• No results found

Vyhodnocení varianty dotazníku pro asistenty pedagoga

Položka č. 1: Jakou vykonáváte úroveň asistentské profese?

Položka č. 1 zjišťovala na jaké úrovni dle vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, ve znění pozdějších předpisů,

41

působí převážně asistenti pedagoga. Dle grafu č. 1 vykonává „vyšší úroveň“ – přímou pedagogickou činnost 33 respondentů a 12 respondentů vykonává „nižší úroveň“ – pomocné výchovné práce. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 1: Úroveň asistentské profese

Položka č. 2: Kolik žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na 1. stupni základní školy využívá Vaší asistence jako podpůrného opatření?

Položkou č. 2 jsme určovali u kolika žáků se SVP v rámci 1. stupně „běžné“ základní školy působí AP jako podpůrné opatření. Graf č. 2 ukazuje, že nejvíce respondentů působí u dvou žáků – 22 odpovědí. Dále respondenti, kteří působí u jednoho žáka se SVP – 16 odpovědí, u čtyř žáků – 4, u tří žáků – 3 odpovědi. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 2: Počet žáků se SVP využívající AP jako podpůrné opatření v rámci 1. stupně

„běžné“ základní školy

12

33

"nižší úroveň" – pomocné výchovné práce

"vyšší úroveň" – přímá pedagogická činnost

16

22 3

4

jeden dva tři čtyři

42

Položka č. 3: Jaké speciální vzdělávací potřeby má žák/žáci, který/kteří využívají Vaší asistence jako podpůrného opatření?

V rámci položky č. 3 nás zajímalo, u jakých žáků se SVP nejčastěji působí AP. Položka byla zvolena jako otevřená, z toho důvodu jsme odpovědi respondentů roztřídili podle určitých znaků do jednotlivých obecnějších celků. Shrnutí ukazuje tabulka č. 12. Nejvíce AP působí u žáků se specifickými poruchami učení a chování – 40 odpovědí. Naopak nejméně AP působí u žáků s odlišným mateřským jazykem a sluchovým postižením – 1 odpověď u obou variant. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Tabulka č. 12: SVP žáků, u kterých působí AP

Druh SVP Počet žáků

Mentální postižení 18

Odlišný mateřský jazyk 1

Zrakové postižení 3

Narušená komunikační schopnost 2

Tělesné postižení 3

Poruchy autistického spektra 7 Specifické poruchy učení a chování 40

Výchovné problémy 6

Sluchové postižení 1

Kombinované postižení 4

Položka č. 4: Máte jasno v tom, co je obsahem náplně Vaší práce?

Položkou č. 4 jsme se chtěli dozvědět, zda asistenti pedagoga přesně vědí, co je obsahem náplně jejich práce či mají nějaké pochybnosti. Graf č. 3 znázorňuje jako nejčetnější variantu odpovědí respondentů tu, kdy zcela rozumí obsahu náplně své práce – 20 odpovědí.

Na druhém místě se objevila varianta, kdy respondenti spíše rozumí obsahu náplně své práce – 17 odpovědí. Někteří respondenti však také zaznamenali, že shledávají obsah náplně své práce spíše nejasně – 6 odpovědi a také určitě nejasně – 2 odpovědi. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

43 Graf č. 3: Povědomí AP o obsahu náplně jeho práce

Položka č. 5: Jak je rozložena Vaše práce ve třídě mezi žáky?

Položka č. 5 ověřovala, zda AP pracují se všemi žáky ve třídě, jak se žáky SVP, tak i všemi ostatními žáky. Položka č. 5 je významný ukazatel nastiňující oblast spolupráce AP a učitele ve třídě a samotné porozumění úloze AP ve třídě. Neboť pokud AP pracují se všemi žáky ve třídě, je zřejmé jejich efektivní instruování od učitele a naopak. Z grafu č. 4 vyplývá, že převážná část respondentů skutečně pracuje se všemi žáky ve třídě (dle pokynů učitele) – 37 odpovědí. Opačnou variantu, tedy práci pouze se žákem/žáky se SVP označilo 8 respondentů. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 4: Činnost AP ve třídě – práce se žáky

20

17

6

2

0 5 10 15 20 25

určitě ano spíše ano spíše ne určitě ne

8

37

pracuji pouze se žákem/žáky se speciálními vzdělávacími potřebami

pracuji se všemi žáky ve třídě (dle pokynů učitele/učitelky)

44

Položka č. 6: Máte s třídním učitelem jasně vymezené role při výuce? Pokud spolupracujete s dalšími učiteli, označte převládající stanovisko.

V rámci položky č. 6 jsme bádali po tom, zda mají mezi sebou AP a třídní učitelé/jiní učitelé ve třídě jasně vymezené role při výuce, které jsou stěžejní pro nastavení efektivní spolupráce.

