• No results found

Chlapci odklad školní docházky i na základě výsledků diagnostiky velmi prospěl. Je snaživý, na práci se soustředí, pracuje na základě motivace. Jemná motorika je rozvinuta, úchop psací potřeby je špetkový. Viditelně se zlepšil v kresbě, napodobení psacího písma a ve zrakovém rozlišování. Chápe posloupnost děje, nadřazené pojmy a zná svou trvalou adresu. Posun jsem nezaznamenala u vnímání periodicity, říkanky, popisu obrázku a obrázkového čtení. Nemá rozvinuté logické myšlení, jeho slovní zásoba je chudá, komunikační dovednosti velmi slabé.

Není vyspělý v emoční a sociální oblasti, je potřeba zapracovat na rozvoji myšlení, jeho paměť je krátkodobá. Chlapec od září nastoupí do speciální logopedické základní školy.

12. Respondent č. 3

Chlapci bylo v době výzkumu 6 let a 5 měsíců. Žije v úplné rodině a má mladšího bratra (2014), o kterého se rád stará. V MŠ se adaptoval s drobnými obtížemi, přetrvávala u něho dlouhodobá separační úzkost, velmi často docházelo k pláči, ale postupem času si na prostředí zvykl a MŠ navštěvoval rád. Realizace testu a pozorování probíhalo v MŠ,

56

Obrázek 28: Kresba postavy duben 2019/únor 2020

kterou navštěvuje druhým rokem, před speciální třídou navštěvoval běžnou MŠ, kde mu byla doporučena speciální třída zaměřená na rozvoj logopedie.

Chování: Chlapec nemá rozvinutou sociální a emoční zralost, je velmi plachý a plačtivý.

Potřebuje ujištění od pedagogů, nemá sebevědomí, vyžaduje péči a pochvaly. Je klidné a tiché povahy, mezi dětmi je pasivní, velmi často se přizpůsobuje ostatním dětem.

V kolektivní práci je spíše neaktivní. Je hravý, nekonfliktní, slušný k dospělým i dětem.

Komunikační dovednosti: Chlapec má narušené komunikační schopnosti, řečový projev je hůře srozumitelný, má nevyzrálý jazykový cit i fonematický sluch. Oromotorika je méně obratná, má tendenci komolit víceslabičná a artikulačně náročná slova.

Úkol 1 – Kresba postavy

Nakreslená postava má oči, nos, ústa a modré vlasy. Chlapec nezvýraznil krk, na každé ruce má šest prstů nakreslené čárami. Na tričku má nakreslené čtyři kruhy, nohy má postava nakreslené u sebe.

Druhá postava je nakreslena podobným způsobem, ovšem má zvýrazněny drobné detaily.

Postava má krátké hnědé vlasy, oči, nos a pusu. Velmi zajímavé je, že chlapec nakreslil po deseti měsících postavu, která je obdobná postojem. Ruce má upažené do stran, prsty roztažené, nohy jsou na druhém obrázku nakresleny od sebe, boty jsou zakresleny stejně, jako u prvního obrázku.

57

Obrázek 29: Napodobení psacího písma duben 2019/únor 2020

Obrázek 30: Vyhledávání slonů lišících se horizontální polohou duben 2019/únor 2020 Úkol 2 – Schopnost napodobení psacího písma

Chlapec si všimnul a znázornil tečku na konci krátké věty. Čitelné je také první písmeno „E“.

Písmo neleží na lince, zbytek písmen je nerozpoznatelný.

Druhý pokus není tak čitelný jako ten první, chlapec si nebyl úkolem jistý, na pastelku netlačil. I přesto jde vyčíst, že písmo neleží na lince. Rozeznat lze jméno Eva, zbytek textu nelze rozpoznat.

Úkol 3 – Orientace ve tvarech a barvách

Chlapec určil všechny geometrické tvary bez chyby, co se týká barev, rozpoznal všechny barvy bez pochybností.

Chlapec zvládl tento úkol bez problému, svou odpovědí si byl vždy jistý.

Úkol 4 – Zrakové rozlišování a schopnost soustředění

Chlapec celkem vybarvil devět slonů, z čehož vyplývá, že vybarvil jednoho slona navíc.

Na druhý pokus chlapec správně rozpoznal a vybarvil všech osm slonů.

a) Zrakové rozlišení (překrývající se obrázky)

Chlapec poznal všechny obrázky, poté řekl, že obrázky mají něco společného. Neměl s touto úlohou problém ani po odkladu školní docházky.

