• No results found

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIFICKÝMI PORUCHAMI UČENÍ

Žáci s SPU jsou vzděláváni dle Vyhlášky o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných č. 27/2016 Sb. , která vychází ze Zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním,základním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (dále jen školský zákon). Tato vyhláška upravuje pravidla pro vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných.

Žáci s SPU jsou zpravidla vzděláváni hlavně v běžných základních a středních školách s pomocí podpůrných opatření. Na doporučení pedagogicko-psychologické poradny a žádosti rodičů (zletilého studenta či jiných zákonných zástupců) může být dítě vzděláváno ve speciálních třídách, odděleních či studijních skupinách při běžných školách nebo také ve speciální základní škole. Tuto možnost konkrétně vymezuje zákon 561/2004 Sb. dle §16 odst. 9. V současné době není tato možnost u žáků a studentů s SPU využívána příliš často.

5.1 Podpůrná opatření

Podpůrná opatření (dále jen PO) jsou podporou pro práci pedagoga s žákem, který vyžaduje úpravy průběhu vzdělávání. Cílem PO je vyrovnat podmínky pro vzdělávání mezi žáky. PO jsou definována školským zákonem a člení se podle rozsahu a obsahu na pět stupňů. Přičemž první stupeň PO vždy navrhuje a poskytuje škola a ostatní ŠPZ.

(MŠMT 2013-2020). V této kapitole jsou PO vyjmenována a v následujících podrobněji rozepsána.

Podpůrná opatření spočívají v:

a) poradenské pomoci školy a školského poradenského zařízení,

b) úpravě organizace, obsahu, hodnocení, forem a metod vzdělávání a školských služeb, včetně zabezpečení výuky předmětů speciálně pedagogické péče a včetně prodloužení délky středního nebo vyššího odborného vzdělávání až o dva roky,

c) úpravě podmínek přijímání ke vzdělávání a ukončování vzdělávání,

d) použití kompenzačních pomůcek, speciálních učebnic a speciálních učebních

Tato PO se člení do pěti stupňů podle organizační, pedagogické a finanční náročnosti (podrobné znění najdeme v příloze č. 1 k vyhlášce č. 27/2016 Sb.) PO různých druhů a stupňů lze kombinovat. PO prvního stupně zpravidla realizuje škola sama i bez doporučení školského poradenského zařízení. Pro poskytování PO druhého až pátého stupně je podmínkou doporučení školského poradenského zařízení a písemný

Věta první se neuplatní, pokud je vzhledem k více druhům znevýhodnění žáka uvedených v § 16 odst. 9 zákona nezbytné vydání doporučení různými školskými poradenskými zařízeními s ohledem na jejich zaměření nebo je-li žákovi souběžně poskytováno vzdělávání nebo školské služby ve více školách. (Vyhláška 27/2016 §15 odst. 4)

Školské poradenské zařízení v doporučení stanoví dobu, po kterou je poskytování podpůrného opatření nezbytné; tato doba nepřesáhne 2 roky, přičemž v odůvodněných případech lze stanovit dobu až 4 roky. Termín nového posouzení speciálních vzdělávacích potřeb uvede školské poradenské zařízení do zprávy a doporučení.

(Vyhláška 27/2016 §15 odst. 3)

5.2 Plán pedagogické podpory

Plán pedagogické podpory (dále jen PLPP) spadá do prvního stupně podpůrných opatření. Vypracovává jej pro žáka škola v případě, že samotné zohlednění individuálních vzdělávacích potřeb je nedostačující. K vypracování PLPP není třeba doporučení školským poradenským zařízením, je ale podmínkou, aby s ním byl seznámen zákonný zástupce žáka či studenta (případně zletilý žák či student) a všichni učitelé, kteří se podílejí na vzdělávání žáka. Nedílnou součástí PLPP tvoří podpisy všech osob, které byly s plánem seznámeny.

PLPP obsahuje popis žákových obtíží, cíle a způsob vyhodnocování naplňování plánu. PLPP škola průběžně podle potřeb může aktualizovat a do jeho znění zasahovat.

