• No results found

Chlapec dozrál po rozumové, sociální i emoční stránce. Dle výsledků testu se zlepšil v kresbě, zrakovém rozlišení, prostorovém vnímání, nadřazených pojmech a protikladech.

72

Cvičení, kde měl doplnit pravidelné tvary, mu dělá obtíže. Je stále neposedný a zbrklý. Často mluví, aniž by u toho přemýšlel. Otec si přeje, aby chlapec nastoupil do běžné základní školy.

15. Respondent č. 6

Chlapci bylo v době výzkumu rovných 6 let. Pochází z úplné rodiny, avšak momentálně dochází k soudním sporům, rodiče se rozvádí. Má mladšího bratra (2016), o kterého se rád stará, rád si s ním hraje a tráví volný čas. Adaptace na MŠ byla obtížná, byl vázaný na matku a přestával konzumovat potravu. V důsledku toho navštěvoval dětskou ozdravovnu, která mu velmi pomohla. Je drobný, má oslabený imunitní systém a je často unavený. Realizace testu probíhala v MŠ, kterou navštěvuje druhým rokem a je jeho první. Chlapec má zpracovaný IVP.

Chování: Je velmi nepozorný, vzhledem k jeho motorickému neklidu je potřeba s chlapcem pracovat krátce s daným cílem. Poměrně často zlobí, je pohybově neklidný, méně bystrý a nesoustředěný. Pracovní tempo je pomalejší, je nesamostatný. Chlapec je přecitlivělý, náladový, nevěří si, je hravý, nechce se zapojovat do kolektivních her a činností.

Komunikační dovednosti: Má opožděný vývoj řeči, poměrně malou slovní zásobu. U dítěte je potřeba posilovat schopnost porozumění řeči a adekvátního reagování na pokyny, zadání či běžnou komunikaci. S dětmi komunikuje velmi zřídka, s učiteli jen když něco potřebuje.

Chlapec si nevěří a komunikuje velmi potichu, dělá mu obtíže sestavit větu nebo převyprávět krátký příběh či básničku.

Úkol 1 – Kresba postavy

Nakreslil postavu v dětském pokoji, spíše se zabýval vybavením pokoje než lidskou postavou. Postava se podobá hlavonožci, což by se u předškolního dítěte nemělo objevovat.

Přestože měl k dispozici papír o formátu A4, vybral si na kresbu pouze spodní část.

Druhá postava má vlasy, oči a ústa. Chybí nos a uši. Postava nemá znázorněný krk, paže vychází z trupu a jsou kresleny jednodimenzionální čarou. Postavě chybí prsty a boty.

Dle oděvu se jedná o ženu, vedle ní znázornil květinu.

73

Obrázek 46: Kresba postavy duben 2019/únor 2020

Obrázek 47: Napodobení psacího písma duben 2019/únor 2020 Úkol 2 – Schopnost napodobení psacího písma

Chlapec dle mého názoru nepochopil zadání a o nápodobu písma se nesnažil. Druhý pokus se chlapci vyvedl lépe, rozpoznat lze velké písmeno E.

Úkol 3 – Orientace ve tvarech a barvách

Zaměnil trojúhelník za čtverec, všechny barvy pojmenoval správně. Při druhém setkání správně pojmenoval všechny geometrické tvary a určil barvy.

Úkol 4 – Zrakové rozlišování a schopnost soustředění

Našel a vybarvil sedm slonů z osmi. Na práci se soustředil a úlohu si ukončil sám. Po dotazu, zda si myslí, že našel všechny slony, odpověděl ano. Po deseti měsících správně vyhledal všechny odlišné slony, které vybarvil.

74

Obrázek 48: Vyhledávání slonů lišících se horizontální polohou duben 2019/únor 2020

Obrázek 49: Vyhledávání stejného obrázku v řadě duben 2019/únor 2020 a) Zrakové rozlišení (překrývající se obrázky)

Rozeznal patnáct obrázků z šestnácti. Místo vařečky řekl slovo lžíce, což nepovažuji za vel-kou chybu, jeho výslovnost byla nesrozumitelná. Při druhém setkání rozpoznal a správně pojmenoval všechny obrázky.

b) Hledání stejného obrázku

Vyhledal všechny čtyři obrázky, které zakroužkoval. Stejně pracoval i v únoru.

Úkol 5 – Sluchové rozlišení + rytmizace slov

Správně pojmenoval šest obrázků z osmi. Notu označil jako piano a parník jako loď, což uvedla většina dětí a nepovažuji to za chybu. Neslyšel slova, která se rýmují. Poté co vyhledával obrázky dle pojmenování, zaměnil perník s parníkem. Na dotaz, zda se mu slova zdají podobná, odpověděl, že ne.