58

Obrázek 31: Vyhledávání stejného obrázku v řadě duben 2019/únor 2020 b) Hledání stejného obrázku

Rozpoznal všechny čtyři obrázky, místo pokynu zakroužkuj, obrázky spíše označil vybarvením. Po deseti měsících správně určil a zakroužkoval shodné obrázky.

Úkol 5 – Sluchové rozlišení + rytmizace slov

Chlapec správně pojmenoval sedm obrázků z osmi. Parník zaměnil za loď. Vyhledávání obrázků a rytmizace slov mu nedělá problémy. Rozpoznal rýmy. U druhého šetření si chlapec nevzpomněl na slovo nota. Rýmy, vytleskávání a vyhledávání obrázků dle verbálních pokynů mu nedělá obtíže.

Úkol 6 – Schopnost orientace ve vlastní osobě, v rodině a v sociálním prostředí a) Orientace ve vlastní osobě

Chlapec znal své jméno i příjmení. Křestní jméno řekl ve zdrobnělině. Adresu nebyl schopen říci celou, vzpomněl si na ulici a číslo domu. Při opakovaném šetření chlapec znal svou adresu.

b) Orientace v rodině

Chlapec uvedl, že bydlí se svojí maminkou, strejdou, Ráďou a Nikolkou. Křestní jméno maminky si nemohl vzpomenout ani po odkladu školní docházky.

c) Orientace v sociálním prostředí

Chlapec odpověděl smysluplně a ve větách na obě otázky. V případě, kdy je nemocný navštíví lékárnu a když má hlad, zajde do odchodu. Na druhý pokus odpověděl rozdílně, ale správně. Když je nemocný navštíví lékaře a když má hlad, navštíví babičku.

59

Obrázek 32: Určování pořadí tvarů v obrazci šály duben 2019/únor 2020 Úkol 7 – Matematické představy

a) Orientace ve velikostech (čtyři hvězdy)

Chlapec správně seřadil všechny hvězdy podle verbálního pokynu. Správně srovnal hvězdy i na druhý pokus.

b) Orientace ve velikostech (prasata)

Chlapec správně vyhledal nejmenší prasátko, úkol splnil i po odkladu školní docházky.

c) Obrazce

Chlapec odpověděl, že je stejně kroužků i trojúhelníků, protože jsou oba řádky stejně dlouhé.

Po odkladu odpověděl správně a dokázal svoji odpověď zdůvodnit.

d) Šála

Chlapec nepochopil princip za sebou jdoucích obrazců. I při druhém šetření si s úkolem nebyl jistý a nevěděl si rady.

Úkol 8 – Orientace v prostoru (prostorové vnímání)

Chlapec správně určil tři správné pozice z pěti. Předložku „pod“ zaměnil s příslovcem

„uvnitř“ a předložku „nad“ zaměnil s předložkou „pod“. Po odkladu správně určil všechny prostorové pojmy.

Úkol 9 – Vnímání času a) Posloupnost děje

Chlapec správně seřadil obrázky od miminka po babičku při prvním i druhém šetření.

60 b) Roční období

Chlapec zaměnil jaro s létem, podzim a zimu seřadil správně. Obrázky pojmenoval dobře, přesto mu nedošlo, že je má špatně seřazené. Na druhý pokus poskládal všechny čtyři obrázky bez chyby.

Úkol 10 – Řeč a) Říkanka

Chlapec místo říkanky uvedl píseň „Kočka leze dírou“, ale nebyl schopen píseň celou zazpí-vat. I s nápomocí si nevybavoval další sloky písně. Po odkladu neuvedl žádnou básničku.

b) Protiklady větší představivost, zmínil i důvod, proč babička zalévá květiny.

d) Nadřazené pojmy

Chlapec byl schopen říci všechny nadřazené pojmy kromě dopravních prostředků, místo kterých odpověděl dopravní provoz. Nepovažuji to za velkou chybu. Po odkladu školní do-cházky správně určil nejen nadřazené pojmy, ale pojmenoval i jednotlivé obrázky.

e) Obrázkové čtení

Chlapec v klidu pozoroval, kde čteme, správně slova skloňoval. Chybu udělal u slova zrní, kde místo sedmého pádu použil první pád. Obrázkové čtení ho velmi bavilo i po odkladu, byl nadšen z toho, že je schopen číst.

Úkol 11 – Grafomotorika

Chlapec tento úkol zvládl ve velmi krátkém čase, ostré rohy spíše zaobloval. Měl špatný úchop tužky, tužku držel velmi nízko. Tento způsob úchopu se nazývá nízké křečovité držení.

Druhý pokus dle mého názoru dopadl hůře než první. Přišlo mi, že se nesoustředí na přesnost, ale na rychlost.

61

Obrázky 33: Grafomotorický list duben 2019/únor 2020