• No results found

Volba zahraničního partnera

In document TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI (Page 21-24)

V případě dovozu textilního zboţí z Turecka je třeba rozhodnout, s kterou společností bude spolupráce nejlepší. Mezi společnostmi, které prodávají textilie, jsou vymezeny skupiny:

 výrobci zboţí (továrny);

 přímé prodejny;

 firmy zaměřující se na vývoz.

Spolupráci s továrnami komplikuje skutečnost, ţe zboţí musí být objednáno v poměrně velkém mnoţství a celé musí být od stejného materiálu, barev a textur, které jsou naprosto totoţné. Tento druh spolupráce není vhodný pro obchod, který nabízí široké spektrum výrobků.

Velkoobchody s metráţí uspokojí potřebu rozmanitosti a cenové politiky konkrétního trhu.

Jedinou nevýhodou této spolupráce je, ţe obchod je zaměřen na domácí trh a komunikuje v tureckém jazyce, takţe je obtíţná domluva se zahraničními odběrateli. Také je komplikované získat všechny dokumenty týkající se zakoupených tkanin od prodejců metráţí, tyto velkoobchody totiţ velkou část svého zboţí nemají registrovanou pro vývoz.

Nejuspokojivější moţností je spolupracovat se specializovanými firmami orientovanými na

Vytvoření objednávky

Volba přepravy a distribuce

Hraniční kontrola Uhrazeni objednavky

Doručení

Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci

Zřízení prodejny s tureckou bavlněnou metráţí 21

sloţení. Současně taková společnost usnadní registraci potřebných dokladů pro vývoz a zajistí přepravu zboţí.

2 Zaloţení podnikání

2.1 Forma vlastnictví

Podnikání – systematická nezávislá iniciativa, která se provádí na vlastní riziko za účelem zisku. Činnosti podnikání mohou být různé, například výrobní, stavební práce, sluţby a pracovní obchodní činnost. [12]

Zaloţení podnikání se řídí zákony státu, proto jsou parné určité odlišnosti, porovnáme-li proceduru zřízení firmy na Ukrajině a v ČR.

Zaloţení podnikání na Ukrajině se řídí zákonem "O podnikání". Podnikateli (podnikatelskými subjekty) na Ukrajině mohou být:

 občan(é) Ukrajiny a dalších zemí, kteří nemají omezení vykonávání právních úkony;

 právní subjekty všech forem a vlastnictví. [13]

Podle ukrajinského práva se právní formy podnikání mezi sebou neliší, jediný rozdíl je ve vnitřních pravidlech těchto forem. Rozdíly vnitřních předpisů zahrnují faktory základního kapitálu, rozdělení odpovědnosti mezi zakladateli a systému řízení podniku. Právní formy nejčastěji uţívané na Ukrajině:

 Společnost s ručením omezeným (s.r.o.) – zakladatelem je jedna nebo více osob, která skládá povinný základní kapitál společnosti, coţ je 100 krát minimální ukrajinská mzda.

Tato forma podnikání je širokou veřejností brána důvěryhodně a umoţňuje tak vytvořit podnik se zahraničním kapitálem.

 Soukromé podnikání (PE) - stejně jako s.r.o. je vytvořeno jedním nebo více společníky, minimální základní kapitál není ošetřen předpisy a jeho výše záleţí na společnících.

Mechanismus kontroly je stanoven základními principy.

 Uzavřená akciová společnost (a.s) - tvoří soukromou firmu, akciovou společnost a její akcie jsou distribuovány pouze do určitého okruhu akcionářů, který nesmí překročit 50 osob. Registrace této společnosti a výše kapitálu není jednoduchá a závisí na dalších determinantech (např. počet členů atd.)

 Otevřená akciová společnost (a.s) - forma veřejné obchodní společnosti. Na rozdíl od uzavřené akciové společnosti není omezen počet akcionářů a prodej akcií, je zde stanovena povinnost podávat výroční zprávy, velikost základního kapitálu je mnohem

vyšší, dalšími významnými prvky jsou veřejné emitování akcie nebo dlouhý proces registrace (minimálně 7 měsíců). [12]

Registrace soukromého podnikání na Ukrajině se skládá z následujících fází:

 podpis zakládající listiny;

 registrace na správním úřadě;

 zapsání do Jednotného státního rejstříku podniků a organizací Ukrajiny (EDRPOU);

 zaregistrování společnosti v regionálním řízení Penzijního fondu Ukrajiny;

 zaregistrování společnosti jako plátce pojistného:

 Fondu povinného státního sociálního pojištění v případě nezaměstnanosti na Ukrajině;

 Fondu sociálního pojištění pracovních úrazů a nemocí z povolání na Ukrajině;

 Sociální pojištění Ukrajiny pro dočasné pracovní neschopnosti.

 zaregistrovat daňovou povinnost na státním daňovém úřadě;

 zaţádání o povolení k vydání firemního razítka;

 zaloţení podnikatelského účtu. [13]

Správní a jiné poplatky činí 50 USD. Bude-li se podnikatel registrovat na kaţdou instance, registrace bude trvat v řádu měsíců a bude velmi nekomfortní. Existuje ale moţnost spolupracovat se specializovanými firmami orientovanými na registraci podniku. Správní a jiné poplatky činí 245 USD.

Pro zřízení obchodu v České republice je třeba zvolit vhodnou formu podnikání, s přihlédnutím k zahraniční státní příslušnosti zakladatele. Pro tento případ se zaloţení podnikání řídí právním předpisem: "Volný obchod jednotlivcům s bydlištěm mimo území ČR (mimo EU, EHP a Švýcarska)." Tento přepis ustanovuje, ţe cizinci v ČR se mohou zabývat pouze obecnou činností fungování obchodu. Všeobecné podmínky pro obchodování jsou: fyzická osoba musí dosáhnout minimálního věku 18 let, mít způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost.

Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci

Zřízení prodejny s tureckou bavlněnou metráţí 23

Oznámení by mělo být provedeno dvěma způsoby: osobně u kteréhokoliv obecního úřadu - ústřední bod zápisu (CRM), nebo podat oznámení prostřednictvím místní veřejné správy (Czech POINT). Doklady pro oznamování podniku jsou:

 oznámení o obchodu;

 výpis z rejstříku trestů;

 doklad prokazující právní důvod pro uţívání prostor;

 důkaz o pobytu v České republice.

Správní a jiné poplatky jsou 80 USD. Po předloţení všech dokladů k ministerstvu musí odpověď přijít do 5 pracovních dnů, poté budou k dispozici všechny potřebné dokumenty k zahájení podnikání. [14, 15]

Velkým rozdílem v zakládání podnikání na Ukrajině a v ČR je to, ţe ČR má zjednodušený systém registrace podnikání, díky čemuţ celý proces trvá méně času, a ţe jde podat oznámení prostřednictvím oficiální internetové stránky. Na Ukrajině registrace podnikání předpokládá absolvování více úkonů, kvůli čemuţ je proces registrace velmi sloţitý a velkou popularitu si získávají specializované firmy orientované na registraci podniku.

In document TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI (Page 21-24)

Related documents