveras av under hela utbildningen.

Läraren eller lärarna och vid behov studiehandledaren gör upp den personliga studieplanen tillsammans med de studerande. I planen fastställs inlärningsmålen, sätten att genomföra studierna och studiernas uppläggning samt bedömningen av studierna med beaktande till den studerandes inlärningsstil. Eventuella faktorer som försvårar inlärningen identifieras och den studerande ges handledning och stöd för att utvecklas i självstyrning och växa i yrket.

Hur den personliga studieplanen förverkligas och hur studierna framskrider följs upp och vid behov får den studerande stödundervisning. De studerande och lärarna bedömer eventuella hinder för genomförandet av de personliga studieplanerna. De studerande handleds i att fatta beslut som gäller deras inlärning och att vid behov justera planen när studierna framskrider.

Ur personliga studieplanen framgår den studerandes individuella val, framskridandet i studierna, bedömningen av inlärningen, identifiering och erkännande av den studerandes kunnande, platserna och tidpunkterna för inlärning i arbetet samt yrkesproven.

ÅLANDS

YRKESGYMNASIUM

Avsnittsbeskrivning

Datum Version

Bilaga 1

Kursnamn Kursens namn

Examensdel Examensdelens namn

Kod Koden avsnittet har i Primus

Typ Obligatorisk, valbar

Modul Namnet på den modul kursen ingår i Period Vilken period den är placerad i

Ort På vilken ort undervisningen ordnas

Omfattning Hur många studieveckor Förhandskrav Finns det förhandskrav

Lärare Vilken lärare håller undervisningen

Innehåll Vad som tas upp

Förverkligande Hur sker undervisningen

Studiematerial Vilken bok och vilket material används i undervisningen Bedömning, yrkesprov

och/eller andra metoder

Hur sker bedömningen, vilka metoder används Anmärkningar

Krav på yrkesskicklighet

Den studerande kan  Kopiera punkter från läroplanen Föremål för bedömning, centralt innehåll och bedömningskriterier Föremål för bedömning Bedömningskriterier

1. Behärskande av arbetsprocesserna

Nöjaktiga N1-2 Goda G3-4 Berömliga B5 Den studerande

Kopieras från läroplanen de delar som ska bedömas i detta avsnitt, ska stämma överens med innehållet i avsnittet.

Bilaga 2

FRITT VALBARA ÄMNEN

Related documents