• No results found

Chlapec udělal pokrok ve své kresbě i písmu. Zdokonalil se ve sluchovém rozlišení, orientaci v prostoru, vnímání času a popisu obrázku. Je zklidněný, soustředěný, reaguje na otázky.

Výslovnost a slovní zásoba je na lepší úrovni než před odkladem školní docházky. Problém mu dělaly úkoly, kde musel určit více obrazců, doplnit řadu tvarů a doplnit text o obrázky ve správném pádě. Podle cvičné mentorky stále nedosahuje požadovaného stupně zralosti.

Jeho pracovní a inteligenční schopnost se vyvinula, dítě má nevyhrazenou osobnost. Dle vý-sledků testů je u chlapce největší problém v komunikačních schopnostech.

16. Respondent č. 7

V době uskutečnění výzkumu bylo chlapci 6 let a 3 měsíce. Pochází z rozvedené rodiny, je ve střídavé péči. U otce se mu velmi líbí, dobře s ním vychází. Matka se snaží o to, aby měla na syna více času, má problémy s alkoholem, syna přivádí do stresových a nepříjemných situací. Chlapec často vyprávěl, jak se maminka chová, že je večer navštívila policie, že si pro něho musel tatínek přijet. Hoch má staršího nevlastního bratra (1997) z otcovy strany, se kterým se vídá velmi zřídka. Adaptace v MŠ probíhala v poklidu, chlapec na matce nelpí. Test byl realizován v MŠ, kterou navštěvuje druhým rokem. Chlapci nebyl doporučen IVP.

78

Obrázek 52: Kresba postavy duben 2019/únor 2020

Chování: Nebyly vypozorovány žádné poruchy v chování, byl vždy slušný, vstřícný, veselý a milý. Od rozchodu rodičů se u něho chování velmi zhoršilo, zesmutněl, byl plačtivý, střídaly se u něho emoce, začal být agresivní. Na jeho chování bylo zřejmé, že je doma něco v nepořádku. V chování vůči dospělým i personálu MŠ je stále slušný, nechá si domluvit, pozdraví, slušně poprosí, poděkuje. Co se týče vztahu a chování ke svým vrstevníkům je náladový a od kamarádského postoje dokáže velmi rychle přejít k agresivitě a napadení.

Komunikační dovednosti: Má adekvátní slovní zásobu k jeho věku, objevuje se u něho obtížná srozumitelnost řečového projevu související s neobratnou oromotorikou. Často komolí a zaměňuje slova za jiné. Má tendenci k mezizubní výslovnosti, v řeči se objevují známky dyslalie (sykavky). Paměťové schopnosti jsou v normě.

Úkol 1 – Kresba postavy

Nakreslená postava má oči, nos a pusu. Postavě chybí krk a uši, ruce vedou od půlky trupu a mají na každém konci tři prsty. Nohy jsou namalovány jednoduchou čarou. Po odkladu školní docházky se kresba moc nezměnila. Nakreslil velmi jednoduchou postavu, která má oči, nos, ústa, vlasy a krk, který u předchozí kresby neměl. Trup je kulatý, ruce jsou zakončeny pěti prsty na každé straně. Dle mého názoru je kresba u dítěte předškolního věku slabá.

Úkol 2 – Schopnost napodobení psacího písma

Velká písmena nelze rozeznat od malých písmen, chybí obě tečky. Chlapec se snažil o udržení písma na lince, což považuji za dobrý postřeh. Druhý pokus se vyvedl o něco lépe, lze rozpoznat první slovo.

79

Obrázek 53: Napodobení psacího písma duben 2019/únor 2020

Obrázek 54: Vyhledávání slonů lišících se horizontální polohou duben 2019/únor 2020 Úkol 3 – Orientace ve tvarech a barvách

Poznal a správně pojmenoval všechny geometrické tvary i barvy na první i druhý pokus.

Úkol 4 – Zrakové rozlišování a schopnost soustředění

Vybarvil devět slonů, poté si uvědomil, že udělal chybu a dva slony přeškrtl červenou pastelkou. Jako konečnou verzi nechal vybarvených sedm slonů z osmi. Při druhém setkání vybarvil devět slonů, při kontrole jednoho slona škrtl.

a) Zrakové rozlišení (překrývající se obrázky)

Rozeznal třináct obrázků z šestnácti. Nepoznal cibuli, místo které použil kapku. Koláč pojmenoval jako sladkost a vařečku neuvedl. Na druhý pokus chlapec poznal všechny obrázky, kromě cibule.

b) Hledání stejného obrázku

Poznal a správně zakroužkoval všechny obrázky. Řekl, že taková cvičení dělají často ve školce. Na podruhé chlapec zvládl cvičení bez obtíží.

