• No results found

Yttrande – SOU 2015:21 Mer trygghet och bättre försäkring

Inledning

Region Östergötland, nedan kallad RÖ, har av Socialdepartementet getts möjlighet att yttra sig över rubricerat betänkande. Regionen har tagit del av förslaget och lämnar följande yttrande.

Remissyttrandet har även samordnats inom Sydöstra sjukvårdsregionen.

RÖ är sammanfattningsvis positiva till det övergripande förslaget att ge hälso- och sjukvården ett utökat ansvar under förutsättning att en resursförstärkning och stöd i kompetensförsörjningen följer med. RÖ bedömer att förslaget ur ett medborgarperspektiv innebär bättre förutsättningar för tidiga insatser för återgång i arbete vid sjukskrivning.

Bakgrund

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen startade 2010 och slutbetänkandet

presenterades i början av mars i år. Betänkandet innehåller ett 50-tal förslag till ändringar samt förslag till inriktning av det fortsatta reformarbetet. Utredningens utgångspunkt är att säkerställa långsiktigt hållbara socialförsäkringar. Det ska ske genom en successiv och kunskapsbaserad reformering av socialförsäkringarna.

Förslag läggs om att hälso- och sjukvården ska ha ett ansvar för återgång i arbete och ges förstärkta och permanenta resurser för detta arbete. Det behövs ökat stöd till arbetsgivarnas insatser för återgång i arbete. Uppföljning och utvärdering måste förbättras.

RÖ har svarat utifrån rollen som hälso- och sjukvårdshuvudman. Av utredningens sex delar lämnas yttrande för delarna 1 – 3.

Del 1: Ett rättvisande inkomstunderlag

E-Inkomst

Arbetsgivare föreslås att varje månad rapportera in e-inkomst för anställda enligt kontantprincipen, företrädesvis genom digital överföring från lönesystem.

RÖ har inga invändningar på förslaget. Eventuell påverkan på informationssäkerhet i samband med redovisning av e-inkomst bör uppmärksammas. En analys av detta saknas i utredningen.

Ledningsstaben Christoffer Martinelle

2015-08-10 Dnr: RS 2015-349

Del 2: En långsiktigt hållbar sjukförsäkring

Mer flexibel sjukpenning

Fram till dag 180 ska sjukpenning kunna lämnas med fler förmånsnivåer än 25, 50, 75 och 100 procent.

RÖ är positiva till förslaget under förutsättning är att hälso- och sjukvården får ett utökat uppdrag kring samverkan.

Förslaget möjliggör en mer succesiv återgång till arbete. En mer flexibel sjukförsäkring ger bättre förutsättningar att samspela med individens arbetsförmåga och arbetsgivarens möjlighet att anpassa verksamheten. Förslaget ger förutsättningar för flexibilitet i syfte att underlätta individanpassade bedömningar för optimerad arbetsförmåga.

Förstärkt ekonomiskt stöd till hälso- och sjukvården

Utredningen föreslår att staten även fortsättningsvis ska stödja landstingen ekonomiskt genom en förstärkt sjukskrivningsmiljard.

RÖ anser att ett förstärkt ekonomiskt stöd är en förutsättning om hälso- och sjukvården tilldelas ett utökat ansvar utifrån utredningens övriga förslag. Detta ingår i en helhet där förslagen i övriga delar ingår. Resurskrävande insatser för hälso- och sjukvården kommer bland annat att bestå i utbildnings- och utvecklingsinsatser av befintliga strukturer. Organisatoriska förändringar kan eventuellt följa utifrån ett utökat uppdrag.

Rörlig ersättning kan vara problematiskt för detta uppdrag. Den rörliga delen har en koppling till nivån av sjukfrånvaroutvecklingen. RÖ anser att det är bättre om ersättningen kopplas till åtgärder landstingen har en möjlighet att påverka, t ex. kvaliteten i sjukskrivningsprocessen.

För RÖ som arbetsgivare aktualiserar detta kompetensöverföringsfrågan. Kompetens från Försäkringskassan kan komma att behöva överföras till hälso- och sjukvården. För landsting och regioner kommer arbetsmiljö samt kompetens- och rekryteringsbehov att behöva ses över.

Förslag om permanent statsbidrag för koordineringsfunktioner

Utredningen bedömer att det finns behov att ekonomiskt stödja rehabkoordineringens funktioner inom hälso- och sjukvården.

RÖ:s erfarenheter är att koordinatorn har en central roll och att permanent stöd för denna funktion är behövligt.

Utvärderingar som RÖ tagit del av visar att koordinatorer/ coacher i olika organisationer som utvecklar gott samarbete med varandra över organisationsgränser kan bidra till bättre samverkan och samarbete mellan aktörerna inom hela försäkringsmedicinska området. Det i sin tur gynnar patientens rehabiliteringsprocess till arbetslivet. Hälso- och sjukvården är en viktig part i den samverkan och det samarbete som krävs för lyckosam återgång till arbete. Hälso- och sjukvården är komplex och en koordinator kan fylla en funktion i att avlasta patienten som informationsbärare.

