• No results found

Zdroje získávání zaměstnanců

2.4 Proces získávání zaměstnanců ve společnosti PHG s.r.o

2.4.3 Zdroje získávání zaměstnanců

Zdroje získávání zaměstnanců společnost využívá jak vnitřní, tak vnější. Ve společnosti funguje systém profesního růstu. Využívá se například u recepčních, kdy hlavní recepční se vždy vybírá z řad recepčních. Výhodou je, že zaměstnanec se již nemusí adaptovat na nové pracovní prostředí, zná své spolupracovníky i společnost, a také společnost zná daného pracovníka. Vzhledem k nedostatku kvalifikovaných pracovníků je ovšem nutné využít i vnějších zdrojů. Též pro THP a manažery se využívá uchazečů z vnějších zdrojů.

2.4.4 Metody získávání zaměstnanců

Hlavním úkolem personálního oddělení je, aby pomohlo obsadit otevřenou pozici tak, že najde vhodného uchazeče, jak nejrychleji to bude možné a s přiměřenými náklady.

Personální pracovníci v hotelu Grand Hotel Imperial rozhodují o tom, jaké metody a zdroje pracovníků budou využívány při obsazování jednotlivých pozic. Nejdříve musí rozhodnout o tom, zda budou volné pracovní místo obsazovat z vnitřních či z vnějších zdrojů. To záleží

převážně na charakteru daného pracovního místa. Zdroje pracovníků používány společností PHG s.r.o. lze vidět na Obrázku 11.

Obrázek 11: Zdroje získávání pracovníků ve společnosti PHG s.r.o.

Zdroj: vlastní zpracování

Interní zdroje

Společnost PHG s.r.o. podporuje kariérní růst svých současných zaměstnanců, a proto využívá k obsazování volných pracovních míst také interní zdroje. Stávající zaměstnance oslovují personalistky či manažeři nejčastěji osobně. Mezi nejčastější pozice, které společnost obsazuje z interních zdrojů, patří například hlavní recepční či hlavní pokojská, kdy personalisky spolu s manažery vybírají ze stávajících zaměstnanců kandidáty, které na danou pozici povýší. Pokud se nepodaří najít vhodné uchazeče z interních zdrojů, následuje oslovení uchazečů mimo společnost.

Externí zdroje

Externí pracovní síly jsou představovány především stávajícími zaměstnanci jiných společností, kteří se rozhodli změnit své dosavadní zaměstnání, nezměstnanými lidmi hledajícími vhodné pracovní uplatnění a čersvými absolventy. Tato společnost využívá několik metod získávání pracovníků, které vzájemně kombinuje. Ty jsou popsány níže.

Vyvěšení pracovní nabídky na vlastních webových stránkách

Uchazeči se zde mohou dozvědět všechny potřebné informace o nabízeném pracovním místě. Na webových stránkách se uchazeči dozví, že firma nabízí:

atraktivní platové ohodnocení,

možnost profesního růstu,

zázemí stále se rozvíjející společnosti a

možnost personálního ubytování za zvýhodněné ceny.

A také firemní benefity v podobě:

slevy 40 % na konzumaci jídla a nealko nápojů ve všech restauracích Pytloun,

zvýhodněné mobilní tarify,

vstup na akce pořádané Pytloun hotely zdarma,

1x ročně ubytování pro dvě osoby zdarma,

příspěvek na ošacení a

firemní akce, teambuildingy a další.

V současné době se na webových stránkách nachází nabídka práce na pracovní pozici recepční, vrchní číšník/servírka, šéf kuchař, pomocný kuchař a barman. Na Obrázku 12 je možné vidět ukázku inzerátu na pozici barman do hotelu Grand Hotel Imperial z vlastních webových stránek společnosti.

Obrázek 12: Inzerát na vlastních webových stránkách Zdroj: (liberec-ubytovani.cz, 2018)

Hlavní nevýhodou inzerce na vlastních webových stránkách je fakt, že webové stránky společnosti navštíví většina lidí za účelem dozvědět se potřebné informace o hotelu, o restauraci či si zarezervovat pokoj. Málokdo cíleně na webových stránkách hotelu vyhledává inzerci práce.

Vyvěšení pracovní nabídky na dalších webových portálech

Vyvěšení pracovní nabídky na další webové portály je velmi efektivní metoda získávání zaměstnanců. Společnost zde uveřejňuje stejné nabídky práce jako na svých webových stránkách.

Toto jsou webové stránky, které společnost používá, a je možné zde umístit inzerát zdarma:

www.volnamista.cz, www.pracovnimisto.cz, www.freejobs.cz, www.dzob.cz, www.fajn-brigady.cz, www.inwork.cz, www.hyperprace.cz, www.proudly.cz, www.agentka.cz a www.flek.cz.

Společnost využívá i některé placené portály, například: www.gastrojobs.cz, www.profesia.cz, www.easy-prace.cz, www.zivotopisy.cz, www.chcipraci.cz a www.pracevliberci.cz.