80

Obrázek 55: Vyhledávání stejného obrázku v řadě duben 2019/únor 2020

Úkol 5 – Sluchové rozlišení + rytmizace slov

Správně pojmenoval sedm obrázků z osmi. Parník pojmenoval jako loď. U sluchového rozlišování poznal, že se jedná o rýmující se slova. U hledání obrázků na slyšená slova si vedl dobře, rytmizace slov mu nedělala problémy, vše správně vytleskal. Po odkladu chlapec pojmenoval všechny obrázky, rozpoznal rýmy i hledaná slova. Rytmizaci slov zvládl bez obtíží.

Úkol 6 – Schopnost orientace ve vlastní osobě, v rodině a v sociálním prostředí a) Orientace ve vlastní osobě

Při prvním i druhém setkání znal své jméno i příjmení, uvedl ulici a číslo popisné.

b) Orientace v rodině

Řekl, že bydlí u otce i matky, znal křestní jména i příjmení obou rodičů. Dále se zmínil, že s nimi bydlí pes a morče. Po deseti měsících zmínil pouze svého otce.

c) Orientace v sociálním prostředí

Odpověděl na obě otázky smysluplně, zašel by si k panu doktorovi a do obchodu. Obdobně odpověděl i při druhé schůzce.

Úkol 7 – Matematické představy

a) Orientace ve velikostech (čtyři hvězdy)

Seřadil hvězdičky od nejmenšího po největší, což je opak správného řešení. Na otázku, zda si myslí, že má hvězdy správně seřazené od největšího po nejmenší, odpověděl chlapec ano.

Při druhém setkání správně seřadil všechny čtyři hvězdy.

b) Orientace ve velikostech (prasata)

Při obou setkáních správně vyhledal nejmenší prase.

81

Obrázek 56: Určování pořadí tvarů v obrazci šály duben 2019/únor 2020 c) Obrazce

Správně uvedl, že je více koleček. Při druhém setkání odpověděl dobře a dokázal svou odpověď zdůvodnit.

d) Šála

Nepochopil, že má doplnit po sobě jdoucí tvary, jako když navléká korálky na šňůrku.

Při druhém šetření zadání pochopil, ale úlohu vyplnil chybně.

Úkol 8 – Orientace v prostoru (prostorové vnímání)

Neznal pojem „pod“, jinak všechny prostorové pozice určil správně. Po odkladu školní docházky odpověděl na všechny dotazy správně, orientaci zvládá velmi dobře.

Úkol 9 – Vnímání času a) Posloupnost děje

V obou případech správně seřadil obrázky, jak jdou za sebou.

b) Roční období

Uvedl, že nejdříve máme zimu, poté podzim, jaro a léto. Na druhý pokus obrázky seřadil bez chyby.

Úkol 10 – Řeč a) Říkanka

Zaměnil říkanku za písničku. Uvedl píseň „Skákal pes přes oves“. Při druhém setkání se zmí-nil o písničce „Kalamajka“.

82

Obrázek 57: Grafomotorický list duben 2019/únor 2020 b) Protiklady

Chlapec odpověděl: vysoký × malinký hrnek nízký × vysoký hrnek kratší × delší had krátký × delší had méně × více sladkostí 2 × 4 bonbóny menší × větší míč malý × velký míč c) Popis obrázku

Odpovídal jednoslovně, na práci se nesoustředil, byl unavený. S pomocí jsme se dostaly na tři věty, které dávaly smysl. Po deseti měsících se chlapec více soustředil a sám vytvořil čtyři věty.

d) Nadřazené pojmy

Správně pojmenoval pět skupin ze šesti. Neznal dopravní prostředky, na které odpověděl, že neví, co to je za skupinu. Při druhém setkání poznal všechny skupiny.

e) Obrázkové čtení

Nevydržel s pozorností až do konce krátkého příběhu. Nevěděl, kde čteme, obrázky nedo-kázal pojmenovat. Po odkladu se více soustředil, většinu obrázků vyskloňoval správně.

Úkol 11 – Grafomotorika

Úkol zvládl bez obtíží, úchop psací potřeby byl správný. Druhý pokus se chlapci povedl lépe.