Samotné vyhodnocení provádí škola ve lhůtě 3 měsíců od zahájení poskytování PLPP.

Hlavním cílem vyhodnocování je zjištění, zda PLPP vede k naplňování stanovených cílů. V případě že tomu tak není a žák nedosahuje stanovených cílů, doporučuje škola zákonnému zástupci žáka (případně zletilému žáku či studentovi) konzultaci ve školském poradenském zařízení. (Metodický portál RVP 2015, §10 vyhlášky 27/2016)

5.3 Úprava režimu výuky

Režim výuky může být upraven dvěma způsoby. První možnost spočívá v úpravě prostoru. Je vhodné střídat různé formy práce a aktivit s uvolněním. Při uvolnění je vhodná i změna prostředí, výborně postačí třída vybavená kobercem s polštáři

či sedacími vaky, kde si žáci mohou po náročné práci odpočinout. Někteří žáci preferují oddělené pracovní místo, kde mohou pracovat samostatně, stranou od ostatních. Tato varianta je vhodná zejména, pokud se žák učí novou látku.

Další možností při úpravě režimu výuky je úprava času. Pro žáky s SPU, může být běžná vyučovací hodina příliš dlouhá, proto je možné hodiny zkracovat, dělit nebo spojovat dle potřeb žáka. (Katalog podpůrných opatření 2015-2020)

5.4 Úprava hodnocení

Katalog podpůrných opatření (2015-2020) zastává individuální způsob hodnocení.

Hodnocení by mělo zohledňovat žákovy možnosti a doporučení školského poradenského zařízení. Pro žáky s SPU je lepší hodnocení kombinované, známkou učitel hodnotí úkoly, které jsou krátké, časté a výsledek je jednoznačný nebo úkoly, které se žákovi daří. Slovním hodnocením, pak učitel hodnotí úkoly obtížnější nebo úkoly, které se žákovi moc nedaří. Takovéto hodnocení žáka nedemotivuje, protože ve výsledku nemá v žákovské knížce špatné známky a zároveň je jasné, co se žákovi povedlo, nebo naopak nepovedlo. (Katalog podpůrných opatření 2015-2020)

5.5 Kompenzační pomůcky a speciální učebnice

Kompenzační a reedukační pomůcky vybíráme podle potřeb žáka a doporučení školského poradenského zařízení. Nejčastějšími pomůckami pro žáky s SPU bývají různé tabulky nebo karty s písmeny, čísly nebo pravidly, záložky s dyslektickým okénkem, bzučák, nástavce na tužku pro její správný úchop, kostky, různá mačkadla pro rozlišování tvrdých a měkkých slabik a mnoho dalších. Pro žáky s SPU je na trhu i mnoho speciálních sešitů a učebnic. Nejvíce oblíbené jsou však dyslektické čítanky, které dodržují zásady čtení textu při dyslexií a zahrnují i nácvik čtení s porozuměním.

(Jucovičová, Žáčková 2011, 2016, 2017)

5.6 Úprava rozsahu a obsahu učiva

Úprava rozsahu a obsahu učiva se zpravidla aplikuje až od druhého stupně podpůrných opatření a to jen v případě, že předchozí opatření nebyla přínosná. K úpravě výstupů se přistupuje tehdy, pokud žák nezvládá učivo v plném rozsahu a obsahu

v daném časovém období. Učitel musí přizpůsobit učivo individuálním možnostem žáka tak, aby úroveň zvládnutého učiva umožňovala zvládnout i učivo následující a aby byl žák schopen učivo prakticky využít nejen ve škole, ale hlavně v životě. (Katalog podpůrných opatření 2015-2020)

5.7 Individuální vzdělávací plán

Individuální vzdělávací plán (dále jen IVP) spadá do podpůrných opatření od druhého stupně. IVP zpracovává škola v případě, že to vyžadují speciální vzdělávací potřeby žáka. IVP se zpravidla vypracovává na základě doporučení školského poradenského zařízení, které nedá doporučení k jeho vytvoření v případě, že jsou všechny informace podstatné pro vzdělávaní žáka uvedeny v doporučení podle

§15 vyhlášky 27/2016 Sb. (Vyhláška 27/2016 § 3 odst. 1)

IVP obsahuje informace o skladbě druhů a stupňů podpůrných opatření poskytovaných společně s IVP. Současně poskytuje i osobní údaje žáka, údaje o pedagogických pracovnících, kteří se na vzdělávání žáka a naplňování plánu podílejí.

