• No results found

Vyhodnocení dotazníku pro učitele

In document 1 2 3 (Page 53-65)

Obecná charakteristika: Cílem mého dotazníku bylo zjistit, zda učitelé znají pojem zooterapie a poté především pojem canisterapie. Zda se měli moţnost setkat s touto metodou rehabilitace, a zda měli moţnost vyuţít prvky canisterapie ve škole, či zda měli moţnost vyţít psa jako interaktivní prvek výuky.

Charakteristika výzkumného vzorku: Pro svůj dotazník jsem si zvolila vzorek 68 učitelů z různých krajů. Dotazník jsem roznesla po školách v Libereckém kraji a v ústeckém kraji. Hodnotila jsem poté všechny společně, tedy muţe i ţeny.

Nástroje: Pro svůj výzkum jsem si zvolila metodu dotazníku. Dotazník je způsob zjišťování informací pomocí formuláře. Mnou vytvořený dotazník má 10 otázek, které mají zjistit znalost canisterapie a také postoj učitelů k této metodě.

Stanovení hypotéz:

1) Domnívám se, ţe většina učitelů pojem canisterapie zná, ale v praxi se nikdy nesetkala s vyuţitím canisterapie ve škole nebo při školních akcích.

2) Předpokládám, ţe většina učitelů nebude chtít tuto metodu převést do praxe kvůli náročnosti na čas a vzhledem k různým právním problémům a překáţkám.

54

Vyhodnocení:

Průměrná délka praxe u ţen je 22 let, u muţů 27,7 let. Nejmladšími respondenty byli učitelé s délkou praxe 1 rok. Nejstarším respondentem byl učitel se praxí 54 let.

Většina učitelů odpověděla na všechny otázky, někteří některé otázky jen proškrtli.

Velmi mne překvapila neochota některých učitelů. Přes všechny problémy a překáţky nakonec dotazník vyplnilo 68 učitelů. Následuje grafické a slovní zhodnocení jednotlivých otázek.

13%

87%

Rozložení dle pohlaví

Muži Ženy

55

Otázka číslo 1: Znáte pojem zooterapie?

Na tuto otázku odpovědělo ANO 63 respondentů. Pouhých 5 se s tímto obecným názvem nikdo nesetkalo. Podotázkou bylo, zda by tento pojem mohli vysvětlit.

Většina respondentů, kteří odpověděli ano, odpověděli správně, ţe se jedná o terapii či léčbu pomocí zvířat.

93%

7%

Znáte pojem zooterapie?

ANO NE

56

Otázka číslo 2: Znáte nějaké druhy zooterapie? Prosím vypište.

Nejvíce dotázaných respondentů zná pojem canisterapie i hipoterapie. Pouhých 13 dotázaných nezná ţádný druh zooterapie. A 13 dotázaných nevědělo přesné názvy druhů terapií a tak je popsali jako terapii se psy a s koňmi.

35%

22%

5%

19%

19%

Druhy zooterapie

ANO-canisterapie, hipoterapie Ano-hipoterapie

ANO-canisterapie ANO- terapie se psy a s koňmi NE

57

Otázka číslo 3: Měl/a jste někdy moţnost setkat se s canisterapií?

Jak jiţ graf napovídá, většina učitelů (49) se nikdy osobně nesetkala v praxi s canisterapií. 13 respondentů vidělo canisterapie v televizi, 1 respondent si přečetl knihu, 1 hledal na internetu a 1 se účastnil canisterapie osobně. 3 dotázaní měli moţnost shlédnout seminář na téma canisterapie během studia speciální pedagogiky.

19%

4% 2%

2%

1%

72%

Setkal/a jste se s canisterapií a kde?

ANO- tv program ANO- seminář spec.ped. ANO-kniha

ANO- internet ANO-osobně NE

58

Otázka číslo 4: Setkal/a jste se v praxi s vyuţitím psa nebo jiného zvířete?

Tato otázka mne velmi překvapila. Velké mnoţství respondentů (53) odpovědělo, ţe se v praxi nesetkalo s vyuţitím psa. Domnívám se však, ţe nepochopili zcela jasně otázku. Zbývajících 15 dotázaných vyjmenovalo několik akcí, kde se měli moţnost setkat se psem či jiným zvířetem v praxi. Nejčastějšími odpověďmi byly besedy s policisty, záchranáři, návštěva psího útulku, ukázka výcviku psů.

22%

78%

Pes či jiné zvíře v praxi

ANO NE

59

Otázka číslo 5: Vyuţil/a byste vy sám/sama canisterapie v praxi?

44 dotázaných respondentů by psa v praxi nikdy nevyuţilo, právě z důvodů časové náročnosti a také z důvodu časté alergie dětí. 11 učitelů by psa vyuţilo především v prvouce, na názornou ukázku a také ke zlepšení vztahů ve třídě a lepší komunikaci se ţáky. 4 učitelé by rádi tuto metodu vyzkoušeli, ale nemají zkušenosti, 8 učitelů neví a 1 respondent se přiklání spíše k záporu.