Je velmi individuální, jak si učitelé a AP role a pracovní kompetence vymezí. Nejvíce respondentů označilo variantu, kdy mají zcela určitě vymezené kompetence ve třídě – 20 odpovědí. Dále následovali respondenti, kteří mají spíše vymezené kompetence – 19 odpovědí, spíše nevymezené kompetence – 5 odpovědí a zcela nevyjasněné kompetence – 1 odpověď. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 5: Vymezení rolí mezi AP a učitelem ve třídě z pohledu AP

Položka č. 7: Jak hodnotíte spolupráci mezi Vámi a třídním učitelem? Pokud spolupracujete s dalšími učiteli, označte převládající stanovisko.

Položkou č. 7 jsme zjišťovali subjektivní názory AP týkající se hodnocení jejich spolupráce s třídními učiteli/jinými učiteli. Graf č. 6 vypovídá o tom, že respondenti hodnotí spolupráci převážně kladně – 20 respondentů je bezvýhradně spokojeno, 16 respondentů je spíše spokojeno. Naopak spíše nespokojeno je v oblasti spolupráce 6 respondentů a naprosto nespokojeni jsou 3 respondenti. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

20 19

5

1

0 5 10 15 20 25

určitě ano spíše ano spíše ne určitě ne

45

Graf č. 6 Hodnocení spolupráce mezi AP a třídním učitelem/popř. ostatními učiteli z pohledu AP

Položka č. 8: Jak se Vám jeví pracovní vztah mezi Vámi a třídním učitelem? Pokud spolupracujete s dalšími učiteli, označte, jaký je Váš převážný pracovní vztah.

V týmové spolupráci AP a třídního učitele/jiných učitelů hraje vedle dalších vlivů (jako je např. vidina stejného cíle, dobrovolnost spolupráce) roli nastavení rovnocenného vztahu.

Graf č. 7 znázorňuje rozložení pracovních vztahů, jak jej hodnotí respondenti. Převládá varianta rovnocenného – partnerského pracovního vztahu – 28 odpovědí. V menšinovém postavení je varianta podřadného – nadřazeného pracovního vztahu – 17 odpovědí.

Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 7: Hodnocení pracovního vztahu mezi AP a třídním učitel/popř. ostatními učiteli

46

Položka č. 9: Jak často se připravujete s třídním učitelem společně na vyučování?

Pokud spolupracujete s více učiteli, označte převládající stanovisko.

Položkou č. 9 jsme sledovali, jak často dochází ke společným přípravám na vyučování mezi AP a třídním učitelem/jinými učiteli. AP by měl být obeznámený s tím, co se bude v dané vyučovací hodině probírat, jaký je její cíl atd. Pokud AP tyto informace nemá a není na výuku připraven, bude při výuce docházet ke vzájemnému vyrušení. Z grafu č. 8 vyplývá, že společné přípravy u většiny respondentů probíhají pravidelně v různém časovém horizontu – denně (9 odpovědí), 1–2 × týdně (9 odpovědí), 3–4 × týdně (6 odpovědí), 1 × za 14 dní (6 odpovědí). Četnost časových společných příprav méně častou než 1 × za 14 dní označilo 15 respondentů. Lze usuzovat, že společné přípravy neprobíhají vůbec. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 8: Četnost společné přípravy na vyučování z pohledu AP

Položka č. 10: Vyměňujete si s třídním učitelem (popř. jinými učiteli) v některých vyučovacích hodinách neformálně role?

Položkou č. 10 jsme zjišťovali, zda dochází k neformální výměně rolí AP a třídního učitele/jiných učitelů při vyučování, neboť tato občasná neformální výměna rolí přispívá ke skutečně partnerskému nastavení spolupráce. Graf č. 9 ukazuje, že k neformálním výměnám rolí převážně spíše či vůbec nedochází – 19 respondentů označilo variantu spíše ne, 6 respondentů určitě ne. Na druhé straně 12 respondentů vyjádřilo, že k neformální

47

Graf č. 9: Neformální výměna rolí mezi AP a třídními učiteli/popř. ostatní učiteli z pohledu AP

Položka č. 11: Spoluúčastníte se tvorby individuálního vzdělávacího plánu pro žáka/žáky se speciálními vzdělávacími potřebami?

Položka č. 11 je zacílená na dokreslení oblasti spolupráce a týká se spoluúčasti AP při tvorbě IVP pro žáka/žáky se SVP. Graf č. 10 ukazuje, že pouze 13 respondentů se spoluúčastní tvorby IVP, zbývající většina 31 respondentů nikoliv. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 10: Spoluúčast AP na tvorbě IVP z pohledu AP

8

12

19

6

0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20

určitě ano spíše ano spíše ne určitě ne

13

32

ano ne

48

Položka č. 12: Přijal kolektiv spolužáků žáka/žáky se speciálními vzdělávacími potřebami? Pokud pracujete ve více třídách, označte převládající stanovisko.

