• No results found

Chlapec udělal obrovský pokrok ve svém řečovém projevu. Odpovídá v celých větách, bez řečových vad. Dle výsledků se zlepšil v prostorovém vnímání, ročním období, je scho-pen rozeznat protiklady a obrazce, zná svou trvalou adresu. Po odkladu školní docházky je více sociálně a emočně zralý, je snaživý a věří si. Posun jsem nezaznamenala ve znalosti říkanky a doplňování po sobě jdoucích tvarů. Poslední úkol odbyl, umí pracovat přesněji.

Výsledky testu též ukazují smysluplnost pozdějšího nástupu chlapce do ZŠ. Maminka chce chlapce zařadit do běžné základní školy.

13. Respondent č. 4

V době výzkumu bylo dívce 5 let a 11 měsíců. Pochází z úplné sociálně slabší rodiny.

Je jedináček, maminka je momentálně gravidní a dívce se zanedlouho narodí sourozenec.

Adaptaci na MŠ měla velmi obtížnou, od počátku roku trpěla častým ranním pláčem, který ústil v hysterii s fyziologickými projevy (zvýšená teplota, zvracení). Měla ohromnou vazbu na matku, velmi často měla tendenci pedagogům utíkat. Během dne si na matku velmi často vzpomněla, často jí kreslila obrázky a mluvila o tom, co spolu budou odpoledne dělat.

To se během jednoho roku v méně početné speciální třídě velmi zlepšilo. Dívka MŠ navštěvovala prvním rokem a byla to její první mateřská škola. Dívka má zpracovaný IVP.

Chování: Dívka je velmi citlivá, ráda pracuje individuálně v klidné části třídy. Je pořádná, samostatná, podřizuje se pokynům kantorů. Respektuje třídní pravidla, v určitých věcech si bývá nejistá a vyžaduje ujištění a motivaci.

Komunikační dovednosti: Přiměřeně komunikuje s dětmi i učiteli, zprvu školní docházky mluvila pouze o mamince, to se během roku zlepšilo. Slovní zásoba je přiměřená věku, preventivně navštěvuje školní logopedku z důvodu rozvoje jazykového citu.

62

Obrázek 34: Kresba postavy duben 2019/únor 2020

Obrázek 35: Napodobení psacího písma duben 2019/únor 2020 Úkol 1 – Kresba postavy

Dívka nakreslila zpěváka, který zpívá. Zpěvák má vlasy, oči, nos, uši, otevřenou pusu, protože zpívá. Nakreslila postavě i dioptrické brýle. Postava nemá krk ani trup. Na dotaz, proč osoba nemá tělo, odpověděla, protože má zpěvák velkou hlavu a tělo se mu na papír nevejde.

Postava dívky má hnědé rozpuštěné vlasy. V obličeji jsou znázorněny oči, nos, pusa. Kresba představuje maminku, která venčí psa. Umí si rozvrhnout plochu celého papíru.

Úkol 2 – Schopnost napodobení psacího písma

Napodobení psacího písma nelze rozpoznat od předlohy. Nelze rozeznat velká a malá písmena, písmo neleží na lince, na konci chybí tečka. U druhého pokusu se snažila udržet písmo na lince, na konci věty si všimla tečky. Písmo nelze rozeznat, ani přirovnat k předloze.

Úkol 3 – Orientace ve tvarech a barvách

Dívka bez váhání a obtíží rozeznala všechny geometrické tvary i barvy. Tento úkol zvládala bez potíží při prvním i opakovaném šetření.

63

Obrázek 36: Vyhledávání slonů lišících se horizontální polohou duben 2019/únor 2020

Obrázky 37: Vyhledávání stejného obrázku v řadě duben 2019/únor 2020 Úkol 4 – Zrakové rozlišování a schopnost soustředění

Dívka vybarvila devět obrázků z osmi, poté co jsem se dívky zeptala, zda si myslí, že to má správně, všimla si jedné chyby. Chybně vybarvený obrázek přeškrtla jinou barvou pastelky.

Dívka správně rozpoznala a vybarvila všech osm slonů.

a) Zrakové rozlišení (překrývající se obrázky)

Dívka rozeznala čtrnáct obrázků z šestnácti. Cibuli zaměnila za česnek a lžíci za vařečku.