16%

65%

6%

1% 12%

Využití psa v praxi Vámi

ANO NE ASI ANO ASI NE NEVÍM

60

Otázka číslo 6: Co byste od toho očekával/a?

Ačkoliv na předchozí otázku odpovědělo 44 učitelů, ţe by psa nikdy v praxi nevyuţilo, někteří z nich přesto napsali svá očekávání. 38 dotázaných od této výuky s vyuţitím psa nic neočekává. 30 dotázaných odpovědělo různě. Nejvíce se učitelé shodli na tom, ţe by tato výuka mohla zlepšit komunikaci ve třídě. Mohla by dětem přinést příjemné zpestření a oţivení hodiny. Také se shodli na tom, ţe názorná ukázka, tedy ţivý pes, je vţdy nejlepší a děti si nejlépe zapamatují, to co vidí a to co slyší zároveň. Respondenti také uvedli, ţe by přítomnost klidného psa mohla dodat odvahu a sebedůvěru méně odváţným a zakřiknutým dětem.

56%

44%

Vaše očekávání

Žádná Různé

61

Otázka číslo 7: Uveďte příklad dalšího vyuţití psa.

Plných 41 dotázaných učitelů nevědělo, jakým způsobem se dá vyuţít pes v hodinách.

24 respondentů vymyslelo mnoho dalších moţností, jakým způsobem se dá vyuţít pes v hodinách. Některé nápady jsou velmi zajímavé, nejvíce mne zaujal nápad mít psa jako maskota třídy nebo školy. Také přírodovědné krouţky, kde se dají vyuţít i jiná zvířata, jako například morčata, rybičky, ţelvičky, o které se děti mohou starat a

ANO - drobná zvířata k pozorování ANO- v prvouce ANO - pomoc handicapovaným dětem ANO- návštěva útulku ANO-přírodovědně kroužky ANO -besedy s PČR ANO- ukázka výcviku psů ANO- školní maskot ANO - doprovod na výlety ŽÁDNÝ

62

Otázka číslo 8: Vyuţívá vaše škola nějaké vzdělávací programy v oblasti kynologie?

51 dotázaných učitelů odpovědělo ano a jako příklad uvedlo besedy s Policií České republiky, se záchranáři, se zástupci útulku. 2 dotázaní učitelé nevěděli, zda jejich školy vyuţívají takovéto besedy a 3 odpověděli, ţe jen někdy.

75%

18%

3%

4%

Kynologické programy

ANO NE NEVÍM NĚKDY

63

Otázka číslo 9: Uveďte, zda povaţujete za nezbytné, aby na školách probíhala takováto výuka (pes jako interaktivní prvek).

Velmi mne potěšilo, ţe plných 60 dotázaných učitelů povaţuje výuku se psem jako interaktivním prvkem za důleţitou. Shodují se v tom, ţe v dnešní době, je potřeba děti naučit, jak se chovat k ţivým tvorům, jak se bránit proti napadení cizím psem a jak se vlastně k takovémuto psovi chovat. Také povaţují vyuţití psa jako dobrou motivaci pro další práci s dětmi. Téţ se shodují, ţe pes ve třídě můţe zlepšit komunikaci a zlepšit citové vazby, uţ jen svojí milou přítomností a také svým chováním. 5 respondentů tuto moţnost vylučuje úplně a 3 respondenti nebyli zcela rozhodnuti a přesvědčeni, která strana mince je ta správná.

88%

7% 5%

Výuka

ANO NE NEVÍM

64

Otázka číslo 10: Myslíte si, ţe by rodiče tuto výuku uvítali?

Tato otázka byla poslední z mého dotazníku. Domnívám se, ţe je patrné, jaká nejistota v této otázce panuje. 23 dotázaných učitelů se domnívá, ţe by rodiče takovouto formu výuku přijalo bez problémů, jelikoţ v dnešní době, kdy přibývá napadení dítěte psem, je důleţitá především prevence, kterou by měla, dle mého soudu poskytnout škola i rodiče zároveň. 25 učitelů si není jisto, zda by se rodiče neobávali alergických reakcí nebo „velkých a agresivních“ psů. Pouhých 6 učitelů tuto metodu výuky zavrhlo a 5 se přiklánělo k odpovědi spíše ne. 8 učitelů se domnívá, ţe by rodiče tuto výuku přijali, ale obávají se alergií a časové náročnosti a také náročnosti na přípravu.

34%

38% 9%

12%

7%

Rodiče a tento způsob výuky

ANO NE NEVÍM SPÍŠE ANO SPÍŠE NE

65

In document 1 2 3 (Page 53-65)

Related documents