• No results found

ZÁKLADNÍ INFORMACE O PODNIKU PETRY NOVÁKOVÉ

In document BAKALÁŘSKÁ PRÁCE (Page 27-32)

V této kapitole jsou představeny konkrétní možnosti řešení jednotlivých operací související se založením a vznikem podniku.

4.1 Základní informace

Tab. 1 Základní informace o zakládané živnosti Typ podnikatel: Fyzická osoba

Jméno a příjmení: Petra Nováková Datum narození: 13.6. 1975

Občanství: Česká republika

Bydliště: Ledová ulice 1, 460 01, LIBEREC 1 Místo konání: Ledová ulice 1, 460 01, LIBEREC 1

Název: Petra Nováková, šití dětských kostýmů a oblečení

Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona

Obory činnosti: Výroba textilií, textilních výrobků, oděvů a oděvních doplňků Druh živnosti: Ohlašovací volná

Vznik oprávnění: 1.9. 2011 Doba platnosti oprávnění: Neomezená

V tabulce 1 jsou přehledně uvedeny důležité základní informace týkající se nově zakládaného podnikatelského subjektu.

Jako právní forma společnosti byla zakladatelkou zvolena volná živnost, neboť minimálně pro první měsíce podnikání je počítáno pouze s menším objemem výroby, pro který bude tato forma plně dostačující. Zakladatelka nemá předchozí zkušenosti s podnikáním a i to je jedním z důvodů proč byla zvolena právě živnost.

Majitelka bude i nadále pracovat ve svém stávajícím zaměstnání v hlavním pracovním poměru, tudíž pro ní představuje tato firma spíše realizaci jejího hobby ve volném čase. V rámci toho by ráda zúročila své původní vzdělání – výrobu textilních výrobků, samozřejmě ruku v ruce se svojí kreativitou a vztahem k dětem.

Bez problémů by měly být splněny podmínky limitující získání živnostenského oprávnění a založení volné živnosti, kterou je i produkce oděvních a textilních výrobků.

Firma se bude soustředit na výrobu oděvů určeného dětem. Produkty, jejichž zásluhou by firma měla dosáhnout pevné pozice na trhu, budou dětské karnevalové kostýmy a společenské šaty.

4.2 Důvody vzniku, očekávání a cíle Důvody

Jednou z mnoha předností paní Novákové je vysokoškolské vzdělání získané v oboru výroby oděvů. Tato skutečnost jí společně s její kreativitou a s chutí po zúročení svých znalostí a dovedností dává možnost nabízet určité spektrum produktů v lepší kvalitě (ve srovnání s nabízenu kvalitou dnes), širší nabídce a za přijatelné ceny.

Především by se chtěla soustředit na oblečení pro kojence, společenské oblečení pro děti a dětské karnevalové kostýmy. Právě poslední jmenovaný typ by měl být tzv.

„vlajkovou lodí“ mezi nabízenými produkty. V současné době existuje mezera na trhu s kvalitními dětskými karnevalovými kostýmy. Vlastně ani nejsou prakticky k sehnání.

Jedinou jejich alternativou jsou kostýmy nižší cenové kategorie (další rok se nedají použít – děti rychle z oblečení vyrůstají, je ale možné je prodat a částečně získat zpět vložené náklady), u nichž zpravidla není možnost opakovaného nošení z důvodů nemožnosti jejich údržby, což je dáno především nízkou kvalitou jejich zpracování. Tohoto faktu – nedostatku kvalitních dětských karnevalových kostýmů, by majitelka ráda využila a získala pevnou pozici na trhu.

Očekávání

Majitelka očekává zájem o své výrobky, který by měl být dán kvalitou použitých materiálů, kreativitou a pečlivostí při zpracování. Ten by sebou měl přinést vybudování loajální klientské základny, což by mělo podle očekávání umožnit pozvolné rozšiřování nabízeného sortimentu (např. zařazení výroby dětského společenského oblečení). Finálním výsledkem těchto etap růstu by měl podnikatelský úspěch v peněžní podobě, tedy zisk.

Cíle

Přáním i cílem majitelky je vybudování ekonomicky stabilní firmy, která by byla dostatečně flexibilní na to, aby byla schopna bez větších problémů a vlastně okamžitě reagovat na prakticky neustále se měnící přání a potřeby svých zákazníků. Samozřejmostí

by mělo být pozvolné rozšiřování spektra nabízených produktů opět v závislosti na požadavcích klientů.

4.3 Personální zajištění

Paní Petra Nováková vystudovala výrobu oděvů na vysoké škole, což je samo o sobě významným argumentem zaručujícím její důvěryhodnost a dostačující znalosti oboru.

Kromě získaného vzdělání jsou jejími dalšími přednostmi - vrozená kreativita, smysl pro originalitu, cit pro výběr barev a materiálů, kladení důrazu na kvalitu používaných materiálů, sledování detailů, pečlivost a pracovitost, zodpovědný přístup a schopnost pozorně naslouchat přáním ostatních (zákazníků).

V případě paní majitelky se minimálně po dobu několika prvních měsíců činnosti bude jednat o tzv. „podnikání zkusmo“(viz kapitola 1.2). To znamená, že bude i nadále pokračovat ve svém hlavním pracovním poměru a její osobní podnikání bude představovat vlastně náplň jejího volného času. Především z tohoto důvodů nebude potřeba uvažovat o najmutí dalšího personálu. Všechny potencionální zakázky a ostatní závazky vyplývající z podnikání, tak bude, alespoň prozatím, majitelka vykonávat osobně.

