• No results found

Využití diplomové práce pro žáky základních školy

In document Seznam obrázků (Page 73-77)

7. Návrh praktického využití diplomové práce

7.1 Využití diplomové práce pro žáky základních školy

Projekt: „Pátrání po architektonických stopách velkobřezenských Chotků“

Hlavní záměr projektu: v okolí a uvědomit si jejich ojedinělou hodnotu.

Předpokládaná délka projektu je stanovena na týden, přičemž je možné využít dalších zde uvedených návrhů a pojmout projekt dlouhodoběji. Projekt je realizován převážně v rámci vzdělávacích oborů výchova k občanství a dějepisu – oba předměty náleží do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Projekt je koncipován jako opakování celku Člověk ve společnosti a souvisí s učivem týkajícím se kraje, regionu a obce. Žáci by se v průběhu práce měli seznámit s velkobřezenským rodem Chotků, jejich sídly a upevnit si znalosti z oblasti architektury. Výstupem žáků by měl být plakát, který je zpracován v rámci skupiny.

Uplatnění projektu:

 ročník: 7. ročník

 mezipředmětové vztahy: zeměpis, dějepis, výtvarný výchova, výchova k občanství, informační a komunikační technologie

59

 klíčové kompetence:192 kompetence k učení (sběr informací), kompetence k řešení problémů (spolupráce ve skupině), kompetence komunikativní (písemné zpracování projektu), kompetence sociální a personální (rozvíjení mezilidských vztahů), kompetence občanské (podpora hodnot národní, evropské i světové kultury)

 průřezová témata: osobností a sociální výchova (rozvoj dobré komunikace a dovedností pro spolupráci), výchova demokratického občana (umožňuje participovat na rozhodnutích celku s vědomím vlastní odpovědnosti za tato rozhodnutí a s vědomím jejich důsledků), výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (podporuje pozitivní postoje k tradičním evropským hodnotám), environmentální výchova (vede k vnímavému a citlivému přístupu k přírodě a přírodnímu a kulturnímu dědictví), mediální výchova (učí využívat potenciál médií jako zdroje informací, kvalitní zábavy i naplnění volného času)

Cíle projektu:

Hlavní cíl projektu je vytvořit u žáků kladný vztah k historii a povzbudit zvědavost a podnícenost k ní. Rovněž si projekt klade za cíl poznat památky v okolí a uvědomit si jejich ojedinělou hodnotu.

Typ projektu:

 dle účelu: problémový a sociální

 dle navrhovatele: uměle připravovaný

 dle způsobu organizace: vícepředmětový (integrace předmětu dějepis, výchova k občanství, výtvarná výchova a informační a komunikační technologie)

 dle prostředí: školní, mimoškolní, (domácí)

 dle času: střednědobý (týden)

 dle informačních zdrojů: kombinace volného a vázaného informačního zdroje

 dle počtu zúčastněných: skupinové

192 Dle Rámcového vzdělávacího programu jsou stanoveny klíčové kompetence, vzdělávací oblasti a očekávané výstupy v jednotlivých vzdělávacích oblastech. http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/skolskareforma/ramcove-vzdelavaci-programy

60 Výstup projektu:

 Výstupem projektu bude plakát, který bude vystaven uvnitř školní budovy a bude soutěžit o nejhezčí plakát projektu „Pátrání po architektonických stopách Chotků“.

Realizace projektu:

Plán předpokládá, že žáci mají základní znalosti o uměleckých slozích a architektuře, jež jim byly sděleny v hodině výchovy k občanství v sedmé třídě.

Základ projektu tvoří exkurze na státním zámku Velké Březno. Před prohlídkou zámku obdrží studenti pracovní listy, které, na základě průvodcem přednesených informací a vlastních znalostí, vyplní a odevzdají k vyhodnocení. Po absolvování exkurze budou žáci téma graficky zpracovávat. Při tvorbě plakátu mohou žáci využít informace z pracovního listu, z vyučovací hodiny nebo materiálů, které pro ně připraví učitel. Posléze záleží na zámku, poté žáci vyplňují pracovní list a v závěrečné fázi vytvoří plakát, na kterém využijí své vědomosti.