Položka č. 12 se věnuje otázce přijetí žáka/žáků se SVP kolektivem spolužáků ve třídě, neboť AP zde sehrává významnou roli. Graf č. 11 ukazuje, že v nejčetnější míře byl žák/žáci se SVP spíše přijati (22 odpovědí), následuje přijetí zcela (17 odpovědí) a spíše ne (6 odpovědí). Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 11: Přijetí žáka/žáků se SVP kolektivem spolužáků z pohledu AP

Položka č. 13: Domníváte se, že podporujete žáka/žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v samostatnosti?

Hlavním úkolem AP je podporovat žáka se SVP co možná v nejvyšší míře v samostatnosti, z toho důvodu jsme zařadili tuto položku. Graf č. 12 ukazuje, že naprostá většina respondentů podporuje žáka v samostatnosti – 22 respondentů označilo variantu spíše ano, 19 respondentů určitě ano. Minimum respondentů označilo variantu, že samostatnost spíše anebo určitě nepodporují – u obou variant 2 respondenti.

17

22

6

0

0 5 10 15 20 25

určitě ano spíše ano spíše ne určitě ne

49

Graf č. 12: Podpora žáka/žáků se SVP v samostatnost z pohledu AP

Položka č. 14: Zvolte, jak vypadá spolupráce s rodiči žáka/žáků se SVP.

Položka č. 14 se zabývá spoluprací AP s rodiči žáka/žáků se SVP. Graf č. 13 vypovídá o tom, že nejčastěji probíhá spolupráce spíše výjimečně – 17 odpovědí. Na druhém místě probíhá spolupráce pravidelně – 16 odpovědí. V 6 případech převážně spolupracuje pouze učitel a v 6 případech žádná spolupráce pravděpodobně neprobíhá, neboť rodiče žáků se SVP nemají o spolupráci zájem. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 13: Hodnocení spolupráce s rodiči žáků se SVP ze strany AP

určitě ano spíše ano spíše ne určitě ne

16 17

50

Položka č. 15: Jak se stavíte ke konceptu inkluze (=společné vzdělávání)?

Položkou č. 15 jsme chtěli identifikovat názory AP vztahující se ke konceptu inkluze. Graf č. 14 znázorňuje pozitivní naklonění respondentů k inkluzi – 31 respondentů s konceptem spíše souhlasí, 8 respondentů bezpodmínečně souhlasí. Někteří respondenti s konceptem spíše nesouhlasí – 6 odpovědí. Žádný respondent neoznačil variantu, že v žádném případě nesouhlasí. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 14: Postoj AP ke konceptu inkluze

Položka č. 16: Pokud jste na výše uvedenou otázkou odpověděl/a spíše nesouhlasím nebo v žádném případě nesouhlasím, uveďte prosím důvod.

Položka č. 16 je filtrační otevřená položka, na kterou odpovědělo celkem 6 respondentů.

Uvádíme všechny odpovědi respondentů: 1. „Inkluze jen pro některé, ale rozhodně ne pro ty se sníženou inteligencí…třída pak vůbec nefunguje.“, 2. „Souhlasím s inkluzí v případě fyzicky hendikepovaných dětí a dětí s dys poruchami. V horším případě to není dobré ani pro inkludované děti (tlak na lepší výkon, vyřazení ze společnosti dětí atd.), ani pro děti průměrné a víc nadané (brzdí je to ve vývoji, neustále musí čekat na „ty pomalejší“)., 3. „Souhlasím např. u inteligentních dětí s poruchami autistického spektra. Začlenění těchto dětí je pro ně značným přínosem. Nesouhlasím však se začleňováním dětí např. s LMP. Tyto děti v závěru na klasické ZŠ trpí (spíše ve vyšších ročnících)., 4. „Inkluze by neměla být bezvýhradná, ale u každého žáka by se měla zvážit individuálně, jestli to prospěje jemu a třídě.“, 5. „Velký počet integrovaných žáků a různost postižení s velkým počtem běžných žáků může činit někdy problémy ve výuce hlavních předmětů, řešením může být druhý

51

pedagog na hlavní předměty a půlení hodin.“, 6. „Někdy se inkluze vážně nehodí, neprospívá to žákovi ani třídě, je to nezodpovědnost rodičů, kteří si myslí, že asistent všechno spasí.“

Položka č. 17: Naplňuje Vás profese asistenta pedagoga?

V rámci položky č. 17 jsme věnovali pozornost samotným postojům AP k jejich profesi, resp. jejich pocitům naplnění. Z grafu č. 15 vyplývá, že 24 respondentů profese určitě naplňuje, 15 spíše naplňuje, 4 respondenty spíše nenaplňuje a 2 respondenty určitě nenaplňuje. Na položku odpovědělo všech 45 respondentů.

Graf č. 15: Pocit naplnění z profese AP