• No results found

Vyhledávání slonů lišících se horizontální polohou duben 2019/ únor 2020 . 51

Napodobení psacího písma bych přirovnala ke čmárání. Chlapec se snažil o správný úchop psací potřeby. Nelze rozeznat malá písmena od velkých, text neleží na řádku, nevěnoval pozornost tečkám nad písmeny a na konci věty.

Druhý pokus dle mého názoru dopadl lépe, chlapec si všiml, že se věta skládá ze tří slov a oddělil „slova“ od sebe. Písmo neleží na lince, není určen jeden sklon písma. Chlapec si nevšiml teček, nerozeznal velké písmeno od malých.

Úkol 3 – Orientace ve tvarech a barvách

Chlapec bez váhání začal přiřazovat názvy barev k obrázkům. U geometrických tvarů správně určil čtverec a kruh, obdélník zaměnil za trojúhelník a trojúhelník zaměnil za čtverec.

Dle mého názoru si chlapec nebyl jistý ve svých odpovědích a říkal pojmy, na které si vzpomněl. Při druhém šetření poznal všechny barvy, u geometrických tvarů zaměnil čtverec s obdélníkem.

Úkol 4 – Zrakové rozlišování a schopnost soustředění

Chlapec vybarvil osm slonů, z toho jeden slon je vybarven chybně.

U druhého pokusu se chlapci vedlo dobře, správně rozpoznal a vybarvil všech osm slonů lišících se horizontální polohou.

52

Obrázek 25: Vyhledávání stejného obrázku v řadě duben 2019/únor 2020 a) Zrakové rozlišení (překrývající se obrázky)

Chlapec správně pojmenoval dvanáct obrázků z šestnácti. Spletl si tulipán s pampeliškou a trávu s cibulí. Jsem ráda, že chlapec poznal rostlinu, jen ji zaměnil za jiný druh. Dále zaměnil koláč za talíř a lžíci za vařečku. Lžíci nepovažuji za velkou chybu, na obrázku se velmi podobá vařečce.

Po deseti měsících chlapec správně určil čtrnáct obrázků z šestnácti. Nepoznal cibuli a koláč.

b) Hledání stejného obrázku

Chlapec rozeznal všechny čtyři obrázky, místo kroužkování obrázky označil puntíkem.

Druhý pokus zvládl chlapec bez obtíží, zvládl vyhledat a zakroužkovat stejné obrázky.

Úkol 5 – Sluchové rozlišení + rytmizace slov

Chlapec správně pojmenoval šest obrázků z osmi. Zaměnil slovo nota za slovo piano a na obrázek, kde je nakreslen parník, řekl loď. Tuto odpověď nepovažuji za špatnou.

U rozeznání změny hlásek poznal všechny čtyři dvojice. Při hledání obrázku dle verbálního pokynu si vedl velmi dobře. Vytleskávání slov zvládl bez chyby.

Po deseti měsících udělal stejné chyby, nepoznal notu a parník. Notu nazval muzikou a parník lodí. Umí vyhledat rýmy, je schopen rozeznat změny hlásek. Vyhledávání obrázků a rytmizace slov mu nedělá problémy.

Úkol 6 – Schopnost orientace ve vlastní osobě, v rodině a v sociálním prostředí a) Orientace ve vlastní osobě

Chlapec znal své křestní jméno i příjmení. U svého trvalého bydliště zmínil pouze ulici, ve které bydlí. Na druhý pokus chlapec uvedl správně všechny odpovědi, adresa trvalého bydliště nebyla srozumitelná.

53

Obrázek 26: Určování pořadí tvarů v obrazci šály duben 2019/únor 2020 b) Orientace v rodině

Chlapec odpověděl, že bydlí s maminkou a tátou. Nevzpomněl si na křestní jména obou rodičů, nezmínil své sourozence. Po odkladu školní docházky chlapec zmínil křestní jméno matky. Otce ani sourozence nezmínil.

c) Orientace v sociálním prostředí

Chlapec odpověděl na obě otázky. Když je nemocný, zajde si po léky. Když má hlad, zašel by si do Tesca pro něco dobrého. Má velký problém odpovídat v celých větách. Po deseti měsících odpověděl na otázky obdobně. Jeho výslovnost se zlepšila, ale stále není na úrovni školáka.

Úkol 7 – Matematické představy

a) Orientace ve velikostech (čtyři hvězdy)

Chlapec seřadil bez chyb všechny čtyři hvězdy od největšího po nejmenší. Ani po čase neměl s tímto úkolem potíže.

b) Orientace ve velikostech (prasata)

Chlapec správně vybral nejmenší prase a položil ho před sebe. Po odkladu správně vybral stejné prase.

c) Obrazce

Chlapec správně uvedl, že je na obrázku více kroužků, protože jich je pět. Stejným způsobem došel k odpovědi i po odkladu školní docházky.

d) Šála

Chlapec nepochopil způsob a princip po sobě jdoucích tvarů. Šálu vyplnil chybně.

Ani po deseti měsících nepřišel na princip úkolu. Tato úloha pro něj byla obtížná. Poměrně dlouho si šálu prohlížel, po každém zakresleném tvaru se ujišťoval pohledem, zda úlohu vyplňuje správně.

54

Úkol 8 – Orientace v prostoru (prostorové vnímání)

Chlapec uvedl všechny možné varianty správně. Po odkladu si nebyl jistý předložkou „na“.

Úkol 9 – Vnímání času a) Posloupnost děje

Chlapec špatně seřadil obrázky posloupnosti. Obrázky seřadil následovně:

babička – miminko – dívka. Na druhý pokus seřadil obrázky bez chyby.

b) Roční období

Chlapec správně seřadil obrázky znázorňující roční období. Druhým testováním se potvrdilo, že roční období zvládá bez obtíží.

Úkol 10 – Řeč a) Říkanka

Chlapec si vzpomněl na písničku „Prší, prší“. Na dotaz, zda by mi písničku zazpíval, odpo-věděl, že neví, jaká slova v písničce následují. Po deseti měsících si chlapec vzpomněl na úryvky básničky z logopedie. Nebylo mu rozumět, jeho výslovnost byla špatná. Nemohla jsem mu napovědět ani pomoci, protože jsem básničku neznala.

b) Protiklady

Chlapec odpověděl: malý × velký hrníček malý × velký hrníček malý × velký had krátký × dlouhý had 2 × 4 bonbóny 2 × 4 bonbóny malý × velký míč malý × velký míč

Chlapec nepoužil slova široký, úzký, krátký, dlouhý, více, méně. Na druhém testování chla-pec použil slova krátký a dlouhý.

c) Popis obrázku

Chlapec odpovídal jednoslovně, poté, co jsem se ho zeptala, zda mi toho řekne více a hezky, opět odpovídal jednoslovně. Začala jsem mu pomáhat utvářet věty, na konci sezení mi věty alespoň zopakoval. Má velmi špatnou výslovnost a malou slovní zásobu.

I po určitém čase měl s tímto cvičením potíže. Dělá mu problém utvořit větu dle vlastních myšlenek. Rozumí pokynům, má potíže s vlastním vyjadřováním a tvořením vět.

d) Nadřazené pojmy

Chlapec správně uvedl pět nadřazených pojmů z šesti. Neznal dopravní prostředky, skupinu pojmenoval jako hračky. Po odkladu školní docházky poznal všechny nadřazené pojmy a po-jmenoval jednotlivé obrázky.

55

Obrázek 27: Grafomotorický list duben 2019/únor 2020