Z placených webových stránek používá společnost nejvíce stránku www.gastrojobs.cz, především z důvodu příznivých cen za inzerci a vysoké reakci na inzeráty. Pro obor hotely, gastronomie či cestovní ruch je cena za 1 – 5 pozic 1 900 Kč za měsíc, 3 900 Kč za čtvrtletí, 5 900 Kč za půlrok a 9 900 Kč za rok. Dále je možné koupit balíček 26 – 100 pozic, 101 – 200 pozic a 201 a více pozic. Kompletní ceník je vidět na Obrázku 13, veškeré uvedené ceny jsou bez DPH.

Obrázek 13: Ceník inzerce www.gastrojobs.cz Zdroj: (gastrojobs.cz, 2018)

Druhou velmi hojně používanou stránkou je www.easy-prace.cz. Na této webové stránce se inzeráty platí na 40 dní, za jeden inzerát zaplatí společnost 1 500 Kč, za 6 inzerátů 5 500 Kč, za 30 inzerátů 9 900 Kč, za 100 inzerátů 39 500 Kč a za 300 inzerátů 59 500 Kč.

Kompletní ceník, včetně rozpočítaných cen na 1 inzerát, je vyobrazen na Obrázku 14.

Veškeré uvedené ceny jsou bez DPH.

Obrázek 14: Ceník inzerce www.easy-prace.cz Zdroj: (easy-prace.cz, 2017)

Společnost využívá kromě svých webových stránek také další webové stránky hlavně z důvodu, aby byla oslovena co nejširší základna uchazečů a společnost měla k dispozici velké množství kadidátů, ze kterých může vybrat ty nejvhodnější. Tato metoda je velmi efektivní a pomocí ní získává společnost většinu uchazečů.

Mezi největší výhody inzerování na dalších webových stránkách patří to, že narozdíl od vlastních webových stránek společnosti, tyto webové stránky lidé navštěvují zpravidla z důvodu hledání nové práce. Touto metodou je osloven nejširší okruh potenciálních uchazečů. Mezi nevýhody patří u placených portálů poplatek za inzerci a u placených i neplacených webových stránek je nutné inzerci v určitém časovém horizontu aktualizovat, jelikož na většině portálů nabídka po čase zmizí či se skryje. Tento proces je vzhledem k počtu zaměstnanců, který společnost potřebuje získat a k počtu webových stránek, které k tomu využívá, velmi zdlouhavý a časově náročný.

Vyvěšení pracovní nabídky na sociálních sítích

Společnost používá k zveřejnění nabídky práce také sociální sítě, především LinkedIn, který se zaměřuje na profesní stránku, lidé sem vkládají své stručné životopisy. Tato metoda je vhodná především pro obsazování manažerských pozic. Dále využívá společnost také sociální síť Facebook. Výhodou placené inzerce na Facebooku je možnost cílení pracovní nabídky směrem k vydefinovaným cílovým skupinám. Lze tak selektovat uživatele Facebooku podle zájmu, věku, vzdělání či oblasti, ve které žijí.

Spolupráce se vzdělávacími institucemi

Další metodou, kterou společnost využívá, je spolupráce se školami. Studenti vysokých škol mohou v hotelu Imperial absolvovat odbornou stáž a rovněž je zde možnost bridágy při studiu. Spoluprácí se vzdělávacími institucemi je možné také získat čerstvé absolventy.

Pro společnost je výhodou, že od školy dostane všechny potřebné informace a škola doporučí zpravidla vhodné kandidáty. V případě hlavního pracovního poměru je značnou nevýhodou sezónnost, kdy většina studentů dokončí studium ve stejném období v roce.

Doporučení stávajícího zaměstnance

Metoda doporučení stávajícího zaměstnance je jedna z nejlevnějších metod, má ale nevýhodu omezeného množství oslovených uchazečů. Tato společnost své zaměstnance sice nijak finančně nemotivuje k tomu, aby své známé či příbuzné doporučovali, zaměstnanci to přesto dělají.

Kromě faktu, že se jedná o bezplatnou metodu, lze za výhodu považovat také fakt, že zaměstnanci nechtějí doporučit nevhodného kandidáta. Proto většina uchazečů, kteří byli stávajícími zaměstnanci doporučeni, byla pro pracovní pozici vhodná. Kdyby společnost své zaměstnance více motivovala, aby své známé či příbuzné doporučovali, mohla by být tato metoda využívána více. Nevýhodou je omezené množství uchazečů, ze kterých společnost vybírá.

Spolupráce s úřadem práce

Společnost spolupracuje s úřadem práce pomocí inzerování na jejich webových stránkách.

Inzerce na stránkách úřadu práce je bezplatná. Na Obrázku 15 můžeme vidět ukázku nabídky práce inzerované na webových stránkách úřadu práce na pozici barman/ka.

Obrázek 15: Inzerát na webových stránkách úřadu práce Zdroj: (portal.mpsv.cz, 2018)

Nevýhodou této metody získávání zaměstnanců je omezený počet potenciálních uchazečů, kteří si inzerát přečtou, jelikož se jedná pouze o lidi zapsané na úřadu práce.

Related documents