Dále je v IVP uvedeno, jak je upraven vzdělávací plán žáka, jak je časově a obsahově rozvrhnut, jak jsou upraveny metody a formy výuky a hodnocení a jaké jsou případné úpravy očekávaných výstupů žáka. V IVP je také zpravidla uvedeno jméno pracovníka školského poradenského zařízení, se kterým škola spolupracuje v souvislosti se zajišťováním speciálních vzdělávacích potřeb žáka.

IVP zpracovává škola a to bez zbytečného odkladu. IVP musí být zpracován nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy škola dostala doporučení spolu s žádostí zákonného zástupce (nebo zletilého žáka či studenta) a může být upravován a doplňován v průběhu školního roku takřka bez omezení.

5.8 Asistent pedagoga

Asistent pedagoga poskytuje podporu jinému pedagogickému pracovníkovi při vzdělávání žáka, či více žáků, se speciálními vzdělávacími potřebami v takovém rozsahu, jak uvádí podpůrné opatření. Asistent pedagoga pomáhá také při organizaci a realizaci vzdělávání, podporuje samostatnost a aktivní zapojení žáka do všech činností ve škole a poskytuje poradenské služby.

Asistent pedagoga pracuje s žákem či žáky výhradně podle pokynů jiného pedagogického pracovníka (učitele) a spolupracuje s ním.

Asistent pedagoga, k jehož činnosti jsou stanoveny předpoklady v § 20 odst. 1 zákona o pedagogických pracovnících, zajišťuje hlavně:

a) přímou pedagogickou činnost při vzdělávání a výchově podle přesně stanovených postupů a pokynů učitele nebo vychovatele zaměřenou na individuální podporu žáků a práce související s touto přímou pedagogickou činností,

b) podporu žáka v dosahování vzdělávacích cílů při výuce a při přípravě na výuku, žák je přitom veden k nejvyšší možné míře samostatnosti,

c) výchovné práce zaměřené na vytváření základních pracovních, hygienických a jiných návyků a další činnosti spojené s nácvikem sociálních kompetencí.

Asistent pedagoga, k jehož činnosti jsou stanoveny předpoklady v § 20 odst. 2 zákona o pedagogických pracovnících, zajišťuje zejména:

a) pomocné výchovné práce zaměřené na podporu pedagoga zvláště při práci se skupinou žáků se speciálními vzdělávacími potřebami,

b) pomocné organizační činnosti při vzdělávání skupiny žáků se speciálními vzdělávacími potřebami,

c) pomoc při adaptaci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na školní prostředí, d) pomoc při komunikaci se žáky, zákonnými zástupci žáků a komunitou, ze které žák pochází. (Vyhláška 27/2016 § 5 odst. 1 – 4)

5.9 Pedagogická intervence

Hodiny pedagogické intervence mají předepsané žáci s přiznaným PO ve vyučovacích předmětech. Jedná se o činnosti, které mají žákovi zlepšit jeho výsledky učení, případně kompenzovat nedostatečnou domácí přípravu. Počet nutných vyučovacích hodin pedagogické intervence je závislý na přiznaném stupni PO.

Konkrétní počet hodin při určitém stupni PO jsou uvedeny v následující tabulce č. 1.

Tabulka 1: Počet hodiny pedagogické intervence

Stupeň podpůrného opatření Počet hodin pedagogické intervence

2. st. PO 1 hodiny týdně ve škole

3. st. PO Až 3 hodiny týdně, z toho 1 hodina ve

třídě a 1h ve školském zařízení

4. st. PO Až 2 hodiny týdně, z toho 1 hodina ve

školském zařízení

5. st. PO 2 hodiny týdně při dodržení nejvyššího

počtu povinných vyučovacích hodin.

(Inkluze, 2017)