Ledningsstaben Christoffer Martinelle

2015-08-10 Dnr: RS 2015-349

Del 3: Bättre stöd för återgång i arbete vid ohälsa

Samverkan och samordningsansvar

Försäkringskassans samordningsuppdrag föreslås övergå i ett ”samverkansuppdrag”.

Försäkringskassan ska ”verka för” att rehabiliteringsplanen följs. Hälso- och sjukvårdens samverkansansvar föreslås försärkas. Förslaget syftar till att förbättra möjligheterna att sätta in tidiga insatser för individer och därmed undvika sjukfrånvaro.

Långa sjukskrivningar medför en risk att bli längre, och det är där ökningen främst ligger i sjukfrånvaro på senare år. Tidiga insatser är därför viktiga för att undvika de långa

sjukskrivningarna. Hälso- och sjukvården anses enligt utredaren ha bäst förutsättningar att i samverkan med arbetsgivaren kunna ge tidiga insatser. RÖ delar här utredarens bedömning.

RÖ anser att sjukskrivning är en del av vård och behandling, och behöver därför fungera lika bra som övriga vårdprocesser eftersom den påverkar patientens väg tillbaka till vardagen.

Att beakta är att uttrycket ”verka för” är svagare än nuvarande ”se till”, detta är svårtolkat.

Vidare kommer kompetensöverföring att bli en omfattande fråga. Kompetenser som idag finns på Försäkringskassan kommer att behöva föras över till hälso- och sjukvården.

Krav på att samverkan införs i hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

När det är nödvändigt för att patienten ska kunna återgå i förvärvsarbete ska landstinget, om patienten medger det, samverka med patientens arbetsgivare, Försäkringskassan och

Arbetsförmedlingen.

RÖ anser att förslaget ger bättre förutsättningar för tidiga insatser i syfte att verka för återgång i arbete. De tidigaste insatserna kan göras hos arbetsgivaren i samverkan med hälso- och

sjukvården vilket möjliggörs om hälso- och sjukvården tilldelas detta ansvar. Detta förslag bygger också på de övriga förslagen i en helhet samt att Försäkringskassan har kvar det administrativa ansvaret för ersättningar. En förutsättning är också att den statliga ersättningen förstärks. För hälso- och sjukvården är det också viktigt med intern samordning.

Att beakta är att den föreslagna lagstiftningen kan påverka de etiska principerna för öppna prioriteringar.

Landstingen upprättar rehabiliteringsplan

Utredaren föreslår att när en patient är i behov av samordnade behandlings- och

rehabiliteringsinsatser inom hälso- och sjukvården, för att så snart som möjligt kunna återgå i arbete, ska landstinget göra en rehabiliteringsplanering för återgång i förvärvsarbete.

RÖ är positivt till förslaget som kan bidra till att tydliggöra krav på rehabiliteringsplanering och öka aktiviteten på området. Men det är viktigt att det är tydligt vilken lagstiftning som gäller för hälso- och sjukvårdens medarbetare. Det påverkar hälso- och sjukvårdens medarbetare i vad som

Ledningsstaben Christoffer Martinelle

2015-08-10 Dnr: RS 2015-349

får göras. En risk finns att detta blir otydligt och svårhanterbart för medarbetare inom hälso- och sjukvården.

Patientlagen och patientens rätt att välja vårdgivare behöver beaktas i detta sammanhang.

Konsekvenser som kan uppstå vid tillfällen där en patient kan välja en annan vårdgivare och få en annan plan behöver uppmärksammas.

Bättre uppföljning och resultatredovisning

Landstingen ska i samverkan med Försäkringskassan löpande följa och redovisa

sjukskrivningarnas utveckling, förekomst av långtidssjukskrivning, vilka åtgärder som sätts in och när.

Öppna jämförelse av sjukskrivningar och expertråd för återgång i arbete

Socialstyrelsen föreslås få uppdrag att i samverkan med Försäkringskassan och landstingen att årligen jämföra och rapportera sjukskrivningar och resultatet av åtgärder för återgång i arbete för olika landsting. Kunskapen om återgång i arbete inom hälso- och sjukvården ska stödjas genom expertråd.

RÖ ser positivt på dessa förslag då de lyfter upp denna process som en indikator bland andra vid utvecklingsarbete hos landsting och regioner. En notering är att formerna för och pakteringen av öppna jämförelser utvecklas och kan komma att förändras över tid. Det är viktigt att uppdraget inte leder till extra arbete utan bygger vidare på det påbörjade arbetet för bedömningsstöd.

Region Östergötland

Mats Johansson Mats Uddin

Ordförande Regionstyrelsen Tf. Regiondirektör

Ledningsstaben

Lena Banck 2015-07-10 Dnr: RS 2015-393

Beslutsunderlag Yttrande över Juridiskt kön och medicinsk

Related documents