Po odkladu školní docházky poznal všechny obrázky kromě noty. Dokázal rozpoznat hlásky a vyhledat rýmy. Rytmizaci slov zvládl bez obtíží.

75

Obrázek 50: Určování pořadí tvarů v obrazci šály duben 2019/únor 2020 Úkol 6 – Schopnost orientace ve vlastní osobě, v rodině a v sociálním prostředí

a) Orientace ve vlastní osobě

Chlapec znal své celé jméno i příjmení, vzpomněl si na ulici a číslo domu. Také dodal, že bydlí poblíž obchodního centra. Na druhém setkání si dokázal vybavit celou adresu.

b) Orientace v rodině

Odpověděl, že bydlí s mámou, tátou, bratrem, babičkou a dědou. Věděl i křestní jména rodičů a bratra. Po odkladu nezmínil prarodiče.

c) Orientace v sociálním prostředí

Kdyby byl nemocný, odpověděl, že půjde domů. Pokud by měl hlad, jel by do Penny nebo do Globusu. Obdobně odpověděl i při druhém setkání.

Úkol 7 – Matematické představy

a) Orientace ve velikostech (čtyři hvězdy)

Nebyl schopen poskládat hvězdy od největší po nejmenší. Zaměnil druhou nejmenší hvězdu s nejmenší hvězdou. Po odkladu školní docházky neměl s tímto úkolem potíže, hvězdy seřadil správně.

b) Orientace ve velikostech (prasata)

V obou případech chlapec bez obtíží vyhledal nejmenší prase.

c) Obrazce

Odpověděl, že je méně kruhů a více trojúhelníků, protože jsou větší. Takto odpověděl i po odkladu školní docházky.

d) Šála

Nepochopil princip úlohy, jako jeden z mála dětí si povšiml záhybu a políčka pro doplnění.

Ani při druhém setkání neporozuměl zadání a cvičení vyplnil chybně.

76

Úkol 8 – Orientace v prostoru (prostorové vnímání)

Uvedl jednu odpověď z pěti. Správně ukázal na obrázek, kde byla hvězda uvnitř.

„Pod“ zaměnil s „vedle“, „vedle“ zaměnil s „v“, „na“ zaměnil s „nad“, „nad“ zaměnil s „na“.

Při druhém setkání chlapec zaměnil předložku „na“ s předložkou „nad“.

Úkol 9 – Vnímání času a) Posloupnost děje

Obrázky seřadil následovně: dívka – miminko – babička. Po deseti měsících správně seřadil kartičky od miminka po babičku.

b) Roční období

V dubnu seřadil obrázky následovně jaro – zima – podzim – léto. Při druhé schůzce je poskládal správně a ještě zmínil, že má velmi rád zimu.

Úkol 10 – Řeč a) Říkanka

Zmínil říkanku Paci, paci, pacičky, u které si vzpomněl na první sloku. Po odkladu si vzpo-mněl na píseň Jaro už je tu, kterou zazpíval.

b) Protiklady

Chlapec odpověděl: skrčený × srovnaný hrneček nízký × vysoký hrnek krátký × velký had krátký × dlouhý had

2 × 4 bonbóny 2 × 4 bonbóny

malý × velký míč malý × velký míč

c) Popis obrázku

Odpovídal jednoslovně, poté začal místo obrázku popisovat svoje školní přezůvky. Po od-kladu školní docházky se soustředil, měl ale špatnou výslovnost. Odpovídat ve větách mu dělá obtíže, přesto řekl alespoň 3 věty.

d) Nadřazené pojmy

Správně přiřadil pět skupin ze šesti. Neznal pojem dopravní prostředky, který uvedl pod ná-zvem hračky. Při druhém setkání nazval skupinu dopravních prostředků jako auta.

e) Obrázkové čtení

Obrázky uměl přečíst bez chyb, ale uváděl je vždy jen v prvním pádě. Dle mého názoru pro něj byla úloha obtížná, při verbální komunikaci správně skloňuje i časuje. Jeho slovní zásoba je malá, výslovnost špatná. Druhé setkání se nelišilo od prvního.

77

Obrázek 51: Grafomotorický list duben 2019/únor 2020 Úkol 11 – Grafomotorika

Úlohu zvládl v krátkém časovém úseku, poměrně často přetáhl. Pastelku držel nízko, úchop byl hrníčkový. Ukázala jsem mu správný úchop psací potřeby, ale během chvilky opět držel pastelku tak, jak byl zvyklý. Ani při druhém setkání nedržel tužku správně, na úlohu se soustředil.