Drobnou výjimkou týkající se personální otázky by mohlo být chápáno zajištění internetového obchodu. V případě, že by tuto aktivitu nezvládala (ať už z technických, časových nebo jiných důvodů) muselo by se přikročit k prosbě o výpomoc někoho dalšího.

Je ovšem velmi nepravděpodobné, že by se tato osoba stala zaměstnancem firmy, protože by se mohlo jednat například o manžela, kamaráda, kolegu z práce nebo jiného

Minimálně po dobu několika prvních měsíců činnosti se uvažuje pouze o provozu výrobní části firmy, která bude situována do dílny, jež sousedí se soukromým bytem

zakladatelky. Součástí prostoru o celkové ploše 10m2 (5x2m) bude i sklad látek umístěný nad dílnou. Tuto variantu řešení dovoluje výška místnosti.

Do budoucna bude uvažováno o pronájmu komerčních prostor v Liberci, sloužících jako půjčovna dětských karnevalových kostýmů a dětského společenského oblečení.

Vybavení

Šicí dílna je v současné době vybavena dvěma šicími stroji určenými k šití tkanin a úpletů, entlovacím strojem, střihacím stolem, žehlícím prknem a napařovací žehličkou.

Do budoucna je počítáno s případnými obměnami vybavení či nákupem nového (odlišného) vybavení vyplývajícího z rozšíření nabízeného sortimentu na základě potřeb podniku dle měnících se přání zákazníků, například vyšívacím strojem nebo průmyslovým vybavením pro tvarovací proces výrobku.

Pracoviště samotné má samo nemalý vliv na práci člověka, která je na něm realizována a tedy i na finální výsledek. Právě domácí podmínky, dokonalá znalost prostředí, možnost vše si neustále přizpůsobovat a upravovat podle vlastních představ přispívají k dobrému psychickému rozpoložení, což by mělo mít velice dobrý vliv na samotný pracovní proces a i na výsledný produkt.

Výrobní proces

Další výhodou přispívající k vysoké kvalitě zpracování nabízeného zboží může být chápána de facto ruční výroba a její provedení samotnou majitelkou. Ona jediná bude za produkty zodpovědná od začátku do konce. Sama vytvoří návrh podle svých představ, znalostí a dovedností (samozřejmě s ohledem na přání klienta), vybere a nakoupí materiály, provede samotné zpracování a poté i kontrolu hotového výrobku a jeho prodej.

Provedení všech těchto kroků jedinou osobou předchází komplikacím, které by mohly vzniknout v případě, kdy by jednotlivé úkony provádělo více lidí (vzájemné nepochopení se, neshody, roztržky, atd.). Dále se uvažuje o spolupráci s návrhářem – člověkem, který má stejné vzdělání, je více kreativní, ale má menší praxi s výrobním procesem. Autorka si troufá tvrdit, že jestliže je člověk za něco zodpovědný sám jako jediný, dává si mnohem více záležet, než v momentě kdy je pouze součástí jakéhosi řetězce.

Důraz bude kladen na pečlivé a kvalitní provedení, zaručující příjemné nošení, působivý estetický dojem, pokud možnost jednoduchost údržby (použití běžných prostředků a obyčejné pračky) a originalitu.

Obr. č. 2 Označení

Předmětem podnikání paní Novákové je především výroba dětských textilních oděvů. Z toho vyplývá, že budoucími uživateli těchto produktů budou ti nejcitlivější členové lidské populace. Je proto bezpodmínečně nutné mít tuto skutečnost neustále na paměti a to hlavně při výběru materiálu, ze kterého bude posléze vytvořen výsledný kousek oblečení.

Za klíčové materiály lze označit ty přírodní, protože spektrum používaných materiálů bude z velké části tvořeno právě jimi. Textilní materiály z přírodních surovin jako jsou bavlna, len,

konopí či vlna, jsou pro člověka všeobecně, ale pro dítě ještě mnohem více, stále těmi nejvhodnějšími. Zpravidla nevyvolávají alergické reakce a jsou velmi příjemné při nošení.

S jejich použitím je počítáno především v těch případech, kdy textilie bude v přímém kontaktu s dětskou pokožkou.

Možné typy používaných materiálů:

Textil pro kojence

o především tkaniny bavlnářského typu – damašek, batisty, barchet, dutinná tkanina, flanel, kanafas, krep (i louhový), molino, prací kord, veba, manšestr,

Karnevalové kostýmy a společenské oděvy

o tkaniny bavlnářského typu – batisty, madeira, samety, manšestr,

o tkaniny vlnařského typu – donegal, dubl, flauš, homspen, naté, rybí kostra, tropikal, o tkaniny hedvábnického typu – atlasgrádl, brokát, krepdešín, krepsatén, organza,

organzén, popelín, šantung, taft, žoržet, o krajky a krajkoviny.

S předpokládaným rozšířením nabízeného sortimentu zboží a rozvojem podnikání je počítáno i s rozšířením spektra používaných materiálů. Důraz bude kladen hlavně na zavedení výroby z BIO materiálů (BIO bavlna, BIO vlna, BIO konopí).

In document BAKALÁŘSKÁ PRÁCE (Page 27-32)

Related documents