Lžíci nepovažuji za velkou chybu, obrázek je dost podobný vařečce. Po odkladu správně určila a rozpoznala všechny obrázky.

b) Hledání stejného obrázku

Dívka rozeznala všechny čtyři obrázky a zakroužkovala je. V prvním řádku si pomáhala proškrtáváním. U druhého pokusu si vedla bez obtíží.

64 Úkol 5 – Sluchové rozlišení + rytmizace slov

Dívka správně pojmenovala sedm obrázků z osmi. Slovo parník zaměnila za slovo loď.

U rozeznávání hlásek ve slovech si všimla všech dvojic, také si uvědomila, že poprvé řekla slovo loď, které se nerýmuje se slovem perník. Dívka správně vyhledala obrázky dle verbálních slov, rytmizaci slov zvládla bez obtíží.

Tyto úkoly dívce nedělaly žádný problém, na vše správně a s jistotou odpověděla.

Úkol 6 – Schopnost orientace ve vlastní osobě, v rodině a v sociálním prostředí a) Orientace ve vlastní osobě

Dívka uvedla své celé jméno, u druhého pokusu dokonce zmínila i své křtěné jméno.

b) Orientace v rodině

Uvedla, že bydlí s rodiči a se psem. Znala jméno maminky i tatínka, poté se zmínila i o bratranci a sestřenicích. Po odkladu se dívka rozpovídala o svém mladším bratrovi.

c) Orientace v sociálním prostředí

Na otázku, kam by šla, kdyby byla nemocná odpověděla do DinoParku. Když má hlad, zajde s maminkou do McDonald´s. Při opakovaném šetření odpověděla, že když je nemocná, jde k paní doktorce a když má hlad, zajde do obchodu.

Úkol 7 – Matematické představy

a) Orientace ve velikostech (čtyři hvězdy)

Dívka správně seřadila hvězdy od největší po nejmenší před i po odkladu školní docházky.

b) Orientace ve velikostech (prasata)

Dívka bez váhání našla nejmenší prasátko. Stejně reagovala i po odkladu školní docházky.

c) Obrazce

Dívka nejdříve vyměřovala vzdálenost pomocí prstů, poté obrazce spočítala a uvedla správnou odpověď. Po odkladu odpověděla, že více je koleček, protože jich je pět.

d) Šála

Dívka nepřišla na princip tvarů a vyplnila šálu chybně. Při druhém pokusu si více věřila, přesto je šála chybně doplněná.

65

Obrázky 38: Určování pořadí tvarů v obrazci šály duben 2019/únor 2020

Úkol 8 – Orientace v prostoru (prostorové vnímání)

Dívka správně uvedla tři pozice z pěti. „Na“ zaměnila s předložkou „nad“. Po odkladu školní docházky dobře uvedla všechny prostorové pozice.

Úkol 9 – Vnímání času a) Posloupnost děje

Dívka správně seřadila obrázky od narození po stáří. Takto seřadila obrázky i po deseti měsících.

b) Roční období

Správně seřadila na první i druhý pokus obrázky, na kterých bylo znázorněné roční období.

Úkol 10 – Řeč a) Říkanka

Dívka místo říkanky zmínila písničku „Skákal pes“. Píseň zazpívala do poloviny. Na druhý pokus uvedla krátkou veršovanou básničku o kamarádech.

b) Protiklady

Dívka odpověděla: menší × větší hrnek malý × velký hrnek menší × větší had krátký × dlouhý had méně × více sladkostí méně × více sladkostí prostřední × větší míč malý × velký míč c) Popis obrázku

Dívka odpovídala v celých větách, z obrázku vyčetla poměrně dost informací. Logicky uva-žovala nad aktivitami, které lidé na obrázku dělají.

66

Obrázek 39: Grafomotorický list duben 2019/únor 2020 d) Nadřazené pojmy

Dívka správně uvedla čtyři nadřazené skupiny z šesti. Neznala skupinu dopravních pro-středků a nářadí, které uvedla jako opravování. Po odkladu uvedla dobře všechny nadřazené pojmy.

e) Obrázkové čtení

Dívka správně dávala slova z prvního pádu do jiných příslušných pádů. Často se opravovala, ale rozdíly slyšela.

Úkol 11 – Grafomotorika

Dívka úlohu zvládla bez komplikací, držení psací potřeby bylo správné. Při druhém pokusu nespěchala, na práci se soustředila.