Předpokládané pomůcky:

Počítače s přístupem na internet, odborná literatura, popřípadě fotoaparát, výtvarné potřeby – např. papír, nůžky, barvy, štětce, lepidlo, atd.

Realizace projektu:

Motivace

Žákům je položena kvízová otázka „Víte, co má společného? – zámek Velké Březno, nejvyšší purkrabí, novoroční „péefko“, zámek Veltrusy a šlechtický rod?“ Žáci jsou informováni, o jakém šlechtickém rodu budou projekt zpracovávat. Je na učiteli, zda dětem ukáže obrázky představitelů Chotkovské dynastie z Velkého Března nebo zda jim přehraje poslechové vyprávění o Karlovi Chotkovi. Učitel vysvětlí, že se projekt bude také týkat staveb, které nechali Chotkové postavit.

61 Zdroj:

VESELÝ, J. 867. schůzka: Nejvyšší (a nejlepší) český purkrabí. In: Český rozhlas: Toulky českou minulostí [online]. © 1997-2014 [cit. 2014-04-20]. Dostupné z:

http://www.rozhlas.cz/toulky/vysila_praha/_zprava/867-schuzka-nejvyssi-a-nejlepsi-cesky-purkrabi--1006231

Učitel žáky seznámí s činnostmi, které je v rámci projektu čekají, a popíše jim detaily projektu (části projektu, termín odevzdání, atd.). Učitel rozdělí studenty do skupin (podle vlastního uvážení či losem). Poté již následuje exkurze na zámku, při které žáci vyplňují pracovní listy. Žáci dále projekt realizují v rámci hodin výchovy k občanství či dějepisu. Do této doby pracovali žáci spíše individuálně, nyní si ve skupině doplní a zkontrolují pracovní listy. Posléze předloží učiteli listy ke kontrole. Pokud by se žákům zdály informace nedostatečné, pak je učitel může odkázat na literaturu či internetové zdroje. V této fázi žáci sbírají informace, rozdělují si role ve skupině a diskutují o podobě plakátu. K samotnému vypracování plakátu dochází na hodině výtvarné výchovy či informačních a komunikačních technologií. V poslední fázi jsou činnosti vyhodnoceny, ať již samotnými členy a učitelem, pak i v rámci soutěže, ve které vítězná skupina získá menší pozornost. Nebude hodnocen pouze finální produkt projektu, ale učitel také přihlédne k jeho realizaci a spolupráci mezi členy skupin. Při hodnocení budou brány v potaz následující dílčí aspekty:

 ochota a schopnost spolupráce a komunikace jednotlivce

 účast na projektu a přínos jednotlivce pro skupinu

Nejprve budou žáci hodnotit sami sebe, popíší spolupráci na projektu, jakou dílčí úlohu v něm hráli. Dále uvedou, jak se jim s ostatními spolupracovalo, jaká ve skupině byla atmosféra, zda by se jim projekt zamlouval, jakou negativní stránku projektu viděli a zda by se v budoucnu chtěli podílet na podobném projektu.

Sebehodnocení žáka může učitel využít jako zpětnou vazbu, jak z pohledu vztahů ve skupině ve třídě a atmosféře ve třídě. Žáci rovněž mohou uvést námět na další projekt nebo vznést připomínku, kterou může učitel v dalším projektu zohlednit.

62 Návrhy dalších projektů či činností k tématu diplomové práce:

 Umístění zámků ve vlastnictví Chotků na mapě a jejich rozbor z hlediska správního členění České republiky

 Sestavení rodokmenu nejvýznamnějších Chotků

 Zmapování života šlechty 18. a 19. století a poddaných

 Exkurze Prahou po stopách Karla Chotka

In document Seznam obrázků